Doğrucu Davut
Gezen konumuyla beraber önyargısını da değiştirir
Bu başlık şimdiden forumun en ateşlisi olmaya aday..
Önce ters köşeden başlayayım.
Bu karar yazılış tarzıyla, ilçe sınırları dahilinde içinde uyumadan veya sadece alış veriş benzeri ihtiyaç yüzünden geçici park etmeyi hatta sahiplerinin evlerinin önünde durmasını da kapsıyorsa, daha fazla açıklık gerektirmekte.
Diğer taraftan şimdilik, olacağı buydu demekle yetineyim..
Karavan yasak levhasını Avrupa’nın bir çok turstik şehrinde görmek mümkün, bir farkla, bu şehirlerde karavancıların konaklayabileceǧi kamping veya karavanparklar var. Yasak nedenini anlamak mümkün ama alternatif olanak saǧlamadan genel yasak doǧru deǧil.
nosibis
Ana Kamp
Şikayetçi olanlar da vatandaşlar...
Bunun üzerine "yapılan denetimlerde" de aynı sonuca ulaşılmış.
Acaba bir karavan nasıl bir görsel kirlilik veya çevre kirliliği yaratabilir diye sormak lazım.
Karavana nasıl bir gözle bakılmış acaba?
-Bence karavan, bulunduğu yeri diğer ilçe veya beldelerden ayırır, oraya ayrı bir değer ve güzellik katar.
-Her ne kadar karavancı, aynı her şey dahil, 5 yıldızlı otele gelen turist gibi esnaftan alışveriş etmez, yer, içer, gider gibi düşünülse de bir karavan gittiği yere ekonomik değer katar, katma değer katar, anlam katar.
-Karavan unutulmuş değerleri, güzellikleri bulur, ortaya çıkarır.
-Karavan çevrenin temizliğine, ekosisteme belediyenin temizlik görevlisinden çok daha fazla katkı sağlar. Karavan geçtikten sonra o bölge olması gerektiği gibi doğal haline döner.
-Karavan, tıpkı bir bal arısı gibi, her yeri gezerek birbiri arasında aşılama yapar ve ortaya tıpkı bir bal gibi muazzam bir eser, bir bağ çıkarır.
Bence şikayetçi olanlar civarda bulunan ve yeni açılmış kamping sahipleridir. Şurada iki ay kaldı yazın bitmesine, esnaf dahil, kampingler, otel, pansiyon sahipleri, karavana yönelmiş müşterilerini kaybettikleri için bu tür davranışlarda bulunuyorlar ve ben bunu önceki yazılarımda belirtmiştim.
Eğer bu yaz turizm açılmasaydı, Rusya uçuşları kaldırmasaydı bunları konuşmuyor olacaktık. Gerek karavanla gelecek misafirler, gerek konaklama için gelecek yerli turistlere yalvaracaklar ve birçok imkan sunacaklardı.
Böyle bir potansiyel varsa belediye öncelikle karavanla gelen misafirleri için kamping alanları oluşturmalıdır. Bu sadece yerli karavancıların değil geldiğinde şaşırmamaları için yabancı karavanlı turistler için de gereklidir.
Ps: (Yeni karavan almış ve kimler için karavan uygun değildir başlıklı konuda bahsettiğimiz karavan sahiplerinin, az da olsa bu şikayetçi olan vatandaşları haklı çıkaracağını da düşünmeden edemiyorum.)
Doğrucu Davut
Gezen konumuyla beraber önyargısını da değiştirir
Belediye bu kararı gerekçesi eksik olsa da kendiliğinden almadığı gibi, benzeri bir yasak Antalya Konyaaltı plajı boyunca zaten görülmekteydi.
Ödedikleri vergilerle kamu alanı olan yollara çıkma hakkını kazanan karavanlar, aynı zamanda aldıkları ruhsata uygun tazda, yerel yönetimlerin düzenlemesine de uymak zorunda oldmaları, yasalardan bile önce bir mantık kuralı olmalı..
Yapım amacında sokakların mekan tutulma özelliği olmadığından, karavancılara uygun yerleri hedef gösteren ve hatta sunan belediyeye de temelde söylenecek bir söz yok.
Sanırım çoğumuz sıklıkla "Kamu Alanı" kavramını; "benim, istediğim gibi kullanabileceğim yer" olarak algılamakta.
Aslında bu yasal olarak bütün kişisel mülklerde olduğu gibi devlete ait orman, kıyı benzeri tüm alanlarda da geçerli durumda !.
Yanlış anlaşılmasın ben de bazen işkillikle böyle yerlerde geceledim veya başka olaksızlıktan konaklamak zorunda kaldım. Sanırım yavaş yavaş düşüncemizi değiştirmek zorundayız ?
İletimi Teoman beyin " siyah su deposu olan, muhakkak birgün olaksızlıktan olduğu yere başaltmak zorunda kalır" tespitine gönderme yaparak bitireyim. Türkiye'de belki olaksızlıktan kamu alanlarında konaklıyoruz.
Fakat sonuçta her ikisi de yasalara uygun değil..
Umarım değişim, karavancılar, yerel yönetimler ve devletten beraberce gelir ?
Bu böyle gider demek, yılgınlık daha kötüsü başıboşluğun devamı olurdu..
Sözde karavancılar gittikleri yeri Brezilya’nın gecekondu mahallesine çevirirse sonunda olacağı buydu,hiç şaşırmadım.
TELİF UYARISI: Forumlarda yayınlanan yazılı ve görsel materyallerin tüm hakları ve sorumluluğu yazarlarına aittir. Bu materyalleri izinsiz kopyalamak ve kullanmak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur.
SORUMLULUK REDDİ: Forumlarda yer alan, kullanıcıların oluşturduğu tüm yazılı ve görsel içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriklerin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından Gezenbilir ve forum yönetimi hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içeriği oluşturan üye ile irtibata geçebilir veya iletişim formumuzu kullanarak yönetime bildirebilirsiniz.
GEZENBİLİR SUNUCULARI: Yüksek Teknoloji ve Güvenlik Sistemleriyle Donatılmış, Merkezi Ankara'da Bulunan, YS-308 Yer Sağlayıcı Belge Numaralı ve %100 Yerli Sermayeli VERİTEKNİK Şirketi Tarafından Barındırılmaktadır.