Bolu Dağları,Abant Kuzey Zirvelerinde kamp/2.20.Eylül.2009

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenan akca Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,118
Ynt: Bolu Dağları,Abant Kuzey Zirvelerinde kamp/2.20.Eylül.2009

Doğa, güzelliklerini sunmaya herzaman hazır.

resim 018.jpg

resim 019.jpg

resim 022.jpg

resim 023.jpg

Etiketler

Zirvelerde, bulutlarla birlikte görsellikler, vahşi caziber sunarlar. Çok sık bitki örtüsü, orman içlerini loş, gizemli, çekici kılar. Ancak, çok dikkat ister.
Yaban popilasyonun çeşitlilik gösterdiği bölgelerimizdendir.

resim 033.jpg

resim 034.jpg

resim 035.jpg

Kampımızın etrafındaki gezilerim sırasında, gerçek ev sahibim UYUYAN GÜZEL YEDİ UYUR' la kısa bir sohbet imkanı buldum. İki kare fotoğraf çekmeme izin verdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Saniyelerle ifade edilebilen bu kısa an için, kendisine ve yakınlarda bulunan ailesine rahatsızlık vermediğimi umarım Hoşcakal yedi uyur.

UYUYAN GÜZEL YEDİ UYUR

Onlara uyuyan güzeller dersek yanılmış olmayız. Ülkemizde sekiz yediuyur türü yayılış gösteriyor. Bunlar tombul yediuyur (Glis glis), çayır yediuyuru (Muscardinus avellanorius), bahçe yediuyuru (Eliamys melanurus), orman yediuyuru (Dryoms nitedula), kaya yediuyuru (Dryoms laniger), küçük orman yediuyuru (Dryoms pictus), fare kuyruklu yediuyurdur (Myomimus roachi). Tombul yediuyur (Glis glis) ülkemizde yaşayan Gliridae ailesinin üyeleri arasında en büyük olanıdır. Gri sırtı, beyaz karın altı, iri gözleri ve yzyn tüylü kuyruğu ile ayırt edilir. Tombul yediuyur gececil bir hayvandır. Gündüzleri ağaç kovuklarında uyuyarak geçirir. Yuva olarak terk edilmiş ağaçların kovuklarını kullanırlar. Ağaçlar içindeki bu kovukları metrelerce uzunluğunda labirentlere dönüştürebilirler. Bu yuvaların birden çok girişi vardır. Hatta bir ceviz ağacının en üst dalında başlayıp toprak altına kadar uzanan ve bu ağaçtan 4-5 metre uzaktaki bir kayanın altında sonlanan yuvalara bile rastlanabilir. Tombul yediuyurları ilginç kılan özelliklerden biri de son derece sosyal olmalarıdır. Bu yuvalarda onlarca yediuyur bir arada yaşayabilir. Giresun’da yaptığım araştırmalar sırasında 40-50 bireye kadar ulaşan topluluklarla karşılaştım. Uyku sırasında 7-8 bireye kadar ulaşan topluluklar birbirine kenetlenmiş yumak halinde bulunuyorlar. Her grup ortalama 1km2’lik yaşam alanına sahiptir. Yüksek bölgelerde meşe ağaçlarını, alçak bölgelerde ise yaşlı ceviz, meyve ağaçları ve bağ evlerinde barınırlar.

Adından da anlaşılacağı gibi, yılın yedi ayını uyuyarak geçirirler. Bu dönem ekim – nisan ayları arasındadır. En aktif oldukları dönemse ekim ayı öncesi uykuya yatmadan önceki dönemdir. Özellikle eylül ayında tam anlamıyla çılgınca beslenirler. Omnivordurlar. Besinleri arasında fındık, ceviz, meyveler, kuş yumurtaları, kuş yavruları ve diğer rodent yavruları bulunur. Normal ağırlıkları 100 – 200 gram arasında değişen yediuyur, kış uykusuna yatmadan önce 300 gram’a kadar ulaşır. Bu ağırlığın %50 sini uyku sırasında kaybeder.

Bu kadar büyük gruplar halinde yaşamalarına rağmen gececi oldukları için insanlar tarafından çok az görülüyorlar ve gören insanlar da onları gri sincap olarak tanımlıyor. Ancak Türkiye’de gri sincap (Scirus carolinensis) yayılış göstermiyor.

Bölgelerini kızıl sincap (Scirus vulgaris) ve Anadolu sincabı (Scirus anomalus) ile paylaşabiliyor. Yaşam alanlarında baskın tür olmalarına ve geniş bir menüye sahip olmalarına karşın çevresel etkilere karşı son derece hassaslar. Bu etkiler sonucu toplu halde göç edebiliyorlar.

Alıntıdır.

resim 331.jpg

resim 332.jpg

Arkadaşlar ben bu yolda karavanımı süremezsem gözüm açık giderim... Zamanı geldiğinde olgunlaştıralım bu geziyi. ;)

[attachment=1]

resim 035.jpg

Kenan bey geziniz kadar güzel olan Uyuyan Güzel paylaşımı için teşekkürler. Yıllar önce Karamürsel tepelerinde bir çiftlikte görmüştüm
buna benzer hayvanı adına ''Çinçila'' dediler. Minnacık kürkü için besleniyordu,ürkek ve uykucu bir hayvandı. Acaba sizin resimledikleriniz
aynı hayvanmıdır.

doğa güzel resimler güzel paylaşım için teşekkürler.

Kenan hocam çok güzel kareler,daha önce de fikir jimnastiği yapmıştık Bolu da güzel bir gezinti yapabiliriz,güzel bir rota.2 gün izin al, perşembe sabahın körü yolda ol,4 gün Bolu dağları.

mayıstosböce' Alıntı:
Kenan hocam çok güzel kareler,daha önce de fikir jimnastiği yapmıştık Bolu da güzel bir gezinti yapabiliriz,güzel bir rota.2 gün izin al, perşembe sabahın körü yolda ol,4 gün Bolu dağları.
Bir şekilde size uygun bir program yapabiliriz. Bekleriz.

valla Kenan bey damardan girdiniz artık iflah olmayız, buralara gitmek gerekiyor, o havayı solumak lazım ben varım, ne zaman kesin giderim desem bir şey engel olur, gezi zamanı inşaallah bir aksilik çıkmaz

güngör' Alıntı:
Kenan bey geziniz kadar güzel olan Uyuyan Güzel paylaşımı için teşekkürler. Yıllar önce Karamürsel tepelerinde bir çiftlikte görmüştüm
buna benzer hayvanı adına ''Çinçila'' dediler. Minnacık kürkü için besleniyordu,ürkek ve uykucu bir hayvandı. Acaba sizin resimledikleriniz
aynı hayvanmıdır.
Levent Bey, Çinçilanın, yediuyur olup olmadığı konusunda bir bilgiye ulaşamadım. Ansiklopedik bilgilerde çinçila ile yediuyurun aynı hayvan olduğu bilgisinede rastlayamadım. Sanırım ikiside farklı hayvanlar olabilir.

buralpdi' Alıntı:
valla Kenan bey damardan girdiniz artık iflah olmayız, buralara gitmek gerekiyor, o havayı solumak lazım ben varım, ne zaman kesin giderim desem bir şey engel olur, gezi zamanı inşaallah bir aksilik çıkmaz
Levent Bey, Bu bölgeye gezi için en güzel zaman sonbahar aylarıdır. Sanıyorum moderatörlerimiz bu konuda çalışma başlattılar.

Har,ka bir ortam. Çok güzel fotograflar. Paylaşım için teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,109
Kayıtlı Üye Sayımız
166,839
Kaydolan Son Üyemiz
Planiket

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR