Ağrı Dağı Zirve Tırmanış (21 Ağustos- 28 Ağustos)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan breakoutdoor Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,818

breakoutdoor

365 gün aktif!
Mesajlar
102
Tepkime Puanı
0
Yer
istanbul
1. Gün: Uçak ile gelenlerle Van Havalimanı'nda buluşuyoruz. Güneşin batışını Ishakpaşa Sarayı'nda seyrettikten sonra Sim-Er Otel'e geçiyoruz. Otobüsle gelenlerle ise Sim-Er otel'de buluşuyoruz. Otel şehir merkezinden 2 km dışarıda İran yolu üzerindedir.

İshakpaşa Sarayı, saraydan öte bir külliyedir.
İstanbul Topkapı Sarayı'ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür. Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km. doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısıdır. 18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyüktür.

Akşam yemeği oteldedir.

2. Gün: Otelde kahvaltının ardından teknik ekipmanın dağıtımını yapıyoruz. Tur hakkında rehberden dinleyeceğiniz kısa bilgilerden sonra öğle yemeğimizi otelde alıp ardından bizi 2800m yüksekliğindeki Eli Köyü'ne çıkaracak olan kamyonumuza biniyoruz.

Eli köyüne ulaşımı kamyon kasasında yapıyoruz çünkü başka bir araçla çıkmak imkansız. Biraz tozlu bir yolculuk olabilir. Şimdiden uyaralım. Eli köyüne vardıktan sonra kamp ekipmanlarımızı katırlara yüklüyoruz. 2800m den 3200m kamp alanına kadar olan alanı hafif bir eğimde yürüyerek çıkıyoruz. Bu yürüyüşümüz yaklaşık 5 saat civarında sürmektedir. Yeterince su bulundurmanızı tavsiye ederiz. Yol boyunca çadır evlerden oluşan birkaç yayladan geçeceğiz. Ve sürekli sizden ilaç ve krem isteyen çocuklara rastlayacaksınız. Bazıları da size su ve ayran satmaya çalışacaktır. 3200m kamp alanına vardıktan sonra çadırlarımızı kurup akşam yemeği için hazırlıklara başlıyoruz. Yemekten sonra dinleniyoruz. 3200m kamp alanı belki de dağda yeşil çimenleri olan tek yer. Sabah ve akşam saatlerinde kamp alanında su bulunuyor.

3. Gün: Biraz daha dinç bir şekilde uyandıktan kahvaltımızı yapıp hazırlıklarımız tamamlıyor, ve 4200m için yola koyuluyoruz. Bu çıkışımız aklimatizasyon amaçlıdır. Yani yüksek irtifaya alışmak için 4200m ye çıkıp sonra tekrar 3200m ye döneceğiz. Taşlık ve belirsiz bir patikadan oluşan rotada hareket edeceğiz

Düne göre nispeten daha dik ve daha yorucu bir çıkış ama o kadar uzun sürmeyeb bu rotada yaklaşık 3 saatte çıkıyor ve 2 saatte de dönüyor olacağız. Öğle yemeğimizi kumanya olarak 4200m de yiyeceğiz. Akşam yemeği yine 3200m de ki kamp alanımızda olacak.

4. Gün: Kahvaltının ardından kampımızı toplayıp, zirve öncesi son kamp alanımız olan 4200m için yola çıkıyoruz. Yine dünkü patikayı takip ediyoruz. 4200m kamp alanı çadır kurmak için oldukça kısıtlı bir alana sahip olduğundan genelde taşların temizlenmesi veya düzeltilmesi sonucu açılmış alanlara kamp kuracağız.

Eğer biraz şanslı isek ve fazla kalabalık değilse güzel bir alanda kamp kurabiliriz. Öğle yemeğinin ardından günü dinlenerek ve yarın ki önemli zirve çıkışı için rehberimizden brifing alarak geçiriyoruz. Sizlere nasıl krampon takılır, kazma nasıl kullanılır, yürürken nelere dikkat etmelisiniz, çıkış nasıl olacak, gibi bilgiler verilecek. 4200m manzara açısından oldukça iyi bir yerde, aynı zamanda hem İran'ı, hem Doğubeyazıt'ı, hem Küçük Ağrı'yı hem de zirveyi görebiliyorsunuz.

Bu yükseklik bazılarınızda baş ağrısı yapabilir. Yarınki zorlu çıkış öncesi akşam yemeklerimizi yiyip erkenden yatıyoruz. Burada bazen sıcaklık sıfırın altına düşebileceğinden, bazılarımız için zor bir gece olabilir.

5. Gün: Zirve günü. Havanın ağarması ile birlikte uyanıp hazırlıklarımızı en kısa sürede tamamlıyoruz. Ve güneş ile birlikte yola çıkıyoruz. Oldukça yavaş bir tempoda yürüyoruz çünkü zirve yolu oldukça dik ve oksijen azlığı kendini hissettirmeye başlıyor. Çıkış sırasında muhteşem bir manzara size eşlik edecek (eğer hava güneşliyse tabi) Ağrı Dağı'nın gölgesini tüm ovada, ayaklarınızın altında görebilirsiniz.

Gölgesini gördüğünüz dağa çıktığınız fikri aklınıza geldikçe sizi heyecanlandıracak. 4900m civarında buzula gireceğiz. Genelde gece yağan taze kar, buz üzerinde yürümemizi kolaylaştırıyor fakat bazı noktalarda cam buz halini de alabiliyor. Buzula girdiğimiz noktada rehberlerimiz sabit istasyon kuruyor. Bu arada biz kramponlarımızı giyiyoruz. Sabit istasyondan emniyet kemerlerimizle birlikte tek sıra halinde güvenli bir şekilde geçtikten sonra, bir müddet platoda yürüyoruz.

Artık zirve az ilerde...Heyecanlanmaya başlıyorsunuz. Son yokuşu çıkarken bu heyecan doruk noktasına ulaşıyor. Ve zirvedesiniz. Anadolu ve Avrupa'nın en yüksek dağı tam 5137m. Genelde rüzgarlı olduğu için fazla kalamıyoruz zirvede hemen dönüş hazırlıklarına geçiyoruz. Tekrar aynı noktada emniyete girip buzuldan çıkıyoruz. Saatler süren çıkış yolunu dönüşte nasıl indiğinizi hatırlamayacaksınız bile. 4200m de uyumak oldukça zor olacağı için biraz zorlasada kampımızı toplayıp 3200m ye daha iyi koşullarda gecelemek için iniyoruz.

6. Gün: Kahvaltının ardından kampımızı toplayıp katırlara yüklüyoruz ve 2800 m ye iniyoruz. Yaklaşık 5 saat sürecek olan inişten sonra 2800m de bizi bekleyen kamyonumuza binip 2 saatlik yolculukla otelimize varıyoruz. Temizlenip paklandıktan sonra sırada bu olayı kutlamak var. Akşam yemeği otelde.

7. Gün: Otelden ayrılıp yol üzerinde sırasıyla Nuh'un Gemisi, Tendürek Lava akıntısı, Muradiye Şelalesi gezip havaalanına transfer oluyoruz.

Kahvaltının ardından otelden ayrılıyoruz. Uçak ile dönenler Van'a hareket ediyor. Otobüsle dönenler ise Doğubeyazıt otobüs terminaline.

Not: Zirve çıkışının hava koşullarından dolayı yapılamaması durumunda program sıkıştırılarak 2. kez denenecektir. Bu durumda 4200 den direkt olarak otele dönülecektir.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.breakoutdoor.com/act/preview/520/Agri_Dagi_Zirve_Tirmanisi.html

6fdc634ee2a60103ad7417eebd982189 B


3bb0b5ce782551e22601b9abbde9037c B


1146156a72e3ed7c387f82c4e17f84f8 B


Logo BO Big
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,444
Mesajlar
1,518,064
Kayıtlı Üye Sayımız
172,099
Kaydolan Son Üyemiz
Attorney58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst