1 Ay 3 Ülke Nepal, Bulgaristan, Yunanistan 1.bölüm Nepal

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jimny_Mehmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,557

Jimny_Mehmet

Kamp III
Mesajlar
511
Tepkime Puanı
5
Yer
Boğaziçi Arnavutköy
Aşağıdaki yazıda Nepal Komünist Partisi(Birleşik Marksist Leninist)'nin davetlisi olarak gittiğim Kathmandu gezisinden izlenimlerimi okuyacaksınız.


NAMASTE


Gezilerimi sizlerle paylaşmayalı uzun zaman oldu. Fakat bu uzun zamanı birazdan okuyacağınız Katmandu yazım ile karşılayacağımı umuyorum.



Saat 20.45’te İstanbul Atatürk Havalimanından uçağımıza binerek altı buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Katmandu’ya varıyoruz. Daha uçağın merdivenlerinden inerken duyduğumuz baharat kokusunu sıcak havayla birlikte bütün vücudumuzda hissediyoruz. Fakat içimizde Katmanduyu keşfetme arzusundan koşar adımlarla merdivenlerden aşağı iniyoruz. Katmandu havalimanı oldukça küçük ve eski. Nepal vizesini sınır kapısından almak mümkün ve fiyatı 70TL

Gümrük işlemlerimizden sonra havaalanında bizleri bekleyen Nepal Komünist Partisi(Birleşik Marksist – Leninist) yetkilileriyle buluşarak kalacağımız otele doğru ilerliyoruz. Otelimize yerleşip yorgunluk duşumuzu aldıktan sonra NKP(BML) (**) kongresinin yapılacağı salona doğru ilerliyoruz.

Kongrenin yapıldığı salonun girişinde büyük bir izdihamla karşılaşıyoruz yaklaşık 10 bin kişi ellerinde orak çekiçli bayraklarıyla kongreye katılan yabancı delegasyonu karşılamak için birbirini eziyor. Arabadan inip salona doğru ilerlerken bütün halk Namaste diye bizleri selamlıyor.
Salona girerken bütün ülkelerin delegasyonları tek tek anons ediliyor. İşçi Partisi(Türkiye) dendiği zaman yumruklarımızı havaya kaldırarak bizlerde delegeleri selamlayarak yerimize geçiyoruz.
Kongreden notlar:
*Enternasyonal marşı çalınarak kongre açıldı.
*Salonda bulunan yaklaşık 4.000 kişi tam 6 saat boyunca büyük bir disiplinle kongreyi dinledi ve not aldı.
*Bütün yabancı parti temsilcileri partilerinin kongreyi tebrik mesajlarını okuyarak salona seslendi.
*Kongreye batı Asya’dan Rusya Komünist Partisi ve İşçi Partisi(Türkiye) katıldı
*Amerikan emperyalizmine karşı ulusların ortak mücadelesine vurgu yapıldı.
*NKP(BML) İktidarda bulunan en güçlü 2.parti
*Nepal Demokratik devrimi sırasında halka öncülük ederek devrimin yapılmasında büyük rol oynamıştır.

Akşam olduğunda NKP(BML) genel başkanı sayın Jhala Nath Khanal‘in ev sahipliğinde akşam yemeğine katıldık. Bu yorucu günün ardından otelimize dönerek uyumaya gidiyoruz.


Sabah uyanır uyanmaz şehri keşfetmeye başlıyoruz. Trafikte gördüğümüz bütün araçlar Hint ve Japon üretimi araçlardan oluşuyor. Eskimiş asfaltlar, sıvasız ve boyasız binalar bizleri hüzünlendirse de Nepallilerin sıcakkanlı tavırları bizleri tekrar mutlu etmeye yetiyor. Binaların ve yolların neden böyle olduğunu halka sorduğumuzda kendilerinin 2006 yılında Kral’ı devirerek Devrim yaptıklarını ve inşa sürecinin hala devam ettiğini söylüyorlar. Katmandu bir vadi üzerine kurulduğundan dolayı 4 mevsim boyunca ılıman bir iklime sahip.

Katmandu’nun en turistik bölgesi Thamel bölgesine giderek çarşıyı gezmeye başlıyoruz. Thamel, İstanbul da bulunan Tahtakale bölgesine çok benziyor ve genelde Nepal’e özgü hediyelik eşyalar satılmakta. Buda heykelleri, Kaşmir ve Yak yak kumaşları en revaçtaki satılan ürünler. Esnafla alışveriş pazarlık üzerinden ilerlemekte ve genelde çok ucuza alışveriş yapılmakta. Nepal’in para birimi Nepal Rupisidir ve yaklaşık olarak 1 TL = 50 NR etmektedir. Thamel genelde sırt çantalı gezginlerin vazgeçilmez duraklarından olmasından dolayı etrafında birçok hostel ve pansiyon bulunmakta ve fiyatları Türkiye ye oranla çok ucuz. Etrafımızda gördüğümüz insanların çoğu turist. Thamelde turistlerin sayısı Nepallilerden sayıca çok fazla. Yollarda yürürken etrafımızı seyyar satıcılar çevirerek ellerindeki ürünleri bizlere satmaya çalışıyor. Fiyatlar 1000 NR’den başlıyor ve pazarlıkla 200 NR’ye kadar düşüyor genellikle.

Katmandu sokaklarında yürümeye devam ederken polisler ile sohbete başlıyoruz ve merak ettiklerimizi soruyoruz. Öğrendiğimiz bilgiler gerçekten çok ilgi çekici. Nepal dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olması rağmen çok güvenli bir yer ve polislerin görev başındayken silah taşıması yasak. Aynı zamanda polisler mesai saatleri dışında polis olarak bir ayrıcalığa sahip değiller. Bu bilgileri öğrendikten sonra kendi ülkemizin durumunu düşününce işin içinden çıkamıyoruz doğrusu.

Nepal mutfağı çok lezzetli fakat çok baharatlı ve acı. Tavuk, sebze, pirinç başlıca tüketilen gıda maddeleri. Aynı zamanda yeme içme çok ucuz ortalama 200 NR’ye karnınızı fazlasıyla doyurabilir üzerine de güzel bir kahve içebilirsiniz.

Macerayı ve adrenalini seviyorsanız ve vaktinizde varsa Nepal tam size göre. Katmandudan sonra Himalaya dağlarına çıkabilir ve Nepal’in diğer şehirlerini keşfedebilirsiniz.






IMAG1547
 

Ekli dosyalar

  • IMAG1528.jpg
    IMAG1528.jpg
    123 KB · Görüntüleme: 176

Etiketler
Ynt: 1 Ay 3 Ülke Nepal, Bulgaristan, Yunanistan 1.bölüm Nepal

NEPAL KOMÜNİST PARTİSİ (BİRLEŞİK MARKSİST - LENİNİST) 9. ULUSAL KONGRESİ

 

Ekli dosyalar

  • cpnuml.jpg
    cpnuml.jpg
    66.5 KB · Görüntüleme: 222

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,442
Mesajlar
1,518,027
Kayıtlı Üye Sayımız
172,099
Kaydolan Son Üyemiz
Attorney58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst