Son Model Niva'lar Tek Araç Olarak Kullanılır Mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kamilozcan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,807

Kamilozcan

Yeni Üye
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Kıymetli forum kullanıcıları, forumda Niva ile ilgili okuduğum yazıların tamamı eski tarihli olduğundan bu konuyu açmak istedim.
Yeni 5 kapılı Niva'ların ses yalıtımı konusunda başarılı olduğu söyleniyor, ancak kullananların yorumlarını almak daha faydalı olacaktır. Ben şahsen tek araç olarak kullanmayı düşünüyorum. Henüz almadım ancak eğer bazı konularda kesin fikir sahibi olabilirsem inşallah alacağım. Yardımlarınız ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
 

Etiketler

Kıymetli forum kullanıcıları, forumda Niva ile ilgili okuduğum yazıların tamamı eski tarihli olduğundan bu konuyu açmak istedim.
Yeni 5 kapılı Niva'ların ses yalıtımı konusunda başarılı olduğu söyleniyor, ancak kullananların yorumlarını almak daha faydalı olacaktır. Ben şahsen tek araç olarak kullanmayı düşünüyorum. Henüz almadım ancak eğer bazı konularda kesin fikir sahibi olabilirsem inşallah alacağım. Yardımlarınız ve görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
Bende bu konuda araştırma yapıyorum net bir bilgi bulamadım lada niva almak ıstiyorum özellıkle bun aracı istiyorum fakat hangi modelini tercih etmeliyim tek aracım olacak ve yilda 3 kez van konya arasi git gel yapacağım ortalama her seferinde 2600km günde de ortalama 30 km kullanacağım yaninyilda 20bin km kadar bu araç benim ihtiyacimi karşılar mı 5 kapı urban olmazsa tek kapılar da da bu merakım geçerlidir. Şimdiden teşekkür ediyorum coplar için
 

Yeni modellerde yenilemeler yapıldığı için eskilere göre daha konforlu ve tek araç olarak kesinlikle kullanılır. Özellikle arka süspansiyon düzeni ve hidrolik direksiyon yenileştirmeleri asfalt konforunu artırıyor. Yedek parça olarak Niva larda hiçbir zaman sorun yaşandığını duymadım. Türkiye distribitörü SEVER OTO İzmir ,Nivaların her zaman arkasındadır.
 




Öncelikle merhaba, foruma yeni üye oldum ve yaklaşık 4 ay evvel, yeni kasa, 2018 model, 4 kapı, 1.7i bir lada niva satın aldım( dikkat urban paket değildir). Sağda solda, özellikle yeni kasalar için pek fazla yorum yapilmamiş, dikkatimi çekti, o sebepten buraya naçizhane birkaç birşey yazayım dedim. Artısı/eksisi olarak ayırmayacağım, aklıma geldikçe yazacağım. Şunu da belirteyim, aracı tek araç olarak kullanıyorum, emlakçıyım, günlük baya mesaim araba tepesinde geçiyor.

Öncelikle, bu araçlarda konfor aramayın, konfor isteyen gitsin her yeri elektronik yeni nesil arabaları tercih etsin. yeni kasa 4 kapı nivaların bagajı, arka koltuklar, ön yolcu koltuğu çok geniş ve rahat yapılmış, yolcular yayılarak oturabiliyor, birçok "konfor abidesi" araçta bunu bulamayız. Eskilere nazaran araç içi ses izolasyonu arttırılmış ama ne kadar arttırılsa da, icerde baya bir uğultu oluyor, ilk 1 hafta-10 gün baş ağrısı yapıyor, sonradan bu uğultuya alışılıyor ki bence bu araçta en büyük skıntı icerdeki vibrasyondan oluşan gıcırtılar, vızıltılar, saçma tıkırtılar... Pek mekanikten anlamam, ustalar daha iyi bilir ama şanziman sebebiyle oluşan içerdeki titreşim, aracın ön konsolunda fazlasıyla hissediliyor ve çok "delirtici sesler çıkartabiliyor". Sinirleri zayıf olan bir kullanıcıya kafayı yedirtebilir. Konsola anahtar, bozuk para vs koyduğunuzda "çıngırtı" yapıyor ve rahatsız ediyor.
Gelelim uzun yol meselesine, ben aracı uşaktan ikinci el olarak 23.000 kmde aldım, sakaryada yaşıyorum, ordan buraya 350 km yol geldim, araç diğer araçlara göre yoran bir araç. Devamlı uzun yol yapacaksanız, sizi bezdirebilir. Ben yıllarca toptancılık yapıp 6 teker kamyonet kullandığım için konforsuzluğa alışkınım, zaten fazla konfordan da pek hoşlanmam. Aracı satın almam sebebim; hem 11 senedir dağcılık ve tırmanış sporuyla uğraşıyorum, hem meslek icabı çok fazla tarla ve araziye gidiyorum, hem de bir niva edinmek delikanlılık hayalimdi. Yılda en az 3 kez niğde aladağlara giderim, nivayı aldığımdan beri ilkkez bu kurban bayramında gideceğim ama yol gözümde büyümüyor, çünkü aracımı seviyorum. Misal verecek olursak, hayatımda ilk defa kendi aracımı kendim yıkayıp temizliyorum. Daha da önemlisi, dağda ana kampa kadar artık sorunsuz cıkabileceğimi, teknik malzemelerimi, çadırımı, 50 lt sırt çantamı (yola 4 dağcı bile çıksak) rahatlıkla bagaja sığdırabileceğimi biliyorum. Uzun yolda ben 160 km gördüm fakat devir 4000i buluyor hatta geçiyor, yakıt kullanımı artıyor. En güzeli 100-110 km yi geçmemek. Arac hep 4*4 olduğundan yol tutuşu her havada gayet iyi, ağırlığı 1.5 ton ve yola gayet iyi oturuyor. Direksiyon ve debriyaj yumuşak, kullanımı zor değil.
Kısa mesafe şehiriçi kullanımlarda sorunlar biraz büyüyebilir; aracın dönüş turu çok az, hantal, park ederken, sıkışık trafikte manevra yaparken alışana kadar zorlanırsınız ama gerçek bir araba kullandığın8zı size hissettirir. 1. ve geri viteslere bazen geçmez, yarım debriyaj yaparsınız geçer. Park sensörü yok, 1000 tl ye taktırırsınız, urban paketlerde var diye biliyorum. Araç 83 beygir, torku düşük, elalemin 100 km hızla çıktığı bayırda, 3. Viteste bayılıyor.
Aracın şanzumanı bildiğiniz eski nivalar gbi. Bendeki yeni model ve az kullanılm8ş olduğu için sorunsuz ve "cayırtısız" çalışıyor. 1. vites ve geri vites dediğim gbi bazen zor geçiyor. Araç tamamen durmadan 1 e geçmiyor, 2yi istiyor, kamyonet kafasında hala. Arazide çok iyi bir araba, takviyeye aldığınızda canavar oluyor, karda veya çamurda saplanıp ta çıkamazsanız diffresiyel kilidini aktif hale getirip çekişi tamamen arttırıyorsunuz ve araç bu kez asterix oluyor! Eğer araç tamamen oturup, 4 teker birden havada kalmadiysa her türlü çıkarsınız. (Diffrensiyel kilidinin ne olduğunu bilmeyen arkadşlar, araşt8rma yaparak ögrenebilirler, ben de yeni öğrendim, burada detaylı yazmayacağım) Vites geçişlerinde şaft diferansiyele vurma yapmaya yeni nesillerde de devam ediyor, bu işi hala halledememisler!

Aracın orjinal lastikleri pirelli 185*75*16 a/t lastik. Yani cokça asfalt, az da olsa arazi icin yeterli lastikler. Ama ben büyütecem, m/t lastik takacam derseniz, yükseltme yapmanız gerekiyor. Yoksa sürtme yapıyor. Bu lastikleri arazide kullanacam benim gbi değiştirmeyecem derseniz, biraz çirkin durabiliyor ve batacağınızı hissettiğiniz yerde hemen kilidi aktif edin, battıktan sonra herşey geç olabilir. Ben aracın orjinal lastiklerini kullanmaktan yanayım, büyük lastik aracınızı yorup, dengesini bozacaktır.

Bu aracın bence, beygiri arttırılıp, ses izolasyonu tamamen halledilip, ufak bir kaç konfor eklenmesi yapılırsa, başka bir arabaya bence binmeye gerek kalmaz.

Araç orjinal zavoli lpg sistem çıkışlı. Yakıt tankı arka diferansiyelin hemen önüne yani aracın alt kısmına konmuş, bu da bagajı çok iyi kullanabilmenize olanak sağlıyor. Lpg de km de 1.5 lira civarı yakıyor, benzinde 2 lirayı cok rahat geçer, fakat lpg de çekişte düşüş olmuyor.

Kapılar ağır ve hızlı kapatmak gerekiyor, yoksa kapı açık kalıyor. Narin sevgiliniz/eşiniz alışana kadar kapıyı siz arkasından tekrar kontrol edin :smiley:smiley:

Kaportada pas sorunu bence devam ediyor, ufak vuruklarda, tavana sepet taktığınızda vb hemen pas yapıyor.

Doblo grubu araçlarda oldugu gibi çokca far kesme falan yapmiyor, bende önceden fiorino vardı, ayda bir elektrikciye gidiyordum, niva bu konuda iyi.

Bu aracı alacaksanız önce yaşadığınız ilde iyi bir niva ustası bulun, ben öyle yaptım, memnunum. Bulgar muhacirleri bu arabadan iyi anlıyor!!!

Diyeceksiniz ki; " ulan arabayı yarım saattir bokladın, maden niye biniyorsun, ben arabamı seviyorum, insanların benzikte, yolda beni durdurup sorular sorması, araca bakmak istemesi, meraklı gözlerle incelemesi hoşuma gidiyor. Güçlü arazi şanzumanı hoşuma gidiyor, gönül isterdi ki, mercedes G serisine binelim ama o kadar zengin değiliz malesef! Ülke şartları her konuda olduğu gibi araba konusunda da yoruyor. Ben bu arabayı 2 sene kullanır, yine model yükseltirim, benim hoşuma gidiyor, sizi bilmem.
Ama kesinlikle araştırmadan, kullanmadan, sormadan hayale kapılarak satın almayın, konfor seviyorsanız, modeli düşük niva almayın!



Yazacaklarım şimdilik bu kadar, sorusu olan arkadaşlara yardımcı olmayı çok isterim. İnstagramdan ulaşabilirsiniz @enesbayraktar.
 
Son düzenleme:

Yeni olanların parçasını kim getirecek? Eğer yedek parça sorun olacaksa bence tek araç olarak uygun olmaz.
Yeni-eski kasa Nivalar %80 gibi aynı şekilde aynı parçalar var.. Nivanın parça sorunu yok denecek kadar az.. hatta yok.. normal parçalar dışında Modifiye-OffRoad parçalar da bol ve nispeten ucuz..
Nivayla ilgili az-çok herşey denebilir ama PARÇA sorunu var denemez.. her türlü orjinal-yan sanayi-çıkma parçası bi şekilde bi yerden bulunur:smiley:

2018 sonrası yeni kasalar TEK araç olarak rahatlıkla her yerde kullanılabilir.. özellikle URBAN kasa..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst