jimny nin amortisörleri niye zayıf olsunki, üretici kendi aracına niye zayıf amortisör koysun.
ha diyosan ki ben tümseklerden uçarak geçecem , arabayı yerden 50 cm havalandırıp aşağı düz düşüreceğim, o zaman evet, bu amortisörler "zayıf" kalır.
bu şartlarda sırf amortisörler değil, airbagler emniyet kemeri ve koltukları da değiştirsen iyi olur. tabi yere konma anında motor ve şanzımana binecek yükler için ileride de sık sık ustaları ziyaret edersin , aks mı kırarısın zincirmi kopartırsın dişli mi kırarsın pistonmu eğersin belli olmaz, amortisoru "zayıf" olan arabanın diğer yürüyeni de çok sağlam olmasa gerek....
sert amortisör ve yay daha zor esner, konforu rüyanda görürsün , ama dediğim gibi 50cm den uçacaksan, daha dayanıklı olur.
yayların getlerden çıkması için amortisörün yerinden çıkması veya kafasının kopup yayı boşa çıkarması gerekir.
bu tip bir durumda getli veya getsiz her türlü yay yerinden çıkar. lastik boşa düştüğünde yayı yerinde tutan , amortisörün açılmış haldeki tutma gücüdür.
amortisör esnemez, açılır veya kapanır. dik çalışır, kısa kalırsa 2-3 tümsekte havaya fırlarken ya kendini kopartır ya montaj yerinden çıkar. uzun olması sıkışma noktasının yukarı çeker, 10cm aşağı inmesi gereken yerde 5cm iner, şiddetli vurmada da patlar.
yeri geldiğinde otoyolda, yeri geldiğinde arazi kullanacağın bir aracı , böyle uygulamara teslim edersen, o arabayı asfaltta yolda tutamazsın. kitsiz (caster kolları olan kitler) , 5cm den fazla yükseltmelerde caster açılarını bozuyor, bu sebeple hız yaparsan araba sağa sola sapma yapar, düz gidemez, viyadüklerde rüzgar tepkilerinde beklemediğin şeyler gerçekleşebilir.
sırf araziye gircem, arabayı parçalamaktan korkmuyorum, cebim de para çok, kırdıkça yeniden yaptırırm, diyorsan,
bu uygulamaların sana bir zararı olmaz. ama bu kadar rahatsan zaten gidip 3000tl verip 4inch yukseltme kiti alırsın, kafanda rahat olur. diğer yapılması gerekenleri de takmış olurlar (denge kolu uzatmalar vs)
ama yok, yeri gelince ailemle, arkadaşlarımla gezicem, yazlığa gidicem, otoyola çıkıcam, 60km hızı geçerim, arabayı tümseklerden uçurmayı düşünmüyorum, paramı idareli kullanmalıyım.... diyorsan o zaman uygun fiyatla, orjinali bozmadan ufak tefek işlemlerle keyfini sürmeni öneririm.