Avrupa Seyahati Anılarımız

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Bünyamin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,805
Tesekkürler Cavid Bey;

Ben de gezi notlarımın, benden sonra yurt dışına çıkacaklara faydalı olmasını diliyorum. Bu yüzden, hotlarıma yorum yapılmasını. soru sorulmasını bekliyorum. Sorulara göre notlarımın seyrini değiştirebileyim istiyorum. Gezinin daha başları olmasına rağmen insanların en çok maliyetle ilgili merakları olduğunu fark edince, gezinin sonana koymayı düyşündüğüm maliyet bölümünü araya sıkıştırıverdim. Henüz Kosova Prizren, Priştina ile ilgili bölümü dahi bitirememiştim. Arkasından Budva ve Kotor gelecek. Daha sonra en geniş bölümlerden biri olacak Dubrovnik Bölümünü yazacağım. (Ney yazık ki Dubrovnik THY personeliyle eşinin bir döviz bürosundaki kamera görüntülerine bakılarak tutuklanmasıyla Türk insanının aklında kötü bir yer edindi.)
Oradan Bosna Hersek, yeniden Hırvatistan-Zagrep, Slovenya, Avusturya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan (Bu bölüm de ilginç olacak), Sırbistan, yeniden Makedonya ve Yeniden Yunanistan var....
Gecikince tadı kaçıyor mu bilmiyorum ama işimden fırsat buldukça yazacağım.
İlginiz için teşekkür ediyorum.
İnşallah, bu turu ileride karavanımla (Sahip olabilecek miyim acaba) tekrarlayacağım.
Hoşçakalın!

Etiketler
Ynt: Avrupa Seyahati Anılarımız

Bünyamin bey gezi rotanızın çok benzerini 2010 yaz başında ben de yapmayı düşünüyorum.Gezi notlarınızın tamamını okuduktan sonra izininiz olursa size soracağım pek çok soru olacak. (Ancak verdiğiniz blog linki çalışmıyor.)
Şimdilik iyi günler...

Serhat Bey; linki kontrol ettim. Çalışıyor.
http://avrupaseyahati.blogspot.com/
Sorularınızı bekliyorum. Bildiğim bir konu olursa, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.
Ayrıca bu linkteki gezi notlarını, Gezenbilir sitesinde Gezi Anıları bölümünde, Avrupa alt linkinde ayrıca www.kampkaravan.org forumundaki gezi anıları bölümünde de yanıtlıyorum. ancak kendi bloğumda daha çok ayrıntı ve bol fotoğraf bulunuyor.
Selamlar.
Bünyamin.

Merhaba Bünyamin Bey;
Gezi notlarınızı büyük bi ilgiyle okuyorum. İnanın böyle faydalı olan başka bi yazıya rastlamadım. Ellerinize sağlık. Ben kamuda çalışan bi hekimim. Ben ve ailemde yeşil pasaport var. Ben de sizinkine benzer bi güzergah çizmiştim kemdimize. Ama araçla hiç yurtdışı tecrübemiz yoktu. Lakin cahil cesur olur misali dalmıştık bi rüyanın içine . Ancaak sizin yazılarınızı okuyunca ne kadar da gözü kapalı yapmışız planımızı dedik kendimize. Bu arada vazgeçmiş değiliz. Artık ne yapacağımızı bilir vaziyette hazırlıklarımıza başlıyoruz. İnanır mısınız navigasyon cihazı duymuştum ama böyle işe yarar bişey olduğunu sizden öğrendim ve tabi ki ne kadar gerekli olduğunu. Diyorum ya cahillik böyle bişey . Ayrıca Yunanistan'ın yeşil pasaporta vize istediğini de sizden öğrendim. Bunları yine öğrenecektim internetten ama siz bana 3 ay gibi bi zamanı hediye ettiniz. Ben başlangıcı Bulgaristan yapmıştım. Tavsiyenize uyarak Yunanistan'dan girip oradan çıkacağız. Bi aksilik çıkmazsa mayıs sonu haziran başı planlıyoruz. Haa bu arada, hiç olmazsa port bagajı akıl etmiştik. Buna da çocuklar gibi sevindik (!!) Yalnız bizim süremiz biraz daha sınırlı. 16 gün kadar. Güzergahı vereyim kısaca: Selanik, Üsküp, Belgrad, Viyana, Münih. Oradan İtalya.Bu ülkede kardeşim var. Bikaç gün İtalya içi seyahat. Planları onlara bıraktık. Sonra dönüş Trieste üzerinden Adriyatik boyunca güneye ve sonra Manastır, Saraybosna, Ohrid ve yine Selanik üzerinden Türkiye. Henüz kesin son şekli değil tabi ama buna yakın. Umarım bu rüyamız gerçek olur. Size sormak istediğim birkaç soru var.
1. Navigasyon cihazı konusunda fazla bilgim olmadığı için kafam çok karıştı okuduğum şeylerden. Sizin aldığınız marka Mio nun bile çok çeşitli modelleri var. Hangisini önerirsiniz? Siz aldığınız modeli neden seçtiniz?
2. Yol boyunca dikkat edilmesi gereken yerler nerelerdir? Güvenlik açısından.
3. Bizim güzergah hakkında yorum yapar mısınız?
4. İngilizceye çok iyi hakim olmak gerekir mi? Benim İngilizcem ortanın biraz üstü. Yeterli mi?
5. Süre sizce yeter mi? Biz bazı ülke ve şehirlerde sizin kadar çok kalmayı düşünmüyoruz. Ama tabi evdeki hesap çarşıya uymaz. Yorumunuz nedir?
6. Dönüşte Tiran'a uğramayı düşündük. İyi bir fikir midir?
7. Sizin yolculuğunuzda eşiniz de aracı kullandı mı? Biz eşimle dönüşümlü kullanacağız. Bize süre anlamında faydası olur mu?
8. Zamandan kazanmak için gece yolculuğu yapmayı düşündük. Dönüşümlü olarak araç kullanıp uyuruz diye aklımızdan geçti. Güvenliğimizi riske eder miyiz sizce.? Tabi arabada annem ve 5 yaşındaki kızım da (ikisi de yeşil pasaportlu) olacak. Onları da yormadan tabiki.
9. Çocuk konusunda zorunluluk olan ülkeler var mı? Mesela çocuk koltuğu vs. gibi. ( Bu arada bizim kız hayatta oturmaz o koltuğa ayrı mesele)
Çok uzun oldu biliyorum ama sizi yormazsam yanıt verir misiniz lütfen? Ailenize sevgiler..Şimdiden teşekkürler.

Tekrar merhaba,
Güzergahı verirken son bölümde bi hata yapmışım sanırım.Onu düzeltmek istedim. Mostar, Saraybosna, Ohrid, Manastır olması gerekiyordu.Sonra tekrar Selanik tabiki. Teşekkürler.

Sayın Semanur Hanım;
Sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.
1-Ben Mio'nun C 520 modelini satın almıştım. Ama o günden bugüne çok yeni modeller çıktı ve fiyatı da bir miktar ucuzladı diye biliyorum. Navigasyon cihazında 2009 veya 2010 sürümü Avrupa haritası bulunması yeterli. Türkçe olursa kullanımı daha kolay olur. Teknosa, Vatan Bilgisayar gibi teknomarketleri gezerseniz çeşitli modeller hakkında bilgi alabilirsiniz.
2-Yunanistan güvenli. Makedonya'da sıkıntı yaşayabileceğimi ummuştum ama yanıldım. Saraybosna'dan Zagrep'e gitmek üzere şehir merkezinden çıkarken kaza nedeniyle trafikte 2 saate yakınkaplumbağa hızıyla ilerledim. Çingene çocukları ön cama su fışkırtıp silmek suretiyle para istediler. Karınca gibi çogaldılar. İnat ettim vermedim. Saraybosna'da dikkat etmek lazım. Diğer yerlerde gücvenlik zafiyeti hissetmedim.
3-Güzergahınız iyi. Ohrid'e girmek için yolunuzu biraz saptıracaksınız ama değer. Ohrid merkezinde değil, yine Ohrid Gölü kıyısında ve Ohrid şehrine 12km mesafedeki Struga'da kalmanızı öneririm. Konaklama için telefon verebilirim. Diyaliz hemşiresi Ferhunde Hanım'ın evinin alt katındaki odada konaklarsınız, oğlu Cedi ve Kızı Hayal sizi gezdirir. Otomobille İtalya'ya gitmedim. 2006'daki uçak+tren seyahatimizde ailece gitmiştik. (Bu geziyle ilgili yazılara değil ama fotolara www.picasaweb.com adresinden bünyamin tokmak diye yazarsanız ulaşabilirsiniz) İtalya'da hırsızlığın çok olduğunu hep okudum. Ben iki kez bir iş seyahati nedeniyle grupla, birkez de 2006'da ailemle olmak üzere iki kez İtalya'ya gttim. Napoli'nin dışında hiç kırkmadım. Napoli'de çokdikkatli, diğer yerlerde de dikkatli olmak gerekir. Ama 16 gün için güzergahı biraz daha kısaltabilir ya da tatil süresini hiç olmazsa 20 güne çıkartabilirseniz iyi olur.
4-Ortanın üstü İngilizce sizin için yeterli. Benim ingilizcem ortanın epey altı. Yanımda üniv öğrencisi kızım vardı onun ingilizcesi orta üstü veya iyi... O yetti. Size de yeter. ama gitmeden biraz daha çalışırsanız iyi olur. Ama mesele etmeyin
5- S

Devam ediyorum Semanur Hanım;
5-Süre meselesine yukarıda değindim. Çıkmışken, azıcık daha uzatın seyahatinizi. Türkiye'ye döndükten sonra işe başlama süresinden önce de 3-4 günlük pay bırakın ki, herhangi bir aksaklık, gecikmeden ötürü sıkıntı yaşamayın. Ama kafanıza koymuşsanız ve bu yıl mutlaka gitmek istiyorsanız, ertelemeyin ve gidin. Yoksa içinizde ukde kalır,
6-Dönüşte Tiran'a Arnavutluk'a kesinlikle uğramayın. Önereni hiç duymadım. Trafik ve bir sürü sorundan bahsedenlerle bu gezide rast geldim.
7-Eşim otomobili kullanmadı sayılır. Dönüşte Yunanistan'dan çıkmak üzereyken çok kısa süre kullandı. Ona gerek kalmadı çünkü ben günlük 250-350 KM arasında yol kat ettim ve çok yorulmadım. İki ayrı kişi ayrı ayrı beynelmilel (Uluslararası) ehliyet alıp, fazladan masraf etmeyin. Çıkışta soruluyor ama sonradan sorana ratlamadım.
8-Gece yolculuğu yapmanızı önermem. Gündüz etrafı da seyredin. Ayrıca gece yolculuk yapıp, nerede konaklayacaksınız? Otomobilde uyumayı düşünüyorsanız belki gece 24.00e kadar otomobil kullanıp, sonra uyumak olabilir... ama biz bir tek gece Zagrep'te otomobilde uyuduk. Dediğim gibi Saraybosna'dan geç çıkınca Zagrep'e geç kaldık ve otel fiyatları da pahalı olduğundan, sabaha da az kaldığından otoparkta uyuduk
9-Almanya ve Avusturya'da çocuk koltuğu sorun olabilir. Önveki seyahatlerimizde bindiğimiz taksiler o zaman 6 yaşında olan çocuğumuz için bagajdan çocuk koltuğu çıkartıp takıyorlardı. Ama internetter araştırmak gerekir. Ayrıca çocuk koltuğu arka koltukta kalabalık oluşturacaktır. Çünkü otomobilir her santimetrakerey bile ihtiyacınız olacak. Ayrıca portbagaj da taktırın derim. Çok yararlı oluyor.

Semanur Hanım son düzeltmenizi de gördüm. Elbette güzergah böyle olacak. Dediğim gibi Ohrid'e girmek için biraz yolu saptıracaksınız ama olsun. Değer bence.
Çıkmadan önce seyahat sağlık sifortası yaptırmayı unutmayın. Pahalı değil. 4 kişi için 21 günlük çok olsa 120 TL falan tutar ama hastalıkta kazada çok faydasını görürsünüz
İlk kez yurt dışına çıkacağınızı da yazmışsınız. Olsun. Her şeyin bir ilki vardır. Cahil cesareti olmasa, hiç bir şey gerçekleştiremezsiniz. İnanın, döndüğünüzde müthiş bir tecrübe ve macera yaşadığınız için mutlu olacaksınız....
Ve her yıl yeni bir seyahate çıkmayı çok isteyeceksiniz

Selam Bünyamin Bey,
Verdiğiniz biligi ve yorumlarınız için çok teşekkür ederiz. İnanın işimize çok yarayacak. Süre konusu işlerden dolayı aynı olmak zorunda kaldı. Ama güzergahta biraz kısaltma yaptık.Yine de hiç biyerden vazgeçemiyoruz kolay kolay. En azından içinden geçelim diyoruz. Ancak daha kesin değil tabi. 3 ay gibi uzun bi süre daha var. Değişiklikler olacaktır mutlaka. Adriyatik kıyıları çok zorladı bizi. Senj ve Splitte kalaım dedik ama çok pahalı. Lakin başka kalınacak yer de yok gibi görünüyor. Henüz bilemiyoruz.Bütçeyi mi artırsak yoksa Adriyatik kıyılarını mı kısaltsak? Yol da uzun, kalmadan da devam etmek olmaz. Ayrıca www.booking.com da da tarihlerden mi nedendir hiç bütçemize göre ucuz otel bulamadık. Tarih yaklaştıkça daha da ucuzlar mı sizce? 21 Mayıs-6 Haziran arası planlıyoruz yolculuğu. Tekrar çok teşekkürler...

Semanur Hanım tekrar selam;
Tatil süresini uzatamıyorsanız, mecburen konaklama yerlerini azaltacaksınız. Split'i bilmiyorum. Ama, ne olursa olsun Adriyatik kıyılarını görmeden, bu yaptığınız gezi yavanlaşacaktır. Adriyatik kıyıları mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Size önerim. Split'te değil ama mutlaka Dubrovnik'te konaklayınız. Dubrovnik, tarihi ve turistik, şirin bir şehir. Dubrovnik'e gitmeden önce booking.com'tan rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Split'ten Dubrovnik'e girer girmez, ana yol üzerinde, masmavi koy ve tarihi kale manzaralı küçük 2 katlı evlerin birer-ikişer odası turistlere kiraya veriliyor. Bu evlerin kapısında ''SOBE'' veya ''APARTMAN'' yazısı göreceksiniz. Bu (Boş oda, yatak var) anlamındadır. Biz (iki çocuğumuzla birlikte 4 kişi, birbirine geçme 2 odası, bir açık mutfağı olan, Dubrovnik Koyu ve tarihi kent manzaralı bir ev pansiyonunda 3 gece için toplam 120 Avro ödedik. Yani günlüğü 40 Avro. Bu manzarayı da 5 yıldızlı otellerde bulabilir miydik bilemiyorum. Eğer yol kenarında ''SOBE'' yazılı evlerde boş yer bulamazsanız, yat limanına doğru inin, daha otomobilinizi park ederken yanınıza yaşlı amca teyzeler (Belki de gençler) ellerinde ''SOBE'' yazılı kağıtla gelip, boş oda, pansiyonları bulunduğunu söyleyeceklerdir. Makedonya Ohrid veya Struga'da da aynı yöntemle oda bulabilirsiniz. Ama Struga'da boşuna aranmayın. Türk asıllı Ferhunde Ayderçe Hanım'ın ev pansiyonunda konaklayabilirsiniz. (Lüks düşkünü olmayacağınızı hesap ederek bunu söylüyorum. Temiz bir oda, temiz bir yatak-çarşaf ve banyo için sıcak su yeter diyorsanız bu ev pansiyonlar yeterli) . Ayrıca Adriyatik kıyılarında çok sayıda oto kamping de gördüm. Daha vakit var, her şey yoluna girer. Bu geziyi kafaya koyduysanız, mutlaka bir şekilde gerçekleşecektir. Ufak tefek sorunlar da aşılır. Hiç merak etmeyin. Selam ve saygılarımla.

Selamlar Bünyamin Bey,
Çok teşekkürler bize verdiğiniz destek için. Valla siz aileden biri gibi oldunuz. Evde bu konu konuşulurken 2 cümlede bir adınız geçiyor. Gezginlik böyle bişey herhalde. Herkes birbirine yardım ede ede aile gibi olunuyor. Bu arada haklısınız ailecek lüx düşkünü değiliz. Sadece temizlik çok önemli bizim için kalınacak yerlerde. Son söylediğiniz konaklama fikri çok güzelmiş. Mutlaka değerlendireceğiz. Biz eşimle öyle otelde pineklemeli, yeme içmeli tatilleri sevmiyoruz.Gezip görmek ve öğrenmek çok daha keyifli geliyor. Tatil sonrası bol resimli ve anlatımlı olarak bu sitede yer alacağım ben de. Ama gidene kadar başınızı daha çok ağrıtacağız herhalde...Umarım sizi kızdırmıyoruzdur.... ( Bi de ben son derece sağlamcı bi kişilik olduğumdan ıcık cıcık araştırıyorum maalesef...) Son bi sorum daha var. Acaba mostar ve saraybosna atlansa ( gidilmese) yazık olur mu? Çünkü sahilden sapıp geri dönmemiz gerekecek. Buna karar vermek çok zor bizim için.. Teşekkürler zaman ayırdığınız için.

Elbette yaürdımcı olacağım;
Çünkü ben de geçen seyahate çıkmadan, önceden tecrübe edinenlerden yararlandım. İnternetten bir çok şey okudum. Evde adımın geçmesi hoşuma gitti doğrusu. Ev halkının tamamına selamlarımı iletin lütfen. Ben de Antalya'da yaşadığım, burada olanağım olduğu halde otellerde yatıp yemeyi, içmeyi sevmiyorum. Gerçi ben erken kalkıp 20-30 dakika, evimin 200 metre ötesindeki Konyaaltı plajında yüzüp öyle iş yerime gidiyorum (Yılın 5 ayı en azından). Gezip görmek yeni insanlar, kültürler tanımak çok önemli. Benim çocuklarım için de adeta ders oluyor bu geziler. Okulda öğrendikleri kadar bilgi ediniyorlar. Umarım gezinizin ardından burada yazılarınızı okur, fotoğracflarına bakarım. Bana dilediğiniz kadar soru sorabilirsiniz, bilebildiğim, hatırlayabildiğim kadar yanıtlamaya çalışırım. Elbette bu kısa seyahatte Mostar ve Saraybosna size 2 gün kaybettirecektir. Bir başka geziye bırakabilirsiniz. Aslında bir seferde bir çok yer görmektense, daha sindire sindire gezmek tercih edilir. Ama buna hiç birimiz fırsat ve belki de para bulamıyoruz. Bu arada Google Earth'ten sık sık gideceğiniz yerlere bakın. Yol tarifleri bölümünden, hedef şehirler arasındaki kilometreleri ölçün ve bir tablo haline getirip yazın. Ben böyle yaptım. Ama geziye çıktıktan sonra bunun hiç bir önemi kalmadı. Kafamıza göre yeni plan ve rotalar anında gelişti. Ama bu tabloyu önceden yaparsanız, size fikir verecektir. Selamlarımla.

Çok teşekkür ederiz size . Söylediğiniz şeyi pc mizde yüklü sonymap le yapıyoruz. Bize çok faydası oluyor. Şehirler arası kaç km ve kaç saatte gidilir hepsini ayrıntılı bişekilde bize veriyor. Sanki o bizim evdeki navimiz gibi. Ama tabi bina ve yer ayrıntıları yok. Olsun zaten bizim için önemli olan yollar ve özellikleri. Ama en çok üzüldüğümüz bi laptopumuzun olmaması. Yolculukta çok işimize yarardı sanırım. Bakıcaz bakalım. Navigatörümüzü ısmarladık. Böylece ilk adım atılmış oldu. Dediğiniz gibi Bosna-Hersek başka bi tura kalabilir belki. Yardımlara çok teşekkürler. Ercan ailesi de size selamlar gönderiyor.....

Selam tekrar ben,
Sizi bıktırdım ama. Bişey soracağım. Biz de hepsiburadadan bi tane Mio C720b aldık. Bugün elime geçti. İncelediğimde haritaların 2007 olduğunu gördüm. Acaba bu bize bi sorun yaratır mı? Sizdekinde hangi haritalar yüklüydü acaba. Biraz internet forumlarını gezince güncelleme sorunu olduğu kanısına vardım Miolarda. Acaba geri versek mi diye düşünmeye başladım ister istemez. Bu firmalar neden bu kadar yalancı acaba.? Böyle aksilikler hemen demoralize ediyor insanı.....

Selam;
Evet bu navigasyonlarda 2007 yüklü... Ama son güncelleme 2008 haritası. Şimdi size vereceğim telefon numarasını arayınız: ALBİM 0216 469 23 00 buradan telesekreten çıktığında 3'ü tuşlayınız ve ALPER Bey'i isteyiniz. Durumu anlatınız. Sizden belki cihazın seri numarasını isteyecektir. Daha sonra adresinizi vereceksiniz. Size güncellenmiş 2008 haritasını küçük bir bellekle gönderecekler. Fotoğraf makinelerine takılan küçük bir hafıza kartı bu.... Bu kartı cihazınızın sol kenarındaki yuvasına yerleştireceksiniz. Yeni haritayı bu bellek karttan kullanacaksınız. Ben cihazımı bilgisayarda şarj ederken 3 kez falan arızalandırdım. Karta ve ana cihaza virüs girdi. Her seferinde istanbuldaki ALBİM'e gönderdim, her seferinde onarıp geri gönderdiler. ALPER Bey beni tanımış olmalı. Telefonda Antalya'dan Bünyamin Tokmak'ın önerisiyle bu cihazı aldık deyin o anlar.
Selamlar.
Yeniu sorularınızı da bekliyorum. Sıkılmayın lütfen.
Bünyamin TOKMAK

Selam Bünyamin Bey,
Yanıtlarınız ve bilgiler için teşekkürler. Hafta sonu araya bir seyahat girince size teşekkür edemedim. Aldığımız cihazı iade ettik bu arada. Daha güncel haritaları olan cihazlardan düşünüyoruz. Bir akraba vasıtasıyla bilgi alıp , daha da aydınlandık bu konuda. İademiz kesinleşince başka bi cihaz alacağız artık. Çünkü yaşadığımız yer İznik bile sadece tek bi çizgi olarak görünüyodu Mio'da. Bu bizi özellikle beni çok üzdü. Çünkü ben burayı çok çok seviyorum. Hafta sonu deneme fırsatı bulduk ve İstanbul da bile hiç memnun kalmadık. Bu biraz heyecanımıza ket vursa da yolculuk hayalimiz hala devam etmekte..... Saygılar....

Not: Heyecanım yerine gelince, bi sürü soruyla sizi yine sıkacağım sanırım...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR