<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Yaşam Aküsü ile İnverter Kullanımı</b><br />
<br />
<blockquote data-attributes="" data-quote="buldag" data-source=""
class="bbCodeBlock bbCodeBlock--expandable bbCodeBlock--quote js-expandWatch">
<div class="bbCodeBlock-title">
buldag' Alıntı:
</div>
<div class="bbCodeBlock-content">
<div class="bbCodeBlock-expandContent js-expandContent ">
Doğan bey merhaba,<br />
<br />
Geçtiğimiz hafta 200 amper jel akü aldım ve indesit marka buzdolabımızı çalıştırdığımızdan yaklaşık 15 saat sonra inverter kapanma sınırına indi ve sizin yaşadığınız durumla karşılaştık. (sizinde önceki yazışmalarınızda belirttiğiniz gibi aslında akü %50 kapasitenin altına bile inmemişti) Aslında aldığım akünün 200 amper olması ve tam sinüs inverter ile kullanacak olmamız nedeniyle anlık demeraja karşı daha uzun süre dayanacağını düşünsemde öyle olmadı. Bende bu durumda kapasitör almaya karar verdim. Bağlantı hakkında aklıma takılan bir soru hakkında bilginize ihtiyaç duydum; kapasitörü aküye paralel olarak bağladığınızı belirtmiştiniz, bu durumda akü-kapasitör-inverter sıralaması ile bağlanması yeterli midir? (inverter her durumda kapasitörden sonra mı olmalı?) Yoksa inverter aküye bağlı iken kapasitörün aküye paralel bağlanması mı gerekli? Sanki bu durumda inverter aküden enerji almaya devam ederken demeraj sırasında yani sadece ihtiyaç olduğunda kapasitörde biriken enerjide devreye girer gibi düşünüyorum. Belkide düşündüğüm gibi olmuyordur.. son olarak kapasitör-akü-inverter bağlantı kablo kalınlığı hakkında bilgilendirmenizi sormak istiyorum. (Şuanki bağlantımızda aküden 35’lik kablo ile invertere bağlantımız mevcut. Kapasitörden aküye aynı kalınlıkta kablomu kullanılmalı?)
</div>
<div class="bbCodeBlock-expandLink js-expandLink"><a role="button" tabindex="0">Genişletmek için tıkla ...</a></div>
</div>
</blockquote><br />
Bülent Bey Merhaba,<br />
<br />
Ben inverter ve kapasitörün (+) ve (-) uçlarını akünün kutup başları üzerinde topladım. Literatürde invertörü aküye bağladıktan sonra kapasitörün (-) ucunu akü kutup başına, (+) ucunu ise inverterin (+) çıkışına bağlandığı örnekler gördüm. 2. tercih biraz daha teknik olsa da mesafe çok değişmediği durumlarda ikisi arasında fazla bir fark olacağını sanmıyorum.<br />
<br />
Kablo kalınlığı ile ilgili olarak, eğer inverterinizin orjinal kablosu 35'lik ise yeterli olsa gerek ama bana biraz az geldi. Kapasitör için yine mesafeye bağlı olarak minimum 50-60 lık kablo kullanmanızı öneririm. Bu tip kablolar oto elektrikçilerinde bulunabiliyor. Kapasitörün büyüklüğü için, ben 1 farad kullandım ve sorunum yok ancak kullandığım akünün sulu tabanlı olduğunu hatırlatayım. Sizin jel akü için biraz daha büyüğü (1,5 ya da 2 farad) aküyü kullanma sürenizi daha fazla artırabilir.<br />
<br />
Selamlar,<br />
<br />
Doğan</div>