Uyuşturucu Kullanıyor musunuz? Peki ya Arkadaşlarınız?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eftaLYa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,368

eftaLYa

Face & Ben
Yer
İstanbul - Şişli
Web
www.esraakeroglu.com
Uyuşturucu kullanıyormusunuz? Peki ya arkadaşlarınız?

Burada bunun cevabını kimseden "evet" olarak beklemiyorum elbette.
Benimki sadece arkadaşça uyarmaya çalışmak..

Forumdaki arkadaşlarımızın büyük kısmı genç. Ve hemen hepiniz fazlası ile iyi niyetlisiniz.
Arkadaşlarınızın yönlendirmesine açıksınız.

En büyük hata : "BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ, DENE NE OLACAK!"

bir kereden çok şey olur.

Siz hiç denemediyseniz denemeyin, kaybedecek hiçbirşeyiniz yok kazanacak hayatınız var.
Arkadaşlarınız arasında kullananlar varsa onları da uyarın. Uyarılarınıza rağmen değişme, iyileşme isteği göstermiyorlarsa onlardan kaçarak uzaklaşın..

Sizde bir "Begüm" olmayın... İyi niyetinize, yüreğinizdeki arkadaş sevgisine yenik düşmeyin.

Begüm dünya tatlısı bir genç kızımızdı. Arkadaşım Yeşim hanımın canı, evladı, ilk göz ağrısı..

Uyuşturucu lanetine kurban gitti bu can. Önce arkadaş, sonra uyuşturucu kurbanı oldu.

Sizler olmayın diye Yeşim hanım kızını ve yaşadıklarını anlatan bir site hazırladı.

Lütfen birkaç dakikanızı ayırıp ziyaret edin ve okuyun..

Okuyun ki bu nasıl bir illettir ardında neler bırakır görün..

Bu sayede bir hayat bile kurtulsa karımızdır.

http://www.begumveral.com/

Tekrar başınız sağolsun Yeşim hanım. Allah sabırlar versin. Begüm huzur içinde yatsın...

Etiketler
Ynt: Uyuşturucu Kullanıyor musunuz? Peki ya Arkadaşlarınız?

Önemli bir konuyu ele aldığınız için teşekkürler;soruya gelince tahmin ettiğiniz gibi hayır cevabı vereceğim,hiç kullanmadım ve bir kere olsun denemedim bile;ama çevremde eskiden kullandığını söyleyenler oldu,sanırım daha çok da askerde içiliyormuş :( ...Ancak şu an çevremde bildiğim kullanan kimse yok,olmaz ve kimse bu illete bulaşmaz umarım...
Siteyi inceledim,çok üzüldüm,Allah rahmet eylesin...nice gençler bu kötülüğün pençesinde....Öğretmen arkadaşlarda dertli...Hepimizin sorumluluğu çok...

Ferdane'ciğim.. ilkokullara kadar indiği söyleniyor uyuşturucu kullanımının.. İnanmak istemesemde bu gerçekleri değiştirmiyor.

Allah yardımıcımız olsun..

Şayet bu illetten muzdarip olan varsa ve kurtulmak istiyorsa lütfen bana özel mesaj ile ulaşsın. Yeşim hanım ile tanıştırırım. Elimizden gelen yardımı desteği sağlarız. Kimliklerinizin gizli tutulacağından %100 emin olabilirsiniz.

Duyarlılığınız için teşekkürler.Böylesine önemli bir konuyu gündeme getirdiğiniz için de. Tüm uyarılara ve örneklerini çokça okuduğumuz acı olaylara rağmen bir çok pırıl gencin, (özellikle gençlerin) ailelerinin ve sevenlerinin hayatları kararmaya devam etmekte. Umarım artık son bulur.Yazık çok yazık demekten başka bir şey gelmiyor içimden.

öncelikle şuna dikkat çekmek istiyorum.İlkokulların çevresinde ilkokul çocuklarının sigara içtiğini herhalde hepimiz görmekteyiz.İşte bu başlangıç.Lütfen 5 dakikamızı ayırıp o okula girerek müdürü uyaralım.
Ve birde önemli konu şu ki, gördüğümüz yada bildiğimiz bir konu varsa, polise bildirsek ne olacak fikrinden hemen uzaklaşalım.Bizde bu güvensizilik artık yerleşmiş durumda.Ve inanın çok yanlış.Polis ilgilenmiyor yada polislerde onlardan düşüncesi bana göre özellikle bizlere empoze edilmiş durumda.Çünkü bu düşünceden yola çıkarak bildiğimiz şeyleri bildirerek boşa vakit harcayacağımızı düşünüyoruz.ÇOK YANLIŞ !
Sizlere dediğim gibi o her meslekten çürük elmalar çıkıyor.Polis teşkilatındanda çıkmış olması güvenimizi sarsmasın.Hatta bana göre yine söylüyorum,bu belkide özellikle ortaya atılan bir konu.İnsanların uyuşturucuyla mücadeleye inancını ve gayretini kırmak için.
Begüm'ün ölümünün ardından narkotik polislerinin nasıl çalıştıklarına canlı şahidim.
Ve Amatem'de tanıştığı o canavar kadını 20 gün içinde saklandığı delikte bulmaları çok büyük uğraşlar sonucu gerçekleşti.Ve 2. şahısı bu ay yakaladılar.Esas onun yakalanması çok zor oldu.
O arada polislerle yaptığımız bazı sohbetler sırasında ,kızım lisede okurken okulunun önündeki uyuşturucu satanları bana gösterdiğini söylediğimde NEDEN HABER VERMEDİNİZ O ZAMAN ? sorusunun üzerine toplumumuzdaki genel yargı sonucu POLİSTE ONLARDAN ZATEN düşüncesiyle birşey yapmadığımı anlattım.Komiserin bana söylediği şey şuydu.
Siz bir kere deneseydiniz ?

12.jpg

begümsss sanırım Yeşim Hanımsınız;öncelikle sizlere ve yakınlarını bu illete teslim edenlere Allahtan yardım ve sabır diliyorum,başınız saolsun( resimleri görüp öldüğünü kabul etmek zor olsa da :( ...Esra gerçekten sosyal sorumluluk projesi bu,elimden gelen tüm yardıma hazırım ....

Etrafımda dönen bu olaylar, herşeyden önce arkadaşlarımın göz göre göre eriyip gitmesine seyirci kalmak beni de derinden sarsıyor. Kesinlikle yardım istemiyorlar, belli bir arkadaş grubu içerisinde ihtiyaçları olan şeyi ortaklaşa para toplayarak veya uyuşturucu tacirlerinden hatır gönülle buldukları için ve pek zararını görmedikleri, zararını görseler de eğlendikleri için yardım etmek isteyene alay eder bir tavırla bakıyorlar. Yanımda oturan arkadaşım öğle aralarında esrar çekip geliyor, ama eğleniyor hiç şikayet etmiyor güzel bir şey ona göre. Ancak şunu belirtmek isterim belki de en önemli nokta bu uyuşturucu kullanan bir insan önce sigaraya sonra alkole en son olarak da uyuşturucuya başlıyor. Sigara içmeyip de uyuşturucu kullanan biri daha görmedim. Keşke arkadaşlarımı düştükleri bu çukurdan çıkarabilsem, ama istemiyorlar ki gayet memnunlar. Umarım bir gün farkına varıp hatalarından dönerler, o "bir gün" çok geç olmadan. Saygılar ve sevgiler.

çok teşekkür ediyorum.Ne olur elinde imkanı olanlar şu Amatem sorununu ele alırmı?
Katıldığım Tv programlarını izlemeyenler varsa kısaca sözetmek istiyorum.Amatem 94 yatak kapasiteli bir bağımlılık tedavi merkezi.Bu kapasitenin yarısı alkol,diğer yarısının yarısı uçucu madde ve kalan miktarı madde bağımlılarına ayrılmış.Geçen ayki başvuru sayısı 300 ün üzerinde .Siz hesap edin artık.
Ve üstelik bu 24 yatak sadece Begüm gbi genç ve yolun başında olanlara ait değil. bunların yanında adli suçlularda yatıyor,torbacılarda...
Devlet bunu sınıflandırmak bir kenara dursun, rehabilitasyon binasını ellerinden alıyor.Benim kızım oraya kendi isteğiyle büyük bir umutla ve inançla yattı.Daha henüz tam bağımlı değildi.Aynı odada yattığı kadını tv lerde herkes gördü sanırım.Adli suçlu..43 yaşında..öğretmenlik mesleğinden bu nedenle atılmış...kullanıcı,satıcı,hırsız vs vs ..suç dosyası kabarık bir canavarla kızım aynı odada 50 gün yattı.
Ve hastane çıkışı kızımın peşini bırakmamış..
ben bu devlete başka nasıl seslenebilirim ?

Çağdaş,konuya genç bir gözle ne güzel katkıda bulunmuşun...

Başınız sağolsun Yeşim hanım, Allah size uzun ömürler versin.
Ferdane ablacım şimdi olay şu, lisede gördüğüm için liselerden örnek vereceğim. Belli başlı dostluklar arkadaşlıklar kuruluyor daha lisenin başlarında. Bunlar yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen insanlar oluyorlar. Biri başlıyor sigaraya öbürü de onunla yiyip içtiği için e diyor, ben de içeyim zaten bin türlü dert tasa zayıflarım öss derdi şu bu bahane çok anlayacağınız. Çocuk sigaraya başlıyor beraber sigara bağımlısı oluyorlar. Bakıyor zararı da yok, bütün arkadaşları da içiyor, kendisi de içiyor. Eğlencesi bile yapılıyor liselerdeki klasik halka çıkarma yarışmaları, kimin külü önce düşecek iddiaları vs. vs. bir süre sonra sigara artık kesmiyor onları. Genç ortamlarında içkili kafelerde beraber geze geze bakıyorlar herkes içki içiyor hatta içki kotalarıyla gurur duyuyor öve öve anlatıyor oradakiler, başlıyorlar onlar da içmeye birbirleriyle yarışmaya giriyorlar hatta kim daha çok içebiliyor diye. Bir süre sonra alkole de vücut alıştığı için alkol de kesmiyor artık, kendi tabirleriyle "kafa yapmıyor". Bu tür yerlerde takılırken de el altından uyuşturucu satan ve bunları kullananları görüyorlar. Biri diyor abi alalım bak süper kafa yapıyormuş biraz tereddütle korkuyla o illete de bulaşılıyor böyle böyle parklarda, dersten kaçarak, ders aralarında hatta okul tuvaletlerinde uyuşturucu kullanımı başlıyor. Bu dereceye gelen iki arkadaş da herşeye bulaştıkları için artık bu işlerin çevresiyle çok içli dışlı oluyorlar, yani en az yedi-sekiz kişilik bir grup oluyorlar. Bu saniyeden sonra da içlerinden biri sigarayı bile bırakmak istese grup onu alaya alıyor, dalga geçiyor, hatta bırakmaya çalışan çocuğu tekrar sigara içmeye zorluyor. Karşısına geçip sigara tüttürüp oh amma da güzelmiş diyip suratına üflemeler falan canı istesin içsin diye. Bakın sadece en az zararlı olanından sigaradan bahsediyorum sigarayı bile bırakmak istese çocuk alay konusu oluyor grubun ona yapmadığı kalmıyor. Hal böyle olunca da çocuk her gün beraber olduğu, bütün gününü beraber geçirdiği arkadaşları yanında sürekli sigara içerken, esrar çekerken ona da boş boş oturmak "garip" geliyor ve yine yapıyor, bırakamıyor. Çevresini değiştirsin diyeceksiniz çocuk lisenin ortasına geldikten, herkes arkadaşını bulduktan sonra kimle arkadaş olsun artık ? Etrafımda bu şekilde sırf arkadaş çevresi yüzünden bu çukurlara saplanmış bir sürü arkadaşım var, bütün disiplin cezalarına, sigaranın vücutlarına verdiği zararlara, bu genç yaşlarında daha maç yaparken 65nci dakikaya doğru bitmelerine rağmen bırakmıyorlar, bırakmak isteyen, bu bataklıktan çıkmak için çırpınan da bataklıktaki diğerleri tarafından tekrar tekrar aşağıya çekiliyor. Toparlamak gerekirse sadece çocuklarınızda aramayın kabahati, bu arkadaş çevresi, bu sosyal yapı, bu eğitim sistemi, velilerin ilgisizliği, çocuğu buna iten bir çok faktör var malesef.
Saygılar.

çağdaş ın tespiti çok doğru.Kötü alışkanlıklara başlamak ve devam ettirmek için sadece bir etken yeterli değil.İlk önce ve en önemli etken kişilik yapısı,sonra aile yapısı,arkadaşlar ,yaşadığı çevre ..bunların hepsi çok önemli.

Ve şunu lütfen ama lütfen aklımızdan çıkarmayalım, bu olayları orijin noktasından görerek anlatan biri olarak söylüyorum. Yasak olan, kötülenen, çocukluk boyunca yapma içme kullanma öldürürüm içersen gebertirim vs. şekillerde çocuğa tembihlenen, zararlı şeyler gençlerin çok ilgisini çekiyor, yasak olması iyice ilginin artmasına neden oluyor. Çocuklarınızı lütfen ama lütfen böyle büyütmeyin. Bırakın onlar görerek anlasın zararlı olduğunu, ama tamamen serbest de bırakmayın. Ayarını bilin. Çevreden örneklerle anlatın kötülüğünü, bak Ahmet amcan 20 yıl içti sonra kolunu kesmek zorunda kaldılar, bak Ayşe teyzen içti kanser oldu gibi. Unutmayın ki gençler gizli saklı şeyler yapmaktan hoşlanır, arkadaş çevresiyle böyle şeyler yapmaktan büyük zevk duyar.

Düşünürken aklıma geldi, bir gün parkta arkadaşlarımla otururken iki çocuk geldi yanımıza, 10-11 yaşlarında ya var ya yok ikisi de. Çocuklar arkadaşımdan sigara istedi, arkadaşım da haklı olarak ufacık çocuksunuz, sigara mı içiyorsunuz bu yaşta dedi. Çocuklardan birisi öyle pişkin, öyle normal karşılayan bir ifadeyle ooo ne sigarası daha nelerimiz var diyip sırıttı. Arkadaş sınamak için bir kaç içki markasının fiyatlarını sordu, çocuk sorduğu markaların boyutlarına, her birinin ayrı ayrı fiyatına, içindeki alkol oranına kadar saydı, resmen ağzımız açık kaldı. İlerisi için hiç mi hedefin yok, böyle daha bu yaşta sokaklarda bu alışkanlıklarla nereye kadar gitmeyi düşünüyosun, ilerisi için ne düşünüyorsun dedim, amaan abi salla kim ne olmuş ki okuyup dedi. Çok rahat, çok umursamaz, vurdumduymaz bir tavırdalar, gelecek kaygıları yok, bugün ceplerinde sigaraları olsun, yarını sonra düşünürüz hesabı yaşayıp gidiyorlar. Şimdi ara ara görüyorum, en son pazarda denk geldim. Soğan tezgahı kurmuş, elinde sigara satıcılık yapıyor. Ne yazık ki gençlerin durumu bu. Varın gerisini siz düşünün. Konu uyuşturucudan buraya geldi ama uyuşturucu tek başına gelmiyor, bunu anlatmaya çalıştım.

Başınız sağolsun Yeşim hanım. Amatem'le ilgili pek çok olumsuz haber var maalesef. Bu konuya sizler dikkat çektikten sonra Amatem'le ilgili haberleri okudum ve okuduklarıma inanamadım. Gerçi bu merkezin pek çok gence katkı sağladığı da muhakkak ancak gerçek olan şu ki bu tip merkezlerde rehabilitasyon kavramına yeni bir anlayış gerekiyor. Benim çok yakın bir arkadaşımın kardeşi Balıklı Rum Hastanesi'nde tedavi gördü ve bu illetten kurtuldu. Ancak tedavi görmekle bitmiyor. sonrasında da ailenin ve arkadaşların desteğinin devam etmesi gerekmekte. Sizin, elinizden gelenin fazlasını yaptığınıza inanıyorum ve yaşadığınız üzücü olaylara rağmen başka gençler için bu çabalarınızı takdirle karşılıyorum.

Tabiki sadece hastanede tedavi bunun için asla yeterli değil.Çıktıktan sonra mutlaka rehabilitasyona devam edilmeli.Bu rehabilitasyon süresi eroin konusunda malesef ömür boyu devam edilmesi gereken bir süreç.Amatem in rehabilitasyon merkezi ellerinden alınıyor.Hatta yıkıma başlanmış bile.
Balıklı rum da tedavi konusunda ise haklısınız.Orda yatanların tedavileri çok daha başarılı.Çünkü günlüğü 1000 tl.Bizim bütçemiz buna elvermediği için devletinkine yatırmak zorunda kaldık.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,094
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR