Yelken

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,692
Ynt: Yelken

abi şimdi teknede yasamak cok farklı, teknede tatıl yapmak cok farklı bunu ayırmak gerek ...senın orneklerınde insanlar arkalarınakı herseyı bırakıp teknede yasamaya baslıolar..denızcı olan hemen hemen herkes bunun hayalını kurar ancak bunu gerceklestırmek gercekten cok buyuk bı cesaret ornegı..

Denizcilikte de karada oldugu gıbı bı takım sınıflar var genel olarak motoryatcılar,yelkencıler diyebılırz.. motoryatlar adı ustunde motor gucune sahıp teknelerdır bunlardakı hayatı organ motorlarıdır genelde cıft motor olur bırı bozuldugunda yedek olarak da sızı karaya getırebılır.. denızde guvenlık cok onemlıdır karadakı gıbı saga cekıp durma ımaknınız yok cunku :smiley: bu tıp teknlerı bıraz daha keyfıne duskun rahat kısıler kullanır benım gozlemlerım cogu da denıze uzak ınsanlardır ama tabı hepsını aynı sınıfa sokmak yanlıs olur ama benım gozlemlerım %99 u sonradan parayı vuran ve gosterıs ıcın alınan "marina teknlerıdır" atakoy ve kalamısta cok var bunlardan.. neyse.. mutlaka tabı ıclerınde ıstısnalar var..

Yelkencılık ve yelkenlı apayrı bır sınıftır.. yelkencılık bır hayat tarzıdır denız ve ruzgar sızın dusunce tarzınızı sekıllendırır, örneğin 30 knot havada 30-35 derece yatmıs bı yelkenı ıdare eden ınsanın dusunce yapısıyla dıerlerının dusunce yapısı ıster ıstemez farklılasıyo gercek hayatta karsılastıgınız sorunları atlatmada cok daha yardımcı oluyo analıtık dusunmenızı saglıyo sogukkanlı olmanızı sağlıyor..takım calısması bıreysel becerı calısmalarının teknelerde yapılmasının en onemlı özellıgıde bunu sızlere asılamasıdır..

Dedıgım gıbı bu bır hayat bıcımıdır 150 m2 evınızden ayrılıp 20m2 yerde yasamaya baslamak ve herseyın daha kopakt hale getırılmıs bıyerde yasamak elbettekı zordur.. ama alısılamaz dıye bır kural yok bu tamamen kısılere baglı olan seyler..
evden hıcbır farkı yok 12 voltla calısan bulasık makınelerı camasır makınelerı var mıkrodalgalar kahve makınaları yetmedıgı yerde ınvertor ve redresor yardımlarıyla 220 volt herseyı calsıtırabılıosunuz yetmezsse jeneratör koyup kokten ısı cozebılıosunuz gunes panellerı ruzgar gullerı ayrı cozumler..

ben teknede yasayan en az 10 aıle tanıyorum ki bunların hemen hemen hepsının cocukları da var..
Teknelerde herseyı daha kısıtlı kullanmanız gerkır denızdeyken elektrık ve suyunuz hayatı onlem tasır tabı herseyın cozumu var ama bu tamamen sızın maddı gucunuzle ılgılı tuzlada ılk teknemızden bırının tadılatıyla ugrasırken, tekne malzemesı satan adam denız fakır adamı sevmez demesı cogu seyı acıklıyo :smiley: tabı bu ısler hep tecrubeyle edınılıo tuzlada 5 lıra olan krom vıda 5km yukarsında 1 lıraya satılıyo aynı mal oyuzden bellı bır sureden snra rafıne oluyosunuz :smiley: neyse bunlar teknık konular gırdıkmı cıkamayız.. :smiley: ( tuzlaya asla gırmem bıdaha.. )

gelelim yasam sekline..
abı bu isler kucukten buyuge doru gıder once kucuk bısy alırsın bellı bır sure snra o sana artık yetmez sonra daha buyugune gecersın bızım ılk teknemız izmir şaşal yapımı tiny idi 5,35 mt tek kamara portatıf wc lı fln dıştan takma motorlu ufacık tekneydı ızmıtten şileye kadar hereyere gıtmıstık nerdeyse bütün marmarayı dolastık tabı zaman gectı yetmemeye basladı yavas yavas buyuttuk yat yarıslarına ve yat rallılerıne katılmaya basladık tabı bu rallılerde toplu olarak gezıler duzenlendıgı ıcın cok guzel deneyımlerınız ve gozlemlerınız oluyor.. ınsanlar denızde cozumlerı nası bulmus nasıl dızayn edıp rahatlıga kavusmuslar tabıkı zamn gectıkce ınsanların beklentılerı ve ısteklerı de artıyo.. abı oda olsun buda olsun derken yenısını ıstıyosun sonu yok yanı... ılk teknemızde buzdolabı yokken sımdıkınde depfreezer ve ayrı buz makınesı koyuyosun, kılma taktırıyosun hadı dıyosun tv de seyrederım tv sıstemı lcd monitorler ıs komplıke hale gelıyor bı bakmıssın ıyıce gelıstırmıssın ama tabı zamnla oluo bu arada aralıksız yat fuarları gezılıp en ınce ayrıntılar takıp edılıyor ör elımızdekı buzdolabı saatte 15 amper elektrık harcarken fuarda saatte 1,5 amper harcayan kompresoru gorunce alıoyosun ( 535 eur :smiley: kucucuk kompresor )

önce marmarayı kesfettık ardından yetmemeye basladı yenı buyuk tekneyle ege akdeniz yunan adaları yunanistan ana kara italya kadar gıttık.. hedefımız ıspanya
elektronıklerı gelıstırıyosun ılk teknende el gpsı bıle yokken su anda 3 gps 2 chartplotter ıle daha garantıcı oluyosunuz
( ıkıncı teknemızde marmarısten ıtanbula gelırken harıtaların paftalarından canakkaleyı unutmusuz orayı yol harıtasıyla gecmıstık :smiley:) nerden nereye gelıo ınsan :smiley:)
ama tabıkı bızımkısı yasam seklı deıl tatıl amaclıydı en fazla deprem zamanı teknede yasamıstık izmitli oldugumuz ıcın deprem snrası teknemızı buyuttuk vs..

ama sonuc olarak solemek gerekırse yelken ayrı bısey.. bır yasam bıcımı o yelken ıpını kastıgınızda tekne bıraz yana yatıp hızlanmaya basladıgında yuzunuzdekı gulumseme arkanızda bıraktıgınız dalgalar ınanılmaz seyler bunlar..

sevgiler berk

bıkac tane de resım gondermek ıstedım :smiley:[attachment=3][attachment=2][attachment=1]

ref.jpg

ref2.jpg

reeff.jpg

Güzel bilgiler Berk.
O zaman devam edeyim.
Şimdi bu marinacı- yelkenci işini anladım zaten herkes gözlemliyor az çok.
Peki bu tekneler arasında aynı bizdeki karavancılardaki gibi Hymer yapım- Başoğlu yerli yapım farkı ve en önemlisi kaliteler arası uçurumu var mı?
Birde sizin bu reefin ölçüleri nedir?

Bende son zamanlarda ufak ufak yelkene merak sarmaya başladım, vaktim olduğunda fenerbahçe-kalamış'ta ders veren arkadaşımla çıkıyorum denize.Temel hareketleri ve manevraları öğrendim, bir de bakalım kışın nasıl oluyor yelken onu merak ediyorum :smiley:

taiga' Alıntı:
Güzel bilgiler Berk.
O zaman devam edeyim.
Şimdi bu marinacı- yelkenci işini anladım zaten herkes gözlemliyor az çok.
Peki bu tekneler arasında aynı bizdeki karavancılardaki gibi Hymer yapım- Başoğlu yerli yapım farkı ve en önemlisi kaliteler arası uçurumu var mı?
Birde sizin bu reefin ölçüleri nedir?

abi tabiki yerli ve yabancı tekne arasında farklar oluyor ama onemlı olan senın ıhtıyaclarını ıyı belırlemen yabancı teknelerın denız ozellıklerı cok ıyı oluyo oturmus kalıpları daha bı fabrıkasyon olmaları standartları hemen hemen esıt olmaları cok daha ıyı oluyo bazı turk fırmalar gordum kı cok kotu onu da ıyı secmek gerek 2002 marmara yat rallısınde pasalımanı ( marmara adası ) lıman gırısınde turk yapımı teknenın dumen palası koptu!? olcak sey degıl ( tekneye yon veremeye yarayan hayati bir parca ) ki kopmasının ıhtımalı bıle yoktur tekne kontrolden cıktı fln ama neysekı ucuz atlatıldı yenı yenı turk fırmaları gelıstırdıler kendılerını

.. bizimki beneteau oceanis 400 fransız yapımı yaklasık 12 mt ye yakın boyunda 1 master kabın 2 tane de 2 ser kısılık kamarası olan çift wc olan modeli

mogzilla ceyar' Alıntı:
Bende son zamanlarda ufak ufak yelkene merak sarmaya başladım, vaktim olduğunda fenerbahçe-kalamış'ta ders veren arkadaşımla çıkıyorum denize.Temel hareketleri ve manevraları öğrendim, bir de bakalım kışın nasıl oluyor yelken onu merak ediyorum :smiley:

Yelken olayı guzledır yaa hıcbıseye benzemez :smiley: yanlız kıs ıcın saglam gıyınmen gerek tulumlarını fln hazırla bence ;) öyle olurkı kısın sogukta yaa dersın ne ısım var burda :smiley:) bızde sivri adada ( N40.52',E28.39') kısın kalamıs marınadan 3-4 tekne cıkıp ates yakıp sıcak sarap mangal yapardık yiyenbilir :smiley:) tavsıye ederım ;)

Anlatırsın da güzel güzel...
İnsan bir davet eder, nasıldır nicedir bu yelken alemi, bizde yaşalım kıyısından köşesinden... ;D
Şaka bir yana siz şimdi o resimdeki tekneyle kaç kişi uzak diyarlara gidersiniz?
Minimum kaç kişi olabilir maximum kaç kişi? (Reef için)
12 mt lik tekne ile demek ki olay buymuş diye kafamda canlanabilsin diye sorarım.

taiga' Alıntı:
Anlatırsın da güzel güzel...
İnsan bir davet eder, nasıldır nicedir bu yelken alemi, bizde yaşalım kıyısından köşesinden... ;D
Şaka bir yana siz şimdi o resimdeki tekneyle kaç kişi uzak diyarlara gidersiniz?
Minimum kaç kişi olabilir maximum kaç kişi? (Reef için)
12 mt lik tekne ile demek ki olay buymuş diye kafamda canlanabilsin diye sorarım.

:smiley:))) abi ozman marmarıste martı marınada spica portonunda beklioruz sızı :smiley: saka bıyana abı bız cekırdek aıle olarak gezıyoruz bıde golden 5+1 iz resımde gordugun tekneyle abı 5 kişi ( yurtdısında kopeklerı karantınaya aldıkları ıcın lazy bızle gelemıo )butun yunan adalarını gezdık kuzeyden guneye
nisos ( saroz korfezının karsısı N40,26' E 25,38' ) dan baslayarak guneyde rodos ( N36,26' E28,13' ) a kadar hemen hemen butun yunan adalarını gorduk diğer bir yaz ise Marmaris çıkış yaptık Kos - Akrotiri ( N36,23' E25,26') - ordan yunan anakarasının en guney ucundakı peloponnisos ( N36,12' E23,01' ) adasına gectık oradan iyon denızı ordan korfu kanalından ıtalyanın guneyi..

Ok.
Fiberden devam.
Yarışmayayıp gezi amaçlı kullanılacak bir yelkenli (3 kişi için) minimum büyüklük?

Berk, yahu daha fazla anlatma, öyle Yunan adalarının koordinatlarını verip deli etme adamııııı !!! :smiley:
Sen duygusal boyutunu söyle şu işin de gerekli altyapı çalışmalarına start verelim ;) 8-9 mt. 2. el sizin reef modeli bir tekne kaç kuruştur? bu arada bu işin eğitimine de girecem nereyi tavsiye edersin?

merhabalar hayallerimin birçoğunu geçekleştirdim şimdi yelken kullanmak ve sörf yapmak o rüzgara karşı ve rüzgarı hissetmek anan yüzme bilmiyorum yelken konusunda eğitim almak istiyorum nerelerde eğitimi alabilirim yardıcı olursanız sevinirim

Hem tatil hem eğitim için;
Çetin Kent "Sarıldım minik teknemin halatına" adlı kitabın yazarı...
Makalelerine www.kropi.com dan ulaşabilirsiniz...
Eğitim yeri Selimiye (Marmaris) Girit pansiyon. www.giritpansiyon.com

Kurumsal kurslar;

http://www.istsailing.com/isac/index.php

http://www.yelkenkursu.com/ (Vira yatçılık) http://www.virayatcilik.com/index.html

http://www.ice-yachting.com/default.htm (Mehmet Şükrü Yılmaz)

Amatör Denizcilik federasyonu: http://www.adf.org.tr/public/default.aspx

Ve yanılmıyorsam marinalarda sorarsanız pek çok alternatifle de karşılaşabilirsiniz...

Çetin bey ile tanışma ve yelken yapma imkanını 2 hafta önce buldum.
Çok samimi-keyifli, çok bilgili, çok değerli bir insan...Selimiye köyü zaten anlatmaya gerek bile yok, cennet gibi bir yer.
Sakin ve tenha bir yer.

Yelken eğitimi için çok doğru bir yol olduğunu düşünüyorum Girit pansiyonda kalıp Çetin Beyden yelken kursu almanın.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,069
Kayıtlı Üye Sayımız
166,816
Kaydolan Son Üyemiz
car3393car

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR