Ayı Saldırısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scoutfatih Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 89
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,409

scoutfatih

İzci,telsizci,Bisiklet,Oryantiring,Halkoyunları
Yer
Kocaeli - Merkez
Merhabalar ,
Ben izciyim sık sık kamplara gidiyorum .
Hep merak ettiğim şey ayı saldırılarına karşı neler yapılır?

Netten araştırdım biraz ayıyı rahatsız eden sesler çıkartınca kaçar deniliyor . Ne kadar doğru acaba?
Oldu ya bir gün saldırır :smiley:

Etiketler
Ynt: Ayı Saldırısı

ayı demişsin ama gerekli açıklamayı yapmamışsın sevgili kardeşim.eğer iki ayaklılardan bahsediyorsan onlardan kurtuluşun yok maalesef ama dört ayaklı dersen yaşamın boyunca şanslıysan görürsün doğada ama istersen hayvanat bahçesine gidebilirsin ;D

Merhaba,Türkiyede ayı saldırısı için istatistik tutulduğunu sanmıyorum ama çok değildir sanırım.Ben hiç ayıyla karşılaşmadım :smiley: ama teorik bilgilerimi paylaşabilirim, yurt dışında ayı spreyleri var en çok kullanılan yöntem,fakat Türkiyede olduğunu sanmıyorum.Onun yerine av marketlerinde satılan biber gazları olabilir belki.(bu spreyi kesinlikle oyun aracı olarak kullanıp, birbirinize sıkmayın.Ayrıca basınçlı kutularda satılan bütün ürünlerde dikkat edilmesi gereken hususlara uyulması gerekir.)Diğer önerilerim; grup halinde yürümek,çantaya küçük bir çan takmak,molalarda ve kamplarda yemek artıklarını gömmek veya koku yaymasını engellemek için torbaya koymak,su kenarlarında kamp kurmamak,genellikle her zaman tehlikelerde işe yarıyan ve atalarımız tarafından söylenmiş "ite dalaşacağına çalıyı dolan " :smiley: mantığını ayılara uygulayıp karşılaşmaktan özenle kaçınarak vs. şeklinde sıralayabilirim.Baştada dediğim gibi bu tür bir karşılaşma yaşamadım,verdiğim bilgiler teoriktir.

sürekli dolaştığımız (araç ile offroad amaçlı)bize yakın bölgemizde ayılarla karşılaştığımız oluyor.çoğunlukla uzaktan gördüğümüzde ters istikamette uzaklaşıyoruz.ayıda ters istikamette uzaklaşıyor.son yıllarda 3 ölümlü ayı saldırısı yaşandı.daha önceki yıllarda bu tip karşılaşmalarda saldırı olmuyordu.genelde ateşli silah bulunduruyoruz.uzak mesafede olunca silah sesini duyunca kaçıyor.sprey bir çözüm olabilir ama o anda sprey kullanacak vakit olmayabilir.kız kaçıran, çata pat yada yüksek ses çıkaran çocukların oynadığı ses bombaları daha etkili olur sanıyorum. son gezimizde ayak izlerinin fotoları vardı.(eskişehir- bozüyük buluşma gezisi) ama denk gelmedi eskişehirli misafirlerimiz de çok şaşırmıştı.yüksek ses çıkaran alet araç v.b etkili oluyor.

ABD'de son yıllarda ciddi şekilde artış gösteren boz ayı saldırıları ile ilgili yapılan araştırmada ayıların kış uykularını uyuyamamaları nedeniyle psikolojilerinin bozulduğu yönünde tespitler bulunuyor. Özellikle küresel ısınma nedeni ile uyuyamamaları ayıların huzursuz olmalarına ve daha önce uysal olan hayvanların da saldırgan tavırlar göstermelerine neden oluyormuş. Bu nedenle de alışılagelmiş ayı kovma yöntemlerinden pek etkilenmediklerini duymuştum. Neyse ki bizim ülkemizde o derece büyük ayılar yok.

Normalde insanlara fazla yaklaşmak istemeyen bu hayvanlar yavrularını aşırı korumacı oldukları için dişilerine karşı çok dikkatli olunmalı, meydan okuyan tavırlar sergilememelidir. Karşılaşıldığında Gürültülü aletler kullanarak onları korkutabilir ve sizden uzaklaşmalarını sağlayabilirsiniz. Göz göze gelmemeye çalışmalı ve yavaş yavaş geriye doğru hareket edilerek oradan uzaklaşmalı. Panik yapar da kaçmaya başlarsanız muhtemelen iç güdüsel olarak sizi av olarak görecek ve kovalayacaktır. Bu durumda da zik-zak'lar yaparak kaçmaya çalışın.

Umarım bir ayı ile karşılaşmazsınız çünkü çok iyi koşucu ve tırmanıcıdır. Ama bence bir silah veya en azından biber gazı bulundurmadan vahşi doğada dolaşmamalı.

Arkadaş sen bu konuda Kırklareli civarında yaşayan Ayı Ahmetten yeterli bilgileri alabilirsin. Bütün ayıların davranış ve psikolojilerini yakından biliyor. Ayrıca çevreci ve bilinçli birisi.

Çocukluğumdan beri çeşitli amaçlarla kırsal kesime ve dağlara gidiyorum. Son 13 yıldır da dağlarda kamp ve doğa yürüyüşleri yapıyorum.
İzini çok gördüm, takip etmeye çalıştım, yatıp yuvarlandığı yerleri, tırmaladığı ağaçları gördüm ama, ayının kendisine hiç rastlamadım.
Yalnız bir defasında kamp yaptığımız bölgenin yakınlarında, keşif yürüyüşü esnasında, sık ormanlık ve sarp bir alanda yürüme seslerini duydum.
Daha doğrusu bu sesin ancak bir ayıdan gelebileceğini düşündük.

Kısacası demek istediğim, bir ayı görmek ve bu ayının size saldırması veya bir ayının saldırmak için bir insan araması vs çok zor.
Hep ters rüzgar esecek, çok sessiz olacaksınız ve bu halde üzerine gideceksiniz ki, sizi fark etmeyip kaçmasına fırsat kalmasın...
Olmaz değil, olabilir, ama zor bir ihtimal. Ancak yavruları varken seri hareket edemez.
Bildiğim kadarıyla da ayılar çok iyi koku alırlar. Yani siz ona yaklaşana kadar, o çoktan kaçıp gitmiş olur...

"Ayı hikayeleri" isminde yerli basım bir kitabım var. Bu kitap, hem ayılar hakkında çok iyi ve ilginç bilgiler veriyor,
hem de Doğu Karadeniz Bölgesi’ nde yaşayanların ayılarla ilgili başlarından geçen gerçek olayları anlatıyor.
Tabi 1970-80’ li yıllara kadar ayı popülasyonu çok yüksek olduğundan ayılarla karşılaşma veya kırsal alanda ayı görme çok sık oluyormuş.
Fakat benim bu kitaptan özetle hatırladığım, bir şekilde ayı görülse bile ona yaklaşmaya ve onu kızdırmaya çalışmamak,
konfor alanına girip onu rahatsız etmemek olduğudur....

Sağlıcakla.

gezgin HC' Alıntı:
Çocukluğumdan beri çeşitli amaçlarla kırsal kesime ve dağlara gidiyorum. Son 13 yıldır da dağlarda kamp ve doğa yürüyüşleri yapıyorum.
İzini çok gördüm, takip etmeye çalıştım, yatıp yuvarlandığı yerleri, tırmaladığı ağaçları gördüm ama, ayının kendisine hiç rastlamadım.
Yalnız bir defasında kamp yaptığımız bölgenin yakınlarında, keşif yürüyüşü esnasında, sık ormanlık ve sarp bir alanda yürüme seslerini duydum.
Daha doğrusu bu sesin ancak bir ayıdan gelebileceğini düşündük.

Kısacası demek istediğim, bir ayı görmek ve bu ayının size saldırması veya bir ayının saldırmak için bir insan araması vs çok zor.
Hep ters rüzgar esecek, çok sessiz olacaksınız ve bu halde üzerine gideceksiniz ki, sizi fark etmeyip kaçmasına fırsat kalmasın...
Olmaz değil, olabilir, ama zor bir ihtimal. Ancak yavruları varken seri hareket edemez.
Bildiğim kadarıyla da ayılar çok iyi koku alırlar. Yani siz ona yaklaşana kadar, o çoktan kaçıp gitmiş olur...

"Ayı hikayeleri" isminde yerli basım bir kitabım var. Bu kitap, hem ayılar hakkında çok iyi ve ilginç bilgiler veriyor,
hem de Doğu Karadeniz Bölgesi’ nde yaşayanların ayılarla ilgili başlarından geçen gerçek olayları anlatıyor.
Tabi 1970-80’ li yıllara kadar ayı popülasyonu çok yüksek olduğundan ayılarla karşılaşma veya kırsal alanda ayı görme çok sık oluyormuş.
Fakat benim bu kitaptan özetle hatırladığım, bir şekilde ayı görülse bile ona yaklaşmaya ve onu kızdırmaya çalışmamak,
konfor alanına girip onu rahatsız etmemek olduğudur....

Sağlıcakla.

sevgili hüseyin bey: biz daha sık rastlıyoruz.bilecik ve inegöl arasında bozüyükte ikamet ediyorum.geçen yıl 2 kez gördük bu yıl ise sadece ayak izlerini.dediğiniz gibi insana saldırmak için insan aramıyorlar ve genelde ters istikamette uzaklaşıyorlar.onlar bizim değil biz onların yaşam alanına giriyoruz.ne zaman nerede denk geleceği belli olmuyor.ayıların günde 30 km yürüdüğünü bi belgeselde izlemiştim. koku alma duyusu ise sonderece gelişmiş.

Merhaba arkadaşım,
Sen boşver ormandaki gerçek ayıları onlardan korkma o kendi işine bakar.Okuduğun haberlerde kaçtanesi bilmem nerede ayı insan öldürdü gördün,kaçtane avcılar bu gün .... kadar ayı vurdu haberi okudun?İnsan oğlu zevk için ayı öldürüyor ayılar veya diğer yaban hayvanları biz onların doğal yaşam alanına girdik diye tepki gösteriyor.Onun için sen onlardan korkma asıl kentlerimizde olan takım elbiseli kravatlı rugan papuçlu iki ayaklılar varya işteonlardan kork,emin ol onlar daha tehlikeli.
Kal sağlıkla.

sisdagili61' Alıntı:
Merhaba arkadaşım,
Sen boşver ormandaki gerçek ayıları onlardan korkma o kendi işine bakar.Okuduğun haberlerde kaçtanesi bilmem nerede ayı insan öldürdü gördün,kaçtane avcılar bu gün .... kadar ayı vurdu haberi okudun?İnsan oğlu zevk için ayı öldürüyor ayılar veya diğer yaban hayvanları biz onların doğal yaşam alanına girdik diye tepki gösteriyor.Onun için sen onlardan korkma asıl kentlerimizde olan takım elbiseli kravatlı rugan papuçlu iki ayaklılar varya işteonlardan kork,emin ol onlar daha tehlikeli.
Kal sağlıkla.

kesinlikle katılıyorum
insan kılığında dolaşan bazı insanlıktan çıkmışlardan korkmak onlara karşı temkinli davranmak daha önemlidir yoksa dağda yiyecek birşeyler arayan insandan korkan 4 ayaklı ayılar kendisine zarar vermedikçe insana dokunmaz.

Ateşli silah ve biber gazı bize yakışmaz, ayılarda zaten rahatsız etmediğin sürece yaklaşmaz kamp alanında ateş yaktığın sürece de vahşi hayvanların yaklaşması pek söz konusu değil. Yapabileceğiniz ayrıca bir şey iaşe malzemelerinizin koku yaymayacak şekilde paketlemek ve misafir olduğunuz doğada olabildiğince sessiz olmak. Ola ki yaklaştı ve saldırma girişiminde bulundu ölü taklidi yapmak benim bildiğim en güzel yöntem tabi farklı yöntemlerde uygulanıyordur. Ama vahşi doğaya kampa gidiyorsanız böyle korkular yaşamadıktan sonra bir eğlencesi olmaz ki dimi?

Ayıdan kaçar iken izlenecek en profesyonel ve uzmanların tavsiye ettiği yol şudur.(DİKKAT ŞAYET AYI SİZE DOĞRU HAMLE YAPIP KOVALAMAYA BAŞLAR İSE.)

Kaçarken üzerinizde bulunan eşyaları birer bire yere bırakmak.Örneğin Sırt çantasından başlanabilir,daha sonra var ise şapkanız,üzerinizdeki mont,gömlek vb. Kısacası sizi emniyetli bölgeye ulaştırıncaya kadar ne varsa yere bırakın.Mantık şudur.Ayı çok meraklı bir yapıya sahiptir.Yere attığınız-bıraktığınız her eşya onu uzunca bir süre o eşyanın başında tutacaktır.Örneğin sırt çantası yerde iken Ayı onu koklayacak-ittirecek ve ne olduğunu anlamaya çalışacaktır.Hatta ilgisini çekerse sizi takibi bile bırakabilir.Bu yöntem ilk defa Kutup bölgesinde Buzkıran gemisinde çalışan bir denizci tarafından denenmiştir.Gezmek için gemiden uzaklaşan bu denizciyi Dev bir Kutup ayısı kovalamaya başlamış,Denizcide bu yöntem ile ayıyı oyalayarak gemiye kadar ulaşabilmiştir.

17 temmuz 2009 tarihinde hiç unutamam bu tarihi arkadaslarla bölgemizde bulunan en yüksek daga cıktık.yaklasık olarak rakım 1300...gündüz dagın içinde dolasırken arkadasım ayıyla karsı karsıya kaldı...2 kişilerdi bizde 2 kişiydik ayrı gruplarız o ara daga cıkma amacımız avlanma amaclı ve doga kesfi bu arada ;)nitekim arkadasımla ayı göz göze geldiklerinde arkadasım ates etmeyip ki bu zaten yasak ülkemizde bu konulardada bilinçli oldugumuz için sadece gerigeri adım atarak ordan uzaklastı ayıya hiç bi şekilde karsı koyacak rahatsız edecek bi hareketde bulunmayıp onun bölgesi oldugu için düzgün bi şekilde oradan uzaklaşıp ayıya bölgesinin hakimi oldugunu belli edercesine agır adımlarala oradan uzaklasıp ortak noktada bulumustuk..nitekim bu sadece bi örnek fakat her ayı bunu yaparmı bilinmez bi dişi ayı kesinlikle yapmazdı mesela direkt saldırıya gecerdi...neyse ki böyle bi durum da olmadı velhasıl ayıyla karsılasmamak en iyisi bence uzaklaştırmak istersekte önce kendimizi uzaklastırmak gerekiyo :smiley: ;)yer zonguldak devrek akcasu köyü zirve...merak eden arkadaslar için dipnot ;)

ESKİŞEHİRİN KUZEYİNDE TAŞKÖPRÜ KÖYÜNDEN BİR ÇOBANA EN SON 3-4 SENE ÖNCE BİR AYI SALDIRMIŞTI..BASINDAN İZLEDİM...SANKİ BİR SÜRÜ ADAMDAN DAYAK YEMİŞ BİR HALİ VARDI.. MERAK EDİP KÖYE GİTTİM KÖYLÜLER BİR İKİ BÖLGEDE AYI GÖRÜLDÜĞÜNÜ KARŞILAŞTIĞINIZDA HEMEN UZAKLAŞMAK GEREKTİĞİNİ EĞER ANİ BİR SALDIRI OLURSADA YÜZÜKOYUN YATIP EL VE BACAKLARI AÇARAK ASLA AYIYA YÜZÜNÜZÜ DÖNMEMENİZ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİ.. O BÖLGELERDE GEZDİK AMA GÖREMEDİK..BU YAŞANMIŞ BASINDA YAYINLANMIŞ GERÇEK BİR AYI SALDIRISI İDİ..DOĞADA HER ZAMAN HERŞEYE HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM.. HERZAMAN HAYVANAT BAHÇESİNDE GÖREBİLECEĞİMİZ HAYVANLARI BİLE BAZEN KAÇARLARSA KARŞIMIZADA GÖREBİLİRİZ :D ( BU DA GERÇEKTİR ; ANKARA HAYVANAT BAHÇESİNDEN KAÇAN BİR PİTONLA ARKADAŞIM BURUN BURUNA GELMİŞTİ..YAKALADILAR)

bu sayfadaki bütün yazıları okudum da aklıma takıldı.Ayılar bildiğim kadarıyla etobur değil.Saldırdıkları insanları sanırım pençeleri ile yaralıyorlardır.Köpek ya da kurt gibi ısırıyorlar mı acaba aklıma takıldı....o kocaman hantal cüsseleriyle nasıl iyi tırmanıyorlar bu da ilgimi çekmiştir oldum olası ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,095
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR