Motokaravan Için 0 Araç Alıp Beklemek

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gemini00862 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,048

Etiketler
0 araç
Türkiye’nin neresinde olursanız olun nereden araç alacak okursanız olun bu firma ekspertiz yapıyor. Birkaç yıldır hep izliyorum Facebook dan bu sadece paylaşılan her gün onlarca araba var ekspertiz yaptıkları. Avcılar Küçükçekmece civarı 200₺ fiyat iatlyorlar ekspertize.

GEZENADAM 2.el Ekspertiz Raporlu araçlar Herzaman Yanınızdayız.!

linkini verdiğiniz siteye baktımda fiyatı uygun görülmesine rağmen ,site içeriği yetersiz.
Expertiz raporu için motor güç ,tork ölçümleri frenleme testleri gibi hayati ölçümleri bıraktım,aracı lifte kaldırıp detaylı kontrol vs hak getire.sadece araç başında gözle kontrole dayalı.

Sıkca sorulan sorular içinde ayrıca yetkili serviste getirilme ve detaylı kontrolleri içinde ayrıca teknik servis ücreti de istedikleri ücrete ilave edilmesi gerekecek.

Teoman beyin aşağıdaki yazısında linkini verdiği yerin incelemeleri daha sıhhatli görünüyor.Bu firmanındaki sıkıntı,sadece istanbul,izmir ve ankara ile sınırlı olması

Hadi guvenir ekspertiz de geldi;
TÜV SÜD D-Expert İkinci El Araç Ekspertizi

Tuv Turk -Dogus ortakligi.
 

Benim aracım 520 bin de,2003 model.Aracı aldım komple bakıma soktum,ateşleme sistemi,frenler,öntakım,amortisörler,balatalar,elektrik tesisatı vs.15 bin tl masraf yaptım.Araç bana 30 bin tl ye geldi ve saat gibi oldu.En önemlisi aracın neresinde ne var ne eski ne yeni hepsini biliyorum.Türkiyenin yarısından çoğunu bu yaz sorunsuz bir şekilde gezdim(27 bin km)Araç hor kullanılmasın,ağır yük görmesin 400 bini,500 bini çok rahat görür.Bir de sıcak iklimde kullanılmış araçlardan uzak durun,resmen elektrik tesisatı eriyor.servis bakımlı,geçmişi belli bir araç korkmadan alınabilir bence,illa sıfır olmasına gerek yok.
 

linkini verdiğiniz siteye baktımda fiyatı uygun görülmesine rağmen ,site içeriği yetersiz.
Expertiz raporu için motor güç ,tork ölçümleri frenleme testleri gibi hayati ölçümleri bıraktım,aracı lifte kaldırıp detaylı kontrol vs hak getire.sadece araç başında gözle kontrole dayalı.

Sıkca sorulan sorular içinde ayrıca yetkili serviste getirilme ve detaylı kontrolleri içinde ayrıca teknik servis ücreti de istedikleri ücrete ilave edilmesi gerekecek.

Teoman beyin aşağıdaki yazısında linkini verdiği yerin incelemeleri daha sıhhatli görünüyor.Bu firmanındaki sıkıntı,sadece istanbul,izmir ve ankara ile sınırlı olması

Benimki sadece bir öneriydi bir de Teoman beyin önerdiği yere aracı alıp götürmek gerekecek sanırım. Kim alıp götürecek ? Aracı alacak olan beyefendi İstanbul da olmadığını söyledi.
Benim önerdiğim takip ettiğim firma aracı yerinde kontrol ediyor. Tabiki tüvtürk gibi ayrıntılı kontrol edemezler ama başka bir şehirden kontrol de ancak böyle yapılabilir diye düşündüm.
 

Her durumda aracı bilene kontrol ettirmek en iyi çözüm. Tüve kontrol ettirebilmek ideal olanı ama, çok zaman mümkün olmayabilir.

Araç aramaya başlayınca yanımıza bir kontrol listesi hazırlayıp ilk araç seçimini kendimizin yapması lazım. Bazı araçları görünce zaten boşuna geldim diyoruz. Satıcı bize bu olanağı verir mi, bekler mi ayrı konu.
 



Benimki sadece bir öneriydi bir de Teoman beyin önerdiği yere aracı alıp götürmek gerekecek sanırım. Kim alıp götürecek ? Aracı alacak olan beyefendi İstanbul da olmadığını söyledi.
Benim önerdiğim takip ettiğim firma aracı yerinde kontrol ediyor. Tabiki tüvtürk gibi ayrıntılı kontrol edemezler ama başka bir şehirden kontrol de ancak böyle yapılabilir diye düşündüm.

Araç mekaniği hakkında yeterli bilgi olmadığında bir bilenin bakması hususunda haklısınız.
 

Buradaki en büyük sıkıntı aracı almayı düşünen kişi İstanbul da değil.
-Aracı tüvtürk kontrol istasyonuna kim götürecek ?
-Aracı satan aracın devrini vermeden aracın kullanılmasına müsade eder mi? ( şahsen ben hiçbir arabamı ya da motosikletimi aracın devrini vermeden kimseye kullandırtmadım kullandırtmam da. )
Bunların sonucunda aracın expertizinin yerinde yapılması gerek.
 


Araç satın alan kişinin uygun bir yerde test sürüşü yapmak bence en doğal hakkıdır diye düşünüyorum

Ben eşime bile arabamı kullandırmazken hiçbir yerde vale denilen araba katillerine araba vermezken kim olduğunu bilmediğim birine neden arabamı emanet edeyim? ( sadece arabayı servise bıraktığımda başkası kullanıyor ki orda da araç servisin garantisinde ) Hayatım boyunca farklı zamanlarda 20 den fazla Arabam oldu alıp sattım noter devrini yapmadan kimseye anahtar teslim etmedim. Benden araç alan herkes de dua etmiştir hep sıfır gibi araba aldım diye. Kimi için araba sadece bir araç kimi için Tutku. Tutku olarak alınan araçta en ufak sorun çıkmaz.
 




Sizin duyduğunuz endişeleri taşıyıp, düşündüğünüzün bir benzerini yapanlardanım. Sıfır değil ama 1.5 yaşında bir araç alıp 5 yaşını dolduruncaya kadar bekledim. Ben aracımı kendim yaptığım için bu süre içinde aracımın içini de aheste aheste, istediğim gibi yaptım. Emekliliğim de aynı tarihlere denk geldiği için bütün olay bir emeklilik projesiydi zaten. Aracımın yapım hikayesini şurada bulabilirsiniz.

Diğer aracım çift kabin kamyonetti. Kamyonetlerin duble yollardaki hız sınırı 85km/s. Uzun yol bu hızla bitmiyor. Bu yüzden 100-110 giderken sürekli olarak ceza yemekten bıktığım için, panelvan beş yaşını dolduruncaya kadarki süre içinde, uzun yol yapmak için binek araç olarak panelvanı kullandım. Hatta ev eşyası taşımak, İstanbul'dan alıp Giresun'a getirdiğim marin kontraları taşımak vs. işler için zaman zaman yük nakli için kullandığım da oldu.

Sizin planladığınız gibi aracı düzenli olarak çalıştırıp, 15 günde bir biraz daha uzun mesafelerle (50-60 km) yol yaptım. Aracım karavana dönüşünceye kadar en ufak bir sorun yaşamadım.

Daha sonrasında eşimden ayrıldım. Tek başıma gezme fikri cazip gelmediği için karavanımı satmaya niyetlendim. Kış sezonuna denk geldiği için kimse ilgilenmedi. Sonrasında kısa bir evlilik daha yaşadım. Tekrar, bu kez sezon başında satışa çıkardım. Bana toplam maliyeti 43,150 dolar olmasına rağmen, maliyetinin yarısından az bir fiyat koydum. Hatta sezon sonuna doğru yeni binek araç fiyatına kadar indim. Alıcıların "şu fiyata olmaz mı?" "ben şu kadar verebiliyorum, üzerini ... ile tamamlasam olur mu?" vb. abes tekliflerinden bıktığım için satıştan kaldırdım.

Sözün kısası araç bir kaç sene yatar pozisyonda kaldı. Bu süre içinde, hiç değilse ayda bir yine 50-60 km yol yaptım. Bu yaz bir arkadaşımla beraber Doğu Karadeniz üzerinden Van tarafına inip bir Van Gölü turu yaptık. Aracımı sürekli bakımlı tuttuğum halde yolda fren boşaldı. Hem de balata sıfırlanıp düşecek kadar. Üstelik aracın ışıklı göstergeleri de hiç bir uyarı vermedi. Son balata değişiminden sonra 15.000 km geçtiği için ilk iş olarak ustamın tepesine bindim. (Üst kat komşum ve evlat yerine saydığım birisi.) Balatayı aldığı yere gidip kafalarına çakmalarını istedim. Bir süre düşündükten sonra aracın sürekli olarak yatmasından kaynaklanabileceğini söyledi. Şöyle ki: Balatayı ittiren mekanizma (galiba klape gibi bir şey demişti) uzun süre yatınca pas yapmıştır (Giresun'da yaşıyorum), freni bırakınca geri gelmiyordur gibi bir açıklama yaptı. Mekanizmayı söküp temizledi ve yağladı. Bu işlem sırasındaki fotoğraflarını gönderdi. Dediği doğru çıktı. Velhasılı, her işte bir hayır vardır sözü bir kez daha ispatlandı. Çünkü araç satılıp da alan kişi bu yüzden kaza yapsaydı, hayatım boyunca vicdan azabından kurtulamazdım. (Frenle ilgili ışıklı uyarıların müşürü tek taraftaymış. O yüzden yanmamıştır gibi bir açıklama geldi.)

Tek başıma olduğumda yeni yerler gezmek pek keyif vermiyor demiştim. Bu yaz bir de Giresun'dan çıkıp Ankara, Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Muğla (Marmaris), sahilden Antalya, Ankara yoluyla eş, dost, ahbap, akraba ziyareti turu yaptım. Toplamda 5520 km yol yapıp 60'dan fazla insanı ziyaret ettim. Balıkesir'deyken bir arıza yaşadım. Kayışları çeviren kasnağın küçük bir parçası kırılmış. Bana toplamda 900 TL'ye mal oldu.

Giresun'a döndükten sonra bir kez daha Ankara'ya gitmem gerekti. Dönüşte yine bir arıza çıktı. Çorum'da iyi olduğu söylenen bir ustaya gittim. Önce aracın turbosu değişti. Sorun çözülmedi. Sibop kapakları sökülüp temizlendi, olmadı. Enjektörlere bakıldı, olmadı. Sonunda motor indirildi, piston kolları değişti. İnşallah bu sefer olmuştur diye sonucu bekliyorum. Çünkü aracım hala Çorum'da. Maliyetinin ne olacağını ise bilmek dahi istemiyorum. Tek tesellim motoru patlatmamış olmak.

Bu kadar hikayeden çıkan sonuç:
- İkinci el alacağınız araçla ne tür belalar yaşayacağınızı bilme şansınız yok. Şanslıysanız ve iyi bir ustanız varsa görece çok ucuza mal edebilirsiniz.
- Şanslı değilseniz (ve belki de bilmediğiniz ustaların eline düşerseniz) sürekli sorun yaşarsınız. Allah göstermesin, bu sorunların bir kısmı hayatınıza da mal olabilir.
- Yeni araç alıp bekletmek mantıklı görünüyor. Ama bu süre içinde hem diğer arkadaşların söylediği gibi vergi, sigorta, bakım, vs. masrafı var. Hem aracı yatırırsanız yine bir sürü sorunla karşılaşırsınız.

Yani iki ucu reçelli değnek. Tercih sizin.
 

.

Ben de epeydir, Bekir bey neden konuya müdahil olmuyor, deyip duruyordum..:yum:
Karavanaya giden akülerinizden bahis etmemişsiniz ..


Aracınıza biran evvel kavuşup, biryerlerde karşılaşmamız dileğimle.
Sanırım 2019 un tümünü Türkiye’de geçireceğiz.
Toprak, pardon memleket çekiyor galiba ?
Hani Trump da ısrar etmedi desem, yalan olur..:yum:

.
 
Son düzenleme:

Bekir beyin anlattıklarından ben şu sonucu çıkardım. Arabayı sıfır alıp ayda 50-60 km yol yapsanız da araç yatan araç olduğu için sıkıntı çıkarabiliyor.
Bu sonucu ben tahmin de ediyordum aslında. Yatan araba paslanma vs normal sonuçlar. İşleyen Demir pas tutmaz demişler o sebeple.
Bence önemli olan 5 yaşında temiz kullanılmış ağır işlerde kullanılmamış bir araç bulup iyi bir ustanın ellerine teslim edip tepeden tırnağa kontrol ettirmek elden geçirmek.
 

.

Benim Sunny hep beş ay sonra Nisan’da kış uykusundan gözleri çapaklı uyanıyor. Yani uykudan balataları paslanmış kalkıyor. Şehir içinde 15-20 kilometreden sonra mahmurluğunu geçiyor. Fren yaparken o tuhaf sürtünme sesi de kesilmiş oluyor.
Sanki yavuklum. Devamlı ilgi bekliyor köftehor.
Hanım duymasın, hani haksız da değil yani :p

Bereket Bekir beyin başına gelenler, benim başıma gelmedi.
 
Son düzenleme:

.

Benim Sunny hep beş ay sonra Nisan’da kış uykusundan gözleri çapaklı uyanıyor. Yani uykudan Balat’ları paslanmış kalkıyor. Şehir içinde 15-20 kilometreden sonra mahmurluğunu geçiyor. Fren yaparken o tuhaf sürtünme sesi kesilmiş oluyor.

Bereket Bekir beyin başına gelenler, benim başıma gelmedi.

Balata spreyleri satılıyor aslında bu iş için. Yatan araçtaki pası tozu atmak için. Yatan araçlarda mutlaka çıkmadan önce pisliği akıtmak gerekiyor diye biliyorum.

Bir de birçoğumuz dikkat etmez. Araçlardaki en önemli şeylerden bir hidrolikler. Fren hidroliği direksiyon hidroliği çalışan araçlarda 4 yılda bir değişmeli diye biliyorum. Yatan araçta durum ne bilmiyorum ama yeterli hareketi görmediği için daha sık değişmelidir diye fikir yürütüyorum.
Ayda 50-60 km yol hiçbirşey aslında. Bütün amacınız sıfır km karavan yapıp kullanayım biliyorum ama bence doğru olan o araca parayı bağlayıp vergilerini sigortasını ödeyip ( çekme belgesi alınmazsa. Çekme belgesi alıp ayda 50-60 km değil 1 km yol yapmak bile başınız iş açabilir ) cebimizden boşuna para çıkarmak hepsini geçtim karavan hayallerimizi 4-5 yıl ötelemek doğru seçim değil diye düşünüyorum.

Önceki hafta Sakarya ve Bursa da ki karavan imalatçılarını dolaştım. Bursa imaj Karavan da aynı mantıkla 5 tane sıfır araç kapalı ortamda bekletiliyordu. Ticari açıdan o parayı bağlayıp yatırmak doğru değil bence.
 



Sevgili dostlar hepinize çok teşekkür ederim, çok yararlı bilgi ve tecrübelerinizi aktardınız. Kendime de çok teşekkür ederim, böyle bir konu açtım diye:p:p:p:p değişik bir forum oldu. Sonuçta 0 km fikrimden tamamen vazgeçtim. Şimdi fazla km yapmamış, , hırpalanmamış fiat ducatoya da peugot boxer bakıyorum. istanbuldan araç alırsam TÜV SÜD herhalde güvenebileceğim en iyi expertiz seçeneği gibi geldi bana. Ancak arabayı servise götürmeye araç sahibleri ne der?, ancak ikili görüşmelerde belli olacak sanırım. Ancak internette öyle çok seçenekler var ki hangi birine expertiz yaptırayım, hiç akla uygun gelmiyor bana iş şansa kalmış gibi, torbadan ne çıkarsa şansıma..... en iyisi bildik birinden , eş dost yardımıyla araç bulmak. Adana da yaşadığımdan dolayı İstanbula durmadan gidip gelmek benim için çok zor.....Mümkün olduğunca Adana ve Mersinden araç bakıyorum... hayırlısı bakalım en azından karar verdim ve o yolda yürüyorum...kısmetse olur. Hannibal'ın dediği gibi " yol yoksa yolu biz yaparız "
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,934
Kayıtlı Üye Sayımız
172,086
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

SON KONULAR



Geri
Üst