Ynt: XJ Direksiyondaki Boşluk Sorunu Hakkında Yardım
az önce ustay agidip geldim. ben söylüyorum genelde oda teknisyenlik yapıyor bana. diğer konuda bahsetmiştim burçları değiştirdim bir kaç hafta sonra direksiyonu özellikle sağa çevirirken tak tuk ediyor diye. birde araç gittikçe daha boşluklu olmuştu. dedim hehrald etrack bar bozuluyor iyice.
meğerse aksa bağlı olan burç kısmındaki tek bir cıvata kendini bırakmış onu sıktık hem boşluk hissi gitti hemde ses.
şimdi daha ilk burçları değiştirdiğimde fark ettiğim şey direksiyonun ne kadar keskin ve boşluksuz hale geldiği olmuştu. birde direksiyon kutusunu sıktım zaten oldukçta ney bir yönlendirme sağlamıştım.
bu vida gevşediği için direksiyonda 2 cm lik bir ölü alan oluşmuştu daha sabah dikkat ettim. şimdi sourn yok.
o halde:
1- araç sağa sola çekmiyor ancak direksiyondan düzgün yanıt alınmıyorsa bakılacak şeyler track bar ve burçları, direksiyonda netşekilde duyulan ve aracın heryerine yayılan tak tuk eden birşeyler varsa track bar ve rot kolu, direksiyonda tıkırtı varsa başka yerde yoksa ve araç 1996 üüzer zj ise Z rotları yada askı rotları da deniyor. direksiyon eğri duruyor ama rot ayarı doğru ise drag link denen iki kelepçeli ve rot ayarı yapılan çubuğa bağlı paralel duran ayar borusu kontrol edilecek demektir, o döndürülerek direksiyon ayarlanıyor. araç kasislerden çapraz geçerken yana doğru kayar gibi yapıyorsa sway bar denen U şeklindeki ve z rotlarının bağlı olduğu demirin burçlarına bakılacak demektir.
2-arka taraf geziyorsa aynı şekilde yuvarlanmı hissi varsa sway bar burçları ve gezme hissi varsa sert( vites değiştirmelerde yada sert kasis geçişlerinde) track bar kontrol edilmeli.
her iki aks için ses sorunu varsa ve yolda gezme varsa ve direksiyonda boşluk yoksa ana süspansiyon kollarının burçlarına bakılması laım geliyor.
şu durumda rotçuya uyup ana süspansiyon kollarını değiştirseydim yada burçlarını değiştirseydim ahala arkası önü farklı giden bir aracımız olacaktı.
not: ana süspansiyon kollarının burçlarıda bir miktar hissizliğe neden oluyor direksiyon sisteminde ancak bariz şeylere neden olmaz ses yapmadığı sürece. ses yapıyorsa burçlar parçalanmıştır.