Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,787

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Merhaba,

Radikal Gazetesinden alıntıdır. 13.06.2009

Karavan yaşamında, sanıyorum olumlu gelişmelere yol açacak gibi görünüyor...

Cavid Sezen



Ankara Üniversitesi'nden dünyayı 'dondurtacak' buluş

[attachment=1]

12/06/2009

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elerman: Bu gelişmeden sonra manyetik soğutucu teknolojilerinin birkaç yıl içinde ticarileşeceğini öngörebiliriz



ANKARA - Ankara Üniversitesi (AÜ) Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu, manyetik soğutma teknolojisinde kullanılabilecek üstün özellikli malzeme üretti.
AÜ Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Elerman başkanlığında doktora öğrencileri Süheyla Yüce, Ercüment Yüzüak, Dr. İlker Dinçer ve Dr. Barış Emre tarafından geliştirilen soğutucu malzemeler, fakültede düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.
Prof. Dr. Elerman burada yaptığı sunumda, mevcut soğutma teknolojisinin buhar sıkıştırmalı kompresör teknolojisine dayandığını ve bu teknolojinin çevreye önemli zararlar veren içeriklere sahip olduğunu anlattı.
Bu nedenle dünya soğutma endüstrisinin Ar-Ge harcamalarının önemli kısmını alternatif soğutma teknolojilerine ayırdığını belirten Elerman, bu teknolojinin zararlı gazlar üretmediğinden çevre dostu olduğunu, yüksek verimle ve sessiz çalıştığını, uzun kullanım süresinin bulunduğunu aktardı.


-PATENT BAŞVURUSU YAPILACAK-


Prof. Dr. Elerman, başkanlığını yürüttüğü Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu’nun 5 yıldır soğutma teknolojileri üzerine araştırmalar yaptığını kaydederek, bu çalışmalarının sonucu olarak Mayıs ayında manyetik soğutma teknolojisinde kullanılabilecek dünyanın en üstün özellikli malzemesini üretmeyi başardıklarını açıkladı.
Geliştirdikleri malzemelerin üretilmesinin soğutma teknolojisinin gelişimine çok önemli katkılar yapacağını dile getiren Elerman, "Bu malzeme, bugüne kadar bilinen tüm malzemelerden oldukça üstün manyetik soğutma özelliklerine sahip. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz çalışmalarla malzememizin manyetik soğutma özelliklerini daha da üst noktalara taşımayı hedefliyoruz" dedi.
Manyetik soğutucuların gaz sıvılaştırma, süpermarket soğutucuları, gıda işleme fabrikaları, donmuş sebzeler, meyve, et, süt ürünleri gibi oda sıcaklığı altında soğutma, klima ısı pompaları, endüstriyel düşük seviye ısı, şeker arıtma, içki damıtma, tahıl kurutma, atık ayıklama ve işleme gibi alanlarda kullanıldığını aktaran Elerman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geliştirdiğimiz malzeme, daha önce bilinen malzemelerden oldukça üstün özelliklere sahip. Çok basit malzemelerle üretildiğinden son derece ucuz, yüksek verim ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan özellikler taşıyor. Biz bu malzemeyle ilgili Türkiye’de ve dünyada öne çıkan firmalarla çalışmayı planlıyoruz. Bu gelişmeden sonra manyetik soğutucu teknolojilerinin bir kaç yıl içinde ticarileşeceğini öngörebiliriz."
Geliştirilen teknolojinin daha önce dünyadaki hiç bir araştırma grubunca yapılamadığını aktaran Elerman, bu nedenle teknolojinin yalnız Türkiye için değil, tüm dünya için de büyük yenilikler getirdiğini ve bu alanda bir çığır açacağını ifade etti.
Prof. Dr. Yalçın Elerman, mevcut teknolojiyle buzdolapları yüzde 20-30 dolayında enerji tasarrufu sağlarken, manyetik soğutucu teknolojisiyle geliştirilecek buzdolapları ile enerji tasarrufunun yüzde 60’lara çıkacağını belirterek, bu teknolojinin özellikle hastanelerde yaygınlaşabileceğini ve araçlarda yeni nesil soğutma teknolojileri yaratacağını anlattı.
Elerman, Türkiye’de buzdolabı geliştiren firmaların kendilerine başvurabileceğini, patenti şirketle birlikte alma yolunda anlaşmalar yapabileceklerini sözlerine ekledi. (aa)

Fft5 mf188925
 

Etiketler
Ynt: Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

Paylaşımınız için teşekkürler, konuyu ben de okumuş karavan için uygun olur mu acaba diye düşünmüş (akım gücü vb.) ama paylaşmak aklıma gelmemişti.
Saygıyla,
Oğuz
 


Ynt: Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

konu güzel de cavit bey siteyi aşar
 

Ynt: Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

Düşük enerji tüketimi ve sessiz çalışması bu da demektir karavanda kullanılacak. :smiley:
Bakalım ticari ve ekonomik olarak üretimi ne zaman yapılacak.
Merak ettim şimdi çalışma prensiplerini araştırıyorum.
 



Ynt: Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

bu sistem gelene kadar biz karavanı bitirmiş oluruz herhalde :D :D
paylaşım için çok teşekkürler
 

Ynt: Ankara Üniversitesi'nden Dünyayı '' Dondurtacak '' Buluş

bu sistem gelene kadar biz karavanı bitirmiş oluruz herhalde
HELE BİR YAYGINLAŞSIN VE FİYATI UCUZLASIN DA YA DOLABI YENİLERİZ VEYA YENİ YAPACAĞIMIZ KARAVANLARIMIZDA KULLANIRIZ. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,441
Mesajlar
1,517,991
Kayıtlı Üye Sayımız
172,096
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst