Merhabalar,
Bence maliyetin yanında tercih, ihtiyaç, kullanım yeri gibi şartlarda önemli. Bu konuyu dikkatlice düşünün.
Öncelikle 2003 model CRD'yi 1999 model 4.7 ile karşılaştırmak doğru olmaz diye düşünüyorum.
2003 CRD / 2003 4.7 karşılaştırması yapılırsa daha doğru olur kanaatindeyim.
Eğer sırf mantık olarak ( yani daha açıkçası maddi olarak bakıyorsak) ZJ ve XJ kasalar ekonomik olarak çok daha mantıklı olacaktır. İsterseniz hesabını yapın.
Ayrıca 1999 4.7lt vergisi 1.500 tl ( 6 ay ) civarında diye biliyorum.
Vergide bir yılda 1.000.- Tl fazla ödeniyor sanırım.
Benim gibi senede 25.000 - 30.000 km civarı yol yapan birisi için CRD: 300kr/km / 4.7 400 kr./km dizel kullanmak lpg'ye göre 2.5, 3 milyar tasarruf sağlıyor.
Ayrıca iyi bir LPG kitinin maliyetide yüksek.
Tüm bunları üst üste koyduğumuzda ilk yılda ekstra 8.000 tl civarı bir masraf ortaya çıkıyor. Kalan 7.000 tl yi de düşünürsek 1,5 yılda kendini amorti ediyor.
yani benim için CRD toplam 2.5 yılda kendini amorti etmiş oluyor.
2.5 yıl sonra 99 4.7 yerine 2003 CRD araç sahibi olacağım, kanaatimce değer kaybı daha az ve satış kolaylığı olacak.
Satmaz kullanmaya devam edersem bu günkü şartlarda, her yıl 3,5 - 4 milyar daha az maliyet üstleneceğim.
Bunun yanında görüş olarak benzinli motorda lpg kullanımına karşıyım. Özellikle GC gibi özel motorlar kullanılılan araçlarda. Tamamen şahsi görüşüm.
LPG ile iş ve ev de bulunan garajlarıma park edemem ( yasak)
Feribot , arabalı vapur vs. ye binemem ( yasak )
Bazı tünellerden geçemem ( yasak )
Bir depo LPG ile uzun yol kat edemem. Sürekli LPG ciye uğramam gerekir.
Kişisel tercih olarakta Mercedes motor ve şanzumana çok güveniyorum. Magna-Steyr fabrikasının üretim standartlarına güveniyorum.
2003 modelin daha olgun olduğunu ve daha önceki modellerde ortaya çıkan bazı aksaklıkların giderildiğini düşünüyorum.
Bu nedenlerle bana göre mantıklısı CRD olduğu CRD aldım...
Yani herkes kendi şartlarına göre bir araç seçimi yapıyor, herkesin mantığı kendisine göre doğru;
sizin de kendi şartlarınızı değerlendirip bir seçim yapmanız doğru olacaktır.
son söz : GC benzinli motorların homurtusuna hayranım.
Syg.
Bu yüzden 5.2 ZJ veya 4.7 WJ tam isabet. ;D

: