Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tempus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,918

Tempus

Nissan Patrol SD33 Turbo
Yer
istanbul
Merhaba herkese,

Birkac zamandir aracimi yukseltip lastik capimida buyuterek daha zor arazi sartlarina uygun hale getirmeye kafa yoruyorum. 31" den yola cikip 33" olurmu diye dusunurken simdi 33" ufak gelmeye ve 35" takmak icin plan yapmaya basladim. Benim buyuk lastik takmamin iki nedeni var birisi aracimin aks yuksekligini arttirmak ve boylece daha engebeli yerlerden vede derin lastik kanallarinda aracin altini oturtmadan gecebilmek. Diger nedenide gorsel olarak hafif disa cikmis, kalin ve buyuk lastikleri cok begenmem. Ozellikle discovery, land cruiser gibi buyuk kasa araclarinda bu lastikler ile kendilerini bulduklarini dusunmem.

Bunlarin disinda teknik olarak ince lastik-kalin lastik, capi kucuk lastik - capi buyuk lastik secimlerimizin asfalt yol ve offroadda bize sagladigi avantajlar ve dezavantajlari benden daha tecrubeli kisilerin anlatmasini rica ediyorum. Cunku kiminle konussam ayri seyler soyluyor birisi diyorki ince lastik daha iyidir , digeri diyor yok kalin daha iyidir. Birisi diyor 31" idealdir digeri diyor 35" artik yol lastigi oldu nerdeyse arazide de buyuk lastik olmali ;D , velhasil yorumlari ve tecrubeleri bekliyorum.

Not: Buyuk lastik takinca ayna maruti degisimleri, sanziman degisimleri yapmak gerekir kismini gecelim. Buyuk lastik takinca gereken ayarlarin yapildigini farzediyoruz.

Simdiden Tesekkurler

Etiketler
Ynt: Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

büyük lastikden hoşlandığınızı ve ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz demekki avantajları konusunda bilginiz var. dezavantajlarına gelince araçın çekiş gücü düşecek çok daha fazla yakıt harcayacak yüksek süratlerde salınımı daha fazla olacak aracın yürüyen aksanları ve aktarma organları çok daha fazla zorlanacak

Büyük ve Geniş tanımlamalarını aslında ayrı ayrı incelemek gerekir. Bu iki tanımın birbiri ile hiç bir bağlantısı yok çünkü...

Büyük Lastik:

Maalesef, ülkemizde yapılan modifiyelerde, önce araç yükseltilip sonra buna uygun lastik aranmakta. Halbuki bu iş tamamen tersi olmalı...

Bir off-road aracı yapımına başlanırken önce lastik boyutu belirlenir. Aracın kullanılacağı etaplar ve kullanım amacına uygun olarak seçilen lastik boyutuna göre ve bu lastik boyutuna uygun olarak diğer modifiyeler yapılır. Aracı, sürat gerektiren etaplarda kullanacaksanız (yarış vb.) fazla büyük lastiğe gerek yoktur. Kaya, derin kanal, vb. etaplar için ise büyük lastik gerekir. Bu seçim sırasında "araç asfaltta da düzgün gitsin" vb. endişeleri tamamen gözardı ediyorum çünkü, adı üstünde off-road aracı yapıyoruz. ;)

Geniş Lastik:

Kum geçişleri hariç, tüm etaplar için ince lastik avantajlıdır. Kum etaplarını da, ince lastiklerin hava basıncını düşürerek (12, 10 hatta 8 olacak şekilde) geçmek gerekir.
İnce lastik avantajlıdır demek yetmez, geniş lastik "dezavantajdır"... Araçların zor şartlarda kullanımı sırasında oluşan hasarların pek çoğuna geniş lastiğin neden olduğunu düşünüyorum.

"Güzel göründüğü için geniş lastik takmak" gibi endişeleri tamamen gözardı ediyorum çünkü, adı üstünde off-road aracı yapıyoruz. ;)

Yukarıdaki bilgiler; hemen hemen tüm etap çeşitlerinde denenmiş, gözlemlenmiş ve test edilmiş kanılardır.

Tesekkurler Mirkan bey, sanirim 35 ligi takarsak bazi parcalarida agir hizmet versiyonlari ile degistirmemiz gerekir o zaman fazla yuk binme sorunu olmaz diye dusunuyorum. Gerci Oto Mekanik Huseyin ustayla konustum sanziman ayarlari disinda ekstra birseye ihtiyac olmadigini soyledi. Tecrubesine guvenmek istiyorum. Guc kaybina gelince sanirim %10 civari bir guc kaybi oluyor dediler, bu 35 degisimi sirasinda araca chip modifikasyonuda yaptirmayi planliyorum ordan yaklasik 30-35 bg kazancimla bu guc kaybinida fazlasiyla telafi ederim diye dusunuyorum. Telafi edemeyecegim tek sey asfaltta salinimin ve yukselmenin yaratacagi yol tutus ve viraj alma yetenegi kayiplari, onuda kismen lastikleri disa alip iz genisligini buyuterek azda olsa telafi edebiliriz sanirim.

Yanlis mi dusunuyorum veya bu konularda tavsiyeleriniz varmi?

Mustafa Bey, tesekkurler

sizin yazdiklarinizdan buyuk lastik konusunda gereken planlamayalar ve islemler yapildiginda olumlu dusundugunuzu ama genis lastik konusunda sadece kumda kullanmayacaksak negatif dusundugunuzu cikartiyorum yanlismiyim?

o zaman 35 ama olabildigince ince bir lastik kullanmaliyim. off road icin.

peki bu araci bir expedition araci olarak da goruyorsam ve sadece sehire yakin yerlerde degilde sehirler arasi yolculuklarda yaparak bazi yerlere gidiceksem , ornegin ege turu, dogu anadolu turu gibi planlarim var. Gidilen yerlerdede off road kosullarina araci sokucam. O zaman yine bu fikirleriniz ayni olurmu?

off roada yönelik yapılmış bir araçtan eski yol performansını beklemeyin öncelikle . 35 lastikle yapabileceğiniz herşeyi 33 lede yaparsınız size sadece görsel olarak faydası olacaktır . 35 lastiğin faydasını full yapılı bir araçda daha net görebilirsiniz . iz genişliğini arttırmak viraj alma kabiliyetine etkisi olmayacaktır aksine buda aracınızın aksına + yük bindirecek tecrübeyle sabittir ( bmw 525ia da denedim ) . fakat iz genişliğinin arazi şartlarında avantajı olacaktır daha zor yan yatarsınız

Mirkan bey soylediklerinize %100 katiliyorum. zaten biseyleri isterken baska birseylerden taviz vermemek doga kanunlarina aykiri gibi :smiley:

aslinda belki sormam gereken soru aracim daha guzel gorunsun diye olabildigince buyuk ve genis lastik takarsam, yol sartlarindaki kayiplarim, off road daki dezavantajlarim buna degermi. sanirim kafamdaki en buyuk celiski bu. Profesyonel offroad araci yapmadigim icin aracimin guzel gorunmesi ve bana keyif vermeside onemsedigim bir durum. Tabiki yol alabilmek ilk sartim yol alamayan ama guzel gorunen bir arabayla isim olmaz.

Tempus' Alıntı:
Mirkan bey soylediklerinize %100 katiliyorum. zaten biseyleri isterken baska birseylerden taviz vermemek doga kanunlarina aykiri gibi :smiley:

aslinda belki sormam gereken soru aracim daha guzel gorunsun diye olabildigince buyuk ve genis lastik takarsam, yol sartlarindaki kayiplarim, off road daki dezavantajlarim buna degermi. sanirim kafamdaki en buyuk celiski bu. Profesyonel offroad araci yapmadigim icin aracimin guzel gorunmesi ve bana keyif vermeside onemsedigim bir durum. Tabiki yol alabilmek ilk sartim yol alamayan ama guzel gorunen bir arabayla isim olmaz.

araçlarımız yüksek teknoloji ürünleridir çok ince ayarlamalar ve detaylarla üretilmişlerdir . biz bunları standart halinin çok fazla dışına çekersek verim alamayız . güzel görünecek tabiki ama asla değmez kayıplarınıza . ben yükseltme kiti veya get sonrasında lastik büyütmeyi düşünmüyorum mesela

Ama su da var bizim araclarimiz gibi araclari yaparken standartlarini birazda ekonomik sartlara gore yapmislar, ayrica bizim soktugumuz off road kosullarina girmeyecegi dusunulerek ayarlar ve yukseklikler yapilmis. Bu yuzden zaten defender gibi araclar olmadikca butun araclarin orjinalini biraz yukseltmek kacinilmaz oluyor. ve biraz yukselteyim diye baslayan cumleler genelde sadece yukseltme ile kalmayarak devam ediyor.

Bende aslinda bunlari iyice konusup Mustafa Bey in dedigi gibi once takacagim lastigi secip sonra ona gore degisimler yapmak istiyorum.

ağır off road yapmadıkca gereksiz olacakatır yaptığınız masrafa ve emeğe değecekmi ? . ikinci bir araç ihtiyacı doğacak size . bence bu işi yapalım ama abartmayalım sonuçta lükse giren bir iş ihtiyaç değil ağır off road

Tempus' Alıntı:
Mustafa Bey, tesekkurler
sizin yazdiklarinizdan buyuk lastik konusunda gereken planlamayalar ve islemler yapildiginda olumlu dusundugunuzu ama genis lastik konusunda sadece kumda kullanmayacaksak negatif dusundugunuzu cikartiyorum yanlismiyim?

o zaman 35 ama olabildigince ince bir lastik kullanmaliyim. off road icin.

peki bu araci bir expedition araci olarak da goruyorsam ve sadece sehire yakin yerlerde degilde sehirler arasi yolculuklarda yaparak bazi yerlere gidiceksem , ornegin ege turu, dogu anadolu turu gibi planlarim var. Gidilen yerlerdede off road kosullarina araci sokucam. O zaman yine bu fikirleriniz ayni olurmu?

Aynen öyle Kürşad, lastik boyutuna uygun mekanik değişiklikleri yapacaksan, istediğin ebatta lastik takabilirsin. Mekanik değişiklik dendiğinde konunun içine; ayna-maruti oranları, defransiyel, aks, şaft, vb. ve hatta şanzıman değişikliklerinin de girdiğini unutmamak lazım. ;)

Ekspedisyon aracının, ağır off-road koşullarına girmeyeceğini varsayıyorum. Sadece bu tür gezileri düşünerek abartılı büyük lastik takmak gereksiz bence. Ayrıca "off-road aracının her yerden geçmesi gerek" gibi bir düşünceye kapılmamak lazım. Gezileri tek araçla yapmıyoruz ve vinç benzeri yardımcı araçları, takıldığımız yerleri geçebilmek için ediniyoruz.

Tropy tarzı, hızlı hareket edilmesi ve zaman kaybedilmemesi gereken gezi/yarış etkinliklerinde büyük lastik gerekliliği tartışılmaz. 500 metrelik etabı 5 saatte geçtiğimizi hatırlıyorum. Bu tür özel etap ve etkinliklerde, vinç kullanma ve diğer araçlar tarafından çekilme sayısını minimuma indirmek için büyük lastik kullanmak bir gereklilik tabi.

Uzun geziler için bu iş biraz da kullanıcının yapısı ve şartları ile ilgili. Ben aracımı -otoban dahil- asfaltta 80-100 km'nin üstünde bir süratte kullanmıyorum. Yol alma süresi uzamasına rağmen bu durum beni sıkmıyor ve rahatsız etmiyor. Bazı arkadaşlar uzak mesafelerdeki gezilere, araçlarını kamyon ile getirip götürüyorlar. Bazı uzak mesafelerdeki özel etaplara giderken, 6-8 aracı bir taşıyıcıya yükleyerek götürmeyi düşünüyoruz. Hem aracın yıpranmaması, hem de ekonomik olması düşüncesi ile...

Doğaya Saygılı Off-Road Manifestomuzun 4. maddesi şöyle diyor; ‘Mümkün olduğunca yavaş, gerektiği kadar hızlı’ Bu kural sizin, bir çok engeli çevreye de zarar vermeden aşmanıza yardımcı olacaktır.

Modifiye konusunda da, benzer bir kuralın geçerli olduğunu düşünüyorum: "Mümkün olduğu kadar az, sadece size gerekli olduğu kadar modifiye"... Bu kural sizin, bir çok engeli aracınıza da zarar vermeden aşmanıza yardımcı olacaktır. ;)

Cok Tesekkurler Mustafa bey, bazi basliklar altinda karma karisik muhabbetler ediyoruz ama sonra ortada somut hicbirsey kalmiyor. Boyle direk nokta atis bir baslik altinda konusup yazdiklarinizi okumak hem keyif verici hemden benden sonrada bu konularda kafasi karisanlar icin guzel bir kaynak olucak nitelikde. Ben pek lastik ebatlari yada teknik mevzulara girmek istemiyorum, onlar zaten ustalarin isi. Ben daha cok sizin gibi tecrubeli insanlardan tecrubelerini ve bu isin mantigini kafamda oturtmaya calisiyorum. Zaten aracimla su anda bile 120 km leri gecmiyorum bu modifiyeyi yaparsam 100 u gecmemeyede raziyim. Benim prensibim her zaman gidecegim yere en hizli sekilde gitmekden cok gidecegim yere mutlaka gitmek ve giderkende olabildigince keyif almakdir. Hatta binek oto ile 1 gunde gidecegim yere koy yollari ve patika yollardan bir rota cizip 1 haftada gitmek bana en keyif vericek seydir.

Aracimida bunun icin degistiricem zaten, amacim tum turkiyeyi gezip fotograf ve video belgeselleri hazirlamak. Ama bu benim icin bir is gibi olmayacak keyif almak her zaman ilk onceligim. Tek derdim bastan iyi dusunup gerekirse sizin gibi tecrubeli insanlari bezdirecek kadar soru sorup daha sonra pisman olacagim isleri yapmamam. Zira limitsiz bir param yok, bir arac secip bir kere bu isleri yapabilirim, yanlis arac veya araca yanlis seyler yaptirip butun parami sokaga atarsam 2. bir sansi yakalamak icin birkac sene beklemem ve para biriktirmem gerekebilir.

tekrar tesekkurler sizler sayesinde kafamda hayal olan seyler yavas yavas hayata geciyor, ve gittikce daha mutlu bir adam olmaya basliyorum
:smiley:

Ben yeni kasa Cherokee WK da 4" yükseltme kitinde, 285/70/17 (33 / 11.5) kullanıyorum.
Bu denklemi AEV den aldım ve birebir uyguladım. Hem uzun yolda hemde off-road şartlarında sıkıntı hiç çekmedim.

Sizin kasanın ebatınıda düşünürsek, sanırım cılızda kalmaz abartıda olmaz.
Daha büyük ebat takıp yolda pinpon topu gibi zıplamanın gereği yok diye düşünüyorum.
İşlevsellik katmalısınız, show aracı ile çok rahat edemezsiniz.
Kesinlikle 35" derseniz 10.5 veya 11.5 u geçmeyinderim. Ben Cj'de 12.5 ile pekte memnun değilim. Aracım dolgun ve iri gözüksede 35/10.5/15 tercih etmeliydim.
Alın 33" rahat edin. Aracınızda üzülmesin, sizde ;)

Saolun Ugur bey, benimde aklim 285-70-16 lara kaymaya basladi veya 275-75-16 gibi biseyler.

cunku boylece yaklasik 1500 ytl civari ek masrafdan kurtulucam sanziman ayarlariyla oynamasina gerek kalmayacak.

4inc yukseltme + 285-275/75-70/16 ne araci ne beni uzmeyecek en makul cozum gibi gorunuyor. hatta belki 265 e dusup yanak genisligini arttirim 33 yapmakda bir alternatif. o 1500 ude snorkele filan harcarim :smiley:

kumda kalin, buzda ve camurda ince lastik.

Kürşat,dostum;
Telefondada konuştuk uzun uzun ;)
Mustafa Bey'in söylediklerinin doğruluğu tartışılmaz.
Bu söylenenleri dahada netleştirmek adına,kısaca ana kuralın temelini kavramakta fayda var.

Kural şu;

Kaygan zeminlerde birim alana binen yük ve kuvveti maximize etmek.Yani lastik ne kadar dar olursa,birim alana binen yük ve kuvvet o kadar çok olacak.(Tabi bunun sınırları var,bisiklet lastiğini kastetmiyorum ;D ).Tabi buda kaygan zeminlerde tutuşun artması demek. :smiley:
Kuru zeminlerde ise,lastik iz genişliği avantaj sağlıyor,temas edilen alanın genişliği tutuşun etkinliğini artırıyor.(Tabi bununda sınırı var ;D )

Ayrıntılara girmeden en sade anlatımı bu. ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,986
Kayıtlı Üye Sayımız
166,734
Kaydolan Son Üyemiz
ersoyburhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR