Karavanda Mppt Solar Regülatörü Üzerine

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 117
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,383

Etiketler

.

Akülerde sülfatlaşmanın azalmasının doluluklarıyla ters orantılı olduğunu biliyoruz.

MPTT regülatörünün, yine sisteme yeterli bir PWM cinsine göre hızlı dolum ile tam doluluğa erişebilmesi, sadece öğle ile akşam arasındaki kısa bir zaman aralığı için söz konusu. Şartlara da bağlı olmak üzere bazen nerdeyse hiç, bazen de bütün günün sadece 15-20 de biri kadar zaman aralığında avantajlı olmuş olmasının akü yaşamının uzaması üzerindeki etkisi de, ücretine göre yine oldukça orantısız olmalı ?

Yani bu ortalama en fazla 1-1,5 saatlik avantajı bütün gün olarak düşünmek doğru değil. Sonuçta zaten doluyorlar ve boşalırken de değişen birşey yok.
Teoride doğru olanın maalesef pratikte herzaman karşılığı olmayabiliyor.

Üstelik akü yaşamı ayni mantıkla uzatılmak istenirse başka yolları da var;
1) panel
veya
2) akü kapasitesi de arttırılabilir. ;)

Bu durumda panellerin; akülerin tüketim metası olması ve regülatörlerin de bozulabilme ihtimaline karşı az da olsa avantajları olmalı ?

Tabii kabul etmek lazım, her üçünün de
* MPPT —> Ücret
* Panel —> Yer
* Akü —> Ağırlık
şeklinde karavan kullanımında dezavantajları var.

Sistem seçimi sonuçta zaten kişiye kalıyor. Yeter ki bütün özellikler kişiye uygun doğru orantılansın.

Bizim de yaptığımız doğru bildiğimizi sandığımız özellikleri, eleştiriye açık olmak üzere foruma aktarmak.
Başka birşey değil..

Üslubunda tartıştıkça zevk alındığından eminim..
Umarım sizler de öyle düşünüyorsunuzdur ? :yum:

.
 
Son düzenleme:

kullanıcı adından anlayacağınız üzere doktor um Şanlıurfa da aile hekimiyim.görev yaptığım 4 tane aile sağlık merkezine güç kaynağı(invertör +aku ) kurdum ve kendi evimde de kurdum(invertör +65 a x4 jel aku+850 &watt güneş paneli) +ruzgar tirbunu kurdum .evimdeki sistem 5 yıldır ,şu an görev yaptığım asm(aile sağlık merkezi) 540 watt panel+invertör+90ax2+65x4 jel akum var 3,5 yıldır kullanıyorum.
bunların hepsinde pmw cinsi şarz cihazı var. bu cihazlar sürekli kullanılıyor gece akuden gündüz güneşten kullanıyor yeteri kadar paneliniz varsa gündüz akuyu zaten kullanmıyor akuyu şarz ediyor. bunların hepsinde pwm cinsi şarz cihazı var. bu bahsettiğim sistemler sürekli enerji kullanılıyor .
pardon uzattım bu konuda cahil olmadığımı belirtmek istedim söylemek istediğime geleyim karavanda tek buzdolabı var .300 watt ve üzeri panel çok rahat yetmesi lazım 5 kişilk ailem olmamıza , buzdolabı sürekli açıldığı halde ve gölgelik bir yerde 2 gün park ettiğim halde 12,4 nın altına düşmedi.
akulerin ömrünü azaltan çok yüksek akım çekilmesi ,akunun enerjisinin tamamının kullanılması,tam jarz etmeden şarzı sonlandırmak
bunların hiç biri karavanda yok çünkü şarz cihazı sürekli şarz ediyor.akşam zaten ne kullanırsan kullan enerjiyi akuden kullanacak ,aşırı akım çeken cihazımız yok . aku tam başalmıyor ,şarz sıkıntım olmadı güneş olmasa bile aracı çalıştırdığım gibi 2-3 saatte doluyor
mptt elbette daha iyi daha öncede yazdığım tekrar yazayım. aku ömrüne etkisi varsa minimal olduğunu duşunu yorum bu kadar maliyetli bir cihaz mantıklı gelmiyor
bunun yerine şunu önerebilirim çok aku çok cihaz yerine enerji gücümüz aküler dir akuler in gücünü test edebilirsiniz. aku başlarının bakımı önemli kullanılmadığı zaman şarz voltaj düşürülebilir 12,8 aku ömrünü uzatacaktır . saygılar
 
Son düzenleme:




benim araç ta 150+150+100 :400 watt polikristal güneş panellerim var ,şarz cihazım 30 amper pmw ,en çok enerji harcayan 140 lt A++ standart kullanım buzdolabım 24 saatte 485 watt harcıyor.araçtan şarz bağlantısı da eklemiştim araç çalışırken şarz ediyor.60 amper akum vardı araç akusu de 60 amper toplam 120 amperlik aku 3 gün gölgede kalmama rağmen aküm boşalmadı.
benim fikrime göre
1:yeterli aku gücünüz varsa buzdolabınız da A+ ve üzeri ise rahatlıkla enerji sıkıntısı yaşamamanız gerekir.
dikkatli olunursa buzdolabı daha az açılır sa benim buzdolabının enerjisini kestim güneşte olmasına rağmen iki gün sonra bile buzluktaki pet şişeden buz lu su vardı. demek ki enerji ihtiyacı varsa geceleri buzdolabı kapanabilir.
2:bizim şarz la sıkıntımız yok bence uzun süre gölgede park etmeyeceksek çünkü aracı çalıştırdığımız gibi şarz başlıyor çok kısa zamanda (1-2 saatte)doluyor.
3:mptt regülatör için en uygun 1200 tl yazılmıştı bu fiyata 1,5-4 aku alırsın bence bu daha değerli
4:mptt regulatör den çok bahsedildi ,anlık karşılaştırması yapıldı günlük günün tüm zamanında aynı güçte ve açıda tutulan panelde toplam enerji yararı ne kadar değecek mi almaya


sonuç: yeterli ve iyi durumda akulerin olsun ,panelllein güneşi rahat görecek konumda olsun ,buzdolabın kapısını çok az açmak gerekir ,araçtan şarz etme özelliğin olsun(yoksa bağlantısı çok kolay)
Sn. @DOKTOR63

400 w güneş paneli
60 ah yaşam + 60 ah araç = toplam 120 ah akünüz var

Siz bu donanımla invörtörle 220 v buzdolabı ve diğer donanımları 2 gün gölgede kalmanıza rağmen , kesintisiz çalıştırdığınızı belirtmişsiniz !

Sizi tebrik ediyorum , bende 110 ah jel yaşam aküsü 20 pvm lik sarj regülatarüm var , 300 w panel taktırıp , 12 v kompresörlü buzdolabı + diğer donanımkarı çalışırtırırmı diye düşünüyordum .

Korkumu giderdiniz , teşekkürler .
 

Mppt akü ömrü üzerindeki etkisi minimal değil. En kral 30A mppt fiyatı şu an 800 TL bile değilken çok komik bir tartışma oluyor. Her 100W panel için 2.8A kazanç sağlamakta. Ayrıca sabah daha erken devreye girip akşam da daha erken devreden çıkacağından bu kazanç yaklaşık 3.5A olarak düşünülebilir. Ayrıca sahip oldukları sıcaklık sensörü ile optimal voltajda şarj ederler. Sabahları pwm'den daha erken devreye girerler. Pwm uyku modundayken mppt şarja çoktan başlamıştır. Aküleriniz hızlıca dolar ve dolumdan sonra enerji yükünü paneller devralır. Akünün üzerinde yük olan saat sayısı pwm'de 12 saat ise mppt'de 8-9 saat olacaktır.

Mppt günün belli saatlerinde değil, çalıştığı sürece her zaman avantajlıdır. Çünkü panelden gelen voltaj her zaman 12V üzerindedir.

Fazla akım sağlamaları ise, gece boşalmış olan aküler tam dolmadan devreden çıkacağı az güneşli bir günlerde akü ömrü üzerinde çok daha fazla etki eder.

Panel sayısını artırmak da bir çözüm elbette ama var olan panelleri verimli kullanmak daha akılıca. 450w panelim var diyelim. 300 lira pwm'e 400-500 de ekstra alacağım 150w panele verip nihai olarak 8.33A kazanacağıma 900 verip mppt alır her 100W panel başına 3.5A olan avantajı sayesinde 3.5x4.5=15.75A kazanırım.
 
Son düzenleme:

Sn. @DOKTOR63

400 w güneş paneli
60 ah yaşam + 60 ah araç = toplam 120 ah akünüz var

Siz bu donanımla invörtörle 220 v buzdolabı ve diğer donanımları 2 gün gölgede kalmanıza rağmen , kesintisiz çalıştırdığınızı belirtmişsiniz !

Sizi tebrik ediyorum , bende 110 ah jel yaşam aküsü 20 pvm lik sarj regülatarüm var , 300 w panel taktırıp , 12 v kompresörlü buzdolabı + diğer donanımkarı çalışırtırırmı diye düşünüyordum .

Korkumu giderdiniz , teşekkürler .
Buzdolabının ız A++ olsun yani enerji sınıfını belirleyen buzdolabınız elektrik kesintisi nde ısıyı ne kadar iyi muhafaza ederse o kadar iyi ben 220 volt ile siz 12 volt ile çok daha iyi bir verim alabilirsiniz sizin enerji kaybınıız bana göre %30-50 daha az olacaktır.kolay gelsin yardımcı olduğuma sevindim.
Farz edelim Kış güneş yok Araç alternetöru bir -1.5 saatte akülerini zi doldurur saatte 650-1000 watt üretiyor saatte 07 lt sonuç 6 tl
Sonuç: buzdolabı günlük yaklaşık 500watt harcıyor 300 watt güneş paneli %50 ile çalışsa 10 saatte 1500 üretir
 
Son düzenleme:

.

Aslında bütün yazdıklarımı, uzun cümleler kurmadan, sayı vermeden, grafikle açıklamadan, tek cümleye indirgeyerek anlatmam da mümkündü..

Sonuçta zaten tam doluma erişiliyorsa, fazladan harcama yapıp onu biraz erkene almak, keyfekeder olmalı ? ;)

Böylelikle konuyu benim açımdan kapatma noktasına geldiğimi sanıyorum.
Söylenecek başka ne kaldı ki ?


...
Özlü sözlerin hayranı değilimdir.
Ama bazıları da “cuk” oturuyor... :yum:


.
 
Son düzenleme:

Doktor63, 150watt panellerin yanına 100watt panel bağlanmaz. Panellerin akım ve voltaj değerlerinin eşit olması gerekir, yoksa sistem en düşük panelin akım değerine göre çalışır. 100W paneli çıkarmanız gerekir. Size bu sistemi kim kurdurttu? Bu akılları kim verdi? Vereceğin ek 800-900 ile alacağın 4 adet akü ancak sulu tip akü olabilir ki bunlar da karavanda kullanılmaz. Aldın diyelim, alıp da tam şarjda tutamazsan o aküler kısa zamanda ölür. Sülfatlaşır. Tam şarj edemeyeceğin aküyü almanın hiç bir bir mantığı yok. Akülerini ne kadar az boşaltırsan ömürleri o kadar uzun olur. MPPT de akünün boşalma oranını önemli ölçüde değiştiren bir teknoloji. Lütfen hiç olmazsa konuya yazılmış yorumları bir okuyun. Anlamadan bilmeden herkes emin tavırlarla birbirine akıl veriyor. Vazgeçin bu huyunuzdan lütfen.


Keyif kaçıran bir üslup..
 




Selamlar,
Mppt olmalı mı olmamalı mı ?
PWM ile mppt arasında fark yok mu acaba kandırılıyor muyuz ?
Çok panel sadece 1 akü ile 220 Volt buzdolabı çalışır mı ? Yine kandırılıyor muyuz ?

Aman yarabbim baya bir süredir yazmıyorum ortalık birbirine girmiş ? Yine bilgi kirliliği son safhada.... Tecrübe ve eğitim değil de Google AMCANIN söyledikleri dinlenir olmuş. Fakat burada çok doğru yorumlar da var onu da belirteyim... Peki nasıl ayıracaksınız doğru ile yalnışı… Einstein bile demiş ön yargıya sahip bir insanın o önyargısını değiştirmek atomu parçalamaktan zordur. Ve ne yazıkki öyle... Ben bu sitede yıllar yıllar evvel yazmaya başladım. İşlerimin yoğunluğu nedeni ile baya bir süre uzak kaldım. Gerçi karavancı dostlar ile hep birlikteydik. Ticari faaliyetlerim nedeni ile yanlış anlaşılabileceğimi düşünerek burada yazmaktan uzak durdum. Ama bakıyorum ki yanlışlar baya bir artmış. Akıllı invertör tavsiye edenler mi istersiniz mppt gereksiz diyenler mi aman yarabbim. Dünya eve düz değil... Şuanda dünyanın da düz olduğuna inannan bir insan topluluğu var dışarıda ne yazıkki. :smiley:


Benim 100'ün üzerinde karavan müşterim var ve mppt olmayan karavanlarda aküleri şişmiş buluyoruz. mppt ile iyi bir PWM şarj regülatörü arasında fiyat farkı yoktur. Çünkü akü şarj voltajı ayarlanabilmelidir ve akıllı akü izleme yazılımı olmak zorundadır. Ama ucuz 3 kuruşluk Pwm şarj regülatörüne tav olmak yada markası mppt olan ama mppt ile uzaktan yakından alakası olmayan şarj regülatörünü pwm ile karşılaştırmak tabiki aptalca olacaktır. Marka vermeyeceğim ama şuanda piyasa böyle çöplük ürünler ile dolu ve çoğunuz bunları alıp kullanıyor.
Ayrıca bazılarının yazdıklarından ucu ucuna hesaplanmış şarj regülatörü güçleri kullandıklarını görüyorum. Buda çok yanlış ve 45-55 derecelere kadar çıkan karavan içi sıcaklıklarda kullanılan hele de dolap içine sokulan bu cihazlar (oldukça yanlış bir montajdır) tehlike arzetmektedir.

- Evet doğru 100 watt panel ile 150 watt panel bağlanmaz. 100Ah akü ile 150Ah aküde birbirine bağlanmaz. Farklı yaşlarda 100Ah akü ile yine 100Ah akü de birbirine bağlanmaz. Voltaj dengelemesi yapılmamış ve iç direçleri ölçülerek eşitlenmemiş aküler seri de bağlanmaz 24V sistemler.
- Mppt kesinlikle doğru bir mühendislik ile özellikle 24V Panel gerilimi kullanılarak (2x150Watt panellerde seri bağlanarak mümkündür - yada tek bir 270-330 watt arası panel kullanabilirsiniz - bu büyük paneli pwm regülatör ile kullanamazsınız - bazı bilgisiz firmalar size 24V-2400W akıllı invertör ile bu büyük panellerden satarak sizleri yanıltmaktadırlar- bu paneller santral panelidir ve gerçek 24V değildirler aküleriniz erken bozulacaktır. ayrıca da bu invertörler ile ilgili ciddi sorunlar mevcuttur. - anlık tüketimlerinin yüksek olması en önemli sorunlarıdır - gürültülü - ekranın üzerinde olması ve kullanışsız bir ekrandır ve yeri dolayısı ile göz önünde olamamaktadır. akülerinizi izleyemezsiniz - bu yalnıştır. ) akü voltajınız 12V olduğunda kapalı havalarda bakın görün üretim ne olacak... 10 yılda 1000'e yakın sistem çiftlik evi otobüs karavan büro karavan tatil karavanı hayvancılar çobanlar dağ yayla evi sahipleri ve hepsinde denenmiş 10 larca cihaz 10 larca panel 10 larca akü … Tüm bunlardan edindiğimiz çok tecrübe mevcuttur. Ama bu insanları mağdur etmeden bu işi 10 yıldır yapabildiysek demekki bunu bilginin ışığında ve doğru ekipman seçerek sağlamış bulunuyoruz. Bilgilerinizi kirletmeyin. Çok okumak tabiki doğruyu bulmanızı sağlar ama tecrübeler de önemlidir. İkisi birleşmez ise ikisi de yanılgı getirebiliyor. "Geçenlerde bir karavan imalatçısı dostum aman abi işte karavan ne koysan çalışır demişti. Ama çok yanılıyordu ve yanıldığını yakında anlayacak. Aslında karavanlar en zorlu çalışma koşulları ve en zor garanti verilebilen müşteri grubudur. Nedeni karavan iç sıcaklıkları bile akülerin garanti dışı kalmaları için yeterlidir. Ayrıca karavan müşterilerinin büyük bir bölümü akülerini bozulduğunda akülerinin bozulabilecek ekipmanlar olduğunun farkına varırlar yani çoğu hiç izlemez yada neyi nasıl izleyeceğini bilmezler ve kimse onlara kullanım ile ilgili kurallar vermez"
- Tabiki sadece mppt veya pwm ile verim tespit edilemez - Karşılaştırılamaz yada. İyi hücreli (A-Grade) ve verimi yüksek hücreli panel de önemlidir. Verimli şarj olan kaliteli akü kullanımı da önemlidir. Solar kablolama - soket kullanımı - DC sigorta dizisi kullanımı hepsi karavancının enerji sisteminin verimini etkiler. Ama kulanım seçilecek cihazların sınıfı - kullanım bilinci - enerji kullanım alışkanlıkları da çok önemlidir.
Verdiğimiz kullanım talimatlarına bire bir uymak önemlidir.
------ Karavanlar için MPPT olmazsa olmazdır. Çünkü karavanlara zaten alan yetersizliği nedeni ile fazla sayıda panel takılamamakta bu nedenle panellerden maksimum verimi almak çok önem arzetmektedir. Evet mppt yazın fazla katkı vermez ama yine de yüzde 10 ila 15 kazanç hiçte beğenilmeyecek bir değer değildir. Kışın bu değerler doğru mühendislikle yüzde 40 lara 45 lere çıkar ki bu muazzam bir katkıdır.


B-HET Mühendislik - Ankara'dan sevgilerle,
 

...... Karavanlar için MPPT olmazsa olmazdır. Çünkü karavanlara zaten alan yetersizliği nedeni ile fazla sayıda panel takılamamakta bu nedenle panellerden maksimum verimi almak çok önem arzetmektedir. Evet mppt yazın fazla katkı vermez ama yine de yüzde 10 ila 15 kazanç hiçte beğenilmeyecek bir değer değildir. Kışın bu değerler doğru mühendislikle yüzde 40 lara 45 lere çıkar ki bu muazzam bir katkıdır.


B-HET Mühendislik - Ankara'dan sevgilerle,

Yazınızı ilgili okudum.Bahsettiğiniz bu(özellikle kış değerleri %40-45) kazançlar tecrübelere göremi yoksa bağımsız test sonuçlarına göre mi tespit edilmiştir.(üretici firmanın yaptığı testleri kast etmiyorum) .Yani sertifikalandırılmış değerler olup olmadığı hakkında bilgi verebilirmisiniz.
 

Yazınızı ilgili okudum.Bahsettiğiniz bu(özellikle kış değerleri %40-45) kazançlar tecrübelere göremi yoksa bağımsız test sonuçlarına göre mi tespit edilmiştir.(üretici firmanın yaptığı testleri kast etmiyorum) .Yani sertifikalandırılmış değerler olup olmadığı hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Bu değerler tecrübelerimiz ile ve Victron Mppt şarj cihazları ile elde edilmiş yaklaşık değerlerdir. Bu konuda bir sunulan sertifika yoktur yada benim bilgiğim yoktur fakat Victron ve Steca en güvenilir markalardır bu konuda ki biz bu değerlere Voltronics (Taiwan) üretimi mppt ler ile ulaştık. Burada kullanılan eğer Victron yada Steca markalarına ait bir PWM regülatör ise bu değer Victron'un da broşürlerinde belirttiği gibi Ultra-Fast MPPT teknolojisi de kullanıyor olsa %30 civarındadır. Ama standart mppt'lere göre (yani Voltronics tarzı) Victron'un iddia'sı Yüzde 10 daha fazla üretim kazancı sağladığı yönündedir.

Bu konuda tecrübeler dışında elle tutulur bir güvenilir test sertifikasına pek rastlamadım. Ama kurduğumuz sistemlerde özellikle de optimum mppt voltajını sağladıysak panel voltajı olarak Poly panellerde Yüzde kırklara varan kazançlar elde ettik. Bunu nereden söylüyorum; şuanda Türkiye'nin güneyinde yapılan Sınır projede firmamız danışmanlık yapmaktadır, ve bir yıl süren Voltronics, PWM charger ve Ultra-fast mppt (Victron) karşılaştırmaları yaptık. Bilkent te örnek yan yana sistemler kurduk ve 14 aydır izliyoruz. Kimse mppt nin Türkiyede faydası olmadığını yada mppt teknolojisinin gereksiz bir para tuzağı olduğunu ima etmemeli haksızlık olur. Şuanda Şanlıurfada 276 tane sistem mppt ile çalışıyor ve izleniyor.

MPPT candır değerli dostlar.
 

Yazınızı ilgili okudum.Bahsettiğiniz bu(özellikle kış değerleri %40-45) kazançlar tecrübelere göremi yoksa bağımsız test sonuçlarına göre mi tespit edilmiştir.(üretici firmanın yaptığı testleri kast etmiyorum) .Yani sertifikalandırılmış değerler olup olmadığı hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Bu arada ilginize teşekkür ederim. Değerki yorumlara herzaman açığım biz de herşeyi çok iyi bilemeyiz. Herkesin herzaman öğrenecek çok şeyi vardır.
 



"Evet mppt yazın fazla katkı vermez ama yine de yüzde 10 ila 15 kazanç hiçte beğenilmeyecek bir değer değildir. "

Gerci siz de kabul etmissiniz, yaz karavancilari icin mppt nin gerekmedigini.
Zaten bu konunun da anafikri buydu.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,934
Kayıtlı Üye Sayımız
172,086
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

SON KONULAR



Geri
Üst