Vitara 2002-2003 Dizel Hakkında Bilgi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yns Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,509

yns

Kamp II
Yer
istanbul
arkadaşlar vitara 2002 -2003 dizel hakkında tecrübesi olan arkadaşlardan şehir içi ve arazi kullanımıyla ilgili bilgi alabilirmiyim.

tşkler

Ynt: Vitara 2002-2003 Dizel Hakkında Bilgi

Bu araçlar hakkında daha önce de bir kaç başlık açılmıştı. Sitede aktif üyelerden bu modeli kullanan yok sanırım. Bu nedenle o zamanda da daha çok başkalarından duyduklarımızı ve teorik bilgilerimizi paylaşmıştık . Ben kısaca özetleyeyim.
Bu araçların belki tamamı belki büyük çoğunluğu Suzuki Türkiye distrübütörü tarafından değil, Botaş tarafından Türkiye'ye getirilmiş. Sonra da piyasaya satılmış. Genelde Ankara civarı bulunan araçlar.
Motor Peugeotun HDİ versiyonu. Bazı arkadaşlar bu motorun partner motoru olduğunu ve yedek parça fiyat ve bulunabilirlik açısından bir avantaj olduğunu söylemişlerdi.
Fakat ben bir özel servisten motorun 405 veya 406'da kullanılan ve tutulmayan bir motor olduğunu duydum.
Bir ara bu araçlardan almaya niyetlendiğimde az önce bahsettiğim özel Suzuki servisi ve bir arkadaşım aracığı ile telefonda görüştüğüm bir dizel Suzuki kullanıcısı beni vazgeçirdi. Motorun şanzımanla tam uyumlu olmadığını, debriyaj setinden sık arıza verdiğini, yakıttan yapılacak tasarrufun tamir ücreti olarak fazlasıyla çıkacağını söylediler.
Bu söylenenleri forumda başka arkadaşlar da farklı kaynaklardan duymuşlar fakat bu forumda ve otomotiv sektörünün içinde bir arkadaş, kendisinin bu araçtan kullandığını, aracın bahsedilen sıkıntıları taşımadığını yazmıştı.
O zaman motor peugeot olmadığından Suzuki servislerinin aracın motor aksamı ile ilgili para kazanamadığı için araç hakkında kötü yorumlarda bulunduğu şeklinde de bir görüş ortaya atılmıştı.
Bazı teknik veriler
Boş ağırlık:1420 kg
Motor 2,0 HDI, 8V SOHC
Silndir Sayısı:4
Sıkıştırma Oranı:17,6/1
Motor Yağ Hacmi:4,75 lt
Yakıt Tüketimi Şehir içi 7,5 lt/100km
Yakıt Tüketimi Şehir dışı:5,4 lt/100km

Evet bu konuyu canlandıralım arkadaşlar. Bir süredir bu aracı Türkiyede kayda değer veri olmadığı için, yabancı sitelerden araştırıyorum. Türkiyedeki veriler maalesef kullanıcı kökenli olmayıp (yada çok azı) ; daha çok, benzetme yerindeyse deprem zamanı "bizim komşunun bacanağının kandilli rasathanesinde arkadaşı varmış o dedi ki...." şekilneki şehir efsaneleri üzerine kurulu. Dolayısı ile sağlıklı uzundönem kullanıcı verileri yok.
Yaptığım araştırmaları özetliyeyim;
Bir kısım veriler (tıpkı 1.6 JLX lerde olduğu gibi - şu anki arabam) hararet üzerine kurulu. Çözüm daha büyük ve çok petekli radyatör. Suriye tipi de diyorlar. Yani çözümsüz değil.
İkinci olarak elektronik, yani beyin arızası görülmüş. Oysa oto servis sektörünün içinde birisi olarak sık sıkbir çok markada beyin arızaları ile karşılaşıyorum. Opel'in, VW'nin, Peugeot'un, Renault'un da, diğerlerinin de beyinleri arıza yapıyor. Söküp bu işi bilen bir uzmanın elinde gayet randımanlı olarak revizyonu yapılıp, sorun çözülebiliyor. Yani çözümsüz değil, dizel JLX vitaraya özel değil.
Pompa ve enjektörden pek bahsedilmemiş ama dizel X5 de de pompa enjektör zamanla mefta olabiliyor çözümü var.
Aracı yakın zamanlarda kullanıp test ettim. Bana göre turbo desteği ile benzinli 1.6'ya göre uzun rampalarda daha stabil, nefesi daha uzun, benzinli 1.6 gibi uzun gazlamalarada bayılmıyor. Yine dizel olması sebebi ile chip tuninge müsait bir sistemi var. Hali ile modifiye sonrası (tahminimce) ayna mahruti değişimine gerek kalmaksızın basit bir chip yazılımı ile güç artışı sağlanabilir. Ayna mahruti değişiminden daha ucuz . Olmadı yine tak ayna mahrutiyi. Çünkü alt aynı. Zaten dizel olması sebebi ile ortalamada sıkça söz edilen 100 km de 6 iltre tüketimden söz etmiyorum dahi.
Evet o halde bu araç ile ilgili sorun ne...kulaktan dolma değil net bilgileerimizden sözedelim

Çağlar Bey otomotiv sektörünün içinde, vitara konusunda da uzman biri olarak, motor hakkında bilgi verebilir misiniz? Peugeot HDI olduğunu biliyorum ama peugeot'un hangi modelinin motorudur, tamir, bakım yedek parça durumu nedir?

Dediğim gibi bizzat servisleri ile görüştüm, genel olarak, hepsi neyse bu da o diyorlar. devamlı patlayan yanan eziyete dönüştüren şeylerden söz etmediler. belki bunda İstanbul'da olmanın avantajı olabilir, bilgiye ve parçaya ulaşabilmek adına. Sorn olarak ne var söyle dediğimde iki , üç kişi bana net ve aynı ağızdan "şu" diyemiyor. Bende soruyorum, dizel az yakıyor, torku benzinliden yüksek, turbo desteği ile çekişi daha iyi vs vs...o halde sorun ne

Selam sayın arkadaslar 2 yıldır bu aracı kullanıyorum hiç bir olumsuzlugunu gormedim hatta avantaj sayılır motor grubunda parcalar daha ucuz caglara bey bu konuda cok mantıklı acıklamalarda bulunmus yerinde tesbitler yapmıstır, butun yakınlarıma tavsiye ediyorum HDİ aracı ayrıca arazide cıok iyi bu motor ulkemizde pejo partner citroen berlingoda pejo 407 de 63 kw yani 87 beygir gucundedir beyin kodu sid 801 dir arıza arama cıhazlarında taratırken kesinlikle bu beyin kod ihtiyac vardır..bana gore olumsuz tarafı firma aracı calıstırırken surucu için kodlama panosu koymustur bende bunu baypas yaptırdım simdi direk kontakla calıstırıyorum ..100 km 6 lt beyler:smiley:)simdi totalın yeni yakıtını kullanıyorum ses ve yakıtım dahada dustu inanın sehir içi 50 tl ile 290 km yol yaptım daha ne olsun iyi gunler..istedigimiz 1 göz:smiley:))

Hayır, birisi dese ki, "sadece buna özel şu var" , başka biri de "evet bende o oldu hayatımdan bezdirdi" dese anlayacağım ama sanırım ustanın bir altından kalkamayacağı yükün altına girdi, olmadı beceremedi, araba kötü oldu, kötü mazot aldı motor bitti ( her dizelde olabileceği gibi) araba kötü oldu,
Bugün tekrar beyincilerle görüştüm anadolu yakasında ünlü ustalığı ile bilinen beyinciler elektronikçiler ile, hiç biri bize dizel vitara beyin tamiri hiç gelmedi dediler. Halen hiç bir servisten de bana mantıklı , bu aracı haklı olarak "evet ya gerçekten kötüymüş yaramaz" dedirtecek bir bilgi alamadım. Hurafe....

Dizel araçlarda hararet yapma riski daha fazladır arazi araçları arazide düşüt vits yüksek devirde gittiği için hava girişi yeterli gelmeyip hararet apabilir ama bu vitaraya has özellik değildir.

model.. tip.. hacim ... cap/srok.. sıkış oran exr.. turbo.... beygir .. tork
ps/kw/devir
206 hdi /90 1997cc 85x88 18 ohc var 90/66/4000 133/3250

206 sw hdi 90 '' '' '' aynı özellikleri taşıyor.

307 hdi fab 135 1997cc 85x88 17,6 dohc var 136/100/4000 320/2000

407 hdi fab 135 '' '' '' aynı özellikleri taşıyor.

407 sw hdi fab 135 '' '' '' aynı özellikleri taşıyor

partner hdi 90 1997cc 85x88 18 ohc var 90/66/4000 205/1900

807 hdi 110 1997cc 85x88 17,3 ohc var 107/79/4000 270/1750

peugeot 'bir bir huyu vardır bir şeyi bir tutturur sistim sene aynısını üretir en az 10 sene kullanır..zırt pırt degiştirmez iyi tarafı budur derim elimde 2006 verileri vardı bunlar onlardır motor altı aynı piston blok vs haçim sıkıştırma vs onu gösteriyor..degişen kapak + ecu yazılımı ondan tork ve beygirlerde oynama oluyor.

Suzuki Vitara 2.0 Diesel

Türü: G
Kapılar: 4
Yerler: 5
Silindir Disposition: R4
motor Disposition: Fl
Hacmi: 1998
silindir çapı: 86,0 x 86,0
sıkıştırma derecesi: 20,9
Vanalar: 2
milinin Disposition: ohc
Güç kaynağı sistemi: D
Basınçlandırma: TA
Güç PS (kW): 71 (52) / 4000
Torku: 168/2000
sürücü tipi: Az
Şanzıman manuel: -
Şanzıman otomatik: 4
Ön süspansiyon: QL.SF.QS
Arka süspansiyon: SA.SF
Hidro: +
Break: Si / T
ABS: 0
Lastik basınçları: 215/65 R 16 S
Dingil mesafesi, mm: 2480
Parça: 1455/1450
Boyutu Uzunluk x Genişlik x Yükseklik: 4125 x 1695 x 1695
Kitle donanımlı: 1405
Kitle tam: 1945
gövde hacmi: 580/1300
römork kütlesi: 1945
tank hacmi: 70
Dispersial 0-100 km / h: n.a.
Maksimum hız: 130
100 km yakıt maliyeti: 9,3
Yakıt: D
-----------------------------------------------------------------
2003 /407 dizel verileri

Kodu: DW10 BTED4-PEF
Türü: 4-S
Islak sumped
DOHC
silindir başına 4 valf
Çap x strok: 85.00 mm. × 88.00 mm.
Çap / strok oranı: 0.96
Deplasman: 1.997 cc 121,86 cu in
Yakıt sistemi: Common rail direkt dizel inj.
Aspirasyonu: Turbo D.
Kompresör tipi: 1 Garrett turbo
Intercooler: Hava / Hava
Katalitik dönüştürücü: Y
Max. çıkışı: 135,8 PS (134 BPH) (99.9 kW) @ 4000 rpm
Max. tork: 320 Nm (236 lbft) (32,6 kgm) @ 2000 rpm
------------------------------------------------------------------------

eski 405 dizel 83x88 cap/srok turbodizel commonrail degil ilk partner motoru bu sanırım ? ama ilk leri turbosuz..?

Arjantin general motor firması üretimi olan pejo motoru ispanyada üretilen bu araca takılmış ? suzuki escudo 2.0 hdi ;)

general motor firması amerika kıtasında bu aracı chevrolet tracker adıyla pazarladıgına göre o tarihlerde suzi ile ortaklıgı varmış.. ;)

general motor firması + pejo ilede ortakki bu motoru üretmiş .... ;)

pejo nun arjantin'de otomobil üretimi var ama modası gecmiş tedavülden kalkmış eskikasalarını orada devam ettiriyor bildigim.;)

arjantin denince birası iyidir derim ,,öyle derler,,, ama dizel motorunu bilmem derim.. ;D

bir sürü teknik bilgi verdim pejo ile ilgili anlayan anladı..anlamayana püf noktasını acıklayım ..86,0 x 86,0 cap/srok..a sahip bir motoru var motoru pejo mu ??

aveet pejo yan yana koy tıpatıp derim .. ama pistonu segmanı ici dışı bambaşka derim made in france bi parca uymayacak anladım ben gerisini bilenlere havale derim benden bu kaaa.... ;D

405-605 benzinli motorlar bu ölcülere sahip eski tip motorlarda....86,0 x 86,0 cap/srok..

Suzuki servisi ne bu motor ters gelir anlamaz ve yaramaz diye damgaladılar diye düşünüyordum . ama bunun motoru pejocu yada franzız gelicek gibi ;D

sparişle her harcası üçreti mukabilinde gelir bir sorun yaşatmaz ama suzukiden tabii ama pejodan yardım almak hayal gibi ..!

peugeot ' kalitesiz kötü üretim yapan bir firma degil öncelikle !üstünde adı yazıyorsa adına layık üretimi denetler motorlara kötü demek ayıp olur ..

parca muhabbeti avrupa degil güney amerika adres bize accık ters gibi derim ..

ilk göz agrımdır benim mecidiyeköyde bir galeride inceledim 3 sene evvel ilgiliye sordum bunun motoru common railmi ,turbomu,vs one dedi ac bi bakiyım dedim enjektörlere fiş giriyorsa bana yaramaz dedim bende bilmiyorum dedi baktım mazot kalitesinden cok arıza yapıyordu o zamanlar bana kara dizelin turbolusu lazım demiştim..aracı motordan degil kaportadan begenmemiştim o tarihte 5 yaşındaki benim baktıgımda ceviz büyüklügünde paslar vardı vaz gecmiştim ..ama motordan degil.. kaporta pastan bittiyse bana gelmez ugraşamam diye caymıştım..

parantez içinde 1.9 gti 205 /1992 ,, sri 405 /1994 ,, 605 2.0 T /1996 , sırası ile kullandim cok eski bir pejocuyum ,,tabii eskiden şimdilerde japoncu oldum..;D

Selam oguz bey evet birası da meshur daha meshuru et bildigimiz et mukemmeldir ..:smiley:)

Oğuz Bey tam anlayamadım. Teknik konular beni aşıyor, fakat sizin son mesajınızdan anladığım dizel HDİ vitara motoru pejo üretimi ama pejonun kendi modellerinde kullandıklarıyla parçalar uymayan farklı bir motor, doğru anlamış mıyım? Saygılarımla.

''Arjantin general motor firması üretimi olan pejo motoru '' bunun piston capı farklı pistonun aşagı yukarı hareket mesafesi farklı ? buda piston,gömlek,krank ,piston kolları vs farklı demektir.

partner.berlingo,407 gibi fransız motor parcalarının bayagı bir kısmı uymaz anlamına geliyor. ;) uyan yeri varmıdır ? o kadarda ben bilemem daha evvel bu araca motor yapana sormalı derim.

''Maksimum hız: 130 '' buda cok ilginc motor eskidikce dizelde sürat düşer. :smiley:

Selam oguz bey motor yaptırdım 3 ayda hepsi bildigimiz gibi hdi parcaları tum parcalar piston gomlek piyano tusları dahil verdi listeyi pejocudan aldım toplam 1100 tl 250 taslama 600 tl ustaya verdim bilginize ...sadece farklı tarafı yag pompasıydı onunda kolunu sadece degiştirmedik...

arkadaslar bende daha once dızel vıtara vardı peguat partnerın 1998 kasasıyla motorparcalarının cogu oluyor ben bu aracımdan onekı dısel vıtarmı reklefıye ettırırken peguat servısınden temın etmıstım parcalarımı not memnun kaldımmı cevap hayır ama aractan araca yadaustadan ustaya degisiryorum yapamam

Suzuki Vitara jlx 2.0 Diesel bu kelimeyi söyleyip bir suzuki ustasına nasıl diye sorarsaniz en kötüsü diyor..

aman kapına sokma alma satamazsın vss liste uzar gider ..

3 sene evvel bana aldırmadılar ..!

v6 alıcam boş ver alma yaramaz dediler ben de v6 tıyı gözüme kestirdim kimseyi dinlemedim..

piyasada az olan kötü anlamına geliyor ülkemizde varsın öyle olsun.

bazı dogruların altını çizeyim 2,5 v6 grand vitaraların en büyük motorlusu olup en az yakanıdır...jimmy ye modifiye yapıp buyük lastık vs de takıldıgında en fazla yakanı ve 1,3 motorlu olanıdır..

cok iyi dedigimiz vitara motorları uzun ömürlü olmaktan başka bir özelligi yoktur .

4000 devir altında tork veremeyen ve sürücüyü yüksek devirlerle kullanmaya mecbur eden ,fazla yakan motorlardır..fazla dönen motor daha cabuk ömrünü tamamlar ,başka bir deyişle hızlı yaşar çabuk ölür.. ;D

fransız pejo parcaları uyum saglıyorsa pejo servisinden beyin ile ilgili servis te alınabiliyorsa geri kalanı da vitara zaten . ;)

düşük devirde yüksek tork keyfi gaza az basıp kullanma keyfi (rampaları 2000-3000 devirde yüksek viteste cıkmak) lpg tüpsüz bir bagaj 10 litre altında bir tüketim .

bu arac kötü degil derim :smiley: Gokhan gibi pek cok arkadaşda kullanırken ustasıne denk gelmemiş derim. ;)

parcası varsa pejoda? elektronik arızalarınıda makinaya baglanıp çözülebiliyorsa ..noktayı koyup bırakmalı.........

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR