Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan astroshero Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 50
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,415

astroshero

Ana Kamp
Yer
Samsun
Merhaba karavancı dostlar;

Ben de karavan hayalleri kuran bir genç arkadaşınızım. Hayata daha yeni atılıyor olmaktan dolayı karavan sahibi olmama daha çok zaman var sanırım. Ama sabrım var, insan sevdiği ve gerçekten istediği şeyi çok uzun süre sabırla bekleyebiliyor. Hatta beklemek ve hayalini kurmak bile ayrı güzel bu karavan yaşamının. :smiley:

Hayalimizdeki karavanları tartıştığımız bölümde ve daha birçok başlıkta "4x4 karavan olsa ne güzel olur, daha da özgür olunur" gibi fikirleri içeren mesajları görüyoruz. Aynı düşünceler benim de hayallerimi süslüyor aslında.

Ama bu konuyu açmamın sebebi biraz farklı. Şehir içindeki yollarda hergün yüzlerce 4x4 jip görüyoruz. Bunlar belki yılda 1 kez bile asfalt dışına çıkmayan, şehir merkezinden ayrılmayan araçlar oluyor. Ben de bu araçlara verilen paranın, verginin ve harcanan yakıtın hiç kullanılmayan ve şart olmayan 4x4 özelliği yüzünden ziyan olduğunu düşünüyorum zaman zaman. (Tabi işi gereği veya off-road hobisi sebebiyle arazide sürüş yapanlar hariç)

Karavanların 4x4 olanları da daha çok hayallerimizi süsleyenler arasında oluyor çoğu zaman. Aşağıda fotoğrafını vereceğim örnek hemen hemen hepimiz için ulaşılmaz bir seçenek aslında. Ama artık Fiat Ducato ve İveco Daily şasi ve panelvan modellerinde bile 4x4 opsiyonu bulunuyor. Veya aramızdaki arkadaşlarından birkaçında olan 1993 model Defender Motokaravan seçenekleri de ulaşılması o kadar zor olmayan seçenekler arasında.

[imgzoom]http://jeep.cfasp.de/upload/206234.jpg[/imgzoom]

Fakat asıl ihtiyaç gerçek yaşamda, yaşanan sorunlarla belli olur. Belki hayallerimizdeki bu araçlara gerçek yaşamda hiç ihtiyacımız olmayacak, belki de olsaydı keşke diyeceğiz yaşadığımız sorunlar karşısında.

Benim asıl sormak istediğim şey ise şu;

4x4 karavan Türkiye karavancıları için ne kadar gerekli? Sınırlı yıllık tatillerimizde veya haftasonu kaçamaklarında kullanacağımız karavanların 4x4 özelliğine sahip olması gerçekte ne kadar kullanacağımız bir özelliktir?

Başka bir deyişle 4x4 karavanı olan arkadaşlarımız kaç kez "iyi ki 4x4 karavanım var" demişlerdir? Veya çoğu önden çekişli olan PSA Camper veya Alkovenli karavan sahipleri kaç kez "keşke 4x4 karavan sahibi olabilseydim" dediler?

2 çekerli araç yüzünden zor anlar yaşayan arkadaşlarımız oldu mu acaba?

Herkese hayallerine ulaşabileceği mutlu ve sağlıklı yarınlar dilerim.

Etiketler
Ynt: Türkiye Koşullarında Karavanda 4x4 Gerekli mi?

Forumda bulunan tecrübeli karavancı abilerimiz daha net cevap verecektir. Benim söyleyeceğim, karavanınızın modeli sizin yaşam alanlarınıza uymalı.

Benim gibi dağlar, vadiler geziyorsanız traktör bile yetersiz kalabiliyor. (Tabanlara kuvvet.) ;D

İlk önce kişi kendi ihtiyacını belirlemeli diye düşünüyorum.

Eğer arada bir normal aracın gidemeyeceği yerlere gezi yapılacaksa aracın gittiği yere kadar gidip daha sonrasını gezmek için aracın arkasında bulunan bisiklet, scooter veya motor da kullanılabilir diye düşünüyorum. Böylece doğayla daha çok iç içe olunur gibi geliyor bana. Ayrıca araç 4x4 de olsa çamura vs. saplanabilir. Ama scooter saplansa da çekip çıkarabilirsiniz, tekrar kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Çok doğru. Bu yüzden pek çok gezgin araçları müsaitse mopet, atv, bisiklet gibi küçük taşıtlarda götürüyorlar.

Karavan konusu ilk önce basit gibi geliyor, zamanla biraz araştırma yapınca o kadar basit olmadığı, hem teknik hem de yaşam alanı bakımından iyi araştırma yapmak gereği ortaya çıkıyor.

Aramıza hoş geldiniz diyerek sorunuza kendi açımdan ve tecrübelerime dayanarak cevap vermek istiyorum. Ben iki kere karavanımla çamura saplandım, ilkinde aracım arkadan çekişli ve arka çift tekerli isuzu nkr wide kamyonetti; ikincisindeyse karavanım önden çekişil fiat ducato...
İkisinde de kendi imkanlarımla bir süre uğraştıktan sonra kurtuldum. Ülkemizde motokaravanla gidilebilecek çok yer var. Araçların girdiği her yere iki karavanımla da girebildim ( yükseklik ve genişlik yeterliyse) kamp alanlarında son bir kaç metre zemin açısından sıkıntılı olabilir. (kamping harici konaklamada) burada da sürücünün yeteneği, cesareti ve şansı pozisyonunu belirler. Dikkatli davranılırsa sıkıntı olmaz. Sıkıntı olursa o zaman ne yapılacağına karar verilir. Nasıl olsa yakınlarda bir yerlerde bir köy ve traktör vardır :D :D :D
4x4 araçlar arazide iyi olsalar da onlar da batıyorlar. Üstelik yolda sürüş konforları daha düşük ve karavan olarak da daha küçük kapasitede (alan-hacim olarak) araçlar. Ama ben iki kişilik bir karavan yapacak olsam ve bilinmedik uzak diyarlara gitsem aracımın 4x4 olmasını isterim.
Ayrıca hiç denemedim ama römork karavan kullanırsam aracımın 4x4 güçlü motorlu bir araç olmasını isterim. Nedeni arazide römorka daha iyi hakim olacağını düşünmemdir.

Bu sorun daha çok sizin gezi ve kamp tercihlerinizle ilgili. Uzun soluklu tatil amaçlı geziler ve kamping konaklamaları için bana göre 4X4 gerekli değil. Hatta yakıt ekonomisi ve sürüş konforu açısından dezavantaj. Ama tercihiniz doğanın göbeğinde kamp yapmak, karavanınızı yaz-kış kullanmak ise bir o kadar şart. Aynı zamanda ekonomi ve karavanınızı kullanış amacıyla da ilgili. Gördüğüm tüm 4x4 araçlar ulaşılması zor yerlere ulaşma isteği nedeniyle limitlerinin üzerinde zorlanıyor. Şu hendekten geçerim, bu tepeyi de aşarım diye düşündüğünüzde faturası size ekstra bakım masrafı ve kırılan, dağılan parçaların yenisi ile değiştirilmesi olarak çıkabilir. Aracın imkanları var ise gidilmesi zor olan yerlere gitmek isteyecek ve aracınızı zorlayacaksınız. Ben zorlamam diyen yalan söyler. Karavanınızı benim gibi aynı zamanda şehiriçi ulaşımda da kullanacak ve tek araç sahibi olacaksanız aynı şekilde 4x4 gerekli değil. Çünkü yolculuğunuzun çoğu standart yollarda geçecektir. Bunlar benim şahsi düşüncelerim. Herkesin düşüncesi, tercihi, zevki ve kullanım amacı farklıdır. Bütçem elverip ikinci bir araç sahibi olabilseydim yalnızca dağda, bayırda dolaşmak ve kimsenin gidemediği yerlerde kamp yapmak için 4x4 hem de alkovanlı bir karavan sahibi olmak isterdim.

Tüm arkadaşlara tartışmaya katıldıkları için teşekkür ederim.

Haşmet bey evet haklısınız. Çekme karavanda en konforlu ve güvenli sürüş 4x4 araçla sağlanıyormuş diğer karavancı dostların tecrübelerinden öğrendiğimiz kadarıyla. Önden çekişli araçla çekme karavan çekmek biraz fazla dikkat ve yol dışına fazla çıkmamayı gerektiriyor.

imkanlar elveriyorsa kesinlikle 4x4 derim ...
ayrıca ''asfaltda dolaşan 4x4'' lafına karşıyım , ne gibi bir zararı olabilirki çevreye ?
fazla yakar diyen olursa bir daha araç kullanmasın ;D motor aynı tork aynı , kilo başına düşen güç aynı , aracı kaldırmak veya hızlandırmak için verdiğin gaz aynı , gaz kelebeği aynı ;D ama çok yakar ;D ;D ;D ...
artı yol tutuş içinde 4x4 derim
lamborghini , impreza veya lancer evo ilede araziye giremezsiniz ama 4 çeker ;D
''onların çekiş sistemi farklı'' eee mantık aynı ;D .

Otomobilin 2 katı yakması diğer araçlara nazaran çevreye daha fazla zarar verdiği anlamına gelmez mi peki? Siz de çok yaktığını söylemişsiniz zaten.

astroshero' Alıntı:
Otomobilin 2 katı yakması diğer araçlara çevreye daha fazla zarar verdiği anlamına gelmez mi peki? Siz de çok yaktığını söylemişsiniz zaten.

yanlız alaycı bir tavırla yazdım ;D tam tersi 2 çekerle aynı yaktığını iddia ediyorum ...

4x4 aracı 2 çekere alınca yaklaşık olarak aynı yakar. Onu hepimiz biliyoruz.

Ben otomobil ile jiplerin yakıtını karşılaştırmıştım çevreye verdikleri zarar açısından.

4x4 otomobiller de var. Subaru, Suzuki Swift, Terios, Lancer Evo gibi. Bunlar otomobil normal otomobil kadar yakıyorlar.

Ha bu arada lafı ben getirmeden siz "alaycı tavrınıza" getirmişsiniz. Burada karavanın gezebilme yeteniğini tartışmak için açılmış konuya "fazla yakar diyen olursa bir daha araç kullanmasın" diyerek girmenize ve değişik bir üslupla yazmanıza ne gerek vardı ki? Konu ilk hali ile pek alakası olmayan "otomobil-jip" karşılaştırmasına kaydı bu yüzden sanırım.

"2 çekerli karavanı ile sorun yaşayan var mı?" diye de sorulmuştu ve ana soru buydu.
Konunun dağılmamasını ve karavancı arkadaşlara faydalı olmasını dilerim.

aynı marka/model iki araç düşünün ! biri 4 çeker diğeri 2 çeker olsun ! aynı litreyi yakarlar , bunu söylemeye çalıştım ... 4x4 özelliği yakıta etken değildir ... deneyin görün ...

1.6 vitaramı ? 5.0 mustangmı ? hadi karşılaştır çevreye verdikleri zararı ?
40 litre benzin yakan 4x4 varsa 40 litre benzin yakan 2 çekerde var ! ...

"fazla yakar diyen olursa bir daha araç kullanmasın"
diyerek ve değişik bir üslupla
yazmanıza ne gerek vardı ki?

fazla neşeli bir insanım , dikkat edersen her hangi bir şahısa karşı '' alaycı '' tavırım olmadı , okuduysanız bildiklerimi alaycı bir ifade ile anllatım ...

4 çekerin asfaltda dahil hiçbir dezavantajı olmadığını savunuyorum ... siz otomobil jip kıyaslaması yaptığımı düşünüyorsanız hala birşey demiyorum ...

4mü 2mi kıyaslaması yapılmıyormuydu ?
4 ÇEKER 2 ÇEKERDEN HER ZAMAN ÜSTÜNDÜR ...

Evet bir kıyaslama yapılıyordu. Ama karavana dönüştürülecek araçlarda 4x4 gerekli mi diye tartışıyorduk konu başka yöne kaymadan önce.

Fiat Ducato, İveco Daily, Mercedes Sprinter panelvanlarda artık 4x4 opsiyonu bulunuyor. Ayrıca 4x4 VW Transporter veya Defender araç da camper yapılabiliyor.

Dediğiniz doğru 4x2 Fiat Ducato ile 4x4 Ducato hemen hemen aynı yakacaktır. Fazla bir fark olmayacaktır. Ama 4x4 panelvanı karavana dönüştürmek düz modele göre neredeyse 2 katı paraya malolacaktır. İşte biz bu ilk maliyeti düşünerek burada "4x4 araç üstüne karavan dönüşümü yapmaya gerek var mıdır?", "Önden çekişli panelvan karavana sahip olup da bu yüzden zorluk çeken var mıdır?" gibi soruların yanıtını arayacaktık ama konu "4 mü 2 mi tartışması"ndan öteye gidemedi. Tabi ki 4, 2den üstündür.

Karavancı dostların tecrübelerini aktarmaları dileği ile böyle bir konu açtık. Konu bu çizgide devam ederse daha iyi olur sanırım. Amacım sizinle fikir çatışması yaratmak veya tartışmak değil ki. Sadece konunun özünü hatırlattım ama hala 4 üstün diye ısrar ediyorsunuz. Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Evet tabi ki üstündür. Üstün ki o yüzden pahalı zaten.

Neyse, konu aslına dönerse yani "karavana dönüştürülecek araçlarda 4x4 gerekli mi" gibi bir çizgi üzerinde devam ederse, karavancı dostlar da örnek olarak anı ve tecrübe paylaşırlarsa daha iyi olur sanırım.

4 mü 2 mi tartışması gezenbilir forumunun ARAÇLAR bölümünde tartışılmalıdır diye düşünüyorum.

İyi akşamlar.

Uğur , 2 çekerin hangi koşullarda ne gibi dezavantajları olduğunu sende biliyorsun , bu otomobildede kamyondada karavandada aynıdır ... 4x4 tabiki karavanda'da gerekli ! ama imkanlar el vermiyorsa kasmamak lazım ...

ben konunun mantığını baştan beri anladım , belkide farklı bir dille anlattım 4x4 gerekliliğini , hata bende daha açık ve anlaşılabilir yazmalıydım ...

yani karavan bir nevi özgürlük demekse bence sahibini zor şartlara rağmen daha ileri götürebilmelidir ,
dağda bayırda kamp atmayacaksan , kumsalda denize sıfırlamayacaksan , şöförlüğüm iyi karda kışta yolda rampada kalmam diyorsan tabiki 2 çeker derim bende ...

şimdiden hayırlısı olsun diyeyim , aklında bulunsun 5700cc v8 480hp minibüsümüzden sonra , arkadaşımın sahip olduğu boxer 2.8in performansına hayran kaldım , tavsiye ederim ...

sanırım bu sefer istediğin gibi bir mesaj yazdım ;D ;D ;D ...

Merhaba arkadaşlar,
4x4 veya 4x2 boşverin hangisi ihtiyacımıza yetiyorsa en iyisi odur.Hani bir laf varya <<en iyi tekne arkadaşımın teknesi>>Tecrübe sahibi karavancı arkadaşlarımın affına sığınarak,Bence en önemlisi beni istediğim yere ulaştırsın,içinde barınmamı sağlasın yeter.Ha kim istemez şöyle giderken gösterilecek bak ne güzel denilecek bir makineyi?Benim en büyük hayalim 6 teker 520 bir MAN alıp onu karavan haline getirip kullanmaktı fakat sitede okudumki abs olmayan arabaların karavan olmasına müsade yokmuş.Belki ben yanlış anlamış olabilirim.
Hani birtane varya 4x4 PARDUS Mercedes kamyondan yapma işte bende MAN düşünüyorum.O yarım burun 4x4 Mercedesleri bulmak çok zor.Resmi kurumlar satmıyor.
Hem MAN daha masrafsız ve ucuza alınabilir.Dönüşüm olursa bence güzelde olur tek sorun sanırım E sınıfı sürücü belgesi gerektiği.
Uğur kardeş sende hayallerini inşallah en kısa zamanda gerçekleştirirsin.
Kalın sağlıcakla.

Ben Küheylan'ı çok batırdım. Bazen biraz çamur bazen de taşlı bir dere geçişinde kolayca kalınabiliyor. Zorlu koşullarda 4x4 olması son derece yararlı. Herhalde Küheylan 4x4 olsaydı daha az yerde batardım diye düşünüyordum. En azından daha kötü yerlerde batardım. ;D
Genellikle kötü bir bölge görünce mantığım buraya girme batarsın diyor ama içimdeki merak duygusu da merak etme geçersin sen buradan sonra ne güzel manzara olduğunu biliyormusun? diyor. ;D Neyse ki genellikle mantığım kazanıyor. ;)
Benim aracım arkadan itişli. Karavan yükü sayesinde yük dengesi biraz sağlandı ama sanırım halen ön taraf biraz daha ağır. Yani en azından önden çekilşli olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Astrohero siz de astronomi ile ilgilisiniz galiba?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,063
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler