Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hsbasar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,437

hsbasar

Zirve
Mesajlar
3,073
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
Herkese merhaba.

Herşeyim hazır, birtek motorum yok.
Kros motoru kullanmak için kendimce yaptığım program doğrultusunda, önce bir bilenden nasıl kullanacağımı öğrendim, hemen akabinde ehliyetimi aldım. Son olarakta bütün koruyucu kıyafetler ve kaskımı aldım. Şimdi sıra geldi motora.

Motor konusunda biraz kararsızım, çünkü danıştığım kişiler farklı cevaplar verdi. Tek ortak fikir ise küçük hacimli (200-250cc) motorla başlanması.
Kimisi başlangıç için ucuz bir motor derken, kimisi iyi bir motorla başla keyfini al dedi.
Aslında benim aklımda başlangıç için Honda XL200 vardı, biraz modifiye ile arazide kullananların olduğunu biliyorum.
Ancak XL200 ü arazide kırarsın deniyor. Onun yerine CRF250X önerildi. Ancak bu seferde başlangıç maliyeti yükseliyor.

Ne kadar bir süre sonra büyük motora geçerim bilemiyorum ama sonuçta bir müddet sonra satacağım motorada fazla para vermek istemiyorum.
Sizler ne önerirsiniz bana? Yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere kafam biraz karışık.

Selamlar
Sedat
 

Etiketler
Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Selam

Anladığım kadarıyla motosiklet tecrübeniz yok (hem asfalt hem arazi)
Yol tecrübeniz dahi olmadan balıklama krosa atlamak için bayağı gaza gelmiş olmalısınız sanırım.
Ayrıca kros konusunda beklentinizin ne olduğunu da açıklasaydınız daha çok yardımcı olabilirdik aslında.Dağda,orman yollarında gezmek mi istiyorsunuz;hem gezmek hem de performansımı görebilmek için biraz gazlayım mı diyorsunuz, veya daha profesyonel yaklaşıp antreman yaparım belki birkaç tane yarışa girerim diye mi düşünüyorsunuz?

motorlara gelince;

XL200 bir kros motoru değil,süspansiyonları ve motor gücü kros için biraz zayıf kalıyor ama arazide gezmek için ideal,kullanımı çok kolay ve güvenilir motor.

CRF250 special denilen tam bir kros motor.Arazide her türlü tatmin eder,ama special bir motor olduğu için bakım aralıkları sıktır.Ayrıca CRF450 ile arasında fazla bir fiyat farkı olmadığı için pek tercih edilmiyor.bu arada unutmamanız gereken bir şey var,kros motorlar trafiğe çıkış izni olmayan motorlardır.

Arazide kullanacağınız en büyük motor 450 lik olur zaten.Benim tavsiyem Kawasaki KLX 250 yi incelemeniz yönünde.Kros motorların verdiği tadı verir,sağlam ve dayanıklıdır,plakalıdır.Başlangıç maliyetiniz yüksek olur ama zaten arazi tecrübesi olmayan biri için kros,iki ayda sınıf atlanabilecek bir spor değildir
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Ben arazide motosiklet kullanmasını XL200'de öğrendim ve her türlü araziye'de girip çıktım. Yüksek tork kullanmak istiyorsanız sizi tatmin etmeyebilir ama diğer türlü her yere girer, çıkar. XL200 çok güçlü olmadığı için hatalarınızı daha fazla affeden bir motosikletdir. Arazi motosikletleri daha güçlü olduklarından daha az hata kaldırırlar. Başlangıç için xl 200'ü tercih etmemin önemli sebeblerinden biride sele yüksekliğinin alçak (82 cm) olması idi. CRF serisinin 94-95 cm sele yüksekliği var. XL 200'ün süspansiyonları ayarlı değildir. CRF türü motosikletlerin süspansiyon sistemlerine ince ayarlar yapabilirsiniz. XL 200 fiyat olarak CRF'lere göre ucuzdur. Orjinal Yedek Parça fiyatları ikisininde aynıdır.

Şu anda çok daha büyük bir motosikletim olmasına rağmen XL200'ü satmadım. Kullanmasıda benim için hala keyifli. Eğer sizden sonra motosiklete başlayacak başka biri var ise onada iyi bir başlangıç motoru olur.
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Merhaba Sinan bey,

Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkürler.

Evet motosiklet tecrübem yok, sadece öğrenirken 15 saat kadar kullandım.
Kros tercih etmemin iki sebebi var.

Birincisi asfaltta motosiklet kullanmaya korkuyorum. Ülkemizde 4 teker sürücüleri motosiklete yeterince saygı göstermiyor. Ayrıca yıllardır arazide iş gereği 4 çeker araç kullanmanın getirdiği bir tercih olarakta off-road ı daha güvenli buluyorum. Çünkü arazide siz ve aracınız varsınız, 3.şahislar yok.

İkincisi ise benim asıl sebebim. Spor yapmak istiyorum, son 3 yıldır arazide olmama rağmen masa başında çalışıyorum. Hareketli bir spora ihtiyacım var. Bende tercihimi Kros dan yana kullandım.

Aslında bir dönem tereddüte düştüm Kros mu Endru mu diye. Ama sonra Kros ta karar kıldım ve koruyucu kıyafetlerimi ona göre aldım.

Kros tan profosyonel anlamda bir beklentim yok, olamazda zaten yaş 35 :smiley: , Ankara Gölbaşında ikamet ediyorum. Gölbaşında biri incek diğeri ballıkpınarda olmak üzere 2 kros pisti var. Ayrıca hafta sonları ankarada yaşayanlar mogan gölü çevresinde tur atıyorlar. Bende bu tür şeyler yapmak istiyorum.

Motor konusunda sonra yine yazarım. Önerdiğiniz KLX250 yi inceleyeceğim.

Ben cevap yazana kadar 1 mesaj daha gelmiş ne güzel :smiley:
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Sayın Kobold, bahsettiğiniz sebeplerden dolayı bende XL200 ü bir alternatif olarak görüyorum.
Sele yüksekliği çok problem olmasada benim için hata götürebilir olması önemli.
 





Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Uzun uzadıya bir yanıt yazdım tam bitecekdi bişi oldu birden yazı uçdu , saat de haylii geç oldu , 2 kere güncelenmiş yazı , soruyu soranı tatmin eder bir yanıt alınmadı diye , kısmet yarına yeniden yazarız inşallah ...
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Soru krosa başlamak için hangi motosiklet olsa idi cevap vermek kolaydı ama siz motosiklet kullanmaya bir cros makine ile başlamak isteyince , soru biraz kazık oluyor :D

Başdan söyliyim , bence sizin işinizi görecek bir motosiklet satılmıyor , zira beklentileriniz biraz uç boyutlarda , acemi olduğunuz için gerçekden spesyal bir makine size çok fazla gelecekdir , yoksa ktm nin de yamahanın da kawasakininde hondanıun da gayet güzel makineleri var ama hakim olmanız mümkün olmayacakdır ve zaten bütce olarakda zorlayacakdır muhtemelen , bakım zamanları falan daha profosyonel merak sınıfına girecekdir 125 cc makineler 35 beygir civarında ve 95 kilo gibi bir ağırlıktadır , oteki tarafdan da hondanın xl 200 gibi bir makineside arazide zemin biraz ağırlaşınca saplanıp kalacakdır

Sizin için bence en güzel makine yamahanın dt125 r ıdır bu motosikletin aynı zamanda sadece dt125 olan bir modeli vardır ama oda güçsüz bir alet olduğu için size zayıf gelecekdir , çok temiz bir tane bulabilseniz yamaha dt 125 r bence sizin için gayet yerinde bir tercih olacakdır , hem 2 zamanlı hemde ekzap denen bir çeşit turboya sahip olan bu motosiklet , farı sinyali kornasıda olan bir araçdır ama nerden bulacaksınız o kadar temizini .

Eğer beklentilerinizi biraz degiştiriseniz size suzukinin drz 400 s ini almanızı tavsiye ederim kilo beygir orantısı mantıklıdır , 145 kilo 40 beygir , ikinci el fiyatları 11 milyardan başlıyor , ama genede ben yeni başlayan birinin alacagı en son motosiklet olmalı !
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Sedat bey selam,

Bende sizin gibi kros bir motor istiyorum,amacım arazide gezmek.. Bu işlerden anlayanlar ne der bilmem ama Hyosung RX 125 hem fiyat olarak hemde kalite olarak (forumlardan takip ettiğim kadarıyla) bana oldukça mantıkı görünüyor. Sıfırı 5-6 bin lira civarı, 1-2 yaş civarındakiler ise 3 bin lira civarına alınıyor.
Bu arada hyosung çin malı dandik motorlardan biri değil,kullananlar bu korelinin neredeyse bir japon kadar verimli ve ömürlü olduğunu iddia ediyor.. Bir araştırın isterseniz belki aklınıza yatar..

Bu arada giysiler ve kask kaça mal oldu? Ankaradan mı temin ettiniz?

Selamlar
 



Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Yusuf bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim için oldukça faydalı bilgiler.
dt125 r ı inceliyeceğim, 400 lük motor başlangıç için bana fazla olacaktır düşüncesindeyim.

Eren bey merhaba
Hyosung hiç düşünmediğim bir marka ama sizin yazdıklarınıza göre araştırmaya değer gibi görünüyor.

Kıyafetler 195 x 11 taksit = 2145 lira tuttu peşinde de 1850 lira tutuyordu, ben taksitle aldım.
buna, kask, gözlük, vucut koruma, eldiven, pantolon, dizlik, bot dahil mont hariç
kaliteli ürünler almaya gayret ettim ki uzun süre kullanayım. Ürünleri Ankaradan temin ettim.
 

Ynt: Başlangıç İçin Hangi Kros Motorunu Önerirsiniz?

Ben sizin amacınızla 2006'da Skyteam, 2007'de de DRZ 400 alarak devam ettim motor hayatıma.
Tavsiyem DRZ 400 eğer kendinize hakim olabilirseniz başta. 8000 TL fiyatın altına da bulabiliyorsunuz.
Diğer türlü boyunuzu bilmiyorum ama XL 200'de arazide bir noktadan diğerine ulaşım amaçlı düşünmelisiniz belli bir deneyimden sonra.
CRF 250 X sadece hobi amaçlı ise 29 beygir gücüyle sizi üzmez. Kontrolü öğrenmenizi sağlar zaman içinde. Ama atlayıp şu kampa, bu etkinliğe gidemezsiniz şehirdışında. FJ 40 ve römork masrafı devreye girebilir.
Zaten az zaman ayırabilecekseniz 8000-9000 TL'ye CRF alın 1-2 sene sonraya düşünceniz şekillenir. (bakımı unutmayın) Ya da baştan maliyeti azaltıp ikinci el eğer temizse XL 200, XT 125, RX 125, Derbi Senda 125 bakın derim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,464
Mesajlar
1,518,256
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst