4X4 Lastikler Dönüşüm Tablosu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nkurtkaya Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,567

nkurtkaya

One life, live it!
Lastik çapı dönüşüm tablosu

Lastik_donusum_tablosu.jpg

Etiketler
Ynt: 4X4 Lastikler Dönüşüm Tablosu

Nejat bey benim merak ettiğim bir konu var. Acaba sizin bu konuda bir fikriniz varmı?
Yurt dışında kullanılan 33" 9.5" 15" lastikler var.
Bunların diğer sistemdeki (taban genişiliği / yanak oranı / cçap) karşılığını nasıl bulabilirim.
Bu tip lastik Türkiyede mevcutmudur?

hsbasar' Alıntı:
Nejat bey benim merak ettiğim bir konu var. Acaba sizin bu konuda bir fikriniz varmı?
Yurt dışında kullanılan 33" 9.5" 15" lastikler var.
Bunların diğer sistemdeki (taban genişiliği / yanak oranı / cçap) karşılığını nasıl bulabilirim.
Bu tip lastik Türkiyede mevcutmudur?

Sedat Bey;
32x11.50R 15 olsun.

Toplam çap zaten en başta yazan,yani 32" yani yaklaşık 813 mm lik toplam çap demek.
15" ise malum jantın çapı yani yaklaşık 381 mm
bu durumdan toplam çaptan jantın çapını çıkaralım,yani;
813-381=432 mm bu ne demek?Bu geriye kalan alt ve üst yanakların toplamı,yani yanak yüksekliği yaklaşık 216 mm .
Bütün bunlar lastiğin çapı (toplam yükseklik,jantın çapı,yanak yüksekliği )
Geriye kaldı 11.50". İşte bu 11.50"de lastiğin yaklaşık genişliğini gösterir ki buda yaklaşık 290 mm dir.
Karşılıkları yaklaşık olarak bunlardır.En azından hangi rakkamın neyi temsil ettiği açısından umarım aydınlatıcı olmuştur.
Yani bu lastik yaklaşık olarak 285/80 R 15 yada 295/75 R 15 gibi bişeydir diyebiliriz.
Şimdi 290 iken niye 285 yada 295 oldu diyebilirsiniz.Ama Avrupa ölçüleri bu şekilde, yani 275-285-295 v.s diye.
275-280-290 diye gitmiyor.

Benim sorunuzdan anladığım bu.İnşallah doğru anlamışımdır. :smiley:

Evet doğru anlamışsınız Erkan bey,
Benimde sonradan aklıma geldi bu şekilde hesaplamak.
hesaplamada 33" için 265/85/15 buldum ama bu veya buna yakın ölçü internette baktığım kadarı ile yok.
33" 9.5" 15" çok güzel oturuyor bizim araçlara, araç direk 5 santim yükselmiş oluyor hemde difransiyelden ;D

Kanalda aracın takılma sebebi ilk olarak diferansiyelin oturmasıdır. Motor çevirebiliyorsa büyük lastik en iyi yükseltmedir. Çünkü diferansiyeli yükseltir.

Benim şuan kullandığım lastiğin üzerinde sadece 8,25x16 yazıyor. Metre ile ölçtüğümde 33" gibi bir ebada karşılık geliyor.
Yukarıdaki hesapta neyi nereye koyacağız?

hsbasar' Alıntı:
Evet doğru anlamışsınız Erkan bey,
Benimde sonradan aklıma geldi bu şekilde hesaplamak.
hesaplamada 33" için 265/85/15 buldum ama bu veya buna yakın ölçü internette baktığım kadarı ile yok.
33" 9.5" 15" çok güzel oturuyor bizim araçlara, araç direk 5 santim yükselmiş oluyor hemde difransiyelden ;D

Sevindim :smiley:Evet haklısınız,33x9.50 R 15 için 265/85 R 15 karşılıyor.Ama maalesef bu ebatlarda lastik üretilmiyor.İşte bunun yerine 33x9.50 R 15 tarzı ölçüler ki aslında 265/85 R 15 ile 33x9.50 R 15 arasında bişey farketmiyor nerdeyse.Birisi mm cinsinden birisi ise inç cinsinden.İkiside aynı kapıya çıkıyor.E tabi 5 cm lik lastikten kaynaklaı yükseltme çekici oluyor yani ;D

nkurtkaya' Alıntı:
Benim şuan kullandığım lastiğin üzerinde sadece 8,25x16 yazıyor. Metre ile ölçtüğümde 33" gibi bir ebada karşılık geliyor.
Yukarıdaki hesapta neyi nereye koyacağız?

Hemen şöyle bi baktımda 8,25x16 değilde 8,25x15 bilgisi veriyim,belki bazı konularda fikir verir.
8,25x15 in 6,5" lik janttaki max çalışma altındaki genişliği 241 mm max yükseklik ise 850 mm ki 15" li haliyle yaklaşık 33" çıkıyor (ama tabi bu max çalışma altında ulaşabileceği max yükseklik.Siz durur haldeyken ölçmüşsünüz.)

CDM-SUBARU' Alıntı:
Hemen şöyle bi baktımda 8,25x16 değilde 8,25x15 bilgisi veriyim,belki bazı konularda fikir verir.
8,25x15 in 6,5" lik janttaki max çalışma altındaki genişliği 241 mm max yükseklik ise 850 mm ki 15" li haliyle yaklaşık 33" çıkıyor (ama tabi bu max çalışma altında ulaşabileceği max yükseklik.Siz durur haldeyken ölçmüşsünüz.)

Jant standart Defender jantı, 16". Lastikte de sadece 8,25x16 yazıyor. Dururken ölçtüğüm 33" e çok yakındı ama 8,25 ve 16 sayılarını kullanarak nasıl hesaplayacağımı bulamadım bir türlü. Taban genişliği de gerekiyor sanki.

nkurtkaya' Alıntı:
Jant standart Defender jantı, 16". Lastikte de sadece 8,25x16 yazıyor. Dururken ölçtüğüm 33" e çok yakındı ama 8,25 ve 16 sayılarını kullanarak nasıl hesaplayacağımı bulamadım bir türlü. Taban genişliği de gerekiyor sanki.

İşin aslı,bugüne kadar bende, hiç bu tip ebatların hesaplama yöntemine merak duymadım. :smiley:
Yok,bu tip ebatlaraın içinde tabanda var zaten.Hoş bu taban genişliği takılan jantın genişliğine göre değişiyor.Ama dediğim gibi bende hesaplama yöntemini hiç merak etmedim.

hsbasar' Alıntı:
...33" 9.5" 15" çok güzel oturuyor bizim araçlara, araç direk 5 santim yükselmiş oluyor hemde difransiyelden ;D

Sedat Bey,merak ettim,hangi ebattan 33" liğe geçişte 5 cm yükseliyor araç.
Çünkü aracın 5 cm yükselmesi demek,lastikler arasında 10 cm lik bir farkın olması gerektiğini gösterir.
Eh yani buda az buz bi fark değil ;D

sanırım sedat beyin lastikler 31", boyle oluncada aracın yukselmesi 2.5 cm yani 1" oluyor..

sedat bey bf goodrichde 33-10.5-15 var, ama turkiyede goremedim henüz..

omergin' Alıntı:
sanırım sedat beyin lastikler 31", boyle oluncada aracın yukselmesi 2.5 cm yani 1" oluyor..

sedat bey bf goodrichde 33-10.5-15 var, ama turkiyede goremedim henüz..

evet benimkiler 31" forumda okuduğum kadarı ile 33" kullanan arkadaşlar var.
lastik büyüyünce difransiyel yükseliyor ondan dolayı büyük lastik istiyorum ama türkiyeye gelen modellerde genelde lastiğin taban genişliği artıyor, bu da aracı yoruyor.
FJ40 ı satma niyetindeyim, eğer satmazsam yükseltmek yerine difransiyel korumaları yaptırıp rahat rahat gezeceğim ;D

CDM-SUBARU' Alıntı:
Sedat Bey,merak ettim,hangi ebattan 33" liğe geçişte 5 cm yükseliyor araç.
Çünkü aracın 5 cm yükselmesi demek,lastikler arasında 10 cm lik bir farkın olması gerektiğini gösterir.
Eh yani buda az buz bi fark değil ;D

Ben mantık hatası yapmışım burda. 31" den 33" e geçince lastik çapı 5 cm artıyor ama araç 2.5 cm yükseliyor.
O nedenlede benim için mantığını yitirmiştir olay :D

sedat bey 33" kullanan çokta, genişligi 10.5 olup jantıda 15 olan yok..

hsbasar' Alıntı:
evet benimkiler 31" forumda okuduğum kadarı ile 33" kullanan arkadaşlar var.
lastik büyüyünce difransiyel yükseliyor ondan dolayı büyük lastik istiyorum ama türkiyeye gelen modellerde genelde lastiğin taban genişliği artıyor, bu da aracı yoruyor.
FJ40 ı satma niyetindeyim, eğer satmazsam yükseltmek yerine difransiyel korumaları yaptırıp rahat rahat gezeceğim ;D

Silverstone'lara baktınız mı? 33" lerinin tabanı geniş değil. Michelin XZL modeline de bakabilirsiniz. Aşağıdaki resim 35" sanıırm.

Michelin XZL.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,152
Kayıtlı Üye Sayımız
167,047
Kaydolan Son Üyemiz
Sahin Dilek

Çevrimiçi üyeler