Yeni Karayolları Kanununda Karavanların Yeri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cygnet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,276

cygnet

Kamp I
Kısa süreli bir kamp tatili dönüşünü tamamlarken dün Gemlik-Orhangazi yolu zerinde olan ve önüne büyük bir panoda ULAŞTIRMA BAKANLIĞI diye başlayan, altında da kantar ifadesi olan alana sırf haftalardan beri dilden dile dolaşıp tam olarak ne olduğu kesinleşemeyen (bana göre), 750 kgr dan ağır çekme karavanlarla ilgili hükümet uygulamasını yetkili bir ağızdan dinlemek istedim.
Alana girince arabadan inerken 2 güvenlik görevlisi karşıladı hemen.. Sorumun başlığını söylediğimde beni içeride ki serin odasında oturan genç bir yetkilinin karşısına aldılar..Ona da ilk cümlemi söylediğimde oturmamı söyleyince, o 2 güvenlikçiden biri teklifsiz bir şekilde sıcak bir bardak çayı önüme sürüverdi... Şaşırdım ..!!. Bir devlet dairesi sayılabilecek yerde oturmam isteniyor ve de hiç teklif edilmeden çay ikram ediliyor..Siz şaşırmazmısınız?.
Neyse konumuza geleyim.
Söze bildiklerimi,çevreden duyduklarımı anlatarak başladım..
Ne duymuştum çevremden?.
" 2012 de ortaya atılan yeni bir düzenleme ile 750 kgr üzerindeki çekme karavanlar için ruhsat çıkarılacak,plaka konulacak, her sene periyodik teknik bakıma sokulacak , bu karavanlar ayrıca bazı harflerle açıklanan extra belgelere sahip olacak , aksi durumda da 2500 TL ceza ödeyecekler.".
Bu bilgileri aynen karşımda ki memura aktardım ve aktarırken de ekledim " karayolları kurumu, aynen trafik amirlikleri gibi karayolları üzerinde belirli yerlerde şubeler oluşturup ,elemanları ile denetim (çevirme) işlemi yapacakmış"

Memurun yanıtı şöyle oldu.. " Karayolları dediğiniz kurum zaten bize yani ulaştırma bakanlığına bağlıdır..Biz yolda denetim yapmaya başladık ama denetimlerimizi karayollarına "aşırı yükten" dolayı zarar vermemesi için ağır vasıtalara yapıyoruz.. Ayrıca sadece nakliye amacıyla aracının arkasında boş karavan çeken arabalara yapıyoruz...Turistik amaçla gezen , çekilen karavanlara uygulama yapmıyoruz..Bahsettiğiniz ceza da 2465 TL dir ve aradığımız kriterlere uymayanlara tahakkuk ettiriyoruz...Sizin gibi, aracının arkasına tatil amaçlı karavan takan otolara denetim yapmamız doğru değildir"..

Konuşma oldukça samimi bir ortamda geçti ve ben malesef ikinci çay ikramı nedeniyle karavanlara uygulanacak ruhsat,plaka,teknik muayene gibi soruları sormayı unuttum..:(
Belki de o konu onu aşıyor da olabilirdi..Çünkü bu konunun muhatabının trafik md.leri olması lazım..Neyse yaşarsak onu da yakında anlarız.

Ancak işin bir yüzü aydınlanmış gibi oldu..
Yine de aklımın bir köşesinde hep "bir kanun farklı yerlerde farklı tarzlarda uygulanır" gibi eskiden kalma bir önfikir kalmış. İnşallah artık o devir geride kalmıştır..
Memur arkadaşa inanmak istiyorum..Keşke inanabilsem.

Etiketler
Ynt: Yeni Karayolları Kanununda Karavanların Yeri

Yaşar abi tatilin güzel geçmiş olmasını dilerim hoşgeldin,

Karavanlarda ağırlık konusundaki ilgi ve araştırmaların için teşekkür ederim. Denetleme noktasındaki memur arkadaşımızın
nezaket ve kibarlığı keşke kanunlarada yansıyabilsede temenniden ilerisinide görebilsek. Aşağıda alıntı yaptığım cümlenin
açıklaması sanırım kanun var ancak uygularken esneklik gösteririz anlamındamıdır?

cygnet' Alıntı:
Sizin gibi, aracının arkasına tatil amaçlı karavan takan otolara denetim yapmamız doğru değildir"..

Yazsam daha iyi olur.
Kac gün oldu bilmem , Taraklı dönüşümde Eskişehir de bir kaç gün kaldıktan sonra Afyon na dogru gidiyordum . Gecenın başlangıcında bir el feneri ışıgı goz kırparken hemen yavaşladıgımda kendisine çarpmaktan son anda kurtardıgım bir insan beni yan yola girmeye mecbur etti sanki.
Sonradan olanları anlatıp anlatmamakta tereddüt de kalmıştım. Hazır başlık bulunca da yazmak daha iyidir diye düşündüm.
Ceza yiyip yeme-mek umurumda degildi .Durmak da ve denge saglamakda oldukca güçlük çekmiştim . Adrenalin tavan yapmış, öfkemi de denetlemeye çalışıyorken "beni bu yola nasıl sürüklersiniz" "bana hemen yetkiliyi bulun " " neden bana kamyon muamelesi yapıyorsunuz " diye istemeden feveran ediyordum. Kantar başına gelip el firenimi çekip kantara girmeyecegimi söyledıim . yetkili oldugunu söyleyen sivil kıyafetli kişi geldiginde de "Bu araç hususi dir , M1 gurubu araçlar yük taşıma amaçlı olmadığı halde beni nasıl kantara yönlendiriyorsunuz " diye daha unuttuğum bir hayli söyleyecegimi söyleyip cezayı yiyeceksem bile once bir hayli rahatlattım kendimi . Aslında bir şey bildiğimden degil sadece mantığımın doğrultusunda söylendim bir hayli.
Korktuğum başıma gelmedi ; Muhatap aldığım kişi benden defalarca özür dilemekte ve yanılmalarının sebebinin de gece karalığından dolayı olduğunu söyleyince , , , , , , , nasıl rahatladım bilemessiniz . Çünkü agırlıgımın beni kurtarmayacagını tahmin ediyor ve ceza yemeye hazırlanıyordum. Uzatmak mantıksız olurdu . Sonuçta ceza yemekten kurtulmuş ve söyleyeceklerimi söyleyip rahatlamışken aksini de savunmamışlardı. Meger benim düşündüklerim miydi doğru olan .
Vel hasılı söyledikleri gibi kantarlarına zarar vermeden yavaşca geçip gitmiştim. Evet haala savunduğum gibi düşünmekteyim
Selamlar.

Bu yıl minibüs ruhsatlı t4 aracımın ruhsatında yüklü ağırlık hanesi boş olduğu için TÜV muayenesi yapılmadı ve ruhsatı emniyetten değiştirmem istendi...Yüklü ağırlık yazılı ruhsatı alınca muayeneyi yaptılar...Yani bundan sonra yollarda tartılarak güzel cezalar yememiz için gereken yapılacak gibi geliyor ...Bu yıl eksiklikler gideriliyor...Arkası gelecek gibi....şimdiden ceza yiyeceklere geçmiş olsun....Selamlar...

Değerli arkadaşlar,

Federasyon olarak tüm sorunlarımızla ilgili olarak ilgili yetki makamlara yaptığımız müeracaatlardan ufak da olsa sonuçlar alınıyor. Karavanlarımızın ağırlık sorunları ile ilgili olarak TÜVTÜRK Genel müdürlüğüne daha önce yaptığımız müracaat sonrası Karavanların tartılmaması gerektiği (M1 sınıfı olduğu için) konusunu görüşmüştük. İsteğimiz haklı bulundu ve uzun zamandır hiç bir karavan tartılmadı. Ancak araçları şirkete kayıtlı olan veya henüz Motokaravan ruhsatı almamış araçlara cezai işlem uygulandı. Biz bu durumun açık forum ortamlarında paylaşmadık, zira bazı yorumlar ilgili makamlar tarafından alehimize kullanılabilir diye düşündük.

Ağırlık konusunda da savunduğumuz tez ;

"Yıllarca hiçbir denetim yapılmadığı için motokaravanların ağırlık limitleri ilgili sorunları vardır. Avrupa’nın bir çok ülkesinde motokaravanlar için % 10 olarak uygulanan ağırlık limiti ülkemizde %5 dir. 30-40 tonluk hafriyat kamyonlarına bile bazı sınırlamalarla birlikte % 15 tolerans tanınıyor, aynı oran Motokaravanlara’da uygulanmalıdır. Yabancı karavanlar ve yerli karavanlar bu limitlerden dolayı trafikte sorun yaşamaktalar. Bu konu mutlaka çözülmeli ve limit artırılmalıdır."
böyle idi. Son değişiklikte bizim beklentimiz olan % 15 i bile geçmiştir. Bu kapsamda ağırlık toleranslarıda yeniden düzenlendi ve ilgili Trafik Yönetmeliği aşağıdaki şekilde değiştirildi.

ARAÇLARIN YÜKLENMESİNE İLİŞKİN ÖLÇÜ VE USULLER İLE TARTI VE

BOYUT ÖLÇÜM TOLERANSLARI HAKKINDA YÖNETMELİ

8 Kasım 2012 PERŞEMBE Sayı : 28461

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tolerans Uygulamaları

Tartı toleransı uygulaması

MADDE 7 –

(1) Tartı toleransı; en çok [(aracın azami ağırlığının % 3,75’i) + 500] kilogram olarak kabul edilir. (2) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen fazla yükleme oranları hesabında; aracın azami ağırlığı ile birinci fıkrada belirlenen tartı toleransının toplamı esas alınır.

Iyi haber butun arkadaslarin yuzu guluyor, agzindan bal damliyor, bu durumda tam sinirdayim, bundan sonrasi goley, kamp atesim icin olan somine odunlarindan kurtulacagim.

Erdal Bey, bu ağırlık toleransları konusunda sizlerin ilgili makamlarda girişimlerde bulunduğunuzu biliyorduk. Sizlerin, belki de başka diğer dernek kuruluşların girişimleriyle bu konu düzenlenmiştir. Teşekkür ederiz. Emeği geçen başka kişiler de varsa onlara da teşekkür ederiz.

aslanahmet' Alıntı:
Erdal Bey, bu ağırlık toleransları konusunda sizlerin ilgili makamlarda girişimlerde bulunduğunuzu biliyorduk. Sizlerin, belki de başka diğer dernek kuruluşların girişimleriyle bu konu düzenlenmiştir. Teşekkür ederiz. Emeği geçen başka kişiler de varsa onlara da teşekkür ederiz.
Merhaba, Aslanahmet bey;
Bu ortak sorunumuzun esnetilmesi konusunda emeği geçen herkese özellikle Erdal beye teşekkür ediyorum.
Şahsen ben, Ulusal kamp karavan derneğinin İzmir şubesine üye olmaktan memnunum. Sorunlara el atıyorlar çünki.
Üye sayımızın artması sesimizi duyurmamıza katkı sağlayacaktır.
Selamlar, saygılar

Son dönemde duyduğum en güzel haber; teşekkürler Erdal Bey! :smiley:

Cavid Sezen

Erdal bey, bu bağlamda çekme karavanlarda ( 750 kilo altı ruhsat gerekmeme durumu) aynı maddelere tabimidir , bilginiz varmı?
Selamlar.

Arif bey,

Çekme karavan, römork tarifi içinde yer alıyor, bu ise ruhsatlı araçların ruhsatlarında yazan toplam ağırlıkla ilgili bir konu. 750 kg. altı römorklarda ise ruhsat olmadığı için böyle bir tolerans belirlenmiyor. Belki katar ağırlık tolerasları kapsamına girebilir. Yanlış bilmiyorsam araçların teknik belgelerinde azami katar ağırlıkları belirtiliyor olmalıdır.

Bir başka konuda bu toleransların genellikle ticari faaliyetler için öngörülmüş olmasıdır. Ancak dediğiniz konuyu daha detaylı inceleyeceğim.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

Sorun hernekadar çözülmüş olsada yeni karavan yapan/yaptıran dostların eski uygulamayı baz alarak ağırlığı 3500 kg'da tutmalarında fayda var diye düşünüyorum. Bir sabah uyandığımızda bir bakarsınız ki birileri "back" tuşuna basarak herşeyi geriye almış olabilir. Ne yazıkki ülkemiz bürokrasisinde sürpriz olmayacak uygulamalar bunlar.....bir gecede karavan sektörüne karabasan gibi çöken yaklaşık 10 kata varan ÖTV uygulaması sadece bir örnek...Mağduriyetler yaşanmaması temennisiyle

Kalın sağlıcakla

Konya'dan Ankara'ya giderken iki ayrı noktada tartı istasyonu tarafından durduruldum. Her ikisinde de ruhsatı ve ehliyeti kontrol ettiler. Tartmadılar. Ankara yakınlarındaki son anda bayrak kaldırdı, az daha geçiyordum. Bayrak kaldıran, çıkıştan girin, ruhsatı gösterin yoksa ceza yazarlar dedi. Böyle bir şey mümkünmüdür. Tartı istasyonu girişinde, levhayla kamyon-kamyonetlerin tartılacağı belirtilmiş. M1 sınıfındaki araç için ceza kesebilirler mi?

Merhaba,

Karayolları Kanununa göre

"Karayollarında yapılacak sabit veya seyyar ağırlık kontrolü esnasında, aracın azami yüklü ağırlığının en çok... ve yine başka bir maddesinde
a) Taşıma sınırı üstünde yolcu alınması,
b) Azami yüklü ağırlığın veya izin verilen azami yüklü ağırlığın aşılması,
c) (b) bendindeki ağırlıklar aşılmamış olsa bile azami dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yüklenmesi,

diye tarif ediliyor, yani araç sınıfı belirtilmiyor. Ancak M1 sınıfı araçlara 65. md. göre ceza kesilemiyor, belki başka bir maddeden ceza kesilebilir.

Özetle istenirse kanuna göre M1 sınıfı aracada ceza kesilebilmektedir. Pratikte şimdilik M1 sınıfı araçlara pek ceza kesmiyorlar.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,044
Kayıtlı Üye Sayımız
166,789
Kaydolan Son Üyemiz
tirpit

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR