2008 Nobel Ödülleri Yeni Sahiplerini Buldu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,407

SDC

Zirve
Mesajlar
2,513
Tepkime Puanı
5
Yer
İstanbul
Sayıları 809’a ulaşan Nobel Ödülü sahiplerine 12 yeni isim daha eklendi.
Ödül kazanan buluşlar bizleri yeniden uluslararası ticaret ve küresel salgın hastalıkların kaynaklarından, parlayan denizanası proteinleri ve parçacık fiziğine değin uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Fizik, kimya, tıp, edebiyat, barış ve ekonomi alanında verilen Nobel ödülleri, kurucusu Alfred Nobel’in 1896’da ölümünün yıldönümü olan 10 Aralık’ta sahiplerine ulaşacak.

Edebiyat Ödülü

Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clézio’ya "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kâşifi, duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni ayrılıkların yazarı" olmasından dolayı takdim edilecek.
Le Clézio 40’dan fazla denemede,romanda ve çocuk kitabında modern uygarlıklarla geleneksel kültürler arasındaki çatışmanın kültürel yer değiştirmeyle küreselleşmenin yolaçtığı sürgün ve kendini keşfetme üzerine yazmış.

Barış Ödülü

Finlandiya’nın eski devlet başkanı Martti Ahtisaari, farklı kıtalarda, 30 yılı aşkın bir süredir uluslararası anlaşmazlıkları çözmek adına göstermiş olduğu önemli çabalardan dolayı ödüle layık görüldü.
Birleşmiş Milletler ve çeşitli müzakere gruplarının temsilcisi olan Martti Ahtisaari, Kosova başta olmak üzere, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümünde arabuluculuk görevi üstlenmiş olan ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda 2004 yılında kimi çalışmalarda bulunmuş bir siyasetçi. 197 aday arasından seçilen Ahtisaari de yine 1,4 milyon dolar tutarındaki para ödülünün sahibi olacak.

Ekonomi Ödülü

Amerikan ekonomi uzmanı Paul Krugman “ticaretin yapısı ve ekonomik aktivitenin lokasyonu” konulu analizleriyle ödül almaya hak kazandı. Krugman, ödülün yanı sıra 1,4 milyon dolar tutarında para alacak. Kitapları da olan Krugman ABD'de Princeton Üniversitesi ekonomi ve uluslararası ilişkiler bölümünde olarak görev yapıyor.

Fizik Ödülü

Temel parçacıklar üzerine yapmış oldukları çalışmalarıyla 2 Amerikan ve 1 Japon olmak üzere 3 fizikçi tarafından paylaşıldı.

Chicago Üniversitesi’nden Japon asıllı Amerikalı fizikçi Yoichiro Nambu, 1960’larda başladığı “atom-altı parçacıklarda kendiliğinden simetri kırılmasının mekanizması” buluşu ile ödülün ½’lik kısmını almaya hak kazandı.
Japonya’daki Yüksek Enerjili Hızlandırıcı Örgütü’nden (KEK-High Energy Accelerator Research Organization) Makoto Kobayashi ve Kyoto Sangyo Üniversitesi’nden Toshihide Maskawa da “Doğadaki en azından üç kuark ailesinin varlığını öngören simetri kırılmasının kökenine” ilişkin çalışmalarıyla ödülün diğer yarısını paylaştılar. Ödülü paylaşacak olan 3 fizikçinin yapmış olduğu çalışma evrenin nasıl oluştuğunu ve onu yöneten fizik kuramlarını açıklamaya yardımcı olması açısından önem taşıyor.

Kimya Ödülü

Denizanasından yalıtılmış yeşil floresan proteini (green fluorescent protein – GFP), canlı hücrelerdeki yaşamın en ince ayrıntılarını dahi izlemeye olanak veren bir araca dönüştüren çalışmalarıyla 3 bilim insanı paylaştı : Boston Üniversitesi’nden Osamu Shimomura, Columbia Üniversitesi’nden Martin Chalfie ve California Üniversitesi’nden Roger Y.Tsien.
GFP tüm dünyadaki araştırmacılar tarafından beyin hücrelerinin gelişimlerini, tümörlerin büyümelerini ve kanser hücrelerinin yayılımlarını izlemek için kullanılıyor. GFP’nin bulunuşu, bilim dünyasına yapmış olduğu etki bakımından İsveç Bilimler Akademisi tarafından mikroskobun keşfine
benzetildi.

Tıp Ödülü

Birbirinden bağımsız gerçekleşen iki çalışma ile AIDS ve kanser virüslerini bulan Avrupalı bilim insanları arasında paylaşıldı.
Fransız bilim insanları Françoise Barré-Sinoussi ve Luc Montagnier “AIDS etkeni HIV virüsü”nü keşifleriyle ödülün yarısına layık görülürken, Alman bilim insanı Harald zur Hausen “serviks (rahim ağzı) kanseri etkeni HPV (Human papillomavirus) virüsü”nü keşfi nedeniyle ödülün diğer yarısını almaya hak kazandı.
Françoise Barré-Sinoussi ve Luc Montagnier’in bu buluşu, AIDS’in biyolojisinin anlaşılması ve antiviral ilaçlarla tedavisi için bu virüsle yakından çalışma olanağı sağlaması bakımından önem taşıyor.
Harald zur Hausen’in kadınlarda en yaygın görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserinin etkeni olan virüsü keşfiyse HPV’nin kansere nasıl yol açtığının anlaşılmasını ve HPV enfeksiyonuna karşı aşıların gelişimini sağladığı için önem kazanıyor.

BiLiMveTEKNiK

Kaynaklar:
http://nobelprize.org/ http://topics.nytimes.com/top/news/science/topics/nobel_prizes/index.html
http://edition.cnn.com/
http://www.washingtonpost.com/
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Mesajlar
1,527,266
Kayıtlı Üye Sayımız
166,761
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst