melihbozkurt
Karavan Yönetim
cygnet' Alıntı:Ben , youTube.com'da ki benzer T5 düzenlemelerinin herbirini belki 10 larca kez izledikten sonra arabamın da iç ölçülerine bir planlama haritası hazırladım...
Ancak , işe başlayıp iş ilerlemeğe başladıkça bazı hesapların yalnış / eksik olduğu ortaya çıktı..
Buradan bu işi yaşamış olarak , benim gibi bu veya benzer bir işe kalkışacaklara acizane bir tavsiyem olabilir.
İlk iş olarak TÜV-TÜRK ile bir ön görüşme yapın...T5 lerde en az 5 koltuk olmasını şart koşuyor kurum..Yoksa mutlaka TADİLAT PROJESİ istiyor...Bu kesin..Bunun bugün maliyeti ortalama 650-750 TL arasındadır..Çıkan proje TSE onaylıdır.
Ondan sonra muayeneye gidilip arabanın değişiklikleri onaylanacak ve aldığınız evrakla trafik şubesine gidilecek ve yeni ruhsat çıkacak..Belki bu da bi 100-200 TL ye mal olabilir... Bunlara baştan hazırlıklı olun.
İşin başında T5 in zeminine en az 8 mm (yeterlidir) kalınlığında bir su kontrası monte ettirin..Üzerine de PVC döşettirin..Halıyı pek tercih etmeyin , temizleme derdi insanı geriyor.. Bunu yapan profesyonel bir döşemecim var (Sultanbeyli'de ve oldukça da hesaplı)..Arabanın taban şablonu hazır olarak vardı ve hiç uğraşmadı ölçülendirmek için.
Çok detaylı bir araştırma yapın...Özellikle detay malzeme konusunda..
Şöyle ki , arabanın çekyatağının altında önde yer alan çekmeceyi sabitlemek üzere Buhustan bir adet yeter düşüncesi ile plastikten bir mandal satın aldım....Ama bir kaç gün sonra aynı mandala tekrar gerek duydum ve gittiğimde bitmişti , alamadım...O nedenle 3-4 TL gibi ucuz malzemeyi hep yedekli temin edin..Monte ederken de kırılabilir...vs.
Mobilyaların ana malzemesinin kavak laminat olması elbette tercihdir..Ama bu malzemeyi her mobilyacı ya temin edemiyor veya pahallıya temin ediyor..Hadi yapıldı diyelim , arkasından da boyamak gerekecek ki , ben boya işine pek sıcak bakamıyorum...Bazı boyama hataları daima sırıtıyor..
Fakat kavak laminat üzerine desenli laminatı presle monte ettirebilirseniz doymayın keyfine derim.
İşi yaptıracağınız mobilyacıyı çok araştırın..Bu işi 5000 TL ye yapan da var , 1500 TL ye yapan da...Kıy köşe kenar mahallelere gidin ve oralarda ki mobilyacılarla konuşun...Arada bir de refrans olursa onu tercih edin..
İşi verdiğiniz mobilyacıyı yalnız bırakmayın , hemen hergün gidin ve ne yapıyor, başında durun..Gereğinde bilgi verip yönlendirin.
Mobilyacıya giderken elinizde kesinlikle bir plan hatta ölçülendirilmiş bir proje olsun...
Bunu bilgisayarda kendiniz de (word'de bile) hazırlayabilirsiniz..Dolapların şekilleri ve ebadları yazılı olmalı.
Dolap kapaklarını buzlu camdan tercih edin , daha şık duruyor.. Ancak cama bombeli eğim veremiyorlar , düz olarak kullanmak zorundasınız. Avrupa'da yapılmış T5 düzenlemelerinde cam kenarlarında kullanılan plastik çerçevelerin aynısını bulmanız oldukça zor ve çok zaman harcamak gerekecektir..Belki umduğunuzu da bulamayabilirsiniz..O nedenle bazı büyük camcılarda alüminyum kenar profilleri var...Bunlar kullanılabilirse de bu profillere uygun menteşe bulmak sorun oluyor(az mı uğraştım...öfff..)..
O nedenle dolapları yaptırmaya başlamadan önce mobilyacınızla bu konuyu da mutlaka konuşun ve dolaplara bu cam kapağı nasıl monte edeceğini açığa çıkarın.
T5 in iç genişliği her yerde 164 cm geliyor...Yatak enini max. 120 cm de tutabilirsiniz..Bu da demek oluyor ki dolaplara max. 40 cm genişlik ayrılabilir..Ancak uygulamada yatak genişliği malesef 116-117 e düşebiliyor...
Bunu önlemek için dolap enini daraltacaksınız....Portapottiyi bu dolaplardan birinin içine koyacaksanız portapottinin en dar yeri 32 cm dir..Kavak laminat/MDFnin et kalınlıklarını da 4 cm olarak hesaplarsanız toplamı 36 cm olur..Yani neticede 40 cm den dar bir dolap genişliği söz konusu bile olmuyor (malesef).
Tavan yüksekliği de 137 cm dir...Gardrop yapılırken sürgülü stor kapak kullanmak oldukça zor bir seçim olarak çıktı karşıma..
İstanbul'da minibüslerin içini VİP yapan firmalar malesef sürgülü çekyat yapmayı bilmiyorlar..Halbuki o kadar kolay ki..Öğrenmek yerine "yapamıyoruz" deyip çıkıyorlar...Burada ki tadilat yapanlar yatağın altına mutlaka baza koyuyorlar..
Baza ise yatağın altında eni 50-55 cm uzunluğu da 120 cm olan bir alan kaybettiriyor...Yazık olan bir alan bu.
O nedenle kafası çalışan bir demirci bulursanız ben de yardım ederim ve ona nasıl yapması gerektiğini izah ederim..
Aydınlatmalarda mutlaka şerit ledler kullanın..Bunlar iç alanda kullanılacak da olsa silikonlu olmalılar..Çünkü belze temizlemede telleri kopabiliyor.. İyi bir oto elektrikçisi ile çalışıp , tüm dolapların içine şerit led çektirin..Tek bir tıklamayla tüm dolaplar ışıl ışıl yansınlar ve hiç sarfiyat da olmasın..
Yaşam aküsünün amperajını kullanacağınız aletlere göre belirleyin...Bu şart.. Aküyü mutlaka bir ahşap kutu içine alın ve üzerine de en az 2 adet çakmak soketi yuvası (dişi) monte ettirin..Bu aküyü motordan beslenecek hale getirtin..
Bir adet invertör edinin...İnvertör de yaşam aküsünden beslensin...Böylece 12 volt girip , size 200 volt verecektir..Ancak watt değerini olabildiğince yüksek düşünmenizi öneririm.
T5 lerin tavanı açılamadığı ve yüksek tavanlı bir T5 iniz yoksa mutfağı salon dolaplarının birine monte etmek oldukça rahatsız edici geliyor bana..İçerideki mutfakta bir makarna bile haşlasanız kokusu tüm içeriye yayılacak ve rahatsız edecek..Diğer pişirme çeşitlerini düşünemiyorum bile.
Bu nedenle mutfak seti kullanacaksanız tavsiyem en arkada ve çekyatağın altıdır ve çekmece şeklinde olmasıdır...Ben de bunu İngiltere'de uygulanmış bir T5 den görüp yaptırdım...
Ocağın tek gözlü veya 2 gözlü olması bir bütçe işidir..tek gözlü ocakla 2 gözlü ocak fiyatı arasında 300-350 TL oynuyor...Bir göz ocak bu fiyata değer mi siz karar verin.
Aklıma gelenler bunlar. Sormak sitediğiniz sorular olursa cevap vermeğe hazırım...
0531 787 44 94 ü de arayabilirsiniz..
Fotograflarda tavan ledlerini ve dolap içi ledlerini görebilirsiniz.
Hoşça kalın.
Merhaba T5 e 5 koltuk olmasi tonunde bir yanlisiniz oldugunu dusunuyorum cunku eger arac onceden panelvansa ruhsat en fazla 2+1 kisilik cikar. Birde aracin icindeki yatak kapasitesi ile oturma kapasitesinin esit olup olmadigina bakiyorlar. Ayni aracta 5 koltuk varsa ve siz sadece 2 kisilik yatacak yer yaptiysaniz aracinizin ruhsati herseye ragmen 1+1 yada TUV gorevlisinin insiyatifine gore maxsimum 2+1 olarak verilir. Su ana kadar bu sitede benim bildigim sadece bir kisiye 4+1 ruhsati verildi oda arac orjinalinde 5+1 olmasina ragmen yuksek tavan ve aracta 4 kisilik yatacak yer oldugu icin 4+1 cikti.
Eger araciniza 1+1 yada 2+1 disinda ruhsat almayi basarirsaniz lutfen bizide bilgilendirin ve bunu nasi. Basarip muayeneye nereye gittiginizi yazin.
Sent from my iPad using Tapatalk