t4 yüksek tavan elektrik panel jel akü ve tesisatı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dracart Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,635
Önce karavan kiralayıp,sonra icraata geçmek tüm bu gereksiz masrafları,emekleri önleyecektir.Ben de kendimi bir yıl kadar denedikten sonra aracı da,buzdolabını da,yatağı da,aküyü de küçülttüm.
 

Etiketler
kişiye özel değil genel bir mesaj yazıyorum. amacım küçümsemek, yermek değil harcanan zamanı, emeği ve parayı sorgulamak. bir çok konu başlığında enerji konusu tartışılıyor amper hesapları panel boyutları akü tipleri kablo kesitleri fiyatlar vs. vs. birçok değişkenle hesap üstüne hesap yapılıyor. gerçekten atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu?

değerli dostlar gerçekten bu kadar eziyete bu kadar para harcamaya bu kadar yük taşımaya değer mi? bir geziniz kaç hafta sürüyor, karavanda aralıksız kaç gün kalıyorsunuz da bu kadar elektrik ihtiyacı oluyor?
hangi paneli almalıyım, kaçlık panel almalıyım, akü ne tip olsun, kaç amper olsun, kaç adet olsun, invertör ne marka olsun,
kaç kw olsun, kablo kesiti ne olsun, uzunluğu ne olsun, arıza olursa nasıl müdahale ederim gibi bir çok sorunun cevabını, yeterli bütçeyi ve tesisatı yapacak ustayı bulduktan sonra ilk hafta sonu gezimize çıkıyoruz aklımızda sorular; dolap ne kadar elektrik çeker, akşam kapatsam mı, aküler yetecek mi, tv yi ne kadar çalıştırabilirim, anten çekecek mi ...... kamp yerine gelip park yeri ararken kafada şimşek çakıyor enerji için panellerin güneş alması lazım :smiley: eh ne yapalım buzdolabının içi soğuk olsun diye karavanın içi fırın olsun ( oldu olacak bir tepsi de börek bırakalım akşam yemeği de hazır olur bari ) tv çalışsın bitmeyen reklamlar arasında her akşam aynı gazetecilerin ( bazıları galiba tv binasında yaşıyor ) anketçilerin memleketi kurtarmak için birbirlerine numaradan çemkirmelerini izleyelim diye güneşin altında kalmakta hiçbir sıkıntı yok. sonra yılda bir kaç haftasonu kampı yıllık izinde on beş yirmi gün derken bir de bakıyoruz park halinde yukarıdan atılan bir şey paneli çatlatmış, yatmaktan akü ölmüş, yanlış hesap yüzünden enerji yetmemiş, kablo kesiti yanlış olmuş çok ısınıyor masraf masraf üstüne üzüntü üzüntü üstüne

yapmayın etmeyin, kendinize kıymayın. aramızdan kaç kişi yılın altı yedi ayını karavanda geçiriyor, aralıksız on gün onbeş gün karavanda aralıksız kalıyor. bir kaç günlük bir haftalık kamplar için bu kadar eziyete masrafa bu kadar yük taşımaya gerek yok. taş devrinde yaşayalım demiyorum ancak kampta kafanız rahat olsun siz karavana hizmet etmeyin karavan size hizmet etsin. karavanı eve çevirmek için sıfırı tüketip sonra gezecek para bulamamaktan yakınmayalım.

insanoğlu yüzyıllardır geziyor, toroslarda ege de yörük obaları göçerler hala yaşamaya devam ediyor. karavancılık bir nevi göçerlik yörüklük değil mi? doğaya uyum değil mi? size bir iki ipucu vereyim belki bazı yüklerden kurtulursunuz. karpuz soğutmak için buzdolabı şart değil, varsa derenin ya da gölün içine atın kendiliğinden soğur. su kaynağı yoksa önce ikiye kesin sonra parçaları kapatıp serin bir yere bırakın bir saat kalsın çok şaşıracaksınız. telefon şarjı için powerbank yetiyor ( çok kullanıyorsanız iki tane alın zorda kalırsanız araçtan doldurursunuz ) ışıldaklar da çok iş görüyor tek şarjla 70 -80 saat yanan ışıldaklar var fiyatları da öyle uçuk değil. zaten kampta gerekmedikçe ışık yakılmaz sonra yıldızları nasıl seyredeceksiniz.

bence önce eski usul kamp yapmakta fayda var, zamanla ne kadar gereksiz eşya taşıdığımızı anlarız. teknolojiden kopamıyorsak mutfak balkonu bize yeter de artar bile hem buzdolabı yakın hem tavanda ampül de var duvarda priz de........
Yıllardır, bisikletle uzun yol gidip kamp yapan biriyim. Bu dediklerinizi bizzat herzaman kullanmaktayım hocam. Derede soğutma, taşınabilir şarj cihazı, led ortam aydınlatıcısı vs. Hatta yakın planlarım içerisinde ankaradan yola 200 veya 300 tl ile çıkıp gezebildiğim kadar yer gezmek vs. Yani birçok farklı şekilde kamp yaptım. Karın üstünde sıcağın altında suyun kenarında dağın başında. Hem de 1 çadır 1 tulum 1 bisiklet ve 1 sırt çantasıyla. Ama sırada daha da uzun yollara gidebilmek için (özellikle yurtdışı) böyle birşey yapma planım var. Olmuşken de haliyle sorun çıkarsın istemiyorum. Belirli bir para harcanacak ama gidip de aşırı uçuk paralar harcamayacağım. Yani demem o ki bunu yapacağım ve doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Umarım da doğrusunu bulurum.
 

.
4A497883 1D6F 4E61 9AA3 3CECECA526A0


@SNN76 , umarım aşağıdaki haber için alınmazsınız ? :yum:
Aslında prensipte ayni düşünüyoruz ama sınırları farklı olmalı ?

Yörüklerin elektriği güneş enerjisinden

Mersin’de Toros Dağları’nın eteklerinde göçebe hayat süren ve son yıllara kadar çadırlarını tüplü lambalar ve el fenerleriyle aydınlatan Yörükler, kendilerine dağıtılan güneş enerjisi panelleri sayesinde tüm elektrik ihtiyaçlarını karşılama imkanı buldu.

Mersin’de Toros Dağları’nın eteklerinde hayvanlarını otlatabilmek için göçebe hayat süren ve son yıllara kadar çadırlarını tüplü lambalarla ve el fenerleriyle aydınlatan Yörükler, elektrik ihtiyaçlarını, kendilerine dağıtılan güneş enerjisi panelleri sayesinde gideriyor.

Erdemli, Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerine yakın Toros Dağları’nın bin 300 ila 2 bin metre rakımlı eteklerinde hayvanlarını otlatabilmek için bazen haftalık bazen aylık yer değiştiren Yörükler, geçmişten bugüne çadırlarında elektrik sıkıntısı çekti.

Tüplü lüksler ve el fenerleriyle çadırları aydınlatan ancak birçok elektrikli aleti kullanamayan Yörükler, teknolojinin gelişmesiyle bu ihtiyaçlarını da karşılama imkanı buldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başlattığı bir proje kapsamında, Yörüklere güneş enerjisi panelleri dağıtıldı.

Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin de ardından panel dağıtımı yapmasıyla güneş enerjisi paneli kullanan Yörük aile sayısı arttı.

Paneller sayesinde aileler hem televizyonu hem yayık ayran ve hamur makinesini Toroslar’ın eteklerinde çalıştırabilir hale geldi.

Çadırları elektrikle aydınlatan, artık cep telefonlarını da şarj edebilen Yörükler, elektriğin sağladığı tüm kolaylıklardan yararlanıyor.

“Göçtüğümüz her yere ilk güneş panelini kuruyoruz”

Yörük ailelerin temsilcilerinden Esat Belen, çocukluğundan bu yana hayvancılıkla uğraştığını, yıllardır da göçebe hayat yaşadıklarını söyledi.

Kışın sahil ilçeleri yakınlarında yer kiralayıp oraya göçtüğünü nisan ayıyla birlikte de Toros Dağları’na çıktığını anlatan Belen, “Toroslar’da sürekli göçebe hayat yaşıyoruz. Göçebe olduğumuz için de elektrik bulma gibi bir şansımız olmuyor. O yüzden çadırlarımızı bugüne kadar hep tüplü lüks denen lambalarla ve el fenerleriyle aydınlattık.” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin kendilerine güneş paneli hediye etmesiyle elektriğe kavuştuklarını vurgulayan Belen, şöyle konuştu:

“Şimdi güneş enerjisi paneliyle çadırlarımızı ışıtıyoruz. Televizyon izliyoruz. İstediğimiz kadar lamba yakabiliyoruz. Mini buzdolabı, yayık makinesi ve hamur makinesini de çalıştırabiliyoruz. Eskiden radyo dinlerdik o da her yerde çekmezdi. Telefonları da traktörlerde falan şarj etmeye çalışıyorduk. Güneş enerji panelleri bize büyük kolaylıklar sağladı. Göçtüğümüz her yere ilk bu panelleri kuruyoruz”

Belen, eski şartlarla şimdiki imkanların aynı olmadığını anlatarak, devletin ve belediyelerin kendilerine destek olduğunu sözlerine ekledi.

Ali Ören de hayvancılıkla uğraştıklarını ve yaz kış göçtüklerini belirterek, güneş enerjisi panelleriyle Yörük çadırlarının aydınlatıldığını söyledi.

Ahmet Çolak ise Yörük yaşantısının ve göçebe hayatın zor olduğunu anlattı.

Güneş panellerinin dağıtılmasıyla Yörük ailelerin elektriğe kavuştuğunu aktaran Çolak, “Çadırda yayık makinesi, ışıklandırma ve televizyon çalıştırıyoruz. Telefonlarımızı şarj ediyoruz. Köyde 120-130 kişi hayvancılıkla uğraşıyor ve ortalama 15-20 bin küçükbaş hayvanımız var. Bu köylülerin hepsi göçebe hayat yaşıyor. Hepsi gezerken güneş panelleriyle çadırlarını aydınlatıyor.” ifadelerini kullandı.
.
 

aman üstadim alinmak ne kelime sizin gibi takip ettigim ve feyz aldigim üstatlarimizin yorum yapmasi beni onurlandirir. haber aynen benim goruslerimi destekliyor. sonucta bu insanlar yaylalarda cadirlarda aylarca yasiyor, boyle bir yasam tarzinda elbette solar panel olmali. mesajimda yoruklerin bu zamana kadar ellerindeki imkanlarla neler yapabildiklerini hatirlatmak icin bahsetmistim. benim itirazim ihtiyac olmamasina ragmen yapilan gereksiz harcamalara. binbir emekle disinden tirnagindan artirip bir karavan yapiliyor sonra bir bakiyoruz satilik ilani verilmis. cunku o da olsun bu da olsun , kimsenin yapamadigini yapacagim derken insanlar maddi manevi tukeniyor sonra heves kaciyor. gordukce cok uzuluyorum . bir de soyle bir durum var kampcilik karavancilik baska sey piknikcilik mangalcilik baska sey. kendi karavanini yapanlarin yaridan fazlasinin karavana degil kamp aracina ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. haftasonu baliga deniz kenarina gol kenarina giden de karavan istiyor, yilda yirmi gun izni olan da. kismetse bu konular uzerine konusacagimiz bir baslik acacagim. saygilar selamlar...
 

Yıllardır, bisikletle uzun yol gidip kamp yapan biriyim. Bu dediklerinizi bizzat herzaman kullanmaktayım hocam. Derede soğutma, taşınabilir şarj cihazı, led ortam aydınlatıcısı vs. Hatta yakın planlarım içerisinde ankaradan yola 200 veya 300 tl ile çıkıp gezebildiğim kadar yer gezmek vs. Yani birçok farklı şekilde kamp yaptım. Karın üstünde sıcağın altında suyun kenarında dağın başında. Hem de 1 çadır 1 tulum 1 bisiklet ve 1 sırt çantasıyla. Ama sırada daha da uzun yollara gidebilmek için (özellikle yurtdışı) böyle birşey yapma planım var. Olmuşken de haliyle sorun çıkarsın istemiyorum. Belirli bir para harcanacak ama gidip de aşırı uçuk paralar harcamayacağım. Yani demem o ki bunu yapacağım ve doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Umarım da doğrusunu bulurum.
Aslında size söylediğiniz sistemin yeterli oldugu söyleniyor. Kendinizde bu hesabı yapmışsınız. Kendiniz takın bitirin düşüncesindeyim. Her sorgulamada bulduğunuz doğrudan uzaklasma riski var. Bugün forumdan bir abimizin karavanına sohbet ve kullanımı ile ilgili konuşmak için gittim. Aracıcı 11,5m3 110Ah akü , 130watt panel, 40lt Bar buzdolabı, 50 lt su deposu ve Diesel ortam ısıtıcısı ile çok yüksek maliyete girmeden kullanışlı basit ve kontrol edilmesi kolay bir kurulum ile problemsiz geziyor. Daha farklı ihtiyaçlar oluşursa ilerde ek yapma şansınız da var.
Yol her şeyi çözer, bugün olmazsa olmaz dediginiz bir cok şeyi ilk seyahatinizden sonra kullanmamayı düşünecek, yukarıdaki yazıları okuduğunuzda güleceksiniz...
Keyifli karavan yapımı ve geziler dilerim...

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 




daha once okumustum benzer argumanlarimiz var. bir daha okuyup hatirlamamda yarar var. gorusmek uzere....
 

aman üstadim alinmak ne kelime sizin gibi takip ettigim ve feyz aldigim üstatlarimizin yorum yapmasi beni onurlandirir. haber aynen benim goruslerimi destekliyor. sonucta bu insanlar yaylalarda cadirlarda aylarca yasiyor, boyle bir yasam tarzinda elbette solar panel olmali. mesajimda yoruklerin bu zamana kadar ellerindeki imkanlarla neler yapabildiklerini hatirlatmak icin bahsetmistim. benim itirazim ihtiyac olmamasina ragmen yapilan gereksiz harcamalara. binbir emekle disinden tirnagindan artirip bir karavan yapiliyor sonra bir bakiyoruz satilik ilani verilmis. cunku o da olsun bu da olsun , kimsenin yapamadigini yapacagim derken insanlar maddi manevi tukeniyor sonra heves kaciyor. gordukce cok uzuluyorum . bir de soyle bir durum var kampcilik karavancilik baska sey piknikcilik mangalcilik baska sey. kendi karavanini yapanlarin yaridan fazlasinin karavana degil kamp aracina ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. haftasonu baliga deniz kenarina gol kenarina giden de karavan istiyor, yilda yirmi gun izni olan da. kismetse bu konular uzerine konusacagimiz bir baslik acacagim. saygilar selamlar...
Çok haklısınız hocam heves mevzusunda. Ben veteriner hekimim, işim dolayısı ile 1 ay tatile tabi ki çıkamayacağım, ancak bir yerlere 2 günlüğüne bile gitsem minimum ihtiyaç listesi ile maksimum verimi almaya çalışıyorum. Bu aracım da karavan değil kamp aracı zaten. aracımı çoook uzun beklemeden sonra buldum, ki satma gibi bir düşüncem yok, çocuklarıma bırakacağım inşallah tabi işi büyütmek istemez isem :smiley:. Ama aktif olarak kullanılacağına emin olabilirisiniz.
 

Aslında size söylediğiniz sistemin yeterli oldugu söyleniyor. Kendinizde bu hesabı yapmışsınız. Kendiniz takın bitirin düşüncesindeyim. Her sorgulamada bulduğunuz doğrudan uzaklasma riski var. Bugün forumdan bir abimizin karavanına sohbet ve kullanımı ile ilgili konuşmak için gittim. Aracıcı 11,5m3 110Ah akü , 130watt panel, 40lt Bar buzdolabı, 50 lt su deposu ve Diesel ortam ısıtıcısı ile çok yüksek maliyete girmeden kullanışlı basit ve kontrol edilmesi kolay bir kurulum ile problemsiz geziyor. Daha farklı ihtiyaçlar oluşursa ilerde ek yapma şansınız da var.
Yol her şeyi çözer, bugün olmazsa olmaz dediginiz bir cok şeyi ilk seyahatinizden sonra kullanmamayı düşünecek, yukarıdaki yazıları okuduğunuzda güleceksiniz...
Keyifli karavan yapımı ve geziler dilerim...

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Doğrudan uzaklaştım zaten zannımca üstadım. :sweatsmile: Ama bu akşam internetten alışverişimi yapıyorum inşallah, önümüzdeki günlerde de montaj işine başlayacağım. Galiba elektrik işine de giriyorum :smiley:.
 

hocam mesajimin basinda kisiye ozel olmadigini belirtmistim ancak sizin actiginiz bir baslikta paylastigim icin sanki istemeden sizi elestirmis gibi oldu. beklentinize uygun arac seciminizdeki isabet nedeniyle sonucun da guzel olacagina inaniyorum. insallah guzel gunlerde kullanirsiniz. selamlar...
 



kişiye özel değil genel bir mesaj yazıyorum. amacım küçümsemek, yermek değil harcanan zamanı, emeği ve parayı sorgulamak. bir çok konu başlığında enerji konusu tartışılıyor amper hesapları panel boyutları akü tipleri kablo kesitleri fiyatlar vs. vs. birçok değişkenle hesap üstüne hesap yapılıyor. gerçekten atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu?

değerli dostlar gerçekten bu kadar eziyete bu kadar para harcamaya bu kadar yük taşımaya değer mi? bir geziniz kaç hafta sürüyor, karavanda aralıksız kaç gün kalıyorsunuz da bu kadar elektrik ihtiyacı oluyor?
hangi paneli almalıyım, kaçlık panel almalıyım, akü ne tip olsun, kaç amper olsun, kaç adet olsun, invertör ne marka olsun,
kaç kw olsun, kablo kesiti ne olsun, uzunluğu ne olsun, arıza olursa nasıl müdahale ederim gibi bir çok sorunun cevabını, yeterli bütçeyi ve tesisatı yapacak ustayı bulduktan sonra ilk hafta sonu gezimize çıkıyoruz aklımızda sorular; dolap ne kadar elektrik çeker, akşam kapatsam mı, aküler yetecek mi, tv yi ne kadar çalıştırabilirim, anten çekecek mi ...... kamp yerine gelip park yeri ararken kafada şimşek çakıyor enerji için panellerin güneş alması lazım :smiley: eh ne yapalım buzdolabının içi soğuk olsun diye karavanın içi fırın olsun ( oldu olacak bir tepsi de börek bırakalım akşam yemeği de hazır olur bari ) tv çalışsın bitmeyen reklamlar arasında her akşam aynı gazetecilerin ( bazıları galiba tv binasında yaşıyor ) anketçilerin memleketi kurtarmak için birbirlerine numaradan çemkirmelerini izleyelim diye güneşin altında kalmakta hiçbir sıkıntı yok. sonra yılda bir kaç haftasonu kampı yıllık izinde on beş yirmi gün derken bir de bakıyoruz park halinde yukarıdan atılan bir şey paneli çatlatmış, yatmaktan akü ölmüş, yanlış hesap yüzünden enerji yetmemiş, kablo kesiti yanlış olmuş çok ısınıyor masraf masraf üstüne üzüntü üzüntü üstüne

yapmayın etmeyin, kendinize kıymayın. aramızdan kaç kişi yılın altı yedi ayını karavanda geçiriyor, aralıksız on gün onbeş gün karavanda aralıksız kalıyor. bir kaç günlük bir haftalık kamplar için bu kadar eziyete masrafa bu kadar yük taşımaya gerek yok. taş devrinde yaşayalım demiyorum ancak kampta kafanız rahat olsun siz karavana hizmet etmeyin karavan size hizmet etsin. karavanı eve çevirmek için sıfırı tüketip sonra gezecek para bulamamaktan yakınmayalım.

insanoğlu yüzyıllardır geziyor, toroslarda ege de yörük obaları göçerler hala yaşamaya devam ediyor. karavancılık bir nevi göçerlik yörüklük değil mi? doğaya uyum değil mi? size bir iki ipucu vereyim belki bazı yüklerden kurtulursunuz. karpuz soğutmak için buzdolabı şart değil, varsa derenin ya da gölün içine atın kendiliğinden soğur. su kaynağı yoksa önce ikiye kesin sonra parçaları kapatıp serin bir yere bırakın bir saat kalsın çok şaşıracaksınız. telefon şarjı için powerbank yetiyor ( çok kullanıyorsanız iki tane alın zorda kalırsanız araçtan doldurursunuz ) ışıldaklar da çok iş görüyor tek şarjla 70 -80 saat yanan ışıldaklar var fiyatları da öyle uçuk değil. zaten kampta gerekmedikçe ışık yakılmaz sonra yıldızları nasıl seyredeceksiniz.

bence önce eski usul kamp yapmakta fayda var, zamanla ne kadar gereksiz eşya taşıdığımızı anlarız. teknolojiden kopamıyorsak mutfak balkonu bize yeter de artar bile hem buzdolabı yakın hem tavanda ampül de var duvarda priz de........
Yazdıklarınıza katılmakla birlikte,insanların sevdikleri araçlar ya da hobiler üzerinden kendilerini ödüllendirme isteklerini de unutmamak lazım.Yollar da gördüğümüz süslenmiş taksi ler,servis araçları,kamyonlar,tırlar bunlara örnektir mesela.Biz de karavanlarını seven insanlar olarak,ihtiyacımız olmasa bile bazı eklemeler,modifikasyonlarla mutlu oluyoruz.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,934
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst