2009 da Karavanla İlgili Yönetmelik Ne Oldu Bilgisi Olan Var mı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kemal orhun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,763

kemal orhun

Kamp I
Mesajlar
144
Tepkime Puanı
2
Yer
ÇANAKKALE
selamlar, yeni yılda çıkacak veya çıkmıyacak çıkacak gibi olan yasalar konusunda epey bir araştırma yaptığım halde, hiç bir olumlu veya olumsuz bir sonuca ulaşamadım.böyle bir yasa taslağı için bilgisi olan arkadaşlar zannederim bir yanlışlığa sebep olmak istemediklerinden bekliyorlar.avrupa birliği uyum yasaları ise avrupada tüm motor karavanlarda istenilen nitelikler tümümde mevcutmu? yada avrupa birliği yasalarını bilen arkadaşlar varsa bu bilgileri bizlerle paylaşabilirlermi? ülkemizde test istasyonları hali hazırda olmadığı söyleniyosa ki ben inanıyorum burası bir eğitim kurumu gibi hatta ileri bile,zira eğitim yaşadıkça canlı kalır.burası yaşıyor.eyer bu yasalar yanında motor karavan almak isteyenlere yasa çıkaranlar bir uyum kolaylığı çıkaracaklarmı? yoksa biz bu kamp olaylarını pek sevmiyoruz sizde sevmeyin maddesi mi uygulıyacaklar? bu yasaları uygulıyacak olan kimler veya hangi kurumlar? bunların mail adreslerini bilen arkadaşlar varsa lütfen bildirsinler.onlar bizleri dinlemedi ise biz onlara ulaşıp dinletelim kendimizi.bıktık artık bizim iyiğiliğimizi bizden fazla düşünenlerden.burada yanlışım yoksa on binlerce üye var.demokratik haklarımızdan olan itiraz hakkımızı kullana biliriz.onlarda bizlerin ne kadar ilgili olduğumuzu anlasınlar.bu !!! konuda eyer site yönetimi uygun görürse !!! site yönetimi bu konuda beni cevaplarsa sevinirim...onlara sorun çıksın istemem.çok insanın yaratıcılık ve hayal psikolojisini bozan bu konuda sizlerden yardım bekliyorum.yardımcı olursanız sevinirim.bu yazım için site yönetiminin affına sığınıyorum.sorun olabilecek bir konu varsa beni uyarın lütfen.saygılarımla kemal orhun
 

Etiketler
Ynt: 2009 da Karavanla İlgili Yönetmelik Ne Oldu Bilgisi Olan Var mı?

2009 da karavanla ilgili yönetmelik ne oldu bilgisi olan var mı?
abs konusu açıklığa kavuştu mu?
 

Ynt: 2009 da Karavanla İlgili Yönetmelik Ne Oldu Bilgisi Olan Var mı?

Merhaba,
internette yaptığım araştırmada (birisi mevzuat.basbakanlik.gov.tr başka yerlerden de teyit ettim) 1.1.2009 dan itibaren geçerli olan AİTM yönetmeliği resmi gazetde yayınlanmış . Dolayısı ile daha önceki
21 Ekim 2004 tarih ve 25620 sayılı yönetmelik ve ona ek çıkan TSE 2007/6 tamimi artık geçerli değil. Ben baştan aşağıya okudum. Tüm standartlar eklerde tanımlanmış vaziyette. 87 sayfa.
Ne yazık ki hiçbir maddede kamp taşıtı ya da moto karavan ile ilgili en ufak bir tanım yok.
Biliyorsunuz yönetmeliğin baz aldığı 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu : (http://www.kgm.gov.tr/asps/trafik/TrKanun.html)
Kamp taşıtı: (Ek fıkra: 17/10/1996 - 4199/1 md.) Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır. diye tanımlıyor.

Ama ilginçtir Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilen TSE nin yönetmeliklerinde kamp taşıtı/motokaravana en ufak bir atıf yok. 8 kişiden fazla taşınamayacağına göre insan, motokaravanı M1 sınıfı araç diye tanımlamak istiyor, duyduğum kadarı ile M2 sınıfı araç olarak kontrollerin yapıldığı. Bununla ilgili net bir bilgi bulamadım.
Bu konu açığa çıkmadan yönetmelik eki hangi maddelerin bizim için geçerli olduğunu bilmek imkansız.
Özetle
2918 Karayolları Trafi Kanunu 29.madde, araç imal tadil yönetmeliğini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı hazırlar der. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu görevi 2004 yılında TSE'ye vermiştir ve TSE de 27068 saylı resmi gazetede 1.1.2009 dan itibaren geçerli olan AİTM yönetmeliğini yayınlamıştır. Eski yönetmelikler ve tamimler artık geçerli değildir demek mümkün. Yönetmelik ekleri ve referansları çok iyi irdelenmelidir.

Soru :
1- Motokaravan, AİTM yönetmeliğine göre EK I de yapılan araç kategori tanımlamalarından hangisine girmektedir ? Ben çözemedim. (Eskiden bir yerlerde hiç olmazsa kamp taşıtı/ motokaravan M sınıfı bir araçtır yazardı.)
Bunun cevabını buldum gibi :smiley: 2918 Trafik kanunundan TSE AİTM'ye gelmeden önce arada bir de Trafik yönetmeliği var. ( http://www.trafik.gov.tr/mevzuat/karayollari_trafik_yonetmeligi.asp) burada
"14) Özel Amaçlı Taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır." der. Bir de
"19) Kamp Taşıtı: Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu araçtır." var, aynı yönetmelikte.


Gene aynı yönetmelik araç sınıfları sayarken , L , M , N , O dan sonra

5) Özel Amaçlı Taşıt: Yolcu veya yük taşımak üzere özel bir işlevi yerine getirmek için kullanılan (bunun için özel gövde düzenekleri ve/veya ekipmanları gereklidir) M, N veya O sınıfı motorlu araçtır.
5.1) Motor Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı M sınıfı araçtır. ( Hangi M belli değil) <---------------
(i) koltuklar ve masa
(ii) koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı
(iii) yemek pişirme imkanları ve
(iv) depolama/saklama imkanları
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilmelidirler; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir. " der.

Bilgi sahibi olanların yardımı rica. ( güncel kanun/yönetmelik- ek belirterek.)
Oguz
 

Ynt: 2009 da Karavanla İlgili Yönetmelik Ne Oldu Bilgisi Olan Var mı?

AB uyum yasaları neticesinde bu kanunlar yürürlüğe girdiği için AB de ne uygulanıyorsa bizde o uygulanacak demektir. (Ben traktör tip onayı için araştırmıştım, AB ile birebir aynı çıkmıştı bizdeki)
http://www.ukmotorhomes.net/faqs.shtml bu sayfa okunabilir mesela...
 

Ynt: 2009 da Karavanla İlgili Yönetmelik Ne Oldu Bilgisi Olan Var mı?

MERHABA TEOS
BEN KARAVAN TUTKUSUYLA YATIP KALKAN BIRI OLDUM BIR ZAMANLAR DOKSANLI YILLARDA PANELVANIMIN ICINI UYGUN HALE GETIREREK ESIMLE BIRLIKTE IZMIR ALANYA ARASINDA SAHIL BOYU TURLAYARAK TATIL YAPIYORDUK COK GUZEL GUNLERIMIZ OLDU . NEVARKI UZULDUGUMUZ BIR KONU VARDI KI GITTIGIMIZ YERLERDE ARABAMIZA BAKIP <H.100< BIZE PAZARCI MUAMELESI YAPTIKLARINI HISSEDIYORDUK.BU NEDENLE KENDIMIZI ZORLAYIP 2006 SENESINDE BIR SIPRINTER412 D KAPYONET ALDIM VE BUNUKARAVANYAPTIRABILME GAYRETINE GIRDIM O ARALARDA BIR BEL RAHATSIZLIGIMDAN DOLAYI IKI YIL KADAR TEDAVI GORDUM .DOLAYISI ILEDE KARAVAN RUYAMA DA ARA VERDIM
SIMDI TEKRAR UZERINDE YOGUNLASIP ARASSTIRMALARA GIRDIM FAKAT SU FIYATLAR YOKU ŞOK ETTI BENI CARELER ARAMAYA BASLADIMBIR KISMINI KENDIM YAPAYIM BIR KISMINIDA YAPTIRAYIM GIBI FIKIRLER GELDI AKLIMA SON GUNLERDE EDINDIGIM BILGILERE GOREDE IYICE UMUTLARIM KIRILMAYA BASLADI YENIGENELGE NIN OLDUKCA ONUMU KESTIGINI FARKETTM SITEDESIZIN YAZILARINIZI OKUDUM SUREKLI KENDI LEHIME SOZCYKLER ARADIM SANKI ESKISINE YAKIN BIR YONETMELIK DEVAM EDECEKMIS GIBI BIR ANLAYISALAPILDIM .TABIKI BIR DE ŞU ABS SORUNU ACIKLIGA KAVUSURSA.
DIYORUMKI BENIM 97 MODEL KAMYONETIN UZERINE BIR KARAVANYAPABILMREM ICIN AYRICADA MALIYETLERI BIRAZ ASAGI CEKEBILMEK ICIN NASIL BIR YOL IZLEMEM GEREKIR BU BUROKRASININ ICINDE BENIM RUYAMI GERCEKLESTIRECEK HIC BIR MADDE YOKMUDUR ACABA .
HAYDI BANA UMIT VERECEK BIR IKI SEY SOYLEYIN
SONDERECE BILGISIZ VE UMITSIZ HISSEDIYORUM KENDIMI


HERKEZDEN RICA EDIYORUM YOKU BU ISIN CIKARYOLU
YOKMU BIR KOLAY YOLU
ILGILENENLERE SEVGI SAYGI VE TESEKKURLER

HH
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,494
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst