Ynt: 2002 Discovery TD5 ile 2003 Discovery TD5
Serdar Bey,
TD5 kullanıcıları cevap verir diye düşünerekten, sorunuzu cevaplamamıştım. Bildiğimi yazayım, yanlışsa arkadaşlarım dülzetir.
TD5 elektronik beyin kontrolü ile çalışan bir makina. 136HP güç ve 320Nm tork (düz viteslileri 300Nm) üretir. motorun kendisi, şanzımanlar, tekerlerin çekişi, aracın viraj denge kabiliyeti, yükseklik ayarı vs bir çok noktası elektronik olarak sürekli ölçümlenerek çalışır.
Bu bir bakıma iyi, bir başka açıdan da kötü. Çalıştığı sürece mükemmel bir sistem... bozulursa, tamiri parça değişimi yolu ile yapılıyor. elektronik parçaların ne zaman bozulacağını bilemiyoruz. Mekanik motorların bir parçası yavaş yavaş bozulur. Ömrünü tamamlamak üzere olduğunu, size yan yollardan ifade eder. Elektronik parça ise son ana kadar çalışır. ama bir bakarsınız, anlamadığınız bir anda gitmiş. Bu tüm markalar için geçerli.
Normal şartlar altında, eğer alacağınız araç sağlamsa (yani büyük bir kaza geçirmemiş, bakımları düzenli ve yetkili servisler tarafından yapılmışsa) uzun süre sorunsuz kullanırsınız. Elektronik beyin kontrollü dizel motorların genel bakımı, mekanik mazot pompalı dizel motorlara göre bir miktar fazladır. En yüklü maliyeti dizel yakıt enjektörleri çıkarır. 1 enjektör 1750 TL civarıydı en son sorduğumda. 1'i arızalandığında, 5'ini de değiştirmeniz gerekiyor. Mazot pompası ve turbosu, mekanik pompalı LR marka dizel motorlar ile aşağı yukarı aynı fiyattadır.
Eğer av seyahatlerinizde sürekli nehir geçişleri veya çamur dolu parkurlar varsa ve avdan şehire dönüşünüz birkaç haftayı buluyorsa, ki aracınıza uzun süre bakım yaptıramayacağınız anlamına gelir, araca yapışan su ve çamur zamanla sensörlerde arızalara yol açabilir.
Sizin yerinizde olsaydım, ki mutlak olarak TD5 istediğinizi düşünüyorum, bir yetkili servise gider (Borusan hariç) ve kaskonun karşılamayacağı parçaların (dağda kırılabilecek malzemeler: far, radyatör, turbo, enjektör, pompa, yürüyen aksam vs) fiyatlarını öğrenirdim. bunlar size olası masraflarınızı gösterirdi.
Ama şunu unutmayın, sağlam bir Discovery TD5 aldıysanız, TD5'in yağını ve filtrelerini (yağ, su ve mazot) düzenli değiştirerek motora çok maliyetli bir bakım yapmadan en az 300.000km kullanırsınız.
Bunca açıklamaya rağmen, "siz ne kullanıyorsunuz" diye sorarsanız: hep bir V8 makinam olmasını hayal etmekle beraber, Discovery Seri 1 aracımda Ford marka mekanik mazot pompalı dizel bir makina kullanıyorum.
İyi günler.