Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tempus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,538
Ynt: Büyük - Geniş Lastiklerin Avantajları, Dezavantajları ?..

CDM-SUBARU' Alıntı:
Yok,hiç farketmez :smiley:
Hani sizin yukarda bahsettiğiniz çok doğru olan büyük lastik geniş lastik ayrımı vardı ya,işte aynen öyle. :smiley:.Büyük lastik başka,geniş yada dar lastik başka :smiley:
Zemine ulaşmak içinde lastiğin patinaja kalmadan mümkün olduğunca fazla ağırlık ve güç ile çalışması gerekiyor.Max tutuş için. ;)
Tabi bunun içinde malum fizik kuralı devreye giriyor.Buda birim alana düşen yük ve gücün maximize olması ki bununda lastikle ilgili kısmı,mümkün olduğunca dar olan lastik. :smiley:

Yine anlaşamadık. 1,50 metre karda lastikler zemine ulaşmadan aracı yürütebilmek için kar üzerinde yüzebilmek gerekir. Bunun için geniş hatta balon lastik gerekecek gibi geliyor bana.

Etiketler

google da kar ve offroad lastiği diye araştırınca karşıma neler çıktı. Burada amaç karı sürükleyip yol açmak değil. Üzerinde rahat hareket edebilmek.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

IMX7415-2T.jpg

Kenda_K299_bear_claw_300.jpg

Maxxis_Razr_M932_Rear_Tire_detail.jpg

Göktuğ, bir nevi "palet" vazifesi görecek lastik demek istiyorsun zannedersem. Örnek fotoğraflarda bunu gösteriyor.

CDM-SUBARU' Alıntı:
Yok,hiç farketmez :smiley:
Hani sizin yukarda bahsettiğiniz çok doğru olan büyük lastik geniş lastik ayrımı vardı ya,işte aynen öyle. :smiley:.Büyük lastik başka,geniş yada dar lastik başka :smiley:
Zemine ulaşmak içinde lastiğin patinaja kalmadan mümkün olduğunca fazla ağırlık ve güç ile çalışması gerekiyor.Max tutuş için. ;)
Tabi bunun içinde malum fizik kuralı devreye giriyor.Buda birim alana düşen yük ve gücün maximize olması ki bununda lastikle ilgili kısmı,mümkün olduğunca dar olan lastik. :smiley:

Göktuğ yazdı ama heralde farketmediniz, 1.5 metre kardan bahsediyor 3-4 cm veya 15-20 cm kardan değil. 1.5 metre karın içinde tekerlerin yeri bulması mümkün değil, üzerinden batmadan gidebilmekten bahsediyordu. Ekte örnek verdim. Saygılar. HakanY.

[attachment=1]

izlandic01.jpg

Eğer hard offroad yapılmayacaksa , tek araç olarak hizmet edecekse ki şehir içi ,dışı, ekspedisyon gibi ; fabrika çıkışı yazan ölçülerin 1 ya da 2 daha büyüğü olursa ideal olur gibi geliyor. Tabi 2 veya 3 yükseltme uygulanırsa. Her durumda defransiyel yerden çok fazla kalkmıyor (Jeep bölümünde tartışılmışdı) , sadece, aracın yaklaşma ve uzaklaşma açıları biraz daha iyileşiyor , büyük lastik takmak ise defransiyeli 3-5 cm gibi yerden yükseltiyor. Bende geniş lastik taraftarı değilim , ZJ de kullandığım ölçü 235-75-15 ve 2 get le beraber amortisör değişimiyle hem asfalt konforundan hem de arazi kullanımının avantajlarından faydalanabiliyorum...

hyavuz2000' Alıntı:
Göktuğ yazdı ama heralde farketmediniz, 1.5 metre kardan bahsediyor 3-4 cm veya 15-20 cm kardan değil. 1.5 metre karın içinde tekerlerin yeri bulması mümkün değil, üzerinden batmadan gidebilmekten bahsediyordu. Ekte örnek verdim. Saygılar. HakanY.

[attachment=1]

demek istediğim tam anlamıyla budur. Bu arada defenderlar da güzel salınıyor.

Kürşad Merhaba,

Çok uzun süreler telefonda konuştuğumuz konular, çok güzel işlenmiş ve çok doğru bilgiler ile yönlendirilmiş.

Benden de abartıya kaçmayacak 265/75 veya 285/75 R16 alternatiflerine oy yaz...
35 inch gibi lastikleri kullanmak zorunda kalacağın bir ortama uzun yol yapmayı hedeflediğin aracınla girmeyeceksin ne de olsa.

Lastik büyüdükçe, bakım masrafı, sökme takma ağırlığı vs artacak + yedek lastiği hep atlıyoruz. Çoğu araçta uygun ebatta yedek yok.
Öyle ki ekspedisyon aracı diyorsun, bu durumda ülkenin ve de dünyanın her yerinde kolayca bulunan, ekonomik ve stokta tutulan bir
lastik ebadı tercih etmeli, biri tavanda, diğeri arka bagaj askısında 2 adet taşımalısın, toplam ağırlık hesabını ve arka bagaj kapısının taşıma
kapasitesini de hesaba katarak. Arazide yardığın bir lastiğin gidip aynı ebatta aynı markada tek olarak satın alabilmelisin. vs.vs.

Umarım iyi bir Disco II yapacaksın.Ben de acele ediyor, meraklanıyorum senin aracınla ilgili.

Selamlar,

Tempus' Alıntı:
erkan sen sonunda bana 4 set lastik aldiricaksin her zemin icin ayri her seferinde sana sok tak yaptiricam ;D

:D Yok yok,merak etme sen ahahaha ;)

jeep' Alıntı:
google da kar ve offroad lastiği diye araştırınca karşıma neler çıktı. Burada amaç karı sürükleyip yol açmak değil. Üzerinde rahat hareket edebilmek.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

Sevgili Göktuğ Bey :smiley:

Hah işte bende tam olarak bunu söylüyorum :smiley:
Bahsi geçen zemin üzerinde rahat hareket etmek.
İşte bunun için birim alana binen yük ve kuvvetten bahsettim. :smiley:

Haa bunun sadece,birim alan muhabbetinden farklı olarak,özellikle kar-buz zemindeki değişmez kurallar varki bunlara girmiyelim,baya uzun olur çünkü :D
Karın kristalize özelliği ve buna bağlı olarak max tutuş için farklı açılarda farklı tutunma alanlarının oluşması ve buna bağlı olarak lamel ve lamel takozu teknolojisi,lastiğin hangi durumlarda lastiğin sırt yapısının nerelerinde ne kadar kar tutması gerekliliği v.s

Umarım,bi toplantıda, organizasyonda birlikte oluruzda uzun uzun konuşuruz :smiley:

hyavuz2000' Alıntı:

[attachment=1]

:smiley:Evet kesinlikle. :smiley:
İşte sonuç farketmiyor,lastikler en alttaki zemini bulmuyor evet,biçok değişkene bağlı olarak zemini sıkıştırıp sonuçta altta bir basık kar tabakası oluşturuyor.İşte burda sıkıntı, lastiklerin, üzerinde hareket etmeye çalıştığı zeminde max verimin alınması. :smiley:

LRTD5' Alıntı:
Kürşad Merhaba,

Çok uzun süreler telefonda konuştuğumuz konular, çok güzel işlenmiş ve çok doğru bilgiler ile yönlendirilmiş.

Benden de abartıya kaçmayacak 265/75 veya 285/75 R16 alternatiflerine oy yaz...
35 inch gibi lastikleri kullanmak zorunda kalacağın bir ortama uzun yol yapmayı hedeflediğin aracınla girmeyeceksin ne de olsa.

Lastik büyüdükçe, bakım masrafı, sökme takma ağırlığı vs artacak + yedek lastiği hep atlıyoruz. Çoğu araçta uygun ebatta yedek yok.
Öyle ki ekspedisyon aracı diyorsun, bu durumda ülkenin ve de dünyanın her yerinde kolayca bulunan, ekonomik ve stokta tutulan bir
lastik ebadı tercih etmeli, biri tavanda, diğeri arka bagaj askısında 2 adet taşımalısın, toplam ağırlık hesabını ve arka bagaj kapısının taşıma
kapasitesini de hesaba katarak. Arazide yardığın bir lastiğin gidip aynı ebatta aynı markada tek olarak satın alabilmelisin. vs.vs.

Umarım iyi bir Disco II yapacaksın.Ben de acele ediyor, meraklanıyorum senin aracınla ilgili.

Selamlar,

Saol Serdar,

en çok başını şişirdiğim adam sensin :smiley:

aslında kararlarım netleşdi baya, 285/75/16 alucak lastikler + dışa ofset ve spacer, uzun yol için AT Bf, istanbul civarı offroad için Cooper STT MT,ama hangisini önce alırım bilmiyorum. 4" yukseltme olucak, chip takılıcak, snorkel takılacak, orta difflock aktik hale getirilecek, çelik tamponlar + sliderlar takılıcak, Telsiz alınıcak vede vinç. Tabi kartel ve difransiyel korumalar

Hepsini bir çırpıda yaptıramam muhtemelen, kısmen acelesi olmayan bazılarını 2. bölüme bırakabilirim.

Tabi herşeyden önce gel teskere. Ocak 17 görüşmek üzere. :smiley:

Tekrar teşekkürler fikirleriniz ve yardımlarınız için

Saygılar selamlar

Tempus' Alıntı:
Saol Serdar,

en çok başını şişirdiğim adam sensin :smiley:

aslında kararlarım netleşdi baya, 285/75/16 alucak lastikler + dışa ofset ve spacer, uzun yol için AT Bf, istanbul civarı offroad için Cooper STT MT,ama hangisini önce alırım bilmiyorum. 4" yukseltme olucak, chip takılıcak, snorkel takılacak, orta difflock aktik hale getirilecek, çelik tamponlar + sliderlar takılıcak, Telsiz alınıcak vede vinç.

Hepsini bir çırpıda yaptıramam muhtemelen, kısmen acelesi olmayan bazılarını 2. bölüme bırakabilirim.

Tabi herşeyden önce gel teskere. Ocak 17 görüşmek üzere. :smiley:

Tekrar teşekkürler fikirleriniz ve yardımlarınız için

Saygılar selamlar

Daha buralarda mısın?
Gitmeden lastikleri takaslayalım bari :smiley:

Önerim BFG A/T... Ama dışa offset yapma :smiley: Sonra sürtmeler, traşlar vs. uğraşırsın.
Neyse hayırlı tezkereler, dönünce yapılır her türlü.

LRTD5' Alıntı:
Daha buralarda mısın?
Gitmeden lastikleri takaslayalım bari :smiley:

Önerim BFG A/T... Ama dışa offset yapma :smiley: Sonra sürtmeler, traşlar vs. uğraşırsın.
Neyse hayırlı tezkereler, dönünce yapılır her türlü.

Valla 18 ferrari jantlar + yeni goodyear wrangler all weather lastikler seni bekliyor ;D zamanım kalmadı yarın sabah 7 de ucagim, ama dagitim iznine geldiğimde yukseltme + lastik degisimini yapmak istiyorum 1 ay sonra. 5 gun iznim var o arada bunlarla ugrasmak bana iyide gelir. Hatta 1 günde bunları bitirip kendimi araziye atmayı bile düşünüyorum 3 gün :smiley:

geldiğimde haberleşiriz. Teşekkürler

görüşmek üzere.

Hadi hayırllı tezkereler Kürşat. :smiley:
Güle güle git,güle güle gel :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,829
Kaydolan Son Üyemiz
Lukes

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR