Basit Bir Güneş Pili Yapımı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,417

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Günümüzde kullanılan güneş pilleri eskilerine oranla çok yol aldı. Özellikle verimlilik alanındaki artışlar güneş pillerinin rahatlıkla birçok alanda kullanılmasına olanak verdi. Güneş pili alanında yapılacak farklı teknolojik çalışmaların da artmasıyla ilerleyen yıllarda güneşten elektrik üretmek yaygın bir yöntem olacak gibi görünüyor.Bu bölümde "acaba bir güneş pili elle yapılablir mi" sorusuna cevap arıyoruz. İnternet sitelerinde yaptığımız araştırmalarda işimize yarayacak bazı deneyimlere rastladık ve sizlerle paylaşmak istedik. www.scitoys.com sitesinden yararlanarak oluşturduğumuz aşağıdaki bilgiler oldukça düşük verimle çalışan bir güneş pilinin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Henüz deneme şansı bulamadığımız bu yöntemi yakın zaman içinde deneyip onu da sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. Yine sinin benzer deneyimlerinizi bize göndermeniz halinde seve seve yayınlayacağımızı da belirtmek isteriz.

Malzemeler:

Bakır levha
Oksitlenmiş bakır levha (bakır oksit)
Lehim
CD kabı
Silikon tutkal

Bakır oksit üretmek için Bakır levhayı yüksek sıcaklıkta ısıtmak gerekecek. Bunun için elektrikli bir ocak daha uygun olacaktır.

[attachment=1]

İyice kızaran bakır levha aşağıdaki görünümü almalıdır. Bu hali alana kadar bakır üzerinde oluşabilecek katmanların temizlenmesi gerekecektir.

[attachment=2]

Burada üretilen bakır oksitin resimde göserilen yapıda olması çok önemli. Bu aşama atlatıldıktan sonra U şeklinde Bakır levha yapmak gerekecek. Bakır levha ve Bakır oksit levhaya aşağıdaki gibi bağlantı kabloları lehimleniyor.

[attachment=3]

Şimdi sırada güneş pilimizi CD kutusu içine monte etmeye geldi. Bu işlemi yaparken silikon tutkalı da kullanmak gerekiyor. U şeklindeki Bakır levhanın iki yüzeyi bağlantı kablosunun birleştiği yer de kapalı olacak şekilde cizgi halinde silikonla kaplanıyor.

[attachment=4]

Bakır oksit levhayı hazırlanan düzeneğin üzerine aşağıdaki şekilde olduğu gibi yerleştiriyoruz. Levhalar arasında silikon tabaka bulunuyor.

[attachment=5]

CD kabının dış kenarlarını da hava almasını engelleyecek şekikde slikonla kapatılması gerek.

www.alternaturk.org

gunes_pili_yapimi.jpg

gunes_pili_yapimi_2.jpg

gunes_pili_yapimi_3.jpg

gunes_pili_yapimi_4.jpg

gunes_pili_yapimi_5.jpg

Etiketler
Ynt: Basit Bir Güneş Pili Yapımı

Güneş pilinin son hali aşağıdaki gibi. Güneş altında yaklaşık 40 mikro amper değerinde akım üretmek mümkün oluyor.

[attachment=1]

Aşağıdaki resimde de görülebileceği gibi gölgede akım değeri 4 miliampere düşüyor.

[attachment=2]

gunes_pili_yapimi_6B.jpg

gunes_pili_yapimi_7.jpg

Bu kadar basit bir yolla güneş pili yapılabileceği aklıma gelmezdi.
Çok güzel bir paylaşım Sedat hocam, teşekkürler.

Merhaba öncelikle anlatımınız için teşekkürler.Benim sorum bu sayede üreteceğimiz enerjiyi depolamakla ilgili.Yani basit bir gece lambası yapmak için ne yapmamız gerek. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İiyi çalışmalar dilerim.

Eğer az da olsa elektronik bilginiz varsa aşağıdaki adreste güzel bir akü şarj devresi anlatımı yapılmış ve şema çizimleri de verilmiş. Eğer uğraşacak zamanınız yoksa veya bu devreyi yapabilecek bilginiz yoksa Karaköy'deki elektronikçilerde hobi amaçlı sizin montaj yapabileceğiniz veya oldukça uygun fiyatlara montajı yapılmış hazır devreler bulabilirsiniz.

http://www.teknomerkez.net/makale.asp?konu=213

peki ben şimdi bunu yapmaya niyetlendim fakat elde edebileceğim enerji ortalama 40 miliamper bununla diyelim depo ettiğim enerjiyle küçük basit bir aydınlatma sistemi olabilirmi?
yada başka nerelerde kullanılabilr?

sedat bey güneş pili hoşuma gitti uyguladım ama voltaj alamadım ölçü aletiniz voltmetremi ampermetremi onu resimden göremiyorum skala değeri nedir ? ben dijital ölçü aletiyel okumaya çalıştım ama hiç bir değer okuyamadım nerede hata yaptım acaba ?

erdogan17' Alıntı:
peki ben şimdi bunu yapmaya niyetlendim fakat elde edebileceğim enerji ortalama 40 miliamper bununla diyelim depo ettiğim enerjiyle küçük basit bir aydınlatma sistemi olabilirmi?
yada başka nerelerde kullanılabilr?

Evet, 6Volt 7000ma (7Amper) gücündeki küçük bir aküyü şarj etmek için kullanabilirsiniz. Yukarıdaki gibi saatte 40 mili amper üretebilen bir güneş pili, 7000 mili amperlik bir aküyü teorik olarak 175 saatte doldurabilir, tabi güneşi görecek şekilde :smiley: Marketlerde satılan klasik ışıldaklarda çoğunlukla 6V 7Amperlik aküler kullanılır. Bu ışıldaklardaki flamanlı ampüller çok fazla akım harcadığından sökülüp, yerine çok daha az akımla çalışabilen LED ampuller (ya 6Voltluk 1 adet LED olmalı yada 5 adet 1,2Voltluk LED olmalı) takılırsa ve yukarıdaki pil biraz daha büyük tasarlanırsa evladiyelik bir ışıldağınız olur :smiley:

safari2000' Alıntı:
sedat bey güneş pili hoşuma gitti uyguladım ama voltaj alamadım ölçü aletiniz voltmetremi ampermetremi onu resimden göremiyorum skala değeri nedir ? ben dijital ölçü aletiyel okumaya çalıştım ama hiç bir değer okuyamadım nerede hata yaptım acaba ?

Öncelikle bu uygulama bana ait değil, alıntı yaptığım sitenin adresi yazının altında yazıyor :smiley: Ölçü aletini ben de göremiyorum ama amperden bahsettiklerine göre ampermetre olması lazım. Dijital ölçü aletleri genelde akım ölçmezler, bazıları sadece yük bağlandığında geçen akımı ölçebilir, çok gelişmişleri de küçük akımları ölçebiliyor. Akımı doğru ölçmek için AVOmetreler değil de, akım ölçmek için tasarlanmış ampermetreleri kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Ama ölçü aletiniz voltajı da göstermiyorsa bir yerde hata yapıyor olabilirsiniz?.

sedat bey 1.5V. luk led lambayı dahi yakamadım :( işin kötü tarafı kızım limon pili yapacaktı ödev olarak boş ver dedim kızım sana güneş pili yaparım dedim performans ödevi yakamadım nerde hata yapmış olabilirim sizce bire bir uyguladım projeyi iyi günler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,951
Kaydolan Son Üyemiz
Kayra açık

Çevrimiçi üyeler

Geri