Karavan Etimolojik Açıdan Kâr Eder Mi ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,214

EvliyaCelebi2

Söz insanın aynasıdır..
Mesajlar
2,218
Tepkime Puanı
2,198
Karavan Etimolojik Açıdan Kâr Eder mi ?

M.Ö. 2000’li yılların başında, asurlu tüccarlar ile kaneş (bugünkü kültepe-kayseri) halkı, ticari ilişki içindeydi. Kaneş ankara’nın 200 km. güneydoğusunda bulunmakta. Kaneşde bulunan, çivi yazısı kullanılarak eski asur diyalekti ile yazılmış kil tabletler üzerine yapılan araştırmalara göre, bugün modern türkçe’de kullanılan , arapca sandığımız „şahit, sarraf“ gibi terimler bu tabletlerde aynen yer almakta. M.Ö. 20. yüzyılda asurluların anadolu’da ticaret ve imalat yapan birçok yerleşim birimi bulunmaktaydı. Her bir yerleşim biriminin merkezi, yabancı bir ülkede yarı resmi asur kuruluşu olan “karum”dur.

Karum kelimesindeki „kar“ (1. ediş, eden, eder, 2. iş, 3., getiri, kazanç, sermaye veya emek geliri yani kâr şeklinde) farscaya da asurcadan geçiyor .
Asurlularin torunlari olan süryanilerin kullandıkları „tuggar“ın , asurcadaki "tamkāru,makāru" nun (alıp satma, ticaret yapma) , arapcadaki "tüccar, çoğulu tācir" in(ticaret yapan) ve türkceki tüccar kelimelerinin kökenlerinde hep asurcadan gelen bu kelime var.

Karum kaneş anadolu’da asur ticaret merkezi olarak ortaya çıkmaktadır. Asur’lu tüccarlar taşımacılığın ilk örneklerini dünya sahnesine getirmiştir. Asur’lu tüccarlar ticaret kervanlarında taşıma için eşekleri kullanırdı. Bu kervanlarda 250’ye yakın eşek bulunurdu. Asur’dan yola çıkan bu kervanlar, dicle boyunca kuzeye ilerleyip güneydoğu anadolu’ya geliyorlar. Burada ya elbistan ovası üzerinden ya da ergani maden geçidi’nden torosları ve malatya yakınlarında fırat’ı aşıp, tohma çayı vadisi boyunca ilerleyip kültepe’ye varıyorlardı. Bu güzergah yaklaşık olarak 1000 kilometreydi. Gidip dönmesi yaklaşık 3 ay süren bu yol boyunca kervanları soymak isteyen eşkiyalar olurdu. Bu tehlikeye karşı kervanları korumak için görevlendirilen kişiler vardı ve bu kişilere kervan sahipleri, ödeme yapmak zorundaydılar.

Tüccar ve koruyucuların oluşturdukları bu birlik için kullanılan „kervan“ kelimesi farsca (kārbān/kārvān: kafile, katar) anlamında asurca dan geliyor (χarrānu: yol, yolculuk, özellikle ticari yolculuk, kervan). Kervandaki „ker“ ses değişimi ile „kar“dan oluşuyor.

Caravan'ın (ing.) , kervan dan türediği ise hepimizin malumu.


Seyyar-ı mesken ile diyar-ı anadoluda sefer eder iken hatırlana
.
2. Evliya Çelebi efendi :D


NOT
Konu etimolojiden açılmışken:
Alkoven ise arapça „al-Qubba“ yani kubbe den gelen „al-kauf“ bağımsız çıkıntılı oda, kuytu uyunacak bir yer anlamında, fransızcada „alcôve“ ve 17 yüzyılda almancada „alkoven“ olarak kullanılıyor.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Alcove_mauresque.jpg

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Alkoven_-_Museumsdorf_Cloppenburg.JPG&filetimestamp=20080923201747

Karavan tiplemesıne girmesinin kaynağı da bu terimler .

Kubbeli gezenevlere selam ola !
:D
 

Etiketler
Ynt: Karavan Etimolojik Açıdan Kâr Eder Mi ?

Kar ederler mi bilemem ama bizim sayenizde kar ettiğimiz orta da.Bilgi dağarcımıza bir şeyler daha katıldı teşekkürler.
 

Ynt: Karavan Etimolojik Açıdan Kâr Eder Mi ?

Sağol cırcırböcegi :D

Eğer iki mevsim arasına sıkışmış benim gibi bir emeklinin eline bilgisayar verilip internete salınırsa, oda google amcaya sora sora kendini etimolog diye satmaya başlar. ;D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,464
Mesajlar
1,518,265
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst