Ynt: Avrupa Seyahati Anılarımız
Actros V8'e cevabımdır:
Vize konusunda vereceğim yanıt ne derece işine yarar bilemiyorum. Ben ve aile fertlerimin Yeşil Pasaport olarak bilinen Hususi Pasaportları var. Bu pasaportlarla Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelere vize almadan girebiliyoruz. Ancak Yunanistan ve Bulgaristan gibi komşularımız, Hususi Pasaport sahiplerinden de vize istiyor. Diğer ülkeler istemediği halde ben Yunanistan'dan geçmek zorunda olduğum için mecburen Yunanistan vizesi almak zorundaydım. Ya da Çeşme'den feribotla doğrudan İtalya'ya geçerek, bir tur yapacaktım. Çalıştığım kurumdan yıllık iznimi Yunanistan'da ve bazı Avrupa ülkelerinde geçireceğime ilişkin yazı alarak, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne başvurdum. Normalde Antalya'da oturduğumdan İzmir Konsolosluğu'na gitmem gerekiyordu. Ama adına ister "torpil" deyin, ister bir arkadaşının yardımı deyin, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde üst düzey bir görevlinin yakın arkadaşı benim arkadaşımdı. Dolayısıyla, yazı, fotoğraflar ve pasaportları arkadaşıma verdim, ertesi gün pasaportlarım kargoyla bana vizeler tamamlanmış şekilde verildi. Dolayısıyla ben Yunanistan Büyükelçiliği ve konsolosluğuna gitmedim bile. Ama size izlemeniz gereken yolu göstereyim. Üzerinize kayıtlı gayrimenkul, banka hesapları, çalıştığınız işyerinden alacağınız yazı, iSSK'ya verilen işe giriş bildirgesi, eğer esnaf, tüccar vs iseniz, Esnaf odası, ticaret sanayi odası gibi kurumlardan alacağınız üyelik belgeleriyle, ve istenen diğer evrakla Yunanistan Konsolosluğu'na başvuracaksınız. Daha önce yurt dışına giriş çıkış yapmış olmanız, işinizi kolaylaştırır. Pasaportunuzda hiç bir vize, giriş-çıkış mührü yoksa belki sıkıntı yaşanır. Onun dışında bir şeye gerek yok. Konaklayacağınız yerlerle ilgili rezervasyon istenip istenmeyeceğini bilemiyorum. Çünkü ben zaman zaman çadırda kaldım, bazen de son gün son dakike, internetten zerervasyon yaparak otele gittim, hatta bir gece de otomobilde uyudum. Nerede konaklayacağım kime ne? Öyle değil mi? Eğer konsolosluk görevlilerini gerçekten tatile, geziye çıktığınıza inandırabilirseniz, mesele yok. Zorluk çıkartmazlar, eviniz, otomobiliniz varsa zaten sorun yok gibi. Onun dışında gümrüklerde hiç bir problem yaşamazsınız. Yurt dışına çıkacağınız gümrük kapısındaki Turing Kurumu'ndan yeşil sigorta (Otomobiller için 105,5 Euro), uluslararsı ehliyet (251 TL) yaptırırsınız, artık triptik istenmiyor. Belki sizden seyahat sigortası isterler. Ben ''Torpilli'' olduğumdan benden istemediler. Ama ben her aile ferdi için, bir tedbir amacıyla toplam 112 Euro ödeyerek, 30'ar bin Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırdım. Ben sigortanın önemine inanan ve sigortaya verilen paranın boşa verilmiş para olmadığına inananlardanım. Rahatsızlanmadık, kaza geçirmedik ama sigorta yaptırdığımız için huzurluyduk. Bu konuları zaten gezi notlarımda yazacaktım ama henüz sıra gelmemişti. Daha sonra daha ayrıntılı olarak yine yazacağım. Başka soru varsa ve bilebiliyorsam mutlaka yanıtlayırm. Bir sorunuzu atlıyordum. Evet vizeyi hangi ülkeden aldıysanız ilk girişi o ülkeye yapmanız sizin için yararlı olur. Yunanistan'dan vize alıp Hollanda'ya gitmeye kalkarsanız şüpheyle karşılanabilir. Yunanlıların, ''Bizi Avrupa'nın kapıcısı mı sandınız'' şeklinde serzenişlerde bulunduklarını duymuştum. Yunanistan'dan vize alıyorsanız, (Ki otomobille gideceğinize göre mutlaka Yunanistan'dan çıkış yapmanız yararlı olur. İyi günler.