2006 Nobel Edebiyat Ödülü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,712
Ynt: 2006 Nobel Edebiyat Ödülü

Orhan Pamuk' un aldığı nobel ödülünü tanımıyorum. Nobel ödülünün ne olduğunu tabiki biliyorum ama Orhan Bey!!! in aldığı nobel ödülünü tanımıyorum.

Etiketler

NoRiskNoFun' Alıntı:
Iceman; çok güzel bir tartışma ortamı var bombalama lütfen :smiley:

Peki arkadaşlar, sizin için önemli başarı nedir, örnek verir misiniz madem?

Aşağıdaki olay bana göre günümüz yöneticilerine de örnek olması gereken bir başarıdır.

"Bir İngiliz gazeteci ATATÜRK’le bir röportaj yapar ve bir yerinde Mustafa Kemal’e şöyle sorar gazeteci; ”Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?” Mustafa Kemal’in cevabı aynen şöyle :

“Şartlarımızı koyarız. Kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için. Eğer davet gelirse düşünürüz”. Evet, Birleşmiş Milletler sadece Türkiye’yi davet edebilmek için yasasını değiştirir ve ilk davet edilen ülke olur Mustafa Kemal’in ülkesi, Türkiyesi Birleşmiş Milletlere."

Elbette bunun Nobel , sportif yada müzik alanlarında ki başarı örnekleriyle ilgisi yok diyebilirsiniz.
Belki de gerçekten yoktur, ama Orhan Pamuk un Nobel edebiyat ödülü alma biçimiyle küçücükte olsa bir "benzer"liği var gibi geldi bana. Ama düz ama ters benzerlik... ;D
Bilmem yanılıyor muyum?

Bu kadar fazla tesadüfün üst üste gelerek ödülün kazanılması ödülün gerçekte neleri değerlendirerek verildiği sorusunu aklıma getiriyor."Yeni simgeler" mi...doğrusu pek inandırıcı değil.
İllaki batı toplumlarının övgüsünü/ödülünü alabilmak için kendi halkınızın tepkisini çekecek sizi sivriltecek şeylermi söylemeli/yapmalı...

gozumde zerre degeri olmayan biri
gozumde zerre degeri olmayan odul

batinin karsisinda oldugu degerlere sovun, odulu kapin.
bu kadar basit bence.
bir turkun bu odulu almasinin nesine sevinecegim ki o odul lekeliyse
daha da onemlisi, odulu alan yapmadigimiz bir soykirimin yapildigini soyleyen biriyse
neden gecen sene ki cumleleri sarfedene kadar nobel jurisi farkedemedi de o cumlelerden sonra pamuk farkedildi.

sabah gazetesinde sevdigim bir yazar vardir. yilmaz ozdil.
bugun ku yazisini okumanizi tavsiye ederim. dusuncelerimi ifade etmis.
bugune kadar nobel odulu alanlari da ornek vermis
islamiyete kufur ettigi icin taninan salman rusdi
uygarlasmamis kabilelere karsi zehirli gaz kullanmayi siddetle destekleyen churcill
ve Nazi karsiti diye odul verilen ancak nazi cikan gunter gras.

Bunlardan şunu çıkarabilir miyim: Orhan Pamuk'un romancı olarak hiçbir başarısı yok, bu ödülü de sadece ve sadece sivri söylemleri ile kazandı.. ???

Yapmayın arkadaşlar, dediğim gibi, fikirlerine katılmak katılmamak ayrı bir konu ama adam iyi romancı.. Sivri dilinin de aldığı ödüle katkısı vardır, onu da kimse inkar etmiyor ama neticede ben çıksam ve aynı şeyleri söylesem kimse bana Nobel vermez..

Nobel sizin için değerli olmayabilir ama bu dünyada yaşayan binbir çeşit milletten binbir çeşit adam için gayet önemli bir ödül.. Türk dendiğinde aklına sadece "oralarda bir yerde" bir üçüncü dünya ülkesi ve bir de "barbar Türk" ifadesi gelen bir sürü adam bu ve benzeri ödüller sayesinde fikrini değiştirecek, ne olur bunun da önemsiz olduğunu söylemeyin..

abyss' Alıntı:
...neden gecen sene ki cumleleri sarfedene kadar nobel jurisi farkedemedi de o cumlelerden sonra pamuk farkedildi.

...bugune kadar nobel odulu alanlari da ornek vermis
islamiyete kufur ettigi icin taninan salman rusdi
uygarlasmamis kabilelere karsi zehirli gaz kullanmayi siddetle destekleyen churcill
ve Nazi karsiti diye odul verilen ancak nazi cikan gunter gras.
bu fikirlere katılıyorum ayrıca
Hayır Sibel hanım yanlış anlaşılmasın karşı olnunan şey yapılan iş değil...O işleri daha öncedende yapan insanların aslını inkar edercesine söyledikleri...Demek istediğim o insanların nobeli alması için suyu bulandıracak şeylerimi yapmaları gerekir?

sibel bu memlekette, bu memleket için küfür edene tonlarca para veren çok kurum ve kuruluş var... bakınız sadece bir tanesi; george soros...
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=soros
(sorosla en ufak bir ilişkisi olan herhangi bir vakıf veya bireyin özbekistan ve türkmenistana girişinin yasak olduğunu belirteyim)

newyorkda kimsenin tanımadığı ve yazdıklarını birilerine okutmaya çalışırken tesadüfen bir reklam şirketiyle anlaşan ve bu anlaşma gereği kitaplarının ratingi amazon ve bilumum gazete/dergide balon gibi şişirilen yazar kimdir?
dünyada kitabının reklam filmini çeken ilk ve tek reklamsever/yazar kasa sahibi yazar kimdir?
inan bana "bu topraklarda 30bin kürt, 1milyon ermeni öldürüldü" demesinin tek sebebi yukarıda bahsettiğim reklam ve promosyonların bir parçasıdır... çünkü bu söylediklerine kendisi de inanmıyor. çünkü bu söyledikleri hakkında "hiçbir" delil yok.

herşeye rağmen iyi yada kötü, tamamen politik bir ödül olsa da nobeli türkiyenin alması beni sevindirdi.

ben de taiga, abyss gibi düşünüyorum.
orhan pamuk bu ödülü almadı, ne yazık ki(bence) hizmetinin karşılığında verdiler.
orhan pamuk kazandı, ama türkiye kaybetti(yine bence).
çünkü, bu konuyla ilgili haberlerin neredeyse tamamında konuya ek yapılmış orhan pamuk profilinde herkesce malum, "o" cümlesi yer almaktadır.

Sibelcim tabi ki Orhan Pamuk romancılığıyla bir önkoşulu yerine getirdi, Kral TV'de çıkan popçular bile bi önkoşulu yerine getiriyorlar (Banu Alkan hariç) ;D
Şimdi benim Orhan Pamuk'un romancılığına da bir lafım yok ama neden o malum lafları sarfetti bu adam? Bu lafların romancılığıyla ne alakası var? Niye kendi işine bakmıyor? Niye? çünkü sansasyonel laflarını söylemese dünyanın "nobelsiz iyi yazarlarından biri" olarak kalacak ;)
Arkadaşlar, hep aynı numara görmüyormusunuz? Aynı yemeği ısıtıp ısıtıp koyuyorlar önümüze
Kanada vatandaşı mı olmak istiyorsunuz? Türkiye'de zulüm görüyordum diyeceksiniz, Nobel mi almak istiyorsunuz Türkiye şerefsiz diyeceksiniz. Tabii bu dediklerim haysiyetli insanlar için hiç de kolay olmaz, malum bu ülkenin her karış toprağında verdiğimiz şehitlerin kanı ve hakkı var!

NoRiskNoFun' Alıntı:
Bunlardan şunu çıkarabilir miyim: Orhan Pamuk'un romancı olarak hiçbir başarısı yok, bu ödülü de sadece ve sadece sivri söylemleri ile kazandı.. ???

Yapmayın arkadaşlar, dediğim gibi, fikirlerine katılmak katılmamak ayrı bir konu ama adam iyi romancı.. Sivri dilinin de aldığı ödüle katkısı vardır, onu da kimse inkar etmiyor ama neticede ben çıksam ve aynı şeyleri söylesem kimse bana Nobel vermez..

Nobel sizin için değerli olmayabilir ama bu dünyada yaşayan binbir çeşit milletten binbir çeşit adam için gayet önemli bir ödül.. Türk dendiğinde aklına sadece "oralarda bir yerde" bir üçüncü dünya ülkesi ve bir de "barbar Türk" ifadesi gelen bir sürü adam bu ve benzeri ödüller sayesinde fikrini değiştirecek, ne olur bunun da önemsiz olduğunu söylemeyin..

çok değil, tek bir sorum var... neden nazım hikmet değil, yaşar kemal değil, aziz nesin değilde orhan pamuk? aziz nesinin bütün kitapları polonyadan azerbaycana kadar birçok ülkenin okullarında milyonlarca öğrenciye ders kitabı olarak okutulmuştur, hala da okutulan birçok memleket vardır...

fransız mahkemesi türkiyenin paris büyükelçisinin yargılanmasını 2. kez neden erteledi? sadece gerilim yaratmak için... bunları anlamayanların acilen alev alatlı okumasını tavsiye ederim...

taiga' Alıntı:
Aşağıdaki olay bana göre günümüz yöneticilerine de örnek olması gereken bir başarıdır.

"Bir İngiliz gazeteci ATATÜRK’le bir röportaj yapar ve bir yerinde Mustafa Kemal’e şöyle sorar gazeteci; ”Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?” Mustafa Kemal’in cevabı aynen şöyle :

“Şartlarımızı koyarız. Kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için. Eğer davet gelirse düşünürüz”. Evet, Birleşmiş Milletler sadece Türkiye’yi davet edebilmek için yasasını değiştirir ve ilk davet edilen ülke olur Mustafa Kemal’in ülkesi, Türkiyesi Birleşmiş Milletlere."

Elbette bunun Nobel , sportif yada müzik alanlarında ki başarı örnekleriyle ilgisi yok diyebilirsiniz.
Belki de gerçekten yoktur, ama Orhan Pamuk un Nobel edebiyat ödülü alma biçimiyle küçücükte olsa bir "benzer"liği var gibi geldi bana. Ama düz ama ters benzerlik... ;D
Bilmem yanılıyor muyum?

Aynen size katılıyorum..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

Çevrimiçi üyeler