Yerli Karavan Vs İthal Karavan Elektrik Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Hakan_Karaduman Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,327

Hakan_Karaduman

Yeni Üye
7 aylık yerli karavandan sonra ( Er Karavan YK410) 750 kg üzeri ithal karavana geçtim ( Burstner Premio Life 415 TK) . Yerli karavanda güneş paneli ve akü en önemli enerji kaynağı idi. invertor sayesinde dış elektriğe bile bağlamadan güneş panellerinin doldurduğu 2 adet akü sayesinde 220v çok rahat kullanıyordum. ithal karavanda ise akü sanırım sadece içerideki ışıkları yakmak ve 12v elektrik kullanmak için. pek bir önemi yok. karavan tamamen kampa ve dış elektriğe bağımlı. 220v yi dış elektriğe bağlamadan kullanamıyorum. buzdolabını bile dış elektriğe bağlı değilse gazla çalıştırıyor. yeni karavanı sadece 2 gün deneyimleyebildim ancak bu şekilde sanırım. ithal çekme karavan kullanan varsa görüşlerini yazabilir mi

Avrupa karavanlar daha çok kampinglerde kullanılmak üzere üretilmiş olduğundan standartta güneş enerji sistemi içermiyorlar. Yerli karavanlara ise biz hepsini takıyoruz, Gerekli, gereksiz. Güneş enerji sistemi maliyeti yanısıra önemli bir ağırlık da getiriyor karavana. Ama yine de büyük bir rahatlık.

Buzdolabınız otomatik modda once 230V , sonra gazda çalışır. DC de ise sadece eğer bağlantısı varsa aracınız çalışırken çalışır.
Karavaninizda 230V - 12V çevirici vardır. Yani lamba ve su pompasi 220V varken sebekeden yoksa akuden çalışır.
190W gunes paneli genelde Uçar karavanin sattığı Burstnerlerde olur, yoksa taktırmak ise yarar çünkü akuyu şarj eder.

Son düzenleme:

Buzdolabınız otomatik modda once 230V , sonra gazda çalışır. DC de ise sadece eğer bağlantısı varsa aracınız çalışırken çalışır..

Bu arada 3 sistem buzdolabı 12V ile çalışırken sogutma yapmaktan çok, mevcut soğukluğu korur. Amaç yolda giderken gaz kullanmamak.
Yola çıkmadan dolap soğuk olmalı. Eğer yazjn güneye iniyorsaniz ek sogutucu fan takmanız gerekir.Youtube dan arayın. Genelde karavan kapısından sığan 40 litre kompresörlu 12V buzdolabı ek olarak alınıyor.
Bu arada ben kablolar ince diye 12V araçtan buzdolabı calistirmiyorum.
Kamplarda voltaj 180V düsebiliyor. Buzdolabı bozulmasin diye tupte çalıştırıyorum. Voltaj redresoru kullananlar da var. Giriş ne olursa çıkış 220V oluyor. Ama bunların hafif olanları, örneğin Tunçmatikler kısa sürede mefta oluyor, ağır servolu delta marka kullananlar memnun.
Sık seyahat edenler Alugaz doldurabilir tüp alıyor, yerli tüp tavsiye etmem çünkü dolumda %80 te kesmiyor, lafta kesiyor. Ama bu tüpleri benzin istasyonları her zaman doldurmuyorlar çünkü dolum agzi olmadan doldurmak kanunen yasak. Bazen bahşiş veriyorlar, bazıları sorunsuz dolduruyor.
Gülü seven dikenine katlanır.

Son düzenleme:

.
Kısaca; Hakan ve Teoman beyin yazdıklarından görüldüğü üzere, Yücel beyin bahsettiği çekme karavanın asıl kullanım tarzına uygun Avrupa ürünlerinin Türkiye’de kullanımı, sonuçta fazladan emek ve maddi kaynak gerektirmekte.

Bizde yeterli sayı, ücret ve kalitede kampinglerin olmaması ve özgür kamp isteği yüzünden, durumları moto karavanlara göre daha da zor.
Karavan satın alınırken cinsinin seyahat ve konaklama özelliklerinden farkında olmamak, sanırım biraz da karavan kültürünün yeterince tanınmaması yüzünden ona kendi anlamımızı yüklememizle ilgili olmalı.
Örneğin ücret, bir karavan cinsi seçimi için, olsa olsa ancak tali bir sebep olabilirdi.

Böyle başlıkların ayakları daha yere basan seçimler için faydası olacağını düşünüyorum.

Bizde şu anda alacağı karavanı yollarda olmadığı zaman nerede park edeceğini bile es geçen bir efori hüküm sürmekte. Buna cevap olarak belediyelerin "efori" tarzını da yadırgamamak lazım.. 😉

Son düzenleme:

Çekme karavan'ın genel sıkıntıları ama aşılmayacak bir şey değil.

Bizde bir "standart" oluşmadığı için, genel geçer, kabul gören ekstralar ne ise onu takıyorlar. Çoğu firma özelliklerini yazarken, nerdeyse bakın kapı kolu bile koyduk demeye getiriyor....

Adamlar standartı oluşturmuş ve ona göre kamp alanları ayırmış.

-Bana göre kafa özgürlüğüne ters, kamp alanlarına muhtaç kılıyor hep.-

Bizde sadece "ceza" sistemi açık yerel yönetimlerde. Kendi içimizde de karavankondu sayısı artıyor benzer gereksinimlerin yetersizliği yüzünden.

İyi bir karavan tamircisi size güzel bir panel sistemi bağlayabilir.

Yeni tip lifepo4 aküler teknik değerlerinin üstünlüğü ve ağırlığı daha hafif olmasıyla çekme karavanlara daha ideal olacaktır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,703
Kayıtlı Üye Sayımız
166,545
Kaydolan Son Üyemiz
Behcet001453

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR