Doğada Çadırda Kamp Hayatı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 47,591

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
DOĞADA-ÇADIRDA KAMP HAYATI

Kamp hayatı kurallarını öğrenemeyenler için kamp, bir süre için tahammül edecekleri bir eziyet haline gelir. Doğada yaşamanın gereklerini öğrenmek ve uygulamak hepimiz için çok faydalıdır.Bazı hatırlatmalar yapalım...
1-Kamp için yapacağınız iyi bir hazırlık kadar kamp yerini doğru seçmeniz de önemlidir.(Yaş grubuna göre seçim yapılacaktır)
2-Öncelikle kamp yaptığınız yer içme suyuna yakın olmalıdır.
3-Eğer yanınızda su depolayabileceğiniz bir bidon vs. var ise, suyun biraz daha uzağında konaklayabilirsiniz. Ayrıca, suya gece ve gündüz kolayca ulaşabilmelisiniz.
4- Öte yandan, su kaynağına çok yakın olmak da iyi değildir. Çünkü akarsular, karanlıkta çok gerekli olan duyma yetisini azaltacaktır. Su çevresinde toplanan haşarat ve gece su içmeye gelebilecek orman sakinleri (!) de (eğer civardaki tek su kaynağı ise) kampı suya çok yakın kurmamak için bazı sebeplerdir.
5-İçme suyu daima, çamaşır ve bulaşık için su alınan yerin üstünden alınmalıdır. Kirli sular kesinlikle akarsuya değil, kenarından biraz ileride toprağa dökülmelidir.
6-Kamp için çok rüzgar veya güneş alan bir yer seçilmemelidir. Dere yatağında olmamalı ve mümkün olduğu kadar düz bir zemini olmalıdır. Mezarlık yanları ve hayvan sürülerinin geçtiği yerler de uygun değildir. Civardan odun toplanabilmesi de önemlidir.
7-Kamp yeri, civardaki yerleşim bölgelerine çok yakın olmamalı, ancak gerektiğinde yardım alınabilecek bir mesafede bulunmalıdır.
8-Kamp yerinde çadırlar daire, hilal veya U şeklinde ve kapıları ortaya bakacak şekilde kurulur. Kamp ateşi de bu merkezde yakılır.
9-Ateşten sıçrayacak kıvılcımların çadırları yakmaması için gerekli mesafe bırakılmalıdır. Ateş yakılırken de emniyet kurallarına tamamen uyulmalıdır.
10-Çadır kurulmadan önce, zemin taş ve dallardan temizlenmeli, eğer kar varsa çiğnenmelidir. Mümkünse yere bir naylon serilip üzerine birkaç kat gazete kağıdı konulduktan sonra çadır bunun üzerine kurulmalıdır.
11-Çadır kurulan yerde az da olsa bir eğim olacaktır, dolayısıyla yağmur sularının çadırın üzerinden akmaması için çadırın çevresine yeterince derin bir yağmur oluğu açılmalıdır.
12-Rüzgarlı havalarda, çadırlarınızın dış ve iç katları arasındaki boşluğa dolacak olan soğuk hava sizi geceleyin üşütebilir. Bunu önlemek için çadırınızın çevresine taş veya kardan bir set örebilirsiniz.
13-Kamp için getirilen yiyecekler toplu halde bir yedek çadırda saklanmalıdır. Eğer fazla çadır yoksa naylon torbalardan bir tane yapılmalı ancak yemekler asla açıkta bırakılmamalıdır.
14-Ayrıca toplanan odunlar kesildikten sonra boylarına göre istiflenmelidir. Odunluk olarak ayrılan bölgenin etrafı da bir iple çevrilmelidir. Odunların üstü ıslanmış ise ateşin yakınına dizilerek kurumaları sağlanır.
15-Eğer bir ağaç dalında en ufak bir hayat belirtisi var ise, o dal kesilmemelidir. Tüm yapraklar solmuş olsa bile dalın kırılgan olup olmadığı yoklanmalıdır. Yaş bir dalı yakmaya çalışmak tecrübesizliğin işaretidir.
16-Yukarıda anlatılan hazırlıklar hava kararmadan önce bitirilmelidir. Gece, karanlıkta ve soğukta iş yapmaktansa gündüzden hazırlıkları tamamlamak elbette daha iyidir. Ancak dağcılar geceleyin de ormandan zevk almasını bilirler.
17-Akşam yemeği yenildikten sonra kamp ateşi çevresinde geçirilen güzel anlar "kesin sessizlik" saatinin gelmesi ile sona erer. Bu saatten sonra nöbetçiler dışında herkes çadırlarına çekilir ve kampta sadece ateşin çıtırtıları duyulur. Kamp ateşi de nöbet ateşi haline getirilir.
18-Nöbetçilerin başlıca görevi kulaklarını dört açmak ve kamp çevresini ara sıra kolaçan etmektir. Özellikle yemek çadırı civarına dikkat edilmelidir.
19-Ayrıca nöbet sırası gelenleri sessizce uyandırmak ve ısınmaları için çay hazırlamak da nöbetçilerin görevlerindendir.

*** KAMP YERİ SEÇİMİNDE PÜF NOKTALARI

* Yaz aylarında kamp kurmak için bir su kaynağına ulaşmak şarttır. (Kaçkar gibi nemli dağlarda sorun olmayan su kaynakları, Aladağlar gibi kurak dağlarda kamp yeri seçimi için öncelik teşkil eder.)

* Kamp yeri mümkünse düz bir zemin olmalıdır. Zorunlu olmadıkça çadırlarınızı eğimli yerlere kurmamaya çalışın.( Eğer eğim varsa yatma şeklini öyle ayarlayın ki sabah kalktığınızda eşyalarınız ve siz çadırın bir tarafına doğru yapışmış olarak uyanmayın.)

* Çadırı kuracağınız yeri temizledikten sonra çadırı iyice gererek kurun. (Çadırın gergin olması hem iç hacmi arttırır hem de rüzgar, yağmur ve kara karşı dayanıklılığını arttırır.)

* Kamp yeri çevresi tepelerle çevrili rüzgar almayan yerlerden seçilmelidir. (Bu tip yerler düzlüklere nazaran ısıyı daha iyi tutacağından nispeten sıcak olacaktır. Kış aylarında rüzgardan korunmak için çadır etrafına kar duvarı örmek çok kullanılan ve faydalı bir yöntemdir.)

* Kış aylarında çadırınızı erken güneş alabilecek yerlere kurmakta fayda varken, yaz aylarında tam aksi geç güneş alacak yerlere, gölgelik yerlere kurmakta fayda vardır.

* Çadır kurulduktan sonra eşyaları mattan başlamak koşuluyla düzgün yerleştirin. (Eşyaların düzenli olarak yerleştirilmesi çadır içi kargaşanın önlenmesi için şarttır). Boşalan çantanızı dışarıda bırakmayın.

* Çadır içi yerleştirilirken matların kapatamadığı kısımlar, ıslanmamak şartıyla giyecek ve yiyecek torbalarıyla kapatılabilir.

* Kazma, krampon gibi kesici ve delici malzemeler çadır dışında bırakılmalı, teknik malzeme ve yakıt deposu gibi acil kullanım istemeyen malzemeler de çanta içine alınıp , çanta küçültülerek yastık olarak kullanılabilir.

* Yaz aylarında yemek çadırın önünde yapılabilir, ancak kış aylarında bu işlem bagajda veya kapının tam önünde çadır içinden ulaşılabilecek bir mesafede yapılmalıdır.

* Geceleri yatmadan önce kapılar hafif açılarak solunum yoluyla çıkardığımız su buharının dışarı atılması sağlanmalıdır. (Aksi halde sabah erken saatlerde içerisi sırılsıklam olabilir.)

* Çadır ekibi çadırın boyutlarına göre ayarlanmalı. (Kapasitenin üstüne çıkılmamalıdır.)

* Ertesi sabah için hazırlıklar geceden yapılmalı özellikle kış aylarında sabah sular donduğu için içecek su akşamdan eritilmelidir.

* Tırmanış öncesi çadır düzgün bırakılmalı ki , tırmanış yorgunluğu sonrası bir de çadır düzeltmekle uğraşılmasın.

* Şiddetli rüzgarın direkleri kırmasını engellemek için rüzgarın zorladığı direklere ağır bir çantayla destek yapın.

*Kampınızı toplarken etrafta kesinlikle çöp bırakılmamalıdır.

***KAMPTA KAYBOLMA DURUMU!!!

***Ormanda tüm ağaçlar ve coğrafi şekiller birbirine benzediği için gece veya gündüz kaybolmak çok zor değildir. Ancak geçtiğiniz yerlerdeki belirgin işaretlere dikkat ederek ve arkadaşlarınızdan fazla ayrılmayarak kaybolmayı önleyebilirsiniz.

***Eğer kaybolursanız öncelikle soğukkanlı davranmalısınız. Arkadaşlarınızın sizi aradığını düşünüyorsanız bulunduğunuz yerden fazla uzaklaşmamalısınız.

***Bu arada, yerinizi belli etmek için düdük çalabilirsiniz.

***Eğer kampın yeri hakkında bir tahmin yapabiliyorsanız geri dönmeyi deneyebilirsiniz. Böyle bir durumda saatinizi kontrol ederek, kamptan kaybolduğunuz yere gelene kadar geçen süre kadar (yaklaşık olarak) yürümelisiniz. Bu sırada sizi arayan arkadaşlarınız için, gittiğiniz yönü gösteren işaretler bırakabilirsiniz.

***Civardaki tepelere veya uygun ağaçlara çıkarak yerinizi tahmin edebilirsiniz.

***Eğer kampı bulmaktan veya bulunmaktan umudu keserseniz veya gece olmuş ve hava soğumaya başlamşsa artık kendinize sığınacak bir yer hazırlamalısınız.

***Öncelikle uygun bir yer belirleyip yanınızdan hiç ayırmadığınız kibritinizle bir ateş yakmalısınız. Ateş sizi ısıtacak, gece yerinizi belli edecek ve size güven verecektir.

***Çıplak toprağa oturmamalı, kendinize ot ve dallardan bir döşek hazırlamalısınız. Rüzgara karşı dal ve taşlardan bir çit hatta bir barınak da hazırlayabilirsiniz.

***Elbette ki bunları yapmayı daha önceden denemiş olmak size kolaylık sağlayacaktır.

***Gündüz olduğunda bir tepeye çıkarak civardaki yerleşim birimlerini arayabilirsiniz.

***Bir akarsuyu da suyun aktığı yönde takip ederseniz büyük ihtimalle bir yerleşim yerine varabilirsiniz.
 

Etiketler

Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

Gönderdiğin link ile ilk defa bu tarz bir olay görüyorum. Çok ilginç ve pratik bir şey. Ama çadır ile kıyaslamak çok doğru olmaz. Ben yine de çadırı tercih ederim. ::smiley:
 

Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

evt bencede çadırla aynı şey değil.ama bu da iyi bişey yaz tatilleri için.E arabanın çıkamayacağı yerlerde zaten gerekmeyecek
 




Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

Dostlar aranızda benim gibi doğada ve ıssız yerlerde tek başına kamp yapan,geceleyenler var mı acaba?
 




Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

Yanıtladığınız için sağoasın ufuk dost.Evet, genelde söyledikleriniz doğru ama yine de pek kimsenin gelmediği yerler bulunabiliyor.Bu noktalara yineden gidebilmek için gps de iyi bir araç doğrusu...Sürekli yalnız takıldığım için merak edip sormuştum.Arasıra da olsa gittiğim yerlerde jandarma takibi ile yanıma gelip ziyaret ettiklerinde(kontrol için) yalnız başıma dolaşıp kamp yaptığımı,doğal yaşam fotografları çektiğimi duyduklarında pek hayrete düşüyorlar zira...Ama bilader yalnız dolaşmanın ve kamp yapmanın, gece doğanın yalnız kendi sesleri arasında gecelemenin de çok engin ve vazgeçilmez bir tadı var. :smiley:
 



Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

kesinlikle katılıyorum hocam size ama yinede sıcak dost sohbeti ateş başında biraz gitar, biraz saz,türkü ağız dolusu kahkaha, bazan efkar, elbirliği ile yakılan ateş, kurulan çadırlar yani şu hapishane şehirlerde unutulan paylaşım dostluk....
Tek olmanın ise huzuru ayrıdır birde ilk kamp yapılmaya gidilen ıssız (sizin dediğiniz yerlergibi) kamp alanında bir arkadaşınızın korkması !!!!!!!!! :( ve malesef korku bulaşıcıdır. Tek başınıza korkmadan gitiğiniz yere ekipten bir kişi korkmaya başladımı tüm gruba yayılır (tecrübeyle sabittir) Korku en tehlikeli bulaşıcı hastalıktır kesinlikle bulaşır işte bu durumdan uzak kalmış olursunuz umarım bir gün birlikte kamp yapma fırsatımız olur.
 

Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

Umarım olur.Kamp işi doğayla bütünleşme olayı olduğundan bu tip yerlerde atmosferi anlamayan kişilerle bulunmak tadı bozuyor vesselam.Bu yüzden tek takılıyorum.Bir çok kimse de dediğiniz gibi korkuyor.Korkulacak tek varlık maalesef yine insanoğlu.Eh ben de zaten gerekli tedbirlerle gidiyorum.Zaten çok alıştığım için bir sorunum olmuyor.Ama kötü niyetli varlıklar varsa ve gelirse dağ başında hele vallahi canını iyice riske atar bana karşı diyebilirim :D
 


Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

peyman hocam kesinlikle tedbiri elden bırakmamak lazım piknik ve türkler diye acılan konuya kalabalıkla ilgili yazdığım bir anektot vardır fırsat bulursanız okuyun orada size hak vermemek seyyah olup tek başınıza ücra köşelerde gezmemek elde değil :smiley:
 

Ynt: Doğada Çadırda Kamp Hayatı

dediğiniz konu hangi kısımda gidip bakayım.Ben erken emeklilerdenim kardeş,bende vakit çok :smiley: Zaten tedbir için epey masrafım oldu.Alarm cihazlarım bile var.Gece konaklamalarımda benim haberim olmadan bulunduğum yere 8-10mden fazla yaklaşan olacak oldu mu (çok şükür şimdiye kadar olmadı) Etrafı inletip beni de uyandıran sistem kuruyorum.Tabanca ve pompalı(ruhsatlı) da alesta elimin altındadır...
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,464
Mesajlar
1,518,265
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst