<div class="bbWrapper"><b>Ynt: Ayı Saldırısı</b><br />
<br />
Çocukluğumdan beri çeşitli amaçlarla kırsal kesime ve dağlara gidiyorum. Son 13 yıldır da dağlarda kamp ve doğa yürüyüşleri yapıyorum.<br />
İzini çok gördüm, takip etmeye çalıştım, yatıp yuvarlandığı yerleri, tırmaladığı ağaçları gördüm ama, ayının kendisine hiç rastlamadım.<br />
Yalnız bir defasında kamp yaptığımız bölgenin yakınlarında, keşif yürüyüşü esnasında, sık ormanlık ve sarp bir alanda yürüme seslerini duydum.<br />
Daha doğrusu bu sesin ancak bir ayıdan gelebileceğini düşündük.<br />
<br />
Kısacası demek istediğim, bir ayı görmek ve bu ayının size saldırması veya bir ayının saldırmak için bir insan araması vs çok zor.<br />
Hep ters rüzgar esecek, çok sessiz olacaksınız ve bu halde üzerine gideceksiniz ki, sizi fark etmeyip kaçmasına fırsat kalmasın...<br />
Olmaz değil, olabilir, ama zor bir ihtimal. Ancak yavruları varken seri hareket edemez.<br />
Bildiğim kadarıyla da ayılar çok iyi koku alırlar. Yani siz ona yaklaşana kadar, o çoktan kaçıp gitmiş olur...<br />
<br />
"Ayı hikayeleri" isminde yerli basım bir kitabım var. Bu kitap, hem ayılar hakkında çok iyi ve ilginç bilgiler veriyor,<br />
hem de Doğu Karadeniz Bölgesi’ nde yaşayanların ayılarla ilgili başlarından geçen gerçek olayları anlatıyor.<br />
Tabi 1970-80’ li yıllara kadar ayı popülasyonu çok yüksek olduğundan ayılarla karşılaşma veya kırsal alanda ayı görme çok sık oluyormuş.<br />
Fakat benim bu kitaptan özetle hatırladığım, bir şekilde ayı görülse bile ona yaklaşmaya ve onu kızdırmaya çalışmamak,<br />
konfor alanına girip onu rahatsız etmemek olduğudur....<br />
<br />
Sağlıcakla.</div>