1-7 Nisan Kanser Haftası

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,412

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edildi.

Kanser bir hücre hastalığıdır. Hücre, canlıların yapı taşıdır. Yapıları ve işlevleri birbirine benzeyen hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular birleşerek organları ve sistemleri oluştururlar.

Hücrenin ana özelliği bölünüp çoğalmasıdır. Bölünüp çoğalan hücreler vücuttan atılır.

Kanser, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalır. Organların işlevlerini yapmalarını engeller.

Halk sağlığı yönünden kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur.
Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.

Kanser konusunda hastaya yardımcı olmak, hastalıkla ilgili araştırmaları desteklemek, doktorların eğitimine yardımcı olmak için 1947 yılında Ankara'da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu adı ile bir dernek kuruldu. Dernek kuruluşundan bu yana yurttaşları kanserin erken tanımı ve iyileştirme konularında uyarıyor. Kanser hakkında bilgili olmamız için çalışmalar yapıyor. Bu kuruluş 1952 yılından beri Türk Kanser Haberleri adlı bir dergi çıkarmakta, isteyenlere dergiyi parasız göndermektedir.

1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.

Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak çok alkol ve sigara içenlerde, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalanlarda hastalık daha çok görülmektedir.

KANSERİN ÖN BELİRTİLERİ

* Vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişkinlikler, sertlikler,
* iyileşmeyen yaralar,
* Vücudun çeşitli yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve büyüklük değişmeleri,
* Durdurulamayan kanamalar,
* Ses kısıklığı
* Geçmeyen öksürük
* Nedeni anlaşılamayan ateş ye zayıflama,
* Büyük aptes alışkanlıklarındaki değişiklikler.

Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır.

Kanser konusunda sık sık uluslararası konferanslar, seminerler, kong­reler düzenlenir. Bu toplantılarda kanserin nedenleri, kanserden korunma yöntemleri, hastalığın erken tanımı ve iyileştirme yolları tartışılır. Yeni bulgular, yeni ilaçlar tanıtılır. Ülkemizde de son yıllarda bu tür çalışmalara ağırlık verilmiştir. Doktorlarımızın kanser konusundaki araştırmaları, ulusla­rarası toplantılarda ilgiyle izlenmektedir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.

Kanser hemen her organda görülmektedir. Ancak bazı organlarda daha çok dikkati çekmektedir.

Akciğer Kanseri: Ölüm oranı en fazla olan kanserdir. Sigara içenlerde daha sık görülür.
Sindirim Sistemi Kanseri: Mide ve Kalın bağırsak kanseri önemli organ kanserleridir.
Meme Kanseri: Elle tanımı yapılabildiğinden tedavi ve iyileşme oranı en çok olan kanser türüdür.

Kanser Savaş Haftası boyunca sergiler açılır. Hastalığın halka tanıtılmasına çalışılır. Gazetelerde, dergilerde, radyo ve televizyonda hastalıktan korunma yolları anlatılır. Yapılan araştırmalar yeni buluşlar, yeni ilaçlar açıklanır. Halk bu konuda aydınlatılır.

Bu hafta öğrendiklerimizi yaşamımız süresince unutmayalım. Bu konuda çevremizdeki insanları uyaralım. Kanserle ilgili en küçük kuşkuya düşüldüğünde hemen doktora başvurmak gerektiğini anlatalım. Unutmayalım; kanserin erken belirlenmesi, iyileşmesini çok kolaylaştırır.

Etiketler
KANSER

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Sağlık sorunuyla baş edebilmek için devlet, üniversiteler, gönüllü kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla 01-07 Nisan tarihleri Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal farklılıklar çıktığı gibi, işlevleri açısından da farklılıklar çıkacaktır. Bazen hücre normalde yaptığı işlevlerini yapmazken, bazen de normalde olmayan bazı yeni işlevleri de yapmaya başlayabilecektir. Anormal şekilde çoğalan bu hücreler bulundukları yerlerdeki doku ve organları işgal edecek ve işgal ettiği bu bölgelerin görevlerini engelleyecektir.Bu oluşum, kanserin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Günümüzde kanser, en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.

Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Halbuki bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir.

KANSERİN NEDENLERİ
� Sigara ve alkol kullanımı
� Uzun süre güneş altında kalmak
� Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalmak
� Kimyasal kanserojenler
� Hava kirliliği
� Kötü beslenme alışkanlığı
� Bazı virüsler
� Genetik faktörler

KANSERİN BELİRTİLERİ
� Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
� İyileşmeyen yaralar
� Sürekli öksürük ve ses kısıklığı
� Ben ve siğillerdeki değişiklikler
� Olağan dışı kanama
� Yutma güçlüğü
� İdrar ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik
� Nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama

ERKEN TANI YÖNTEMLERİ
� Hastadan alınan hikaye
� Hastanın fiziksel Muayenesi
� Labaratuvar İncelenmesi
� Kan Sayımı
� Röntgen İncelemeleri
� Radyo İzotop taramalar
� Endoskopi
� Ultranasografi
� Bilgisayarlı tomoğrafi
� Manyetik Rezonans
� Sitoloji
� Biyopsi ve Histopatolojik tanı
� Kanser tanısında, yaygınlığının değerlendirilmesinde ve tedavi planlanmasında birden çok tanı yöntemi birlikte kullanılmalıdır.

KANSERDE ERKEN TANI

kanser.gif

KANSERDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
� Sigara ve tütün kullanımının önlenmesi
� Alkollü içeceklerden kaçınılması
� Aşırı derecede güneş ışığı altında korunmasız kalınmaması
� Yeterli ve düzenli beslenme
� Meslekleri nedeniyle kanser yapıcı maddelere maruz kalan kişilerin, bu tür işyerlerinde hangi maddelerin yasaklanacağının bilinmesi, korunmaya yönelik önlemlerin alınması, bu yönde eğitsel ve hukuksal düzenlemelerini yapılması
� Her yıl düzenli olarak kişilerin muayenelerinin yaptırılmasıdır.

KANSERDEN KORKUP; TEŞHİS VE TEDAVİYE GEÇ KALMA!

ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN ORGAN KANSERLERİ

AKCİĞER KANSERİ
►Erkeklerde kanserden ölümün en sık nedenidir.
►Akciğer kanserinden ölen 10 erkekten 9'u sigara içmektedir.
►Herhangi bir kansere yakalanan 4 erkekten 3'ü sigara içmektedir.

Bu nedenler ile,
►Sigara içmemeniz akciğer kanseri ve daha birçok hastalıktan sizi koruyacaktır.
►20 yıldan fazla sigara içenler sigarayı bıraktıklarında kanser riski giderek azalır ve 15 yıl sonra hiç içmeyenlere yaklaşır.
►Sigara içmeyi bırakmıyorsanız içtiğiniz sigara sayısını azaltınız.
►Sigara içilen ortamlardan uzaklaşınız, çünkü uzun süre sigara dumanına maruz kalmak da sigara içmek kadar zararlıdır.
►Çevresel zararlı etkenler ve hava kirliliği yanı sıra sigara içiyorsanız akciğer kanserine yakalanma riskini arttıracaksınız.

Eğer!...
►Geçmeyen balgam, öksürük,
►Öksürük ile kan gelmesi,
►Sürekli göğüs ağrısı,

Şikayetleriniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

PROSTAT KANSERİ

►60 yaş üstü erkeklerde prostat kanseri olma riski çok fazladır.
►Prostat kanserinden erken tanı konan 10 erkekten 8'inin en az 5 yıl daha yaşadığı bilinmektedir.
►Her 10 erkekten birinde yaşamı süresince klinik belirti veren prostat kanseri gelişmesi beklenir.

Bu nedenler ile;
►40 yaşın üzerinde iseniz her yıl rektal (makattan) muayene olmalısınız.

Eğer!..
►Ağrılı ya da sancılı idrar yapmak,
►İdrarda kan,
►Zor idrar yapmak ya da idrar yapamamak,
şikayetiniz varsa hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

TESTİS KANSERİ

►Erkeklerde görülen kanserlerin %1�ini oluşturur.
►En sık 15-34 yaş grubunda görülür.
►Testislerin torbalara inmediği durumlarda sıklığı artmaktadır.

Bu nedenler ile;
►Erken tanı için, testislerinizi ayda bir kez kendiniz muayene ediniz.

Eğer!...
►Ağrısız, şişlik,ağılık hissi,ele gelen sertlik ,
şikayetiniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

KALIN BARSAK KANSERİ

►Hastalığa karbonhidrat ve yağdan zengin, az posalı bir beslenmenin neden olduğu ileri sürülmektedir.
►50 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür.

DİKKAT!...
►Aile bireylerinde kalın barsak kanseri,
►Aile bireylerinde kalın barsak polipi,
►Ülserleşmiş kolit (kalın barsak hastalığı) olması önemlidir.
►Erken tanı ile 4 kişiden 3'ü kurtarılabilmektedir.

Bu nedenler ile;
►Erken tanı için her yıl rektal (makattan) muayene yaptırılması gerekir.
►Karbonhidrat ve yağdan fakir, posalı yiyeceklerden (yeşil sebze ve meyve) zengin beslenmeye dikkat edilmelidir.

Eğer!...
►Rektal (makattan) kanama,
►Dışkıda kan,
►Barsak hareketlerinde sürekli değişiklik (kabızlık, ishal)
►Kramp tarzında karın ağrısı,
şikayetleriniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

DERİ KANSERİ

►Açık tenlilerde daha sık görülür.
►Vücudun güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde (baş, boyun, eller) deri kanseri daha sık görülür.
►Çoğu deri kanseri tedavi edilebilir. Erken tanılanan bazı cins deri kanserlerinde tedavi ile tamamen iyileşme %100'dür.
►Ciddi bir deri kanseri olan 'melanom' nedeni ile ölümler olmaktadır.

Bu nedenler ile;
►Güneşe çok fazla çıkmayınız.
►Güneş ışınlarını tutan krem ve losyonlar kullanınız.
►Güneş altında çalışırken derinizi örtünüz, özellikle baş, kol , boyun ve bacaklarınızı örten giysiler giyiniz.

Eğer!...
►Cildinizde ben ya da lekenin değişmeye başlaması,
►Arada sırada kanayan ancak iyileşmeyen ya da kanayan bir yara,
şikayetiniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

ERKEK VE KANSER

►Yaş ilerledikçe kanser sıklığı daha da artmaktadır.
►Erkeklerde 45-60 yaşlarda kanser daha sık görülmektedir.
►Erkeklerde en sık görülen kanserlerde ilk sırayı akciğer kanseri alırken bunu prostat ve kalın barsak kanseri izlemektedir.

Bu nedenler ile,
►Erken tanı konulan olgularda iyileşme şansının çok daha yüksek olacağı unutulmamalıdır.

Eğer!...
►28-40 yaş grubunda iseniz ; Her 3 yılda bir,
►40 yaş üstünde iseniz, Her yıl kanser için gerekli olan test ve muayeneleri yaptırınız.
►Bir haftayı geçen ses kısıklığı, öksürük gibi yakınmalarınız varsa hemen bir DOKTORA başvurunuz.

Ynt: 1-7 Nisan Kanser Haftası

Vucuddaki her dokunun kanseri mevcut. Kanserle savaşta egitim heralde birinci sırada gelir diye düşünüyorum. Bu nedenle bu bilgiler her insan için çok önemli. Eger bir hastalik nedeniyle öleceksek kanserden olma olasılıgı çok yüksek. Hele birde ne kadar fazla yaşarsak o kadar da ihtimal artıyor. Devletinde erken teşhisde tarama yöntemlerinin yaygınlaştirilmasına yönelik politikalar geliştirmesi gerekli . Çünkü erken tanı ile hem başarı artıyor hem de tedavi masrafları azalıyor. Bu konuyu gezenbilir camiasına kanser haftası nedeniyle hatırlatmak çok iyi olmuş. Zaten kanser haftasının amacıda budur elbet.

1-7 Nisan Kanser Haftası Hakkında Genelge

Tarihi:05.03.2004 Sayısı:311

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı

SAYI: B100KSD0000071-3800/311 05.03.2004
KONU: 1-7 Nisan Kanser Haftası

.............................. VALİLİĞİ
(İl Sağlık Müdürlüğü’ne)

Her yıl olduğu gibi bu sene de “1- 7 Nisan Kanser Haftası”nın tüm illerde etkin, verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle değerlendirilmesi planlanmaktadır.
Etkinlikler için, etkili eğitim materyalleri ile çağdaş eğitim teknik ve yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Eğitim materyallerinden afiş, broşürler ve CD’ler tüm illere yıl içinde gönderilmiş olup, diğer materyaller için çalışmalar sürmektedir. İller kendi imkanları ile edinecekleri eğitim materyallerini de hafta süresince kullanmalıdır.

Etkinliklerdeki Amaç: Kanser konusunda yapılacak olan faaliyetlerde öncelikle 1. Basamak olmak üzere tüm sağlık , eğitim, diğer ilgili kurumlar ve gönüllü kuruluşlar işbirliği ile sağlık personeli ve halka yönelik eğitim programları, panel, seminer, konferans, sempozyumlar, yarışmalar düzenlenerek, halkın ve sağlık personelinin kanser, kanserin nedenleri, belirtileri, kanserden korunma ve erken tanı (ayrıca erken tanı ile önlenebilir meme, serviks, cilt kanserleri vb. kanser türleri) konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir.

Gerekçe: Halk sağlığı açısından bakıldığında kanser en çok ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında Kalp ve Damar Hastalıklarından sonra 2.sırada yer almaktadır. Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle de kanser ,ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara neden olmaktadır. Bu yönüyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır.

Kanser Haftası nedeniyle 04- 06 Nisan 2004 tarihleri arasında Ankara Hilton Oteli’nde Başkanlığımız ve Sivil Toplum Örgütleri işbirliği ile 3. Beslenme, Çevre ve Kanser Sempozyumu yapılacaktır. Aynı program içerisinde 50 pratisyen hekime yönelik Nikotin Bağımlığı Tedavisi Kursu da düzenlenecektir.

Yıl boyunca sürdürülmesi gereken halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmaları, bu haftada daha da vurgulanacaktır.

1-7 Nisan Kanser Haftası boyunca İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüklerince yapılması, izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekenler;

1. İlinizdeki Devlet, Doğum ve Çocuk Bakımevi, Onkoloji, Göğüs Hastaneleri, diğer resmi ve özel hastaneler, semt poliklinikleri, halk sağlığı laboratuvarları, AÇS/AP merkezleri, dispanserler, sağlık merkezleri, sağlık ocakları, sağlık evleri, toplu yaşanılan yerler (okul, kahvehane, kafe, terminal, spor salonları, tiyatrolar vb.) gibi halkın görebileceği uygun yerlere afişlerin asılması,
2. Şehrin caddelerine ve halkın görebileceği yerlere asılmak üzere, her ilde mutlaka “1-7 Nisan Kanser Haftası” , “Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır”, “Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayatınızı Kurtarır”, “Kansersiz Yaşam Elinizde”, “Sağlıklı Beslenmek Kanseri Önler”, “Kansersiz Yaşama Doğru” vb. cümlelerinin yer aldığı bez afişlerin il imkanları içerisinde hazırlatılması ve asılması,
3. Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ilköğretim, lise ve meslek lisesi öğrencilerine verilecek eğitim için, ilgili birimlerle görüşülmesi, eğitim planlanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesinin sağlanması, (Okullara verilecek eğitimler için, başta sağlık ocağı hekimleri olmak üzere eğitimcilerin 20 Mart 2004’e kadar belirlenmesi ve eğitim öncesi toplantı yapılarak faaliyet raporlarının hazırlanması)
4. Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine kanser eğitiminin verilmesi (panel, konferans vs.) ile seçilecek öğrencilerin de eğitici olarak ilköğretim okullarında bilgilendirme eğitimi vermesi
5. Sağlık Ocağı hekimlerince kalabalık işyerlerine, sanayi iş kollarına ve fabrika işçilerine yönelik kanser konulu konferanslar düzenlenmesi,
6. Hastanelerde başta sağlık personeli olmak üzere halka yönelik panel, konferans ve toplantı düzenlenmesi, hastane içinde radyo-TV program yayının yapılması, haftanın gündemde tutulması,
7. Başkanlıkça daha önce gönderilen TV programları ve diğer imkanlarla sağlanan TV programlarının yerel televizyonlarda yayınının sağlanması, radyolara, gazetelere, dergilere vb. haber, bilgi, mesaj, spot ve belgesel türü programlar hazırlanması, televizyon programlarına katılım sağlanması,
8. Hastanelere, semt polikliniklerine, AÇS/AP ve sağlık merkezlerini, dispanserlere, sağlık ocağı ve sağlık evlerine mevcut broşürlerin dağıtılmasının sağlanması,
9. Sağlık ocağı personelince bölge halkına yönelik erken teşhisle önlenebilir kanserler konusunda (kahvehane, fabrika ve işyerleri, okul, halk eğitim merkezlerinde vb.) eğitim vermelerinin sağlanması,
10. Hafta boyunca sağlık ocağı ve sağlık evi ebelerinin sorumluluklarındaki evlere ziyaretler düzenleyerek, bayanlara kendi kendine meme muayenesi yaptırmaları, bunları kartlarında izlemelerinin sağlanması,
11. Başkanlığımızca daha önce gönderilen video kasetlerin çoğaltılarak, hafta boyunca ve müteakip günlerde de eğitim çalışmalarında kullanılması,
12. Sağlık hizmetlerinin halka tanıtımını yapmak için resim, fotoğraf sergileri düzenlenmesi, film ve benzeri eğitim araçları ile tanıtımın sağlanması,
13. İlinize gönderilmesi planlanan afiş ve broşürler basılmış olup, dağıtım ihale işlemleri sürmektedir.
14. Kanser Teşhis ve Tarama Merkezleri ile Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi kurulan illerde Kendi Kendine Meme Muayenesi Bilgilendirme Eğitimi düzenlenmelidir. Bu etkinlik Sivil Toplum Örgütleri işbirliği ile Halk Eğitim Merkezleri ve diğer kurumlar ile uygun ortamlarda kurulacak standlarda gerçekleşebilir.

Hafta ve yıl boyu süresince aşağıdaki konuları içeren eğitim programı hazırlayarak, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır:

* Meme kanserini önleme ve korunma,
* Güvenli su kullanımı,
* Uygun beslenme alışkanlığı, (taze meyve –sebze, süt, süt ürünleri tüketimi)
* Hayvansal yağ tüketiminin azaltılması,
* Yiyecekleri hazırlama ve saklama koşulları,
* Çevredeki toprakta bulunan zeolit ve asbest konusunda halkın bilgilendirilmesi, (Asbest maruziyetine uğrayan iller için)
* Sigara kullanımının zararları,
* Güneş ışınlarından korunma, (yaz aylarında mutlaka eğitim yapılmalı)
* Serviks kanserinde erken tanı ve taramanın önemi, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi ile Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi bulunan illerde mutlaka bu konuda etkinlikler yapılmalıdır.)
* Cilt kanserinde erken tanı ve taramanın önemi,

Kanser Haftası ile ilgili etkinlikler Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğünce organize edilecektir. Mart ayı içinde işbirliği edilecek kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımları ile en az bir toplantı düzenlenerek, faaliyet planlarının oluşturulması gerekmektedir.

İlinizde gerçekleşen 1 – 7 Nisan Kanser Haftası raporunun 30 Nisan’a kadar Başkanlığımıza gönderilmesini rica ederim.

Prof. Dr. Recep AKDAĞ
Bakan

Sayın saglık bakanı Recep Akdağ kim ne derse desin gerçekten inanilması güç büyüleyici reformlar yapıyor. Saglıkta dönüşüm projesi yapılması mutlak gerekli ve geriye hiç bir zaman dönülmemesi gereken bir reform paketi. Zaten bugün haksızca eleştirenler yarın söz sahibi dahi olsalar daha farklısını yapmayacaklar.
Ancak kanser hastalıgı tedavisi zor ve pahalı bir problem oldugundan , mutlak koruyucu hekimlik içerisinde de degerlendirilmesi gereken sadece hastaları degil her insanı ilgilendiren konudur. Halkın bilinçlendirilmesi yanında bakanlık , özellikle birinci basamak saglık kuruluşlarında personelini egitmeli ve sonra teknik destek vermelidir. Çünkü ne derseniz deyin eğer güvenilir bir ekipmanınız yoksa ikinci basamak saglık kuruluşlarına sevk ederek başarılı olamazsınız zaten bunun adıda ne erken teşhiş olur ne de koruyucu hekimlik. 60 yaş üzerinde gelen erkek hastaya PSA bakmazsanız veya sigara içen kişiye bir akciyer grafisi çekmez veya çektiremezseniz sonra da kısa sürede ikinci basamak saglık kuruluşlarında bronkoskopisini veya biopsisini planlayamazsanız, insanları bilinçlendirseniz de ne işe yarar?
Bahsettiginiz genelgede anlatılanlarla Saglık Bakanlıgının yaptıklarının yeterli oldugunu düşünmemiz malesef dogru olmaz . Bu işin uzun soluklu devlet politikayla başarıya ulaşacagına inanıyorum. Ülkemizde bunun örnekleri var. ( Veremle ve çiçek hastalıgıyla savaş gibi) , Lakin Bakanın çok iyi niyetli olarak il saglık müdürlüklerini eşi benzeri görülmemiş şekilde çalıştırdıgına ilimizde şahit olmaktayım ve kendilerini kutluyorum .

Ben maalesef sizin kadar olumlu düşünemiyorum bu konuda...Ben sizin '' Devletinde erken teşhisde tarama yöntemlerinin yaygınlaştirilmasına yönelik politikalar geliştirmesi gerekli.'' sözünüz üzerine objektif bir gözle olaya bakan biri olarak Bakanlığın bu konuda yayınladığı genelgeyi yazmak istedim...Yoksa ben hükümetin vede bakanlığın çalışmalarını beğenmiyorum...Forumumuzda siyasi konuları konuşmuyoruz bu nedenle daha fazlasınıda söylemek istemiyorum...

Kanser haftası konusundaki düşüncelerinize gelince, gerçekten takdir edilecek bir olgunluk vede duyarlılığa sahipsiniz bu konuda...Düşüncelerinize vede temennilerinize en içten duygularımla katılıyorum...Keşke tüm halkımız her konuda sizin kadar bilinçli yada duyarlı olabilseler...

Sevgi ve saygılarımla...

Bu önemli konuyu bu forumda bizlere hatırlattıgınız için aslında bizlerin size teşekkür etmesi lazım.
Bu arada bir bilen olarak bazı ayrıntıları hatırlatmak niyetindeydim. Yoksa siyasi bir görüş degil kendi fikirlerimi anlatmak istedim
Saygılarla

Hocam ben siyasi derken, sizin söylediklerinizi kastetmedim...Ben kendim için söyledim :D Söyleyecek o kadar çok şeyim varki bu siyasi konularda ama burası yeri değil demek istedim...Siz üzerinize alınmayın...

''Söylesem tesiri yok, Sussam gönül razı değil...'' (FUZULİ)

Birde ''bir bilen olarak bazı ayrıntıları hatırlatmak niyetindeydim'' diyorsunuz...Lütfen bu konuda bilginiz varsa bizlerden esirgemeyin...Sonuçta benim gibi okuduğunu buraya taşıyan insanların değilde sizin gibi bilgi sahibi insanların bu konuları aktarması daha doğru olur diye düşünüyorum...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,715
Kaydolan Son Üyemiz
Turker.E

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR