Benim Yeni Aracım :)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CatRot Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 94
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,233
Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Arkadaşlar;
Bir deyimle söze başlıyacağım.." Baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş"
Bunlar gençlik heyecanları idi, Şimdi klm ibresini sona vurdurmak gibi bir iddiam kalmadı, sizlerinde bizlerin yaşlı emektarlarını fazla yormamanızı öneririm.
Orjinal lastik ölçülerini belirtiyim. 109 larda 750X16 88 lerde ise 650X16 yada 700X16 kullanılır. Şimdi lastik ölçüleri çok geniş bir yelpazede,
İstediginiz seçimi yapabiliyoruz.
Ben yukardaki aracım için 900X16 düşünüyordum fakat yerli üretimlerde bu ölçü römork lastiği olarak üretildiği için garanti dışı tutuluyor.
(bu araç 109 1 ton ) Diğer 109 lardan 8 cm yüksek. Yani fabrikasyon yükseltilmiş.
 

Etiketler
Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Arkadaşlar yeniden merhaba bizim araç iki gündür sanayide baya bir bakımdan geçti :smiley: Sırasıyla:

1-Bujiler ve buji kablolaro
2-Platin & Meksefe
3-Bobin
4-Marş Motoru kömürleri
5-Westinghouse tamirtakımı
6-Karbürotor (orjinal 2.eli takıldı. daha önceki ford karburotoruymuş)

değişti ve arabaya sibop ayarı yapıldı. Yanlız westinghouse çatlamış burdan hava kaçırıyormuş buradaki hava silindirlere baskı yaptığından 3. ve 4. silindirler neredeyse çalışma durumda imiş. Yeni bir westinghouse 600 TL bu şimdilik pahalı geldiğinden yapıştırmayla falan uydur kaydır birşeyler yaptık. Eğer uygun ikinci el bir westinghouse bulabilirsem komple değiştirmem lazım aslında. Avans ayarı vs. de yaptık ama gaz ayarı tüm bu değişikliklerden sonra yapılmadı. gazda 92.5 kuruş yakarken şimdi bu oranı 50 kuruşa düşürdük ama benim hesaplarıma göre 37 kuruşa kadar düşmeli bu oran.

Tüm araştırmalarım aracın 100 km de maksimum 17 litre benzin yakacağı yönünde bu da 61 kuruş yapıyor. Gaz da %40 daha tasarruflu olması gerektiğinden 36,6 kuruş gibi birşey yapıyor. Bunun için birkaç ince ayar yapmak lazım sanırım.

Aracın çekişinde de düzelme oldu. 3 ile çıkamadığımız rampaları çıkıyoruz 2 ile çıkamadıklarımızı da iki ile çıkıyoruz.


Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdi fotolar nerde deyip kızacaksınız biliyorum ama ne yapayım aldığımız günden beri rahat edemedik ki :( Söz yarın resimleri de koyacağım.

Bu arada elektrik sistemini de gözden geçirdik ufak tefek parçalar değişti ama onları ayrıntılarıyla yazmıyorum...
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Motorun çalışmasını düzene soktuğunuza sevindim,

Kısa şaşilerin hepsinde westinghouse yok, bildiğim kadarıyla sadece fren merkezini değğiştirip, sıfırı 45 lira civarıydı sanırım (1" çaplı merkez) westinghouse olmadan da freni tutturabilirsiniz, benim aracım orjinalden westinghousesuz, ben de elimdeki Anadol westinghouseunu taktrmayı düşünüyorum uzun bir süredir ama, çalışan freni ellemek istemediğimden böyle kullanıyorum şimdilik..

Kolay gelsin..
Selamlar
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Yorumunuz için teşekkür ederim. Benim araç uzun şasi LWB yani aynı durum bunlar için de geçerli olur mu acaba?
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Rica ederim,

Aklımda kalan kısa şasilerin kampanaları 10 " , uzun şasilerin 11" çapı vardı. Kampana çapı pek bir şey ifade etmese de, içindeki alt merkezlerin çapını bilmek lazım, eğer alt merkezlerin iç çapları aynıysa, ben benim mevcut konfigürasyonumu söyleyim.

Önler 1.1/4 " arkalar 1 " alt merkez lastiklerinin çapına sahip, üst merkez de 1" çaplı , benim frenlerim bu şekilde tek pompada tutuyor çok şükür :smiley: , tabi pedal sertliği normal araba gibi değil, sizin araç bizimkinden biraz daha ağır olduğu için belki pedalınız bizimkinden biraz sert olabilir, ama kampana çapınız ve onla orantılı balata yüzeyiniz büyüdüğünden, bizden daha az kuvvetle aracı durdurabileceğinizi düşünüyorum, durum böyle olunca ağırlık farkından artacak pedal sertliği dengelenmiş ve bizimkine yakın olur kanaatindeyim.

Sizin için öncelikle öğrenmeniz gereken alt fren merkezlerin lastik çaplarının ne olduğu, benimkinle kıyaslayarak yorum yapabilirsiniz, alt merkezler daha büyük olursa, tek pompada freni doldurmak zorlaşabilir ama pedal az da olsa yumuşar, daha küçükse tersiz aynen geçerli..
 



Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Aslında frenleri yaptırırken fren merkezlerini de değiştirdim ama lastik çaplarını bilmiyorum tabi. Yabancı birkaç site var oradan ulaşabilirim belki bu bilgiye bir bakayım...
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Aracın altından hava alma vidalarının orada dökümün üzerinde kaç inclik merkez olduğu yazıyor diye hatırlıyorum.

Aslında manuale bakmak en doğrusu ama bizim araçlar bu yaşlarına kadar parçasızlıktan ustasızlıktan çok ellenmiş olabileceğinden fren merkezi bile orjinal çapında kalmayabiliyor. Abbasın minibüsünün :smiley: de alt fren merkezi oraya oturuyormuş, aynı yere 1" de 1.1/4 inclik merkezi de takılabiliyordu yerine..
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Manuel'de o kadar çok bilgi var ki içerisinden gece vakti bulamadım dün. Bugün olmazsa araca bir bakayım dediğin gibi. Şimdi en büyük ve benim için önemli olan sorun olarak sabahları çalışmama mevzusu kaldı :( Tüm tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum. Araç sabah çalışmıyor (gece bizim buralar çok soğuk olur) şayet güneş varsa (bir iki gündür hava güneşli) kaputu açıp yarım saat bekledikten sonra araba çalışıyor tüm ateşleme sistemi yenilenmesine rağmen ne olabilir bu sorun? Tamirci de şaşırmış durumda. Bu problem sadece sabahları olduğundan bir türlü tamirci de test edemiyor. Çalıştıktan sonra akşama kadar sorun yapmıyor çünkü...
 





Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:


Merhaba CatRod,

Yeni aracın hayırlı, uğurlu olsun. İyi günlede binmeni dilerim. Çok güzel bir araç satın almışsın bence, tüm sorunlar halledilir. Ki, zaten üstesinden gelmeye başlamışsın.

Güle güle kullan, hayırlı olsun.

saygılar,

Barış
 


Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Arkadaşlarlar hemen hemen bir çok sorunu çözdük. Araçtaki çekiş problemleri ve fazla yakıt yakma sorunu büyük oranda halledildi. En son sizlerle paylaştığım gibi sabahları çalışmada bir sorunumuz vardı ama bunun da sebebini biz bulduk :smiley: Çok iyi bilmemekle beraber araştırdığım kadarıyla karbüratör kelebeği gaz pedalına basınca açılan bırakınca kapanan (tam olmasa bile) bir sisteme sahip olması gerekirken bizim aracın kelebeğini tamirci ortada bir yerde sabitlemiş. Ben bu şekliyle sabahları hiçbir şekilde arabayı çalıştıramazken kardeşime kelebeği kapatmasını ben marşa basarken de bir miktar açmasını söyledim ve bu şekliyle tek marşta çalıştı. Ancak burda dediğim gibi manuel bir sistem olduğundan bir dahaki çalışmaya aynı işlemi uygulamak gerekiyor.

Ben aracın söz verdiğim gibi (gecikmeli olsa da) resimlerini çektim. O karbüratörün kelebeğini oynatan şeyin nasıl sabitlendiğini de çektim. Şimdi sizlerden ricam aynı araca sahip olan arkadaşların da o kısmı resimle çekip paylaşması. Benim araştırmalarım onun bir yay veya benzer bir sistemle gaz pedalı ile etkileşim içerisinde olması gerektiği yönünde. Teşekkürler


051120104598.jpg

051120104596.jpg

051120104595.jpg

051120104600.jpg

051120104601.jpg

051120104603.jpg

051120104605.jpg

051120104606.jpg

051120104607.jpg

051120104604.jpg
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

anladığım kadarıyla sizin araçta jikle dediğimiz zengin karışımla racı çalıştırmamıza yarayan düzenek iptal edilmiş dolayısıyla arabanız sabahları ilk çalışmada zorlanıyor yani siz jiklenin yapacağı görevi manuel gerçekleştiriyorsunuz ve araç çalışıyor
bu sorunu çözemiyecek usta yoktur heralde tamircinize söyelyin bir jikle taksın aracınıza yani bir sipral o kelebeğe monte edilecek siz içerden sabahları sprali asıldığınızda aracınız ilk çalışmada zengin çalışacak biraz ısındıktan sonra jikleyi kapatacaksınız olay bu
 

Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

Araçta güzelim jikle vardı da bu arabanın orjinalinde jigle olmaz deyip söküp attı usta. Dizellerde jikle olur benzinli 109'' te olmaz dedi :/
 



Ynt: Benim Yeni Aracım :smiley:

ozaman elin ingilizi süz olsun diyemi koymuş o cikleyi oraya?
büyük ustamış helal olsun :D
jikle iki türlüdür biri yay tahrikli diğeri manueldir ve bütün karbüratörlü araçlarda olur manuel dediğimiz aracın içinden kontroldur yani teli çekersin kumanda edersin diğer yay tahrikli ise soğukken normal pozistyonda çikle çekili vaziyettedir sıcak lık ile ısınan yay genleşir ve kendini otomatik kapatır
başka türlü çalışan sistemleri varmıdır bilmiyorum ama karbüratörlü araçta jikle olur
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,944
Mesajlar
1,526,270
Kayıtlı Üye Sayımız
166,714
Kaydolan Son Üyemiz
rsl54

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst