Asya'daki Avrupa Hong kong

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 65
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,685
Ynt: Asya'daki Avrupa Hong kong

Tepeden inince Central denen şehir merkezinde dünyanın en uzun yürüyen merdivenini tecrübe ediyoruz. Yüksek bir tepeye çıkışı kolaylaştırmak için yapılmış merdivenden yarım saat süren yolculukta istediğiniz sokak başında inebiliyorsunuz.Ankara'nın dik tepelerinden birinde olan önceki evime ulaşmak için kanter içinde yokuş çıkarken hep bir yürüyen merdiven olmasını hayal etmşimdir.Hele dokuz aylık hamileyken kaldırım kenarlarında otura otura çıktığım günlerde nasılda böyle bir şeye ihtiyacım vardı.Ama işte bu ufaklıklardan farkımız biz hayal ediyoruz onlar gerçekleştiriyorlar.Ayrıca bu bölgede neredeyse bütün binaları üstten geçitlerle birbirine bağlamışlar. Tropikal yağış dönemlerinde bile hiç yere ayak basmadan şehri dolaşabilirsiniz.Üstelik geçitler bile klimalı.Yarımadaya dönüş için bu sefer deniz altındaki tüp geçitten geçen metroyu tercih ediyoruz.Ama deniz altından geçtiğimize dair hiç bir şey hissetmiyoruz.Üstelik yanlış durakta iniyoruz.Aslında doğru durakta inip yanlış olduğunu sanıyoruz.Bütün sokaklar o kadar birbirine benziyor ki.Sonra bir taksiye binip bir türlü taksici ile anlaşamayınca bir yerde iniyoruz.İndiğimiz yerde yeni bir pazar bulduk sevinci ile gezerken birden otelin olduğu sokağı görüyoruz.Farkediyoruz ki otelin yanındaki kadın pazarının diğer ucunda inmişiz. Aynı yerde saatlerdir dolanıp durmuşuz. ;DBugünü de alışveriş merkezlerinde noktalıyoruz.[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Etiketler

Aklıma gelmişken size de sorayım; bu insanlar neden sürekli benimle fotoğraf çektirmek istemiş olabilirler? Durmadan yanıma gelip bir fotoğraf çektirebilirmiyiz diye soruyorlardı. Öyle fotoğraf çektirilecek güzel bir kadın değilim.Gayet sıradan iki çocuklu balık etinde bir Türk kadın tipiyim.Acaba gözleri çekik olmayan biri onlara ilginç mi geldi?Biz onlara ilginç ilginç bakarken onlarda bize bakıyorlardı.Bu bölgeye gitmiş biri varsa insaniyet namına cevaplasın.Hala bir yerimde bir gariplik mi var diye bakınıp duruyorum. ;D ??? ???
Bunlar da her tür deniz canlısını yiyen Çinlilerin kurutulmuş balıkları.O kadar kötü kokuyor ki anlatamam.Adamlar ondan tığ gibi kalmışlar.Bizim kebapları görseler yemek neymiş anlarlar.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]
Bunlar da hamsi olsa gerek.
[attachment=5]

Gökdelenlerin arasında şehrin tam ortasında harika bir park var.Şimdi adını hatırlayamayacağım ama kesin tang ting çank gibi bir şeydir.Yağmurların cömertçe suladığı adada her karış topraktan rengarenk bitkiler fışkırmış.Bizim saksıda büyütmeye çalıştığımız çiçekler yol kenarlarında kendiliğinden çıkmış. Hong Kong dönence çizgisinin üzerinde, tropik iklimlerin başlangıç noktası. Kışın bile sıcaklık 20 derece civarında.Yazları siz düşünün.Güzel bir mevsimde gelmişiz.Bu aydan sonra bunaltıcı sıcaklar ve tayfunlar başlıyormuş. Kovayla boşaltırcasına muson yağmurlarında evden çıkmama uyarıları bile yapılıyormuş.
Dikkatimi çeken bir diğer şey de yol kenarlarında fotoğraf çektiren gelin damatlar oldu.Özellikle gökdelenlerin önünde fotoğraf çektirmek moda sanırım.Ama bazısı abartmış akan trafiğin önünde bile poz veriyordu.Bu ülke de ilginç olan şeylerden birisi de özel araçtan çok taksinin olması.Taksilerin tamamı toyota marka ve çok ucuz.Bunun sebebinin oto gazın Türkiye’nin onda biri fiyatına satılması olduğunu öğreniyoruz. (Yaklaşık 13 kuruşa denk geliyor)
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Hong kong pandaların da doğal yaşam alanı.Bu sevimli ayıcıkları görmek için Okyanus Park'a gittik ama kapanış saati oldukça erkenmiş,giremedik.Ama burası bir gün harcanacak değişik aktivitelerin,su oyunlarının,teleferiğin felan olduğu büyük bir eğlence merkeziymiş.Buralara bir daha yolum düşerse ilk önce bu parka gitmeyi düşünüyorum.Tabi bir de gidemediğimiz Disneylan'a.Sadece giriş kapısını çekebildik.

[attachment=5]

[attachment=1]

[attachment=2]

İngilizlerin hediyesi saat kulesi.

[attachment=3]

Tepeden gece görünüşü.

[attachment=4]

Çok teşekkür ederim.Ben de bebek ağlaması arasında keyifle yazıyorum.

Dördüncü günü Kowlon yarımadasını gezerek geçiriyorum.Geçiriyorum diyorum çünkü eşimin işi olduğu için öğlene kadar kendim gezdim.Üstelik yabancı dil namına sadece tarzanca konuşabiliyorum. Kaybolsam arayacak bir telefonum bile yok.Sadece otelin adresini ve cesaretimi yanıma alıp hepsi birbirine benzeyen sokaklara dalıyorum. Biraz alışveriş biraz müze gezisi yapıp yürüyerek iskele kenarına iniyorum. İskelenin merdivenleride birkaç saat oturuyorum.Belki de Hong kong'da geçirdiğim en güzel birkaç saat bu oluyor.Gidip gelen küçük kayıkların süzülüşleri,yüzüme vuran okyanus damlaları ve çevremden konuşulan hiç anlamadığım bu dilin büyüsü ile dünyanın bir ucunda tek başıma kendimle konuşuyorum.
Hissettiklerimi nasıl anlatırım bilmiyorum.Gözümü kapatınca hala o okyanusun seninliğini ve kokusunu duyuyorum.Biraz kızımı özlüyorum,biraz dünyayı gezme hayalimin bir adımını daha gerçekleştirmenin gururunu hissediyorum.Ve bana bu güzellikleri yaşatan Rabbime hamdediyorum.İnsanın hayallerinin gerçekleşmesi kadar haz verici çok az şey vardır dünyada.Orada geçirdiğim o iki saatin ardından kalkıp şehre karışırken artık herşey daha bir güzel görünüyor bana.
Oturduğum iskelden içime açılan okyanus.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

Sahil boyuna bir de yıldızlar yolu yapmışlar. Ünlülerin el izleri ve sinema dünyasına ait heykeller bulunuyor.Turistlerin oldukça ilgisini çeken bir yol olmuş.Ama bu tür filmlerle pek işim olmadığı için sadece zaten herkesin tanıdığı iki Hong konglu'yu seçebiliyorum:Buruce Lee ve Jackie Chan.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

Okuduğum bir yazıda Hong konglular için muz gibilerdir diyordu.Dışı sarı içi beyaz.Dışı Çinli içi İngiliz. Yıllarca İngiliz yönetiminde yaşayınca etkilenmişler haliyle.Yüz yıl az zaman değil.Şehir merkezinde her şey modern ve pırıl pırıl.parklardaki sürekli oturulan bankları bile gıcır gıcır siliyorlardı. Ama buraya kadar gördüklerinizin haricince bir de arka sokalar ve balıkçı köyleri var.İşte o köyler filmlerde gördüğümüz Hong kong'a daha bir yakın.Bundan sonrası bir balıkçı köyünün fotoğraflarıdır.Özellikle aşağıdaki tuvalet size bir filmi hatırlattı mı. Renga renga rengarenk.....

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

Sanırım oldukça dinlerine düşkün insanlar.Sokak aralarında küçük tapınaklar yapmışlar.Bizim mescit gibi bir şey anlaşılan. Bir de evlerin girişine ilk fotoğraftaki gibi bir şey yerleştirmişler. Ne olduğunu bilen varsa beni de aydınlatsın.Bu da bizim nazar boncuğu, at nalı benzeri bir şey olabilir.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

Yemek için börtü böcek toplayanlar.

[attachment=2]

Geleneksen balıkçı kıyafetleri.

[attachment=3]

[attachment=4]

Yanlış fotoğraf yüklemişim.Kusura bakmayın.Önceki mesajları düzeltebiliyor muyuz acaba? Böcek toplayanlar.

[attachment=1]

edebiyatçı' Alıntı:
Yanlış fotoğraf yüklemişim.Kusura bakmayın.Önceki mesajları düzeltebiliyor muyuz acaba? Böcek toplayanlar.

mesaj ve eklerini mesaji yayınladıktan sonraki ilk 12 saat içerisinde kendiniz değiştirebilirsiniz (yani mesajınızın üzerindeki değiştir butonu aktif ise ).
daha sonrasında ise önemli bir düzeltme ise Moderatör arkadaşlara rica ederseniz onlar düzeltebilirler..
ama biz zaten açıklamanızdan anladık düzeltmesenizde .. tşk.

Hong Kong'dayken Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'ne bağlı Shenzhen şehrine vizesiz geçebileceğimizi öğrendik.(yeşil pasaportumuz olduğu için)Gezimizin bir gününü de bu şehre ayırdık. Eşimin amacı elektronik alışverişi yapmak benim ise bir başka ülkenin en azından bir şehrini görmekti. Tabiki günün büyük kısmında ben kazandım. Sabah erkenden kalkıp sınıra kadar metro ile gittik.Pasaport kontrolünden sonra yine metro ile şehir merkezine geçtik.Toplam bir buçuk saatimizi aldı.Çin gerçekten ilk görüşte bile Hong Kong'dan kültür olarak farklı bir yer.Özellikle alışveriş için muhatap olduğumuz Çinliler bize farklı bir ülkede olduğumuzu sıkça hissettirdi.Pazarlıkla fiyat neredeyse yarıya çekilebiliyor. Şehre indiğimizde öncelikle bolca dilenci gözümüze çarptı.

Bu kadın sanırım bir yakınının külleri ile ağlayarak dileniyordu.Ne dediğini anlamayı çok isterdim.
[attachment=1]

[attachment=3]

Çöpten pilav yiyordu.

[attachment=4]

Biraz da Çin

Para birimi olarak Hong Kong'da Hong Kong doları, Çin'de ise Yuan. Değerleri birbirine oldukça yakın.Shenzhen yirmi yıl öncesine kadar küçük bir köymüş. Çoğu haritada ismi bile geçmiyormuş. Şimdi ise her yeri gökdelen inşaatları ile dolu dev bir şehir. Sokakları hareketli.Çarşıda çoğu ürün yanıbaşındaki Hong Kong'a göre ucuz.Zaten Hong Kong'a alternatif olarak kurulmuş.En güzel mağazalarda bile hesap makinesi yardımı ile pazarlık yapılabiliyor.
Shenzhen şehrinde günümüzün büyük kısmını Window of The World isimli parkta geçirdik.Üstelikte koştura koştura gezdik.Bu park o kadar büyük ki bir tam günde bile zor gezilir.Dünya harikaları, tarihsel miraslar ve doğal güzelliklerin birer minyatürünün bulunduğu bu parkta minyatürler bizim minyatürk'e göre oldukça büyükler.Örneğin eyfel 1/3 oranında küçültülmüş.Bir çoğu gerçeğine yakın bir his veriyor.Türkiye'den de Ayasofya'yı gördük. 130'un üzerinde minyatür varmış.Çeşitli gösteri ve eğlencelerle de hareketlendirilen park tam bir eğlence merkezine dönüşmüş.Bizde bir yandan değişik tropikal meyve sularını taderken bir yandan da küçük bir dünya turu yapmanın zevkini yaşadıdık.Yüzlerce fotoğraftan seçmeler:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]