Hakan_Karaduman
Yeni Üye
14 Temmuz 2024'de 750 KG üzeri karavanımla İpsala üzerinden Yunanistan'a geçtik. Konuyu çok uzatmadan aklıma gelenleri madde madde, kolay okunabilir şekilde yazmak istiyorum
- Karavana da yeşil sigorta gerekiyor mu diye çok araştırdım. Bazıları gerekir derken, araç + karavan ağırlığı 3 tonu geçmiyorsa gerek yok diyen olmuştu. Ben garanti olsun diye ikisine de yaptırdım. Zaten karavan ayrı plakalı olduğundan yaptırmak daha mantıklıydı. Gelelim asıl soruya. Hayır sormuyorlar. Kimse sormuyor. Ne Türk tarafı ne de Yunan. Ama yaptırmakta elbette fayda var. İpsala'da ilk kapıyı geçtikten sonra solda yetkili acente var. Oradan da yaptırabilirsiniz
- Karavanla sıraya geçerken en sağda kalın. Bizim kapılardan sonra tekrar kuyruğa giriyorsunuz ancak en sağda ikili kuyruk oluyor. En soldaysanız sağa doğru kaymak biraz zor olabiliyor.
- Bizim tarafta araçtaki herkesin inmesi ve kameraya bakması isteniyor. İlk pencerede sadece pasaportlar veriliyor. İlk pencereyi geçince 2. pencerede araç ve karavan ruhsatları isteniyor. Bizim 750 kg üzeri olduğundan onun da ruhsatını verdik. 750 kg altında O1 belgesi istiyorlar mı bilmiyorum
- Yunan tarafı sadece pasaportları istiyor. Araç içindekilere bakmıyor bile.
- Otobanda giderken sürekli gişede duruyorsunuz. Bizdeki "çıkışa girince öde" mantığı yok. 20-30 km gidip gişe geçiyorsunuz. Sonra tekrar gidip yeni bir gişe. Yanınızda bozuk para bulundurun 0,30 euro ile 2,5 euro arasında rakamlar ödüyorsunuz gittiğiniz yolun uzunluğuna bağlı olarak
- Tuvaletiniz varsa İpsala'da beklerken gidin. Yunan otobanında çok nadir wc var. Benzinlik için ise otobandan çıkmanız gerek
- Benzinlikler bizim mantıkla çalışıyor. Kart ile ödeyecekseniz küçük benzinliklerde pos pompacıda oluyor. Benzinlik büyükse bizdeki gibi market içinde. Mazot yaklaşık 1,9 kusur euroydu.
- Selanik'e Atatürk Evi'ne giderseniz ana caddeye parketmeyin. % 1.000.000 ihtimal ceza yazıyorlar. Şanslıysanız plakanız yerinde duruyordur. Duruyorsa basın gidin. Online sistem yok. Sizi sınırda durdurmayacaklar. Ama genelde ceza ödensin diye plaka söküyorlarmış. Biz şanslıydık.
- Selanik tarafındaki Zampetas'a mutlaka uğrayın. Bilmeyenler için Karavan ve kamp malzemeleri satan bir store, karavan teknik servisi, ayrıca bahçesinde karavanla ücretsiz konaklatıyorlar.
- Ben Halkidiki bölgesi ve Selanik'e gittim (Selanik'e karavanı götürmedim) O bölgelerle ilgili sorunuz varsa bilgiler tazeyken yardımcı olurum
- Freeshop bizim tarafta pasaport ve ruhsat kontrolünden sonra. Gidişte de dönüşte de gidebiliyorsunuz. Yunan tarafınınkine gidişte gitmedim. Var mı bilmiyorum. Dönüşte ise pasaport kontrolünden sonra. Karavanla duracak yer sıkıntı. Tırların yanına parketmeye çalışın. Bizim şansımıza tır çıktı yerine girdik.
- Tüm yolculuk için bir video hazırlıyorum youtube a. Montajı bitince bilgi veririm