Yine Aynı Tartışma

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan jeep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 109
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,379
Ynt: Yine Aynı Tartışma

Ben birşeyler yazmaya başladığımda,bazı okuma yazması olmayanlar abuk sabuk laflar ettiler.Konuyu şehirli,taşralı muhabbeti yaparak demogoji yapanlar bile oldu.Onun için daha fazla birşey yazmak istemiyorum.Yönetim gayet güzel bir şekilde ilerliyor yakında makinasını kapıp hava atmak için araziye çıkanlar burada farklı yerlerde olacaklar.Tecrübelerden faydalanmak istemeyenler,kendi kafalarına göre takılacaklar.Ama hep söylediğim gibi,çok ukalalığın ve bilmişliğin cezasını DOĞA verir.

Etiketler

tugsan75' Alıntı:
Ben birşeyler yazmaya başladığımda,bazı okuma yazması olmayanlar abuk sabuk laflar ettiler.Konuyu şehirli,taşralı muhabbeti yaparak demogoji yapanlar bile oldu.Onun için daha fazla birşey yazmak istemiyorum.Yönetim gayet güzel bir şekilde ilerliyor yakında makinasını kapıp hava atmak için araziye çıkanlar burada farklı yerlerde olacaklar.Tecrübelerden faydalanmak istemeyenler,kendi kafalarına göre takılacaklar.Ama hep söylediğim gibi,çok ukalalığın ve bilmişliğin cezasını DOĞA verir.

Lafi esirgemeden direk ortasindan soyluyorsunuz. Bu da dogrusu benim hosuma gidiyor. Bu aktivitede gordugunuzu yazdiginiz kotu tecrubelerin bir cogunu ben gormedim neyseki. Ancak farkli bir ortamda (santiyecilikte) vurdumduymaz yaklasanlarin basina neler geldigini de ben iyi bilirim. Umarim boyle seyler hic olmaz...

Teşekkürler,ben off -roada başladığımda 24 yaşındaydım,bırakın böyle değerli bir siteyi,Türkiyede ilk kurulan İstanbul off-road kulübü üyelerinin yanına yaklaşmaya bile çekinirdik.Ben şuan 34 yaşındayım ve hala her araziye çıktığımda büyük küçük demeden nasıl yeni şeyler öğrenirim heyecanıyla etrafı inceliyorum.Ama bazı kişiler bırakın öğrenmeyi, neler yapıyor fotoğraflar sayesinde sitenin birçok yerinde görüyoruz.

birşeylerin önüne geçmek için illa kötü sonuçlanacak olayların yaşanması beklenmemeli beklenemezde,tüm doğa ile yapılan spor dalları belli bir eğitim süreci gerektirir,aslında ciitti tehlike içeren tüm sporlar, eğitim süreci atlatılmadan ve gerekli sınavlara girip onlarda başarılı olunmadan yapılamaz.ugur bey güzelbir konuya değinmiş sertifikalar verilecek diye, yani işin özü insanlar eğitilecek diyor.ama bu kurslar seminerler yapılsa bile kaç kişi katılıcak çok merak ediyorum? çünkü bu neredeyse eğitimi insanlar çektikleri araba sayısı olarak görüyorlar, tuğsan çok güzel bir msj atmıştı bende desteklemiştim ve hala sonuna kadar arkasındayım,ama konular hep çarptırıldı, concrete senin bir msj da nu konuya tahminimden daha az katılımcı var demişsin! ben sana soriym o zaman ? bu konu sence kime göre citti ???

Tuğsan son yazıklarınını birerkere daha okumanı tavsiye ediyorum, ayarı kaçırmadan, hakaret etmeden tartışacaksak tamam, yok ağzımıza geleni söyleyip bunu düsürtlük sayacaksak bunu yeri burası değil.

Ben artık bu konuda yazmamaya özen göstermeye çalışıyorum, çünkü her yazılan silinip ertesi gün yeniden yazılıyor, bence aslında tartışılması gereken bir konu ama lüzumsuz alınganlıklardan dolayı şimdilik yazmamayı tercih ediyorum.

Selamlar

Yazımı biraz daha yumuşattım Yavuz bey,umarım bana yaptığınız uyarıyı,diğer olur olmaz cümleler yazan arkadaşlarada yaparsınız,çünkü tecrübelerini iyi niyetle paylaşan kişilere,bu kişiler hiçbirşey bilmedikleri halde saldırıyorlar.Teşekkürler.

Dün yazılan mesajları iki taraflı kaldırmıştık, ama sondan bir önceki yazın bence hala çok ağır, Benzer şekilde hakarete doğru kayan bir eleştiri olursa onlarıda uyarırım, işin gerçeği şu ki hepimiz doğru yolu bulmaya çalışıyoruz, bunu birbirimizi kırmadan yaparsak hepimiz kazanırız.

Selamlar

Peki abi birdaha özelden gelen 'akıllı ol ' la başlayan mailleri buraya yapıştırırım,eğer o delikanlılar birdaha öyle msj atarlarsa.Ama saçmasapan bir nick le ve 15 tane mesajı olan kişiler gerçek kimliklerini saklayarak bunu yapabiliyorlarsa bende biraz sinirime hakim olamadım.Kusura bakmayın.

Aracı olmayan bir offroad sever olarak bende görüş bildirmek isterim..
Benim bir 4x4 aracım yok.. sadece 1çift lastik çizmem ve kirletebileceğim birkaç elbisem var...
Arabası olmayan biri olarak aracı olanlarla hep bu aktivitede yer aldım..
ve gittiğim her gezide araç kullanmadım belki ama vinç bağladım, halat çektim, yön gösterdim, çamura battım...
peki neydi beni onca çamurun içine sokan şey?
Doğada yer alıp zorda kalındığında yardımlaşma...
1 ocak sabahı hiçte alakam olmamasına rağmen 14saat kasıklarıma kadar çamurda şöför mahalline bile geçmediğim araçların bulundukları yerden kurtulması için uğraştım.. çamurun içinden çıktığımda saat sabahın 5'iydi ve buradan çıkıp işe gittim.
Ne kaybettim? hiçbişi... Ne kazandım peki? dayanışma, yardımlaşma, paylaşma...
ve ilk mesajdan beridir okuyorum tüm olanları...
kurallar koyulsun, sen gel o gelmesin, benim arabam senin arabanı vinçler...... muhabbetleri...
Ne bileyim koca koca adamlarız ve burada birşeyleri paylaşmak için var olurken bazen ilginç dialoglarla birbirimizin sinirlenme ve dayanma katsayılarını ölçüyoruz yok yere..
Herkesin yazdıkları o kadar doğru ki..çünkü herkes kendi bakış açısıyla yazmış olanları...
Aslında bu offroad illeti bir bağımlılıktır...kimisi doğada olmak hoşça vakit geçirip kafasını dinlendirmek için yapıyor bunu, kimisi ise gücü, zor koşulları aşmayı sevdiği için yapıyor...
Herkesin kendine göre, imkanlarına göre araçları var...kimisinde unimog var kimisinde jeep kimisinde samurai... Peki bu araçlar birbirlerinden farklılar diye bir araya gelemeyecekler mi?
yoo...
bolluca ormanlarında gezmek için bir araya gelebilirler pekala.. camel parkurunda dolaşmak içinse belki...
burada önemli olan hangi gezinin hangi amacı taşıdığını bilmek ve ona göre katılmaktır...Eğer ben aracımın yeteneklerini bildiğim halde, ona zarar verebilecek bir parkura göz göre göre giriyorsam bu benim riskimdir belki ama aslında bu bir yerde de beraber katıldığın kimselere karşı da bir sorumluluk getiriyor...
buna göre bu durumda ben başımın ağrıyacağını bilerek oraya gidiyorsam başıma gelebileceklere de katlanmam gerekir, ama oraya gitmem konusunda dayanağımda başıma bişi gelirse arkadaşlarım yardım eder olgusudur bence...
öncüler soncular artçılar ortacılar yancılar... türlü türlü isim bulunabilir. Ben şunu gördüm bugüne kadar katıldığım gezilerde...
eğer sen asfalttan toprağa geçtiğinde "hepimiz birimiz için, birimiz hepimiz için" diyebiliyorsan ve beraberindekiler de bunu yapabiliyorsa o zaman şanslısın. ama bunu demeyen, diyemeyen veya dediğini duymadığın, hissetmediğin kimse ile aynı araziye girmek ve başına bişi geldiğinde yalnız bırakılmak ta birazda senin suçun olur...Çünkü o kimselerin seni zor durumda bırakabileceğini ön görmen, tahmin etmen gerekirdi önceden...bu da nasıl olur? tabi ki deneyimle...
Bir iki gezi sonrasında offroad'tan ne beklediğini daha rahat anlarsın ve bu düşüncene yakın kimselerle dolaşmaya başlarsın...
bu da böylece sürüp gider...
kanımca burada yapılması gereken en önemli şey paylaşmaktır. Paylaşmayı burada insanlara aşılayabiliyorsak ozaman en iyi offroadçu biz oluruz...
paylaşma öğrenildiği vakit kurallarda, olaylarda, sorunlarda kolayca halledilir, işletilir...
sürç-üllisan ettiysem affola...
ibrahim...

ates' Alıntı:
birşeylerin önüne geçmek için illa kötü sonuçlanacak olayların yaşanması beklenmemeli beklenemezde,tüm doğa ile yapılan spor dalları belli bir eğitim süreci gerektirir,aslında ciitti tehlike içeren tüm sporlar, eğitim süreci atlatılmadan ve gerekli sınavlara girip onlarda başarılı olunmadan yapılamaz.ugur bey güzelbir konuya değinmiş sertifikalar verilecek diye, yani işin özü insanlar eğitilecek diyor.ama bu kurslar seminerler yapılsa bile kaç kişi katılıcak çok merak ediyorum? çünkü bu neredeyse eğitimi insanlar çektikleri araba sayısı olarak görüyorlar, tuğsan çok güzel bir msj atmıştı bende desteklemiştim ve hala sonuna kadar arkasındayım,ama konular hep çarptırıldı, concrete senin bir msj da nu konuya tahminimden daha az katılımcı var demişsin! ben sana soriym o zaman ? bu konu sence kime göre citti ???

Cok guzel bir soru sormussun. Benim icin cok ciddi, burada tartisan az sayida dosticin de cok ciddi. Bunlarin biri de sensin. Ayrica site yonetimi de bu isi ciddiye aliyor. En onemlisi de bu.
Ben bazi sayfalara bu basligin linkini attim. Bir cok kisinin katilacagini dusunmustum fakat bir kac gun gecti ve hemen hic kimse katilmadi. Buna suanda da cok hayret ediyorum. Fakat bu gibi tartismalar genellikle yonetici pozisyonundaki kisileri konuya dahil edip ortami daha iyi yerlere getirmek icin yapilir ve burada yonetim bizlerin onundeymis zaten. Bu konulari bir suredir degerlendiriyorlarmis. En azindan kendi adima bunu ogrenim ve cok sevindim.
Bu arada sen de Tugsan gibi (artik "siz" i kaldirdim musadenizle) lafini oldukca direk soyleyenlerdensin. Dedigim gibi boyle kisiler hosuma gidiyor. Ama bazen, esas konuya sadik kalinabilmesi acisindan biraz daha yumusak olmak daha iyi olabilir kanisindayim. Mesela Yavuzun bu konuya buyuk oranda insani iliskiler ve dostluklar acisindan bakiyor olmasi bana cok dogru gelmiyor ama birak tecrubesini ve moderatorlugunu, sadece bu ortamda olan birisi olmasi bile dusuncesini saygiyla karsilamam ve daha iyi anlamaya calismam icin yeterli. (sakin yanlis anlama, kesinlikle kiseye saygisiz falan demiyorum. Sadece konuyu daha verimli tartisabilmek icin ortaliga bir laf atiyorum). Daha once de yazdigim gibi, boyle onemli bir konu tartisilirken muhakkak tartisma zaman zaman sertlesecektir. Bu durumda bizlere de alingan olmamak duser.

Keske boyle bir egitim organizasyonu en kisa surede baslasa ve benim de katilma sansim olsa... Zevk alarak once yurt disinda kumlarda 1 yil, sonra Turkiye de yaklasik 2 yildir yapmaya calistigim bu aktivite ile ilgili olarak egitim almis olmanin da zevkini tatmak isterim. Arazide araclarimizin bir yerlerini kirmak pahasina ogrendigimiz seylere bu sekilde kolaylikla yenilerini katmis oluruz.

Iceman®' Alıntı:

Guzel mesajinizi tekrar etmemek icin silerek alinti yaptim.

Bu aktivitenin ruhunu tam da benim anladigim gibi ifade etmissiniz, tesekkurler. Temelde deneyime dayali bir aktivite olduguna da kesinlikle katiliyorum. Ancak bu sitenin bir organizasyonu olma sifatiyla duzenlenerek bir anlamda yapildigi ortamda bu siteyi temsil eden organizasyonlarda, su ya da bu sebeple, su ya da bu sekilde bazi olmamasi gereken seyler de oluyor tespitini genelde paylasmayan yok sanirim. Bu durumda kalabalik gezilerde, tecrubeli olan ve aktivitenin ruhuna iyi ozumsemis kisilerin de bulunmasi ve herkesin guvenlik icinde ve dogayla dost bir aktivite gerceklestirdiginden emin olunmasi da sitenin bir sorumlulugu haline gelmiyor mu? site yonetimi acisindan bir dusunun; sizin sorumlu oldugunuz bir konu da imza yetkisini bir baskasi kullaniyor olsa ve sizi temsil ediyor olsa, bu kisinin sizi dogru temsil ettiginden emin olmanizi saglayacak bazi tedbirler almak istemez misiniz? Konuya bu acidan da bakmak gerekir bence...
Avrupada off road olayina oldukca soguk bakildigini, bu isi yapanlara karsi bazi onlemler alindigini duymustum. Bu dogruysa bizlerin de onlem alma vakti gelmistir.

Siteye uye olan ve bu isi yurt disinda (ozellikle avrupada) yapmakta olan/yapmis olan kisilerin de oldugunu biliyorum. Keske bu arkadaslar da bu konuya dahil olsalar.

concrete söylemlerinde tamamen haklı ve doğrusun, kimsenin anlamadığı aslında moderatörlerin bu konuyu çok citti şekilde inceleyip üstüne düştüklerine inanıyorum ve şu an bizim fikirlerimizi dinleyip bir şekilde bize söz hakkı veriyorlar, ibrahim sana katılıyorum hepimiz bir paylaşım için dayanışma için bir aradayız gezilerde , ama atlanan bişey var ; neredeyse ' baba jeepinmi var atla gel hafta sonu sende ' moduna dönmeye başlıyor işler ! yoksa ben kimseyi şu gelsin ,bu gelmesin ,sen gezme bizle diye bişey demiyorum yada senin aracın şöyle benimki böylede demiyorum ama hep beraber bilinçlenmemiz bu işleri çok daha cittiye almamız lazım ,çoğu gezilere gelen insanların pilotaj deneyimi sıfır arazide! ben birine aracını lov 'a al dedim o neredeki düğme dedi araç sahibi neredeyse !! bumudur yani offroad yapıyoruz demek ,hiç bir,bilgi birikim olmadan araziye girmek offroad oluyorsa halı sahada top oynayanlarda 3 büyüklerin yıldızları ozaman bumudur doğru mantık,bu başlığa katılım konusuna gelince bu msj yazarken konuyu 886 kişi okumuş konuşan toplam 10 kişi var ama bence şakası bile yapılmaması gereken bir başlık var şaka gibi 1200 küsür okuyanı 60 yakında msaj atanı var sizce hangi konu kayda değer !!!!
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25186.msg205846#msg205846

ates' Alıntı:
concrete söylemlerinde tamamen haklı ve doğrusun, kimsenin anlamadığı aslında moderatörlerin bu konuyu çok citti şekilde inceleyip üstüne düştüklerine inanıyorum ve şu an bizim fikirlerimizi dinleyip bir şekilde bize söz hakkı veriyorlar, ibrahim sana katılıyorum hepimiz bir paylaşım için dayanışma için bir aradayız gezilerde , ama atlanan bişey var ; neredeyse ' baba jeepinmi var atla gel hafta sonu sende ' moduna dönmeye başlıyor işler ! yoksa ben kimseyi şu gelsin ,bu gelmesin ,sen gezme bizle diye bişey demiyorum yada senin aracın şöyle benimki böylede demiyorum ama hep beraber bilinçlenmemiz bu işleri çok daha cittiye almamız lazım ,çoğu gezilere gelen insanların pilotaj deneyimi sıfır arazide! ben birine aracını lov 'a al dedim o neredeki düğme dedi araç sahibi neredeyse !! bumudur yani offroad yapıyoruz demek ,hiç bir,bilgi birikim olmadan araziye girmek offroad oluyorsa halı sahada top oynayanlarda 3 büyüklerin yıldızları ozaman bumudur doğru mantık,bu başlığa katılım konusuna gelince bu msj yazarken konuyu 886 kişi okumuş konuşan toplam 10 kişi var ama bence şakası bile yapılmaması gereken bir başlık var şaka gibi 1200 küsür okuyanı 60 yakında msaj atanı var sizce hangi konu kayda değer !!!!
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25186.msg205846#msg205846

Linkteki konuya biraz baktım. Ortak yaşam tecrübem ancak okul yıllarından kalma. Kampçı olmadığım için bu konunun bu kadar tartışılmaması gereken bir konu olduğunu söyleyemem tabii. kampçı arkadaşlar tartıştığına göre gerekli bir konu demek ki. Başlıkta bahsedildiği üzere eşi arıza çıkaranlar için çok önemli bir konu bile olabilir.

Sanırım çokça arkadaş bu konuları fazla düşünmek istemiyor olabilir. Neticede bazı hafta sonlarını doldurduğu bir hobi olarak konuyu bakıldığında, hobi için ayrılan zamanlar dışında bu işe vakit ayırmak istemeyebilir kişiler.

Yeni düzenlemeler yapılması konusuna biraz muhalif bakanlar da vardı. Bu arkadaşlar pek ortalarda yok. Yönetim bu konudaki tavrını ifade ettikten sonra fazla tartışılacak birşeyin kalmadığı da düşünülüyor olabilir. aslında yine de fikirleri ortaya koymaya devam etmek doğru olur. Henüz bir aksiyona geçilmiş değil çünkü. Akıl akıldan, fikir fikirden üstündür.

Jeep34' Alıntı:
Sn.Güven bey,(concrete)
3. ve 4. paragrafta yazmış olduğunuz mesaj için sizi tebrik ediyorum.

Off-Road yöneticilerinin olduğu gezilerde zaten bir çok kural uygulanmakta..Fakat ailemiz o kadar büyümüş durumda ki (maşallah) her gezide yönetici arkadaşlarımızın olması imkazsız halde.
''Konvoy Kuralları'', ''Doğaya Saygılı Off-Road Manifestosu'', ''Araç Sınıflandırması'' gibi kurallarımıza uyulan gezilerin paylaşımına izin verdiğimiz halde, yinede maalesef aksaklıklar olmakta veya ileride olacağını farzedeceğiz.

Bunun için şu an üzerinde çalıştığımız bir projemiz var. Şu an tam şekillenmesede, çok yakın zamanda uygulamaya koymayı düşündüğümüz;
''Öncü'' veya ''Artçı olabilecek arkadaşlarımıza uygulamalı kısa bir eğitim programından sonra vermeyi düşündüğümüz bir ''Sertifika'' vardır. Konu başlığı açılıp belirli bir sayıya ulaşan gezilerde bu sertifikalı arkadaşlarımız olmak zorunda. Ancak bu düzendeki gezilerin fotoğrafları ve anlatımına izin verilecektir. Her ne kadar kendi aramızda az sayı ile yaptığımız gezilerde Önçü ve Artçıya ihtiyaç duymasakta , Doğaya Saygılı Off-Road Manifestosu'na uymak zorunlu hale gelecektir.

Bu kurallar, büyüyen off-road camiamızda daha huzurlu, daha risksiz, daha düzenli geziler için artık bir zorunluluktur.
Selamlar..

Uğur Bey;

Bahsettiğiniz sertifika programından beni de haberdar eder misiniz? Üniversiteden bu yana gerek yürüyüş, gerek bisiklet, gerekse offroad programlarında artçı olarak gittim. Parkurda son olmayı seviyorum, ama eminim eksik ya da yanlış yaptığım şeyler vardır. Eğitim almanın her zaman faydası olur. Sertifika programına dahil olmak isterim.

Teşekkürler.

concrete' Alıntı:
......... Mesela Yavuzun bu konuya buyuk oranda insani iliskiler ve dostluklar acisindan bakiyor olmasi bana cok dogru gelmiyor ama birak tecrubesini ve moderatorlugunu, sadece bu ortamda olan birisi olmasi bile dusuncesini saygiyla karsilamam ve daha iyi anlamaya calismam icin yeterli.

Sn. Concrete; (Adınızı bimediğim için hitab edemiyorum)

Bu işe insani ilişkiler açısından bakmak zorundayız çükü bu işin en önemli notası bu, Örneğin İbrahim gibi bir dost u herkes yanında ister , onu kazanmak için öncelikle insani ilişkilerinizin olması gerekir.

22 ekim 2008 şunu göndermişim;

discovery-V8' Alıntı:
Arkadaşlar Buda Landrover Tarafından hazırlanmış bir eğitim filmi;

yine oldukça basit ama önemli bilgiler içeriyor, Dikkat ederseniz Diff-lock yok vinç yok kum paleti yok, Jokeyi eğiterek atın nasıl kullanılacağını öğretiyor.

http://www.dailymotion.com/relevance/search/landrover/video/x10fin_landrover-driving-technique_auto

Selamlar

17 Eylülde ise şunu

discovery-V8' Alıntı:
CT Driving school
http://www.dailymotion.com/relevance/search/camel%2Btrophy/video/xwe87_camel-trophy-driving-school_auto

Eğitimin çok çok çok önemli olduğuna inanıyorum, ama en önemli eğitim gerçek şartlarda öğretici olur, lafla olmaz, yazıyla olmaz, içine girip yaşamadan olmaz.

Diferansiyel kilidi yok, vinci yok, lastiği yok diye arazi aracı olan bir kişiyi gelmek istemesine rağmen ben araziye sokmazsam bu onu eğitmez kırar. Çok istiyorsa girer kendi eksiklerini görür kendi arzu ederse tamamlar.

Bu bahsettiklerim gezilerle ilgili başka yöne çekmeyin.

İğneada trophy ye (eğer gerçekleşseydi) her aracı olan atlayıp gitsin demiyorum, bunlar farklı şeyler, off-road a gönül vermiş yüzlerce kişi tanıyorum çoğunun yeteneği ve imkanı olmasına rağmen yarışmayı tercih etmiyorlar. Yarışacak kişiler için geçerli olan durumlar organizayon u yapan kurumlar tarafından duyuruluyor, şartları belli.

Bizim yaptığımız eğlenmek hoşça vakit geçirmek için yapılan bir hobi, yarış şartlarını bu gezilerde uygulayamayız. Çok ağır şartlarda geziler düzenlenecekse o organizasyonu yapan kişi yada kişiler kurallarını kendi koysun arzu eden şartlarını uydursun katılsın etmeyen katılmasın.

Selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,096
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR