Çocukluğumdan beri çeşitli amaçlarla kırsal kesime ve dağlara gidiyorum. Son 13 yıldır da dağlarda kamp ve doğa yürüyüşleri yapıyorum.
İzini çok gördüm, takip etmeye çalıştım, yatıp yuvarlandığı yerleri, tırmaladığı ağaçları gördüm ama, ayının kendisine hiç rastlamadım.
Yalnız bir defasında kamp yaptığımız bölgenin yakınlarında, keşif yürüyüşü esnasında, sık ormanlık ve sarp bir alanda yürüme seslerini duydum.
Daha doğrusu bu sesin ancak bir ayıdan gelebileceğini düşündük.
Kısacası demek istediğim, bir ayı görmek ve bu ayının size saldırması veya bir ayının saldırmak için bir insan araması vs çok zor.
Hep ters rüzgar esecek, çok sessiz olacaksınız ve bu halde üzerine gideceksiniz ki, sizi fark etmeyip kaçmasına fırsat kalmasın...
Olmaz değil, olabilir, ama zor bir ihtimal. Ancak yavruları varken seri hareket edemez.
Bildiğim kadarıyla da ayılar çok iyi koku alırlar. Yani siz ona yaklaşana kadar, o çoktan kaçıp gitmiş olur...
"Ayı hikayeleri" isminde yerli basım bir kitabım var. Bu kitap, hem ayılar hakkında çok iyi ve ilginç bilgiler veriyor,
hem de Doğu Karadeniz Bölgesi’ nde yaşayanların ayılarla ilgili başlarından geçen gerçek olayları anlatıyor.
Tabi 1970-80’ li yıllara kadar ayı popülasyonu çok yüksek olduğundan ayılarla karşılaşma veya kırsal alanda ayı görme çok sık oluyormuş.
Fakat benim bu kitaptan özetle hatırladığım, bir şekilde ayı görülse bile ona yaklaşmaya ve onu kızdırmaya çalışmamak,
konfor alanına girip onu rahatsız etmemek olduğudur....
Sağlıcakla.