Gezenbilir sitesine ne oldu? Bir zamanların en popüler gezi sitesine uğrayan yok. Sizce bunun sorumlusu siteyi yönetenler mi? Yoksa bu durum internet ortamında ki doğal bir gelişme mi?
Anlamlı bir baṣlık. Hoṣuma gitti.
Aynı soruyu bazen bende kendime soruyorum.
Gezenbiliri sıkça, aktif bir üyesi olduğum Alman Karavan Forumla karṣılaṣtırırım.
Her iki forumun üye sayısı birbirine yakın. Gezenbilirin üye sayısı 11 bin daha fazla.
Örneğin son 24 saatte Alman Karavan Forumu 17026 kiṣi ziyaret emiṣ, bunlardan 1077’si üye. Sayılar son yıllarda azaldı.
Bugün Gezenbilir forumda bulunanların sayısı 1087 kiṣi. Bunlardan sadece 5’i üye.
Forumdaki sakinliğin bir nedeni de yönetim olabilir (yönetimde yalnız değilim, bu cümlede yönetim deyince sadece kendimi kastediyorum).
Forum karavancılara birçok bilgiyi ihtiva etsede, her geçen gün bilgilerin güncelliği azalıyor. Forumları güncel bilgiler yaṣatıyor.
Türkiye‘de karavancılığın güncel durumu bana 90’lı yılların Almanyasını hatırlatıyor. Kurallara uymayan karavancılara belediyeler yasaklar getirmiṣlerdi. Almanya’da belediyeler bir yandan yasak getirirken, karavancılara konaklama yerleri de yaptılar. Almanya’da karavancılığın ve konaklama yerlerinin süratle geliṣmesi, o zamanlar karavancıları etkileyen ekonomik bir sıkıntıda olmadığı için karavanlı geziler azalmadı, süratle çoğaldı. Avrupa ülkeleri arasında vize ve sınır kontrollerinin kalkması bu geliṣmeye daha bir hız kazandırdı.
Eskiden forumlarda bilgi arayan daha çoktu. O zamanlar forumlarda bilgi arayanların çoğunun gezi anılarını anlattığı internet siteleri var.
Almanya’da yollar transporter tipi karavanlarla doldu. Karavanla gezi gittikçe daha yaygınlaṣıyor.
Haziran baṣında Polonya gezime baṣlayacağım. Herzaman olduğu gibi, eṣim Sonja dün gezi rehberleriyle eve geldi. Rehberleri okurken hepimizin bildiği o gezi heyecanı da basladı.
Sizlere de güzel geziler dilerim.