Vitara Çift El Freni?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yuzen_adam Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,173

yuzen_adam

Kamp III
Yer
istanbul
Merhaba arkadaşlar. Biraz önce aracımın zaten ömrünü doldurmuş uzamaya başlamış el freni tellerinden biri koptu. Bilindiği üzere el freni telleri sağ ve sol olmak üzere el fren koluna öyle bağlanıyor. Daha öncedende aklıma gelen çift el freni uygulamasını yapmayı düşünüyorum. Arazi kullanımında arkada kilit olmadığı halde bazı durumlarda kilit görevi görebilir. Fikirlerinizi bekliyorum...

Etiketler
Ynt: Vitara Çift El Freni?

İlginç.Paletli araç gibi yani.Neden olmasın?...Bu dediğiniz traktörlerde de var bildiğim kadarıyla.

En kolayından araba çaprazda kaldığında arkada boşa dönen tekerleği kilitleyerek bir nevi diferansiyel kilidi gibi kullanılabilinir...

Fakat Vitara'larda çapraz çekim gücünde askıda kalan tekeri kilitleyince diğerine güç binecek mi acaba?

Arkada kilit olmadığından dolayı boşta kalan tekerlekte durdurulunca güç diğerine geçecek tahminlerime göre %99 öyle. Yurt dışında uygulayanlar var. Bakalım ileriki haftalarda işe yarayıp yaramadığını göreceğiz...

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Merakla bekleyelim.

merhaba. sonucu gerçekten merakla bekliyorum. ilginç bir konu fayadalı olacak giibi. kolay gelsin

Bu konuyu uzun bir süreden beri düşünüyorum. Traktörlerde fren pedalı ikiye ayrılır. Yani tek tek kulanılabilir. Kilitsiz difransiyalde tekerlerden biri boşa dvndüğünde diğer tarafa güç gitmez. Boşa dönen lastiği durdurabilirseniz yere sağlam basan tekere güç gidecektir. Fakat boşa dönen tekeri el freniyle durdurmak çok zor olacaktır. Benim aracım 110 defender el freni saft tamburlu olduğu için farklı bir yöntem buldum. Maliyeti yüksek fakat ön ve arka dingilde kilitli gibi kulanılabilecektir. Her bir tekerin fren borularına normalde açık olacak şekilde yüksek basınca dayanıklı 12 volt kesici kulanılırsa. Askıda kalan aracın yere sağlam basan tekerlerin hidrolik kesicilerini voltaj verilerek sağlam basan tekerlerin frenleri iptal edilir. Firene bastığınızda boşa dönen tekerlerde firenleme yapılarak yere sağlam basan tekere güç aktırılabilir. Maliyet fiyatı olarak montaj hariç 800-900 lira masraf gerekir.

Vitarada bu iş sanırım çok daha basit olacak. Çünkü el freninin çelik halatları sağ ve sol ayrı olarak el freni kolunda birleşiyor. Yapılacak tek şey bir tane daha el freni kolu alıp monte edip bağlantıları yapmak. Ancak şehir içi kullanımda pratiklik azalacak ya iki el freni birden çekilecek. Yada teki ile idare edilecek...

Koray Bey,
Düşündüğünüz uygulamanın çalışacağını düşünüyorum. Traktörlerde bu uygulama mevcut. Tabi ayak freni le yapılıyor, aynı mantıkla el freni ile neden olmasın.
Şehiriçi kullanım içinde iki kol arasına bir mandal yaparsınız. Birini asılınca ikisi beraber çalışır.

el fren kolunun üstündeki plastık konsolu cıkarıp kolu da söküp bir bakmak lazım ,ve şöyle düşünmeli bundan 2 tane buraya otururmu sıgarmı gibi ,aracın kupasını kesmek, biçmek ,delmek ,gibi bir cok ayrıntı cıkacak ,gerekirse parcaçıdan 2 tane yeni kol alıp onları tornacıda kesip biçip torna -kaynak etmek gibi seylerde karşınıza cıkabilecek.
3-5 gün peşinde koşacagınız kesin harcıyacagınız rakamda 3-500 liralarıda bulacaksa bu projeyi rafa kaldırabilirsiniz.kendi imkanlarınızla pek bir para harcamadan yapabileceginize inanıyorsanız denemekte fayda var .
birde önerim olucak son 3-5 senedir üretimde olan renault megan ların el frenini bir motor cekiyor ,cıkmacıdan bundan 2 tane temin edip ( ebatları ufak tefekse alta bir yerlere sıgacak gibiyse ) içeriye konulacak 2 ufak siviç anahtarla istediginizi iptal etmek calıştırmak daha kolay diye düşündüm ,reno parcası suzi den oldukcada pahalı olması lazım birde öyle durum var .
kolay gelsin der merakla bekleriz gelışmeleri birde azaride askı da kılit olarak iş yapacakmı ayrıntıları resimli bekleriz..

Sayın Msmt nin dediği gibi zaten traktörlerde ayak freninin orda iki tarafı birleştiren mandal var.Tarlada falan çalışırken mandal iptal edilip frenler sağ ve sol serbestleşiyorlar.Köyde görev yaptığım yıllarda görmüştüm.

koray şimdiden sana kolay gelsin benimde sol el fren teli bozuk bir çözüm bulda benide kilit derdinden kurtar ::smiley:

yuzen_adam' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar. Biraz önce aracımın zaten ömrünü doldurmuş uzamaya başlamış el freni tellerinden biri koptu. Bilindiği üzere el freni telleri sağ ve sol olmak üzere el fren koluna öyle bağlanıyor. Daha öncedende aklıma gelen çift el freni uygulamasını yapmayı düşünüyorum. Arazi kullanımında arkada kilit olmadığı halde bazı durumlarda kilit görevi görebilir. Fikirlerinizi bekliyorum...

Şöförlüğe traktör üzerinde başlayan ve 15 yıl traktör kullanmış biri olarak bana mantıklı geliyor...

oguz1134' Alıntı:
el fren kolunun üstündeki plastık konsolu cıkarıp kolu da söküp bir bakmak lazım ,ve şöyle düşünmeli bundan 2 tane buraya otururmu sıgarmı gibi ,aracın kupasını kesmek, biçmek ,delmek ,gibi bir cok ayrıntı cıkacak ,gerekirse parcaçıdan 2 tane yeni kol alıp onları tornacıda kesip biçip torna -kaynak etmek gibi seylerde karşınıza cıkabilecek.
3-5 gün peşinde koşacagınız kesin harcıyacagınız rakamda 3-500 liralarıda bulacaksa bu projeyi rafa kaldırabilirsiniz.kendi imkanlarınızla pek bir para harcamadan yapabileceginize inanıyorsanız denemekte fayda var .
birde önerim olucak son 3-5 senedir üretimde olan renault megan ların el frenini bir motor cekiyor ,cıkmacıdan bundan 2 tane temin edip ( ebatları ufak tefekse alta bir yerlere sıgacak gibiyse ) içeriye konulacak 2 ufak siviç anahtarla istediginizi iptal etmek calıştırmak daha kolay diye düşündüm ,reno parcası suzi den oldukcada pahalı olması lazım birde öyle durum var .
kolay gelsin der merakla bekleriz gelışmeleri birde azaride askı da kılit olarak iş yapacakmı ayrıntıları resimli bekleriz..

Orjinal kolu biraz yana kaydırdığınız zaman iki kolda rahatça sığabilecek durumda. Çok fazla kesme biçme işi olmayacak sadece ordaki plastik parçayı biraz kesmek gerek. Onunda orjinali bozulmasın diye fiberden bir adet yapıcam ve onu uyarlayacağım çift el freni için. 300-500 lira tutacaksa tabikide gidip kilit takmak daha kolay ve kullanışlı olacak. Bunun için benim aracımda bir tane el freni kolu birkaç civata biraz sac ve normal olarak kopan el freni teli. İşçilikde kendi işçiliğim olacak...

Koray düşüncen güzel neden olmasın ancak düz zeminde 4 tekerde çamura saplandığında bunun pek işe yarayacağını düşünmüyorum
çünkü bir teker gitmek istese diğeri firenleyip sürüklenmesine sebep olacaktır zate sürükleyecek kadar diğer lastik yere tutunsa zate böylebir uygulamaya gerek kalmaz
ama artikilasyonda mükemmel iş görürü hatta hammer larda bu mantıkla çalışan sistem mezcut

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Çevrimiçi üyeler

Geri