4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenanyama Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,393
Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Tiran – [/size]ARNAVUTLUK [size=18pt]
Tiran Edhem Bey Camii

Edhem Bey Camii, Osmanlı Devleti zamanında, bugünkü Arnavutluk Cumhuriyetinin başkenti Tiran'da inşa edilen cami


Edhem Bey Camii, Tiran'ın merkezindeki meydanda ve saat kulesinin yanında bulunmaktadır
Cami tek kubbeli ve kare planlıdır Caminin giriş kısmında revaklar bulunmaktadır Caminin ve revakların iç yüzeyi kalem işi nakışlarla süslüdür
Edhem Bey Camii, Arnavutlukta Enver Hoca'nın başlattığı Çin benzeri komünist uygulama sonucu 1966'da ibadete kapatıldı ve müze haline getirildi Enver Hoca’nın yıktırmadığı az sayıdaki cami
içinde en güzel süslemelere sahip olan Ethem Bey Camisi, özellikle dışındaki manzara betimli kalem işi süslemeleri ile başlı başına sanat eseri bence. Betimler en çok görülenler arasında Türk evleri, köprüler, doğal manzaralar ilk bakışta göze çarpanlardandır. Cami 1990'larda Arnavutluktaki komünist rejim ortadan kalktıktan ve demokrasiye geçildikten sonra yeniden ibadete açıldı


DSC06566.JPG


DSC06569.JPG


DSC06570.JPG


IMG_0495.JPG


IMG_0496.JPG
 

Etiketler



Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Ulcinj - KARADAĞ
Doğusunda Arnavutluk ve Kosova, kuzeyinde Sırbistan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek, güneyinde Adriyatik Denizi yer alır. Başkenti, Podgorica'dır (eskiden Titograd). Anayasasında Karadağ "demokratik, refah ve çevreci bir ülke" olarak tanımlanır.
Karadağ, eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Karadağ, Sırbistan'ın zorlamasıyla yeni Yugoslavya'ya katılmıştır. Karadağ'ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 Pazar günü yapılan referandumda çıkan % 55,5'lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı almıştır. 3 Haziran 2006'da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ'ın bağımsızlığını ilân etti.

DSC06596.JPG


DSC06597.JPG


DSC06604.JPG


DSC06603.JPG
 



Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

Sveti Stefan Adası
Budva’nın en ilginç yeri, dar bir yolla karaya bağlanan bir ada üzerinde 15. yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kurulan Pvodne köyü. Sonradan Sveti Stefan ismini almış. Kral ve kraliçelerin denize girdiği adanın ünlü konukları arasında Sophia Loren, Marliyn Monroe ve Liz Taylor, Prenses Margaret gibi gibi isimler var. Köyün son sakinleri 1955 yılında adayı terk etmiş. Ada, son olarak dünyaca ünlü bir otel zinciri tarafından satın alınmış. Şimdilerde yine dünyanın sayılı zenginlerini ağırlıyor.

DSC06608.JPG


DSC06609.JPG
 







Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

HIRVATİSTAN
Dubrovnik
Dubrovnik ya da eski adıyla Ragusa, Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağdan kalma tarihi eserleri ile ünlü şehri.
Şehrin nüfusu 49.000'dir. Hırvatistan 'ın 1991'de Yugoslavya'dan ayrılışı sırasında çıkan iç savaşta, Sırp saldırıları nedeniyle şehirdeki tarihi eserler önemli ölçüde zarar gördü. UNESCO'nun başlattığı restorasyon çalışmaları ile de 2005 yılı itibariyle şehir eski görünümünü büyük ölçüde kazandı. Plaj ve botanik bahçeleriyle ünlü Lokrum adası, şehri çevreleyen surlar ve Dubrovnik katedrali ile ünlüdür.
Dubrovnik'e Türk kaynaklarında da eski adıyla (Ragusa) rastlanmaktadır. Bu kentte kurulu şehir-devleti Ragusa Cumhuriyeti'ne I. Murat döneminde 1365 yılında ayrıcalık tanınmış, buna karşılık bu küçük devlet Osmanlı himayesine alınmış ve yıllık vergiye tâbi tutulmuştu. Napoleon Bonaparte dönemindeki savaşlar sırasında 1808 yılında şehre giren Fransız ordusu devlete de son vermiş ve şehri Fransa'ya bağlamış, 1815 yılında düzenlenen Viyana Kongresi ise şehri Avusturya yönetimine vermişti. Bu şekilde şehir üzerindeki 443 yıllık Osmanlı egemenliği de sona ermiştir.

DSC06635.JPG


DSC06636.JPG


DSC06639.JPG


DSC06640.JPG


DSC07295a.jpg
 



Ynt: 4 günde Makedonya,Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Saray Bosna, Kosova

BOSNA HERSEK
Poçiteli Köyü
Poçitel’in kelime anlamı ” başlangıç “. Türkler’in Bosna topraklarında kurduğu ilk köy olma özelliğine sahip. Neretva Nehri’nin kenarında bulunan bir tepeye kurulmuş olan köyün eski taş yapıları, arnavut kaldırımlısokakları,karşılıklı konumlanmış olan kaleleri, gözetleme kulesi, eski Türk Hamamı, Şişman İbrahim Paşa Camii ve kivi ağaçları görülmeye değer. Özellikle köy halkının küçük kese kağıtlarında sattığı kuru ve yaş meyveler çok iştah açıcı. Savaş öncesi yönetmenlerin ve ressamların gözde yerlerinden biriymiş Poçitel. Nam-ı diğer kaderin ve aşkın köyü…

IMG_0656.JPG


IMG_0657.JPG


IMG_0659.JPG


IMG_0660.JPG


IMG_0661.JPG
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,095
Mesajlar
1,528,655
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst