İyi günler,
Çadırı ısıtmak için kullanabileceğiniz ısıtıcılar ürettikleri karbon monoksit dolayısıyla havalandırması olmayan çadırlarda tehlike arzedebilirler. Ayrıca bu ısıtıcılar yandıklarında normal olarak su buharı üretirler ve bu su buharı elbiselerinizin ıslanmasından tutunda çadırınızın tavanında buz oluşmasına kadar sonuçlar yaratabilir. Bu sebeple çadır içinde ısıtıcı kullanmaya karar verseniz bile çadır içinde sıcak kalmanızı sağlayabilecek kendimin de uyguladığı birkaç pratik tavsiye vermek isterim.
1. Geceleyin başınızı mutlaka soğuktan koruyun (yün başlık vb.)
2. Pamuklu elbiseler giymekten sakının. Hatta mümkünse pamuklu hiçbirşey giymeyin.
3. Uyku tulumunuzun altına kendi kendine şişebilen mat (Thermarest v.b.) kullanın. Birçok uyku tulumunun derecelendirilmesi bu matlardan birini kullanacağınız varsayılarak yapılmaktadır. Yani uyku tulumunuz -10 comfort gösteriyorsa altında mat kullanacağınız öngörülerek bu derece verilmektedir. Köpük matları soğukta kullanmanızı tavsiye etmem çünkü köpük matlar -5 derecelerde çok fazla incelmekte bu da çok hızlı bir şekilde yerden soğuğu almanıza sebep olmaktadır.
4. Kamp atacağınız bölgenin hava şartlarına uygun bir uyku tulumu alın. Ve uyku tulumunu almadan önce mutlaka içine girip deneyin çünkü size dar ve küçük gelecek bir uyku tulumu içerisinde karabasanlar basacaktır. Ben kaz tüyünden çok sentetik uyku tulumlarını tercih ediyorum çünkü kaz tüyü uyku tulumlarının ıslanması durumunda içinde donacağınız kesin. Ayrıca uyku tulumu üreticileri çadır üreticileri gibi genellikle kelime oyunları yaparlar. Yani nasıl 4 kişilik olarak üretilen bir çadırın içine 4 kişi hiçbir zaman rahat sığamayacaksa 0 derece comfort verilen bir uyku tulumu da 0 derecede size bir konfor sağlamayacaktır.
5. Extrem soğuklar için yanınızda jumbo boy çöp torbası ile küçük market poşetleri bulundurun. Bu torbalar "buhar önleyici malzeme" görevi görecektir. Küçük poşetleri yün çoraplarınızın ve yün berenizin altına giyin. Jumbo boy çöp torbasının içine de sadece başınız dışarıda kalacak şekilde kendiniz girin. Bu torbalar vücut ısısını korumaya yardımcı olacaktır.
6. Gün içerisinde giydiğiniz çoraplarınızı yatarken yenileri ile değiştirin.
7. Eldivenlerinizin altına kullan-at plastik eldivenlerden giyin.
8. Gerçekten soğuk ve rüzgarlı havalarda kamp atacaksanız 4-mevsim bir çadır alın.
9. Mümkünse benzinle çalışan cep sobalarından edinin. (Zippo'nun böyle bir ürünü mevcut)
Çadır içinde hiçbir zaman alevli bir ısıtıcı kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
Not: Bu teknikler bizzat arazide uyguladığım tekniklerdir. Ben faydasını gördüm. Sadece tecrübelerimin paylaşılmasına yönelik yazılmış bir yazıdır.