Esnek Solar Panelleri Sudan Ucuz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fatatug Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 92
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,567
Aliexpress'de cok ucuza esnek paneller var ama yazilanlar gercek degerler mi emin olmadigim icin daha once siparis vermedim. Sanirim siz bu konuda tecrube sahibisiniz. Bildiginiz, emin oldugunuz urunler var. Hayirli satislar.
 

Nasıl bu kadar ucuza geldiğini merak edenler için yanıt vereyim. 100watt'lık monokristal bir cam panel satış fiyatı 108TL. Burada ucuz olan polikristal cam solar panel bile 390TL. Fark nasıl oluşuyor siz hesaplayın artık.
 

Verilen 108TL'lik fiyat, monokristal solar panel için bulunan yüksek fiyattır. Daha ucuz satış fiyatına daha bulunabilir.
 

Sizin satacağınız ürünün garantisi varmı,varsa bu garantiyi kim sunuyor

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Konuya önce daha evvel yazdıklarımda malesef atladığım bir nokta ile devam edeyim.

Esnek paneller transporter gibi alçak yapılı kamperlerde estetik açıdan en uygun solar çözümü sunmakta. Bunlara ilave olarak ağırlık açısından pop-up tavanlarda da özellikle terçih sebebi oluyorlar.
Yani karavancılıkta esnek solar panellere prensip olarak karşı olmak söz konusu değil.

Almanya'da karavanlarda konvensiyonel solar panel yapıştırılmasında standart olarak tavsiye edilen ve kullanılan yapıştırıcılardan, poliüretan bazlı Sikaflex 252 nin prospektüsüne bakarsak, yapıştırma güçü olarak tercüme edilecek değer için (çekime mukavemet) 3 N/mm2 yazmakta,

1 N = 0,102 kg (=1/9,81) ve 1 cm2 = 100 mm2 olduğundan yola çıkarsak,
1 N/mm2 = 10 kg/cm2 demek oluyor.

Yani bir santimetre karelik yapıştırılmış alan 10 kilogram taşıyorsa Sikaflex 252, 3 N/mm2 değeri ile, cm2 de 30 kg taşınmakta veya çekimine mukavemet edebilmekte.
Bu, kenarları 10 cm olan 100cm2 lik kare bir yüzeyin, diğer bir deyişle parmakları ile beraber avuç içinden küçük bir alanın, 3000 kg taşıyabildiği anlamına geliyor.
Kısaca eğer tavan saçı göbek yapmazsa el kadar bir yapıştırma yüzeyine karavanınızı asmanız sorun değil. Bu durumda solar panelin karavanı bile birkaç kere taşıyabildiği düşünülürse, tersinden, karavanın panelimizi taşıyıp taşıyamayacağını sormamız abes olmaz mı ? :yum:

Yeter ki gereksiz kaygı ile ekstradan vidalıyarak, yapıştırıcı kalınlığını 2 mm nin altına düşürmeyelim. Çünkü bu kalınlık, hem yapışmanın kalitesi hem de vibrasyonlar için gerekli et kalınlığı sağlamakta.

Seffaf yapıdaki poliüretanın ultraviyole hassasiyetine yeterli derecede set çekmek amacıyla üreticiler yapıştırıcıyı piyasaya renkli sürmekte. Ben 6 senedir görülen hiçbir değişime uğramayan beyaz sikaflex 252 yapıştırıcımı, garanti olsun diye (?) fazladan siyaha da boyadım. (Ama boya tutmama özelliği dolaylısıyla silkonda malesef bu mümkün olmazdı)

Silikon yapıştırıcı özelliği de olan dolgu maddesi. Halbuki poliüretan, dolgu özelliği de olan kuvvetli bir yapıştırıcı. Forumlarda ikisinin demontaj durumundaki zorluluk farkından özellikle bahsedilmekte. Zaten fiyat farkları da ayni şeyi söylemekte.

Esnek panellerin hafifliği, geniş yapıştırılma yüzü ve demontaj kolaylığı açısında silikon bazlı maddelerle yapıştırılması tabi ideal olabilir. Fakat spoiler veya küçük alanlı köşebentlerle karavan tavanına tutturulması istenen konvensiyonel paneller için, bu bilgiler ışığında poliüretan yapıştırıcılar güvenli dolayısıyla öncelikli tercih durumunda.
Gerçek çoğu zaman ne siyah ne de beyaz. Sadece gri. Yapıştırıcılar için de esnek düşünmek lazım. ;)

Almanya'da Reimo, Wagner gibi karavan malzemesi satan büyük firmaların ya da Solara gibi karavan konusunda ihtisas sahibi solar firmaların prospektlerinde, panel yapıştırmak için silikon bazlı maddelere rastlanmıyor.
Standart Sikaflex gibi poliüretan ya da Dekalin gibi MS Polimer yapıştırıcılarda !

Almanya'da endüstrisi ve milyonlarca karavanlarıyla gerekli bilgi birikiminin olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Sadece karavanlarda solar üzerine 80 sayfalık bir kitap bile olduğunu söylersem işin nasıl ciddiye alındığı hakkında umarım bilgi verir ?

Not
Kaza yüzünden hızı 100km dem hemen sıfıra düşen yada saatte 50km ile çarpışan iki araçın kütleleri kısa bir an için 35 misline çıkıyor. Bu 10 kiloluk panel için 350 kilo demek.
Bu ağırlığın yukarıdaki bilgiler ışığında sorun olmayacağı kesin.


Ama siz yine de denemek için bile olsa, kaza falan yapmayın derim... ;)
 
Son düzenleme:



Merhabalar.
Aliexpresten 2 adet 100watt gunes paneli getirttim . Monokristal hücre. Vip aracin tavanina meges isimli silikon ile yapistirdim. Kullanim gayet güzel. Lakin araç park halinde paneller yapışık olduğundan inanilmaz ısınıyor ve verimi çok düşüyor. Yapışık değilde az yukarıda olsa alttan geçen rüzgar dogal sogutucu görevi görüyor. İnternette 100watt monokristal esnek paneller 650₺ kargo dagil. Aliexpreste 108$ + 6$ kargo. Teslimattada 37₺ gümrük aliyor ptt kargo görevlisi. En az 200₺ hesaplı. Mecburiyet yoksa yapıştırma verimli değil. Tam kapasite üretim maalesef araç seyir halinde paneller soğuyunca oluyor.
 

Merhabalar.
Aliexpresten 2 adet 100watt gunes paneli getirttim . Monokristal hücre. Vip aracin tavanina meges isimli silikon ile yapistirdim. Kullanim gayet güzel. Lakin araç park halinde paneller yapışık olduğundan inanilmaz ısınıyor ve verimi çok düşüyor. Yapışık değilde az yukarıda olsa alttan geçen rüzgar dogal sogutucu görevi görüyor. İnternette 100watt monokristal esnek paneller 650₺ kargo dagil. Aliexpreste 108$ + 6$ kargo. Teslimattada 37₺ gümrük aliyor ptt kargo görevlisi. En az 200₺ hesaplı. Mecburiyet yoksa yapıştırma verimli değil. Tam kapasite üretim maalesef araç seyir halinde paneller soğuyunca oluyor.



.
Paneliniz en iyimser ihtimalle 36 hücreli olmalı. Fakat bu sayı (bile) ısı yüzünden sizin de tesbit ettiğiniz randıman kaybını telafi edemez !
Bu yüzden marin ve karavan kullanımını hedefleyen ciddi üreticiler, bu cins paneller için, 36 yerine 41 hücreli gibi daha yüksek sayılı olanlarını piyasaya sürmekte. Zaten bu cins paneller yapıştırılarak kullanılacakları için aksi durumlar da anlamsız olmakta !

Hatta aşağıda 48 hücreli (!) bir örneğini görüyorsunuz.

.
A06218C9 CCAC 421B 8F7C AD14EBD20032 6590 0000131C81D4693E



.
Not
Ucuz solar panellerin gerçekten ucuz olup olmadığını, ancak hangi sınıfa dahil olduğunu tespit ettikten sonra belirleyebilirsiniz. Fleksibel olması birçoğu için üzerine basılabilir anlamına bile gelmemekte ! Forumlarda Almanya'da bile üretilen tanınmış panellerin, onlarca sene yerine 2-3 yıl sonra ana bağlantı çıkışlarında defolara rastlanayanların yazılarını okudum. Şansısızlık olmalı ? Genelleme tabi yanlış.

Satın almada teknik doneler esas. Fiyat değil.
Bunun için de paneller üzerine doğru, ciddi ve yeterli bilgi edinilmeli...
 
Son düzenleme:

Herkese tekrar selam. Panellerin ısındığını söylemişsiniz. Panellerin doğası gereği ısınması normal. Ancak bu ısınmanın performansa etkisi kayda alınmayacak kadar oldukça çok küçük. Panelin verimli çalışması için Güneş ışığının 90 derece dik gelmesi gerekir. O yüzden fazla kafanıza takmayın. 108 USD 100w'lık solar paneli aliexpress'den aldım demişsiniz. Size ve ilgilenen herkese bir teklifim var 200watt'lık solar paneli (dikkat ettin 2*100w değil 1*200w ) aliexpresten uygun fiyata vereceğim. Arayın görüşelim.
 

Yazdığım bütün harfler şeffaf mı çıkıyor acaba ?

Ya biryerlerde doğru gitmeyen birşey var, yada bilgisayarımın mürekkebi bitmiş olmalı ? :yum:

Aslında pek kaygılanmamak lazım.
Garantiyi soran @omnitemporal 'in yazısı da kolaylıkla okunuyor çünkü. ;)
 
Son düzenleme:





10 amperlik şarz regülatörü,200 watt monokristal paneller 100 amp. jel aküyü bir günde 12.1 volttan 12.6 ya çıkartabiliyor. İnverter kapalı hatta power kablosunda fırınlarda kullanilan 10 amp. anahtar ile devre açık stndt.by bile yapmiyor. Tamamen sistem disinda. Tamda gun ortasinda 14.3 volt değer okurken panelleri soğutunca bu değer 14,8 volta çıkıyor. Bence bu ciddi bir kayıp. Üstelik internette okudugum makalelerde hucrelerde üretilen elektriğin aküye iletiminde de ısı oluştuğu,en verimli kazançların kışın 24 derece altinda olduğu yaziyordu.
 

.
Foruma dün üye olduğunuzdan açılmış sayfaları görmeyişiniz normal olmalı ?
Solar paneller de 2 satırla geçiştirilecek konu değil ama nedense sudan ucuz dediğiniz fiyatı dahil özellikleriyle ilgili hiçbir sey yazmamışsınız ?
Bu durumda malesef elimizde sadece satıcı olduğunuzu yada konuda kompetan olsanız da foruma yalnızca size uyan bilgileri verdiğinizi düşünmekten başka birşey kalmıyor.

Üye olmadan okumuşluğunuz varsa muhakkak bilirsiniz, forumda farkında olmasanız da yabana atılmayacak bilgi birikimi var.
* Her çeşit solar panel için karavan tavanı delinmek zorunda ! Bu kesin.
* Diğer paneller forumda çoğumuzun yaptığı gibi yapıştırılmakta. Fakat genellikle silikon yerine Sikaflex gibi poliüratan bazlı doğru yapıştırıcılarla.
* Sıfır panel bulma zorluluğunun gerçekle örtüşmesi zor.
* 20 kg ancak 2x100 Watt normal solar panel ağırlığı. Halbuki tek 100 W solar panel yaz aylarında yukarıda dediğim bölgelerde 40 litre kompresör buzdolabı, 2 tablet, bir telefon, dalgıç pompa ve 1-2 saatlik led aydınlanması için tamamen yeterli. Son 6 senede toplamda 550 günlük tecrübelerim de ayni şeyi söylüyor.
* Teorik olarak ise aşağıda imzamdaki "Solar Hesabı" na bakılabilir.
* Üstelik esnek panelle olan 7-8 kiloluk fark asla endişe gerektirmemeli. Zaten tersi tuhaf olurdu.
* Esnek paneller tabi teorik olarak karavanlarda kullanilabilse de, üretimde asıl hedeflenen marin ve diğer uygulamalar olmakta ve ayni işi görenlere göre fiyatları orantısızca pahalı.
* Alüminyum çerçeveli solar panellerin esneklerine göre karavanlarda, güneş sıcaklığından korumak gibi fazladan bir faydası da var.
* Üstelik araç satılırken kolaylıkla demonte olabilseler de, bu olanak fiyatlarının oldukça düşmüş olmasıyla artık pek gündemde degil galiba ?

İnanın doğru ve şeffaf bilgilendirilmeye herzaman kulağımız açık.

Yazdıklarımın kişiye tenkit yerine, sadece fikirlere tespit olarak algılanması dileğimle.

Not
Adrenalin kokusu duyulmayan cevaplar aldığım müddetce, ;) başlığa ilgimin devamından emin olunabilir. :yum:

Selamlar
Solar Panel için tavanın delinmesi gerekmez. yeter ki işini severek yapan biri olsun uygulamacı. Arka kapının yağmur lastiklerinin kenarından stop lambasının kenarından (Su almayacak şekilde) aracın içine alıp devam ediyorsunuız. Kablo uzayınca tabiki 16'lık yerine 25'lik kabloyu sağlı sollu alırsanız içeri delik olmaz. Hiç başka delik açmadıysanız panel için de açmanıza gerek yok. Diğer yazanların çoğuna katılıyorum.
 

Solar Panel için tavanın delinmesi gerekmez. yeter ki işini severek yapan biri olsun uygulamacı. Arka kapının yağmur lastiklerinin kenarından stop lambasının kenarından (Su almayacak şekilde) aracın içine alıp devam ediyorsunuız. Kablo uzayınca tabiki 16'lık yerine 25'lik kabloyu sağlı sollu alırsanız içeri delik olmaz. Hiç başka delik açmadıysanız panel için de açmanıza gerek yok. Diğer yazanların çoğuna katılıyorum.


.
Haluk bey,
metodunuz bana, arka kamera kablosunun motor bölümünden kokpite ulaştırmak için araç altından geçirilmesini hatırlattı. ;)
Tabi böyle tali çözümler de var. Atlamışım. :confused:
Türkiye hariç profesyonel yapımcılar için olmasa da karavanını kendi yapanlar için ilginç bir alternatif sayılmalı.

Diğer konu;
Solar hücreler 1°C ısıda % 0,5 randıman kaybediyorlar. Solar panellerin ısı iletim katsayısı düşük yani kötü. Böylelikle özellikle esnek panellerde yüzey ısısı olarak yaz aylarında 80-90°C ölçülmekte. Hatta çevre ısısının etkisi ile 100°C nin bile üzerine geçildiği bilinmekte. Broşür verilerinin ölçümü ise laboratuarlar şartlarında normatif dik ışıkla 25°C de yapılıyor.
Sonuçta bu şartlarda sadece ısı yüzünden randımanda ~1/3 kayıp sürpriz değil ! :(

Deneyin, hesap makinası olmadan bile hesap edebilirsiniz. ;)



Not
Son paragrafı klavyeye kuvvetlice basarak yazdım.
Umarım bu sefer okunaklı çıkmıştır ? :yum:
 
Son düzenleme:

Ancak bu ısınmanın performansa etkisi kayda alınmayacak kadar oldukça çok küçük.

Bunu diyen birisine guvenmek benim icin cok zor. Kusura bakmayin.

Aşağıda ortam sıcaklığında test yapılmış. %10-20 oranında düşüş olduğu tespit edilmiş. Verilen sıcaklıklar ortam sıcaklıkları. Solar panelin kendiliğinden ısınması hesaplamaya dahil edilerek yapılmıştır. Umarım veriler açıklayıcıdır.
How Hot Do Solar Panels Get? Solar Temperature Explained | EnergySage
 



Aşağıda ortam sıcaklığında test yapılmış. %10-20 oranında düşüş olduğu tespit edilmiş. Verilen sıcaklıklar ortam sıcaklıkları. Solar panelin kendiliğinden ısınması hesaplamaya dahil edilerek yapılmıştır. Umarım veriler açıklayıcıdır.
How Hot Do Solar Panels Get? Solar Temperature Explained | EnergySage
Verdiğiniz link için teşekkürler. Mesut Bey'in de bahsettiği gibi panelin 25C üzeri her bir C sıcaklık artışında verim kaybından bahsetiyor. Ortalama her 10 C artışta % 5 kayıp gibi hesap edilirse , panel sıcaklığı 65C ye gelirse 40 C artış için %20 kayıp oluyor. Yalnız yazının bir yerinden el değmez duruma gelebilir diyor ki 100 C ye ulaştığı varsayılırsa % 37.5 verim kaybı oluıyor. Yine Mesut Bey in 1/3 kaybını doğruluyor bu yazı.
Bir de aliexpressten çok ucuza alınan bir panelin kaybı ne olur tahmin edemiyorum.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,432
Mesajlar
1,517,896
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst