16 Yaş Üzeri Araçların Kasko Değerini Aşmasından Ötürü Düşük Vergi Ödenmesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ayhanayhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,842

ayhanayhan

ARAMA KURTARMA m 05363764328459832..
Yer
..
?

Görüldüğü gibi, örneğimizdeki vatandaş, otomobilinin kasko değerine göre hesaplama yaptığında, yaklaşık 1.265 TL daha az MTV ödeyecek.

1- Öncelikle, aracınızın “kasko sigortası değerini” öğreneceksiniz.

2- Kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini hesaplayıp, tarifedeki verginizle kıyaslayacaksınız.

3- Tarifedeki MTV, kasko değerinin yüzde 5’inin altında ise, yapacağınız bir şey yok. Tarifeye göre MTV’yi ödeyeceksiniz. Yüzde 5’inin üzerinde ise, o zaman bir alt kademeye bakarak, ödeyeceğiniz vergiyi bulabilirsiniz (O da üzerinde ise ikinci alt kademeye bakılamıyor).

4- İndirimli tarifeden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen “bildirim formu” ile vergi dairesine başvuruda bulunulacak.

5- Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da “MTV indirimi” uygulamasından yararlanabiliyor.

BAŞVURU GEREKİYOR

Ödeyeceği MTV, aracının kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aştığını fark eden araç sahibinin, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Başka bir anlatımla, vergi dairesi bu hesaplamayı, başvuru olmadan kendiliğinden yapmıyor.

GEÇMİŞ YIL VERGİLERİ

Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahipleri, 2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında, kasko sigorta değerinin yüzde 5’inden fazla Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemişlerse, “düzeltme dilekçesi” vermek ve araçlarının “kasko sigorta değeri bildirim formunu” da eklemek suretiyle, fazla ödedikleri vergileri de iade olarak geri alabilirler.

Zamanaşımı süresi 5 yıl olduğu için, 2004-2008 yıllarında, fazla ödenen vergileri geri isteme bakımından, süre geçmesi diye bir durum da söz konusu değil.

Evet… Yapılması gerekenler bunlar. Şimdi sıra, bir hesap makinesi bulup, aracınızın kasko değeri ile 2009 yılı MTV’sini kıyaslamada…

Kaynak: Hürriyet

Etiketler
Ynt: 16 Yaş Üzeri Araçların Kasko Değerini Aşmasından Ötürü Düşük Vergi Ödenmesi

bu tamam biliniyor hemen hemen herkes tarafından ...ama ödenmesi gereken vergi ayı yada yılı zamanı geçince gene bu şekilde faydalanılabiliyormu ödemeye gidiilince ???

Ynt: 16 Yaş Üzeri Araçların Kasko Değerini Aşmasından Ötürü Düşük Vergi Ödenmesi

evet faydalanılıyor. geçen sene benim zj nin vergilerinin iki taksidini de eylül ayında ödedim tabi cezalı biçimde, bir hafta sonra sigortacıdan formu alıp vergi dairesine başvurdum fazla ödediğim miktar 8 gün içinde hesabıma yattı.. sıkıntı olmaz merak etmeyin

1 ve 2. taksitler için ayrı dilekçe vermek gerekiyormu yoksa sadece yılda bir mi veriyoruz dilekçeyi 8)

Biz sormadık, onlar da söylemediler ama, elinizde ilk taksidin dekontuyla gidince büyük olasılıkla sorun çıkmayacaktır diye düşünüyorum; ayrıca, dilekçe pek detaylı birşey değil, tekrardan kolayca hazırlanabilir.

kasko değeri bildirim formunu sigortacınızdan aldıktan sonra ilgili vergi dairesine dekontunuz ve ''o yıl içinde fazla ödediğiniz vergi tutarını aracın kasko indirimine giriyor olmasından dolayı geri almak istediğinizi'' belirten bir dilekçe ile başvuru yapın. dilekçeyi orada da yazabilirsiniz zaten yukarıda yazıldığı gibi çok önemli birşey değil sadece usulen yazmanız gerekiyor. her iki taksit için ayrı ayrı dilekçe yazmanıza da gerek yok. zaten siz dekont ve bildirim formuyla gittikten sonra ilgili kişi söyler şöyle şöyle bi dilekçe yazın hemen diye.. önemli olan bildirim formu ve dekontunuz. benim gibi yılın tüm vergi borcunu tek seferde ödememişseniz her iki taksidi öderken aldığınız dekontları birlikte götürün. kaybettiyseniz bulun :smiley: sorun çıkmasın..

saygılar

Bu işlem 16 yaş üzeri araçlara mı uygulanıyor? ben yaş sınırı olmadığını biliyordum

Yaş sınırı yok. Bende 98 zj 5.9 var. Bende faydalandım.

çok sağolun verilen bilgiler için teşekkür ederim ... ben yeni çıkan düzenleme ile yeni yeni faydalıcam da ondan biraz acemilik...geçen yıl kasko değerleri 95 yılından aşağı göstermiyor ve otomatikman benim aracım 1989 model olduğu içn faydalanamıyordum bu seneki yapılan yeni düzenleme ile 16 yaş ve üzeri araçlarda faydalanabiliyor olması hoş oldu tekrar teşekkürler herkese ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.