2001 Vitara Jlx İçin LPG

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan izzy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,456

izzy

punks not dead !!!
Yer
aydin
malesef tayinim cok dandik bi yere cıktıgı icin ekonomiyi düsünmek zorunda kaldım...hergün 55 km beni bekliyor artık..
lpg taktırmayı düsünüyorum...
66.000 km'de,, 1.6 benzinli,, 5 kapı vitara,, 2001 model için ne marka tavsiye edersiniz?yardım lütfen....atiker takalım iyidir dedi bi arkadas ama farazi tabi...kullanan yada bilen arkadasların yardımını bekliyorum.....

Etiketler
Ynt: 2001 Vitara Jlx İçin LPG

Bu konuyu ben de çok araştırıyorum. Günlük ortalama 100km yapmama rağmen henüz lpg konusunda net bir karara varamadım. Sebebi şu aracım 2000 model 1.6 jlx wagon. Araçta işim gereği ortalama 100kg sabit yükle dolaşıyorum. Bu şekilde şehirlerarası ve düz yollarda 5,6lt/100 km(0,185ytl) şehiriçi şehirlerarası karışık rampalı yollarda 7.7lt/100 km (0,254ytl) yakıt tüketiyorum.
Çevremde ve forumlarda araştırdığım kadarı ile vitaralara lpg takıldığında 100km'de karma 11 lt (0,185 - 0,205ytl) tüketim oluyor. Ayrıca sıralı sistem lpg takıldığı için her motor çalıştırıldığında takılan lpg kitinin markasına göre belli bir süre araç benzinle çalışıyor. Kesin emin olmamakla beraber bu süre brc, lovato gibi ithal kitlerde daha uzun. Lovato yetkilisinin ifadesine göre lpg kit üreticisinin standardize ettiği bu süreyi kısaltmak mümkün fakat aracın motoru için zaraarlı. Bu arada araç soğuk motorla çalıştığından yaklaşık olarak kışın 2,5 km yazın 1,5 km benzinle gidecek ve bu benzin tüketimi soğuk motorla olduğundan yüksek olacak. Bu tüketim yani sıralı sistemde benzin tüketimi konusunda çok kapsamlı bilgim yok fakat kullanıcı arkadaşlarımın söylediğine göre 25 lt lpg ile vitara 250 km yol yapıyor ve bu arada yaklaşık 3- 3.3 lt benzin(10ytl) tüketimi oluyor . Tabi bu benzin tüketimi çok göreceli çünkü 25 lt gaz tüketene kadar araba kaç kere çalıştırılacak buna göre değişir.
25 lt gaz + 3lt benzinle(46.25+10=56,25) 250 km gidildiğine göre sıralı sistem lpg'li bir vitara km'de 0,225 - 0,245 ytl yakıt tüketiyor. Ben benzinle 0,254ytl tükettiğimden %9-10 civarı bir tasarruf için lpg taktırmıyorum. Ama bu konuda bilgisi olan arkadaşlar konuyu aydınlatırlarsa sevinirim. Teşekkürler....

Lpg konusunda daha tecrübeli arkadaşlar muhakkak vardır. Ancak bende acizane bilgilerimi sizinle paylaşmak isterim.

1. Bana göre lpg taktırmadan bindiğiniz her kilometre zarar ediyorsunuz.
2. Sıralı sistemde ilk benzinle çalışma motor sıcaklığına göre ayarlanıyor. Bu motorun sıhhatli ve uzun süre çalışması için bence iyi bir durum.
3. Benzinle de olsa, lpg de, olsa dizel de olsa soğuk çalışma fazla yaktırır.
4. Avrupada lpg kullananlar vergilerden muaf tutuluyormuş, ücretli yollarda ücretsiz geçişle özendiriliyormuş. Neden ? Herşey temiz hava ve insana verilen değer...

Not : Görüşüm sadece lpg için. Vitara hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşacaklardır.

merhaba,
2000 model vitara kullanıyorum,yaklaşık 2 ay önce kartal mucip otogaz servisinde brc marka sıralı sistem taktırdım daha önce niye taktırmadım dedim.uzunyolda 80-100 km hızda ortalama 7,5-8 litre gaz yaktım bende şaşırdım..performans olarak herhangi bir fark göremedim...şahsen herkese tavsiye ederim.

Sn shark 72;
açıklamanız için teşekkürler. Yakıt tüketiminiz lpg'ye geçmek için cidden cezbedici. Deponuz kaç lt, genelde uzun mesafeler mi yoksa kısa kilometreli yolculıklar mı yapıyorsunuz ve en önemlisi bir depo gazı tüketene kadar ne kadar benzin harcıyorsunuz? Teşekkürler...

Sn By Seyyah;
Öncelikle bilgi paylaşımınız için sonsuz teşekkürler. Maddeler halinde yazdıklarınız için biraz daha açıklama rica edeceğim.
1- Lpg ve benzin fiyatlarını kıyasladığımızda lpg taktırmadan binilen her km zarar gibi görünüyor ama yukarıdaki mesajımda kendi benzim tüketim verilerimle forumlarda ve çevremde öğrendiğim 1,6 vitaraların lpg tüketimlerini kıyasladığımda lpg kitlerinin maliyetini de hesaba katarsak bana lpg şimdilik ekonomik gelmiyor. Özellikle lpg'li araçların benzin tüketimleri benim için kapalı kutu. Bu nedenle bu maddeyi biraz daha açarsanız sevinirim.
2-Sıralı sistemde aracın ilk benzinle çalışması tabii ki motor açısından iyi bir durum ama aracın yakıt tüketimi hesabı açısından dikkate alınacak bir değerde midir? Yoksa önemsenmeyecek derecede küçük bir rakam mıdır?
3- "Benzinle de olsa, lpg de, olsa dizel de olsa soğuk çalışma fazla yaktırır." Maddesi de bir gerçek fakat benzinli veya dizel bir motorun yakıt tüketimi hesabı yapılırken sonuçta soğukta da sıcakta da aynı yakıt kullanıldığından ortalama bir değer elde ediliyor. Fakat benzin + lpg ile çalışan bir araçta hesap yapmak için kullanıcılara danıştığımda ya hiç benzin tüketimi, aracın ilk çalışmada kaç km benzinle gittiği dikkate alınmıyor. Ya da benzin tüketim hesabı yapılırken aracın lpg takılmadan önceki km'de tükettiği benzin rakamı ölçü alınıyor. Fakat lpg'li araçlar özellikle kışları, yazları da motor soğukken olan çalışmalarında yüksek oranda benzin tüketirler kanaatindeyim. Tabi lpg kullanmadığımdan bunlar teorik yorum. Konu bildiğimin aksine ise açıklarsanız sevinrim.
Aklıma takılan bu konularda açıklamada bulunan tüm arkadaşlara teşekkürler. Lpg tüketim değerleri ile ilgili açıklamalarınızın beni lpg'ye geçişte olumlu yönlendirmesi dileğiyle...

LPG ve benzin arasında öyle uçuk bir tüketim farkı yok, en azından sıralı sistemlerde yok. Sizin yakaladığınız tüketim miktarları mucize gibi, bir zamanlar dünyanın en ekonomik benzinli aracı seçilen Honda Jazz ile bile bu değerleri yakalamak çok zor.

Benzinde bu değerleri yakaladığınıza göre, iyi ayarlanmış sıralı sistem LPG.de %10 gibi daha fazla LPG tüketeceksiniz. Bu durumda 11,4 YKR gibi bir tüketiminiz olur. LPG.ye alışınca benzine para vermek dokunur insana, motor soğukken benzinle çalışması çok rahatsız etmeyecek bir benzin maliyeti ortaya çıkartır, ben arada bir 20 YTL.lik benzin alıyorum, baya bir süre idare ediyor. LPG ile toplamda 47.000 km yol yapmış birisi olarak yaptığım en iyi seçimlerden birisi diyebilirim.

Marka konusunda sıralı sistemlerde maliyet açısından üst, orta ve alt sınıf var. Orta ile alt sınıf arasında ki fark anlaşılıyor, ama orta ile üst sınıf arasında ki paraya değermi emin değilim. Bence BRC, Landi Renzo, Romano, Lovato, Tartarini gibi orta sınıf sistemler iş görecektir.

Bozbuljack /Murat'ın görüşlerine katılıyorum..Kendi aracıma 2 yıl önce voltran/yerli üretim (Beyin yabancı) sıralı LPG taktırdım.
Yaklaşık 27000 km kullandım sıfır problem..ve bakım için gittigimde değişeçek malzeme varsa garantiden anında değiştiriyorlar.
sanırım 1000YTL gibi bir ücreti var..Sorunsuz ve iyi servis hiz. var tavsiye ederim.
Buarada benim araç 2000model 1,6 vitara..bilginiz olsun..

öncelikle herkese cok tesekkür ederim değerli fikirleriniz iiçin arkadaşlar.Murat Çelebi arkadaşım sizin lpg ne marka?

suzukinin bu kadar az yakması benide sasırttı. orjinal veriler bile bu kadar az degil galiba yoksa yanılıyormuyum?

Offroadpassion' Alıntı:
Bozbuljack /Murat'ın görüşlerine katılıyorum..Kendi aracıma 2 yıl önce voltran/yerli üretim (Beyin yabancı) sıralı LPG taktırdım.
Yaklaşık 27000 km kullandım sıfır problem.....................
2000 model otomatik vitarama ben de voltran takmıştım. Son derece memnun kaldım.
önceki benzinle sarfiyat ortalama 8-9 lt/100 km idi
lpg ile bu değer 9-10 lt/100 km oldu.
önce 30 lt tank almıştım sonra 45 lt ile değiştirdim zira uzun yolda sıkça yakıt almak zorunda kalıyordum
ilk çalışmada benzin akışı 35 derece su sıcaklığında lpg ye geçiyordu, ortalama 1,5-2 km de...Arada durup çalıştıgında su sıcaklığı yüksek olduğundan en çok 50 mt de lpg geçişi yapıyor.
Aracı çalıştırıp 40-50 km gittiğinizde ilk çalışmadaki benzin sarfı oransal olarak çok düşük kalıyor.
Kesinlikle tavsiye ederim, bence de taktırmadığınız her gün zarardır.
sevgiler
erdal

izzy' Alıntı:
öncelikle herkese cok tesekkür ederim değerli fikirleriniz iiçin arkadaşlar.Murat Çelebi arkadaşım sizin lpg ne marka?

Honda HRV - Landi Renzo
Honda Civic - Lovato
Jeep XJ - KME (AKME)
Mitsubishi Pajero - Romano

Bizim kullandıklarımız bunlar, KME diğerlerine göre daha ucuz bir sistem sanırım en ucuz sıralı sistemler içinde yer alabilir, Voltran, Atiker, FEMA gibi seçenekler içinde sayılabilir. Polonya malı, TÜV onaylı bir sistem, performans ve sorunsuzluk konularında memnunum ama yazılımının kısıtlı ayar imkanından şikayetçiyim, İtalyan malı diğer üç sistem çok başarılı; Landi Renzo üzerinde bir kaç parça Bosch tarafından üretilmiş.

Bilgi paylaşımında bulunan tüm arkadaşlara teşekkürler. Verdiğiniz bilgiler ışığında lpg'ye daha sıcak bakmaya başladım. İnşallah yakın zamanda taktırırım.

suzukinin bu kadar az yakması benide sasırttı. orjinal veriler bile bu kadar az degil galiba yoksa yanılıyormuyum?
Sayın Ophtha elimde suzuki için Santana motors tarafından basılan Vitara owner's manual adlı kullanım kitapçığı var. Buradaki veriler 1,6 16 valf manuel vites vitara için: şehirlerarası 6,5 lt şehiriçi 9.6lt kombine 7.7 lt. Benim yakaladığım yaz şartlarında 5.6 lt/100km rakamı klima kapalı ve çok sakin bir sürüşle hız 65- 80 arası ağırlıklı 4. vitesle. Kitapçık verisinin altına inmesi beni de şaşırttı. Fakat ölçümü aynı pompadan ve her iki dolumda da benzin gözle görünecek seviyede iç kapağın üzerine gelecek şekilde yaptığımdan hata olduğunu sanmıyorum. Aracımda yakıt tasarruf cihazı var onun etkisi de olabilir. Saygılar...

Ben 2006 2.0 grand vitarama BRC lpg dönüşümü uygulatmıştım. Çok memnunum. kağıthanede ithalatçı firmanın kendi servisi var, yüzlerce araca lpg dönüşümü yapmış bir firma, oldukça temiz iş çıkarıyorlar, tavsiye ederim.

Sn. İzzy;
Aracınıza Lpg taktırdınız mı?
Taktırdıysanız son durum nedir? ( lpg kitinin markası, araçta performans azalması veya artması, rolantide veya başka bir yerde anormallik, 100 km'de lpg tüketimi, benzin tüketimi vs.) Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar...

veteriner arkadasım henüz lpg taktırmadım..aydınlıyım.. burada sadece 2 marka bulabildim..diger arkadasların bahsettikleri için bu haftasonu izmire gidicem araştırıcam..çok yakında...ama ne marka bende bilmiyom..haber veririm!!slmlar..!!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,112
Kayıtlı Üye Sayımız
167,018
Kaydolan Son Üyemiz
spac emice

Çevrimiçi üyeler