Vw Transporter T5 İn Kampervana Dönüşüm Hikayesi.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cygnet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,269

Merhaba T5 e 5 koltuk olmasi tonunde bir yanlisiniz oldugunu dusunuyorum cunku eger arac onceden panelvansa ruhsat en fazla 2+1 kisilik cikar. Birde aracin icindeki yatak kapasitesi ile oturma kapasitesinin esit olup olmadigina bakiyorlar. Ayni aracta 5 koltuk varsa ve siz sadece 2 kisilik yatacak yer yaptiysaniz aracinizin ruhsati herseye ragmen 1+1 yada TUV gorevlisinin insiyatifine gore maxsimum 2+1 olarak verilir. Su ana kadar bu sitede benim bildigim sadece bir kisiye 4+1 ruhsati verildi oda arac orjinalinde 5+1 olmasina ragmen yuksek tavan ve aracta 4 kisilik yatacak yer oldugu icin 4+1 cikti.

Eger araciniza 1+1 yada 2+1 disinda ruhsat almayi basarirsaniz lutfen bizide bilgilendirin ve bunu nasi. Basarip muayeneye nereye gittiginizi yazin.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ynt: Vw Transporter T5 İn Kampervana Dönüşüm Hikayesi.

Melih, bir takım ilişkiler ve araya birileri konularak illegal olarak fazla koltuk alınabilir, önemli olan almak deyil sonradan koruyabilmek, yani tüv'den koruyabilmek..İstanbulda son 6 ayda 2 arkadaşın 2009 öncesi bir takım yollar kullanılarak alınmış olan 3+1 ve 4+1 koltukları tüv'de iptal edildi, arkadaşlar yeniden proje yenilemesi çizdirdiler ve artık karavanları 1+1 oldu..... 3+1 ve 4+1 koltuğu olanların artık şansa çok ihtiyaçları var, sürekli gittikleri Tüv istasyonlarını sakın değiştirmesinler, başka bir istasyonda neler olur bilinmez, koltuk sayısı çok diye ilgilenilen karavanlarda satış sonrası yeni adreslerindeki tüv'lerde neler yaşayacak meçhul...Önemli olan fazla koltuk almak deyil koruyabilmek...

Oncelikle cok tesekurler...Ben ikitellide yaptirdigim cekyatli koltuk ve kendi yaptigim ustte evye altta dolapli alcak tavan uzun sase t5 le bes yilimi doldurdum. Her muayene oncesi orjinal koltuklari taktim. Bi sefer değiştirme den gittim hemen olmaz dediler. Cekyatli koltuk emniyet kemerli başlikli olmasina ragmen arkaya itince 1-2 cm bile oynadığı icin kabul etmeyiz dediler. Ben açıkçası yol ayrımındayim. Ya acilir tavan ya da satip psa arac dusunmeye basladim. Yemek yapmak degilde icinde ayağa kalkamamak asil sorun benim icin. Kokan bisey se zaten yedek kucuk tuple dışarıda yapiyoruz. Acilir tavan kayar koltuk vs 10000 euro dan basliyor orjinal istenirse. Ustune bi de 1+1 koltuk yazilirsa yazık olcak. Bir de araba eskiyecek
Bu nedenle bu plan t5 kullanicilari icin cok faydali illa diyenlere

Yaşar bey, hikayenizi dikkatle okudum, uyarılarınızı not ettim...

Benim teknik hayal gücüm fazla gelişmiş olmadığı için, çok net anlatımlarınızı kafamda canlandıramadım. Resimlere baktım, epeyce anladım, ama yine de anlayamadığım şeyler oldu.

1.Yemek masasının öbür tarafında oturulacak yer var da (çekyat ;D ) bu tarafında nasıl oturulacak? Seyyar sandalye vs. ile mi sorunu çözeceksizin/çözdünüz?

2.Yemek masasının ve çekyatın bitişiğindeki dolabı niçin yaptırdınız? Yoksa o buz dolabı mıydı, anlayamadım. Yani aracın içini ayrıca kaplayan bir dolap yerine arkaya bol çekmeceli bir şey yaptırsaydınız da, çekyatın yanındaki camlı dolap olmasaydı olmaz mıydı?

3.Portoyu kullanmak için ayrı bir kapalı alan yok anladığım kadarıyla.... Yanıldım mı?

4.Şu ocağı ve konumunu tam anlayamadım, bağışla.... Yatağın altında, sürgülü bir şey mi?

Aslında benim gibi proje özürlüler için şöyle net ve anlaşılır "sade" bir çizim verebilirseniz daha bir müteşekkir oluruz. Yalnız şu kavak mamulü için hafif olduğundan dolayı sizinle aynı düşünürdüm, boya işi sevimli gelmezdi. Kaplama/kaplatma işi fevkalade güzel çözüm.

Şu kadarını söylemeliyim; özellikle T5 ve benzeri araçlar için fevkalade uygun bir imalat sizinki. Aklıma epeyce yattı.

Sayın Olguncandan...Sorularınızı kısaca yanıtlayayım.
1- Yaz boyunca genellikle araç dışında yaşadığımız için yemeklerimizi de yedek olarak taşıdığımız bir katlanır masamız var , onu kullanıyoruz..Ancak araç içinde ki masanın uzunluğu 80 cm olduğundan 2 kişi için (yan yana) yeterli oluyor..Bunu deneyerek masa uzunluğunu tespit ettim.
2- Her dolabın içine neleri koyacağımızı işin en başından düşünerek dolapları oluşturduk..Cep tel. şarj kablosundan tutun da eşofmana , WC kağıdına, çöp poşetine , eski gazetelere , el fenerine varıncaya dek o kadar eşya tespit ettik ki , hiçbir dolap kesin boş kalmayacak...Portapotti ve mutfak takımı (tava,tabak,tuzluk.....vs.ler) için ayrı dolabımız var...Giyimlerimiz için kanepe altında önde bulunan çekmeceyi uygun bulduk....Yedek butan gazlı ocağım bile olduğundan ona ait 4 adet tüpünü bile düşündük.
3- Portapottimizi buzluğu koyduğum dolaba bitişik dolabın altında ki göze koyacağım..Onun için o gözü özel olarak ölçeklendirdim..Rahatça sığıyor..Hatta 2-3 adet wc kağıdı rulosu da.
4- Ocak ve krom evyenin tümü tek bir parça halinde bir settir...Tekne malzemesi satan mağazalardan satın aldım..Biraz tuzlu..!! bir fiyatı var. Ama takımı , planı bozmamak için katlandık..Fotografını eklemiştim , oradan bakabilirsiniz...

İnternette T5 için dizayn edilmiş bir başka projeye rastladım dün...Eğer bunu daha erken görseydim benim uyguladığım planı yapmazdım...Onu fotograflayayım aşağıda.

Gelelim kalkıştığım bu işin en son noktasını açıklamağa..Yani resmi prosedürü bitireyim.

Dün TÜV-TÜRK'de randevum vardı , tadilat projesi ile gittim..Dosya tam 12 sayfadan ibaretti...TSE onaylı belge, faturalar ve bir yığın bilgi...Girişte bana "EK 1 belgesi de doldurtmalısın" dediler ve 20 TL verip 2 nüsha olarak temin ettim..
Dudullu'da ki merkezde çalışan bazı memurlar "tadilat projesi"nden bihaberler..
Bayan memura dosyayı verdim..Biraz kurcalayıp bana geri verdi..Şaşırdım!!
" Ben ona 700 TL verdim yahu , o dosya bir kenara atılacak kadar bayağı mı " diye düşünüp ikaz edince , başladı yanında ki memurdan bilgi almağa..
O memurun yardımı da yetmedi ve daha "büyük şef"e danıştılar...
Şefin bilgisi de yetmedi "manitu"ya , ha pardon o kızılderili dergilerindeydi , değil mi , yani teknik müdürden bilgi aldılar.. O nihayet işi kıvırdı...Beraber aracın yanına gittik..İçine bakıp inceledi..
Sonra tekrar bankoların olduğu yere geldik..Bana bir sıra no verdi ve "bekleyin" dedi.
Sıram gelince yine aynı bayan memura denk geldim mi ?..O hemen teknik müdürünü çağırdı ve ne yapılacağını söyledi.

Nihayet işlem başladı...Memur "164 TL" deyince ben de " 15 gün önce geldiğimde ben ücret ödemiştim , bu ne parası" dedim ama sözümü geçiremedim ve bana " aracınızda ki değişiklikleri de muayene kapsamında tutacağız ve yapılanları tetkik edeceğiz , sistem böyle veriyor" benzeri bir yanıt verdi...Anladım ki parayı vermeden olmayacak..İş bitti , dışarı çıktım ve kanal girmek için beklemeğe başladım..
Kanala girdik...3 Eleman aracı tepeden tırnağa incelediler...
Ocak nerede.
Su neden geliyor.
Bunun ışığı nasıl yanıyor.
Koltuk sayısı 4 e düştü , değil mi ?...Göreyim ... Haa..arkada 2 emniyet kemeri varmış..Bir koltuk da önde..tamam.
LPG gaz tüpünüz nerede.
Bu dolap ne dolabı?.
Çok güzel olmuş..Güle güle kullanın demeyi de ihmal etmedi...En sevdiğim söz bu oldu.

Sonuçta muayeneyi bitirdiler , trafiğe verilecek evrakı da verdiler..İş bitti...Akşam mesai bittiğinde ben en son olarak ayrılan kişiydim ve bu kısa işlem bana 3 saate mal oldu..Onların beceriksizlikleri , bilgisizlikleri nedeniyle.

Bugün de randevu almayı unutarak gittiğim trafik şb. nde memur ak saçlarıma bakıp acıdı herhalde ve randevu almamı istemeden işlemimi yaptı. Evrakı verdim...162 TL de onlar istediler...
Salı günü yeni ruhsatı alacağım.

Resmi prosedür olarak 1067 TL gitti ama bir an düşününce bu paranın bir kere verilen bir bedel olduğunu anladım.
Bu parayı 1 yaz sezonu içinde yapılan gezilerde katıyla geri aldığımıza inandığımdan canımın o kadar yanmayacağına ikna oldum.
Asıl canımın yanacağı an temmuzda ödeyeceğim oto vergisinin 2 nci taksidi olacak galiba...
Motokaravan vergileri bu sene ne oldu , bileniniz vardır mutlaka..
Ya da hiç söylemeyin de , o güne dek tatilim zehir olmasın

Hoşça kalın.

Eğer işiniz TÜV TÜRK istasyonlarına düşerse orada ki memurların bazılarını sizin bilgilendirmeniz gerekecek...Bazı işlemleri bilmiyorlar..Tadilat projesi gibi.

Hayırlı olsun son golüde trafik sigortasından yersiniz.

Simdiden hayirli olsun. Arac 4+1 mi olacak? Eger oyleyse sanlilardan birisiniz.

Asagidaki linkten motorlu tasit vergisi tuturlarini gorenebilirsiniz. Aracinizin modelini belirtmemisiniz. Eger arac 1-6 yas arasi ve 1900cc den az ise yillik vergisi 859TL, arac 1900 ustu modellerdense 1298 TL. Bir alt yas grubu olan 7-15 yas arasinda ise 1900cc ye kadar olan araclar icin yillik vergi 537 TL ve 1900cc uzeri araclar cin 859TL.

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_HSP_MTV

Bu arada bildigim kadari ile ruhsatinizi aldiktan sonra vergi dairesine gidip vergi diliminizin degistigini bildirmeniz gerekli.

Yaşar bey kolay gelsin.
Araç ruhsatta motokaravana dönüştüğünde temmuz vergisi çok farketmiyor.Fakat zorunlu trafik sigortası için zeyilname yaptırmanız gerekiyor.Asıl o zaman canınız yanabilir.Aklınızda olsun da şaşırmayın. ;D Diğer şirketlerden fiat almayı da ihmal etmeyin.Selamlar.

Yasar abi karavanın cok güzel olmus güle güle kullan. bende gecenlerde bir adet t5 aldım ama icine senin arka yatak gibi bir yatak yaptirmayı düsünüyorum. bunu siz mi yaptınız yoksa yaptırdinizmi detayli bilgi veya plan verebilirmisiniz.

Yaşar Bey,

Hayırlı olsun aracınız güle güle güzel kamplarda gezilerde kulanılsın.

Yaşar Bey merhaba, üzerinden yıllar geçmiş. Umarım araç hala sizdedir ve gezmeye devam ediyorsunuzdur.

Taşıt vergisi, zorunlu trafik sigortası gibi konularda bize güncel bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

Teşekkürler

Araçlarınıza mobiya ve yatak konularında destek almak isterseniz yardımcı olabiliriz. İstanbul Keresteciler sitesinde bulunan firmamızın bir bölümünü bu iş için ayırdık ilk tasarımlarımız çıkmaya başladı. iletişim bilgilerimize web sitemizden ulaşabilirsiniz. Tüm gezgin dostlarımıza selam olsun.

Gökhan Düzalan
www.vanlife.com.tr