Orman Yangınları Ve Ormanlara Giriş Yasakları, Kamp Yasakları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ege Engür Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,243

Ege Engür

Offroad - Camping
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
5
Herkese iyi günler,

Bu konu başlığında bir konu daha vardı aslında fakat sınırlı bilgi bulabildim. Diğer konu linkini de ekliyorum.


Hepimizin canını yakan ciğerimizi acıtan bu ''afetler''den dolayı herkese geçmiş olsun diyerek başlamak istiyorum. Malesef ülkemizde ormanların kıymeti bilinmemekte. Bununla beraber resmi mercilerde ise oldukça sınırlı bilgilere ulaşabilmekteyiz. Bu gibi vahim durumlarda resmi devlet sitelerinde daha fazla bilgi bulabileceğimi umuyordum.

Hepimizin bildiği gibi neredeyse bütün illerde ormanlara girişler yasaklandı. Bu yasak tarihleri ile ilgili olarak internette bir çok bilgiye ulaşmak mümkün. Fakat bu bilgilerin güvenirliliği ve güncelliği konusu bir muamma. Bu konuda oldukça uzun süredir bir araştırma içerisindeyim. Bulduğum sonuçları burada paylaşmak istedim. Ayrıca benden daha fazla bilgisi olan forum sakinlerinin fikirlerini almak iyi olacaktır.

Orman yasakları ilk başladığında bakanlık/valilikler kamuoyuna belirli tarihler söylediler. Hatta kimisi ''ikinci bir emre kadar ormanlara girişler yasaklanmıştır'' bile dedi. Yukarıda linkini paylaştığım forum konusunda bazı illerin orman giriş yasaklarının başlangıç ve bitiş tarihlerini görebilirsiniz. Fakat bu liste malesef güncel değil. Örneğin İstanbul valiliği ilk emirden sonra yasak süresini uzatan yeni bir genelge yayınladı. Fakat linteki tarihler hala eski yasak tarihleri olarak kalmış durumda.

''Bu diğer iller için de bu şekilde mi acaba?'' diyerek başladım araştırmaya. Arama motorlarına ''Ormana giriş yasakları'', ''Orman Yangınları ve Kamp Yasakları'' vs. gibi aramalar yapınca çeşitli haber sitelerinde belli başlı haberler (eski de olsa) bulmak mümkün. Fakat bu haberler hem güncel değil hem de birbirleri ile çelişen bir sürü haber/haber sitesi var. Ayrıca haber siteleri resmi bir merci olmadığından yapılan bu habere dayanarak yollara düşüp hem kampın yarısında hüsrana uğramamak hem oldukça yüklü para cezasından kaçınmak için güvenip hiç bir yere gidemedim.

En iyi bilgiyi OGM, OBM ve Valilikler'in resmi web sitelerinden öğrenebileceğimi düşündüm. Ama gelin görün ki bu sitelerde ormana giriş yasaklanırken yayınlanan genelgeler/kararnameler haricinde farklı bir bilgi bulamadım. Genelgeleri okudum. Yalan söylemeyeyim çoğu şeyi anlayamadım. ''XXXX Sayılı kanunun XX maddesine göre'' diye başlayan kararlar hep başka bir kanuna bağlanmış. O kanunu açıyorsunuz başka bir kanun ismi ile başka bir genelge/kararname'ye gitmeniz gerekiyor.

Sonuç şu ki resmi sitelerde ormana girişlerin yasak olup olmadığını anlamak için heralde hukukçu olmak lazım dedim kendi kendime :D. Dolayısı ile herhangi bir sonuca da varamadım. Bazı ünlü internet sayfalarına yazdım. Malesef ordan da bir sonuç çıkmadı.

Gönül isterdi sonuçları bulup buraya ''Ya ben araştırdım bu işin güncel bilgisi buradaymış doğrusu şurdan öğrenilirmiş'' yazmak fakat malesef.

Sonuç olarak ben aşağıdaki soruları cevaplayamadım. Bir bilen vardır diye yazıyorum. Yardımlarınızı cevaplarınızı bekliyorum

1- Ormanlara girişler, kamp, offroad, trekking vs gibi aktiviteler hala yasak mı?
2- Ormana giriş yasak tarihleri ile ilgili sürekli güncellenen bir kaynak var mı, var ise nereden ulaşabiliriz?
3- Yangınlar sonrasında yakın zamanda ormana girmiş kamp yapmış birisi var mı? Yaptıysanız bir sorun ile karşılaştınız mı?
4- Yalova Erikli Şelalesi tarafında orman girişlerinde ''XX/XX/2021 - XX/XX/2021 tarihleri arasında ormana izinsiz girmek, konaklamak ve ateş yakmak yasaktır'' yazan tabelalar görmüştüm. Bu şekilde uyarılarla karşılaşanlar oldu mu? Yada bu tabelalar geçerli tarihleri mi göstermekte?

Yanıtlar için şimdiden herkese çok teşekkür ederim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst