Çekme Karavan için Konut Tipi Normal Doğalgaz Sobaları Kullanılabilir mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ilyasfb Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 44
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,101
Ynt: Karavanda Isınma Sistemi (Ayrıca Karavanımı Az Anlattım:smiley:

sayın fsirin ve tamer bey ilginiz için teşekürler yani bu herkeze yardımlaşma çabasında olması çok güzel bişey heleki arada menfatler olmayıplta doslukların oluşması cidden çok güzel işallah benide acizane yorumlarımızı kabul edersiniz ve benide bu sıcak dosluk ortamından faydalanmamı sagladınız için teşekür ederim peki hiç ortak bi buluşma noktamız veya yüz yüze tanışma imkanlarımız olmuyomu en azından 2-3ayda bi görüşsek ben vosvogen fan klübünde aktif yöneticilikte yaptım yaşımın genç olmasına ragmen fakat çok güzel bi arkadaşlık ortamımız vardı yaklaşık 100vosvos her ay 1-2kere etkinlikler yapardık hep beraber pikniklere sinemalara veya yardıma ihtiyacı olan insanlara giysi yicek yardımı yapardık ve kimseden ne aydat topladık nede bir fiat talep ettik haberleşme guruplarımızı kurduk tamamen kendi ceplerimizden yaptık bazen sponsorlarda oluyodu ve iyi dosluklar ve arkadaşlıklarda kurduk ve halende görüşmekteyiz ben ank dışında oldugumdan bi süredir arkadaşlardan uzak kaldım bugünlerde bunuda canlandırmayıda düşünüyoruz neyse fazla lafı uzatmayım sadece eski günleride yad edip acaba bizde böyle arkadaşlıklar kurablirmiyiz diye dediim genede fikirlerinize açıgım herkeze slm lar

Sayın ilyasfb ısıtma sistemleri konusunda ben de olduykça detaylı araştırma yaptım.Karavanda bir kış ortamında en etkili ve ekonomik ,konforlu ısınma sistemi ne olur diye çok düşündüm.Elbette bunun en güzel satandartı thrumatik soba.ardından Webasatonun oldukça sesssiz ve kuru hava devirdaimi sağlayan airtop 2000 VE 3500 modelleri yada yine bir alman cihazı olan Eberspacher (aynı sistemin bir başka marka versiyonu).Mazotlu olarak çalışan bu modellerede fan vasıtasıyla hava sirkülasyonu ve dağıtım sistemi oluşturabilme imkanı olduğu için homojen bir ısınma sağlanabillir.Fiyatları makul seviyelerde.Yerine göre 1100 -1400 ytl arasında montajı mümkün olabilirir.Elbette exstraları ile(dijital yada analog ,uzaktan kumanda vs. sistemleri fiyatı artı yönde yükselten unsurlar.)Bu sistemlerin çalışma şekli ile çalışan yerli model ısıtıcılar da var.Bu sitede bartek adlı üye arkadaş da belirtmiş.Fiyat bakımından pek farkları olmadığı gibi cüsse ve teknoloji açısından farklı modeller.Sesli yada sessizlik,gürültü ve konfor farkı elbette var.Tabi bunlar tercih meselesi.Gürültüsü biraz fazla olan cihazın karavan iç mekanında montajı sorun yaratıyor.Tırlarda ve kamyonlarda dış mekan montajları imkanı daha fazla olduğu için kullanımı uygun olabilir fakat şahsen karavan iç mekanı için önermem.Hatta dış mekan montajı bile karavanda bence rahatsızlık verir.Gözlemlediğim için çok iyi biliyorum.Alman Webasto cüsse ve sessizlik bakımından uygun .Yakıtı da modeline göre saate 300 gram ile 500-600 gram mazot şeklinde olabilkir.Fan üflemelerinde elektirik sarfiyatı olacağı için karavanın yedek yaşam akülerinin yeterli kapasitede olması önerilir.Mazotu ana depodan alacağınız gibi exstra bir depodan almanız da mümkün.Bence ikincisi daha makul.Çünkü eğer hava sıcaklığı çok düşük olan ortamlarda ana depodan alınan mazot hatlaırında oluşabilecek donma vs. gibi durumlara karşı birkaç litrelik dahili bidr depodan mazot almak daha uygun.Gelelim daha ekonomik bir seçeneğe.Bu seçenek konusunda uzun zamandır düşündüm araştırıp ilgili firmalarla görüştüm .Bu belirttiğm seçenek hermetik lpg sobası.Gerek Demirdökümün,gerek ECA nın buna uygun hermetk sistemli ve ufak boyutlu sobalarını inceledim.Demirdökümde Therra serisinden ve 3000 kw lık bir duvar tipi sobayı eğer karavanda mekan uygunsa çok uygun buldum.Teknik olarak da firmaya ve yetkili servislere danıştım.Bu tip sobalar havayı dışardan emer ve ayrı bir kanalla yanan gazları da da tahliye ederler.Makul bir duvar kalınlığı boyutundaki boru uzatmasıyla(yan taraftan) atık gazlar tahliye edilir ve yanmayı gerçekleştiren hava ayrı kanaldan emilir.Bu sobalarda kesintilere ve aksaklıklara göre emniyet açısından gerekli sensörler ve emniyet tedbirleri vardır.İç havayı kirletmezler.Elbette gaz kaçağı yapmayacak emniyetli bir kuruluma göre.Bu sobalar denge bacalı oldukları için bacada geri tepmeye karşı da emdniyetlidir.Elbette aşırı rüzgar ve ters hava koşulları durumu olumsuz etkiler.Zaten bu sobalar durağan hareketsiz mekanlar için dizay edilmiştir.Karavan gibi hareketli meken için ne gibi sorunlar olur diye düşündüm ortaya söyle bir durum çıktı:Hareketli mekenda salınımdan dolayı büyük bir ihtimalle yanma ve emniyet sorunları yaşanır.Fakat amacınız bir kış günü bir kayak merkezi yada dağ kampında durup hareket etmediğiniz müddettçe yani bir seyyar ve hareketsiz ev şeklinde durursanız sorun yaşanmayacağı kanısındayım.Zaten araba yoldayken kendi ısıtma sistemleri devrede konaklanma durumunda araba hareketsi ve salınımsız.Bu durumda oldukca keyifli bir ev ortamı veren sessiz,fan ve elektrik vs. gibi ilave durumlar olmadığı için de daha da basit bir sistem.Zaten 10-15 metreküplük bir ortamda hava kendini sirküle eder.Yerleştirme ve montajda dikkatli olunursa ve emniyet tedbirleri alınırsa verimli olur diye düşünüyorum.Eca nın da aynı tarz ve kapasitede bir sobası var.Bu sobaların en düşüğü 3000 kw.bunlar karavan gibi ufak mekenlar için ideal.Belirttiğm gibi gerekli tedbir ve montaj şekilleri iyi değerlendirildiği takdirde.Ben bu fikrimi daha önce birkaç sitede de belirtmiştim fakat sanırım bu konuda pratik uygulamalar pek yapılmadı.Eğer kullanımda olan uygulamalar varsa sitede yazarlarsa iyi bir paylaşım olur.Karavan imalatı konusunda bu işe büyük heves yeterlilik ve yetenekle başlamış bir arkadaşımızla birlikte bu konuda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projenin içinde bu sistem de var.Hermetik tip sobayı karavanımda kullanmayı düşünüyoruz.Bu konulardaki teknik,piyasa araştırmalarımız devam ediyor.Maliyetinin de diğerlerine nazaran çok daha düşük olacağını ve daha konforlu olacağını düşünüyorum.

sayın karavan1 öncelikle uzun uzun bu konuya açıklık getirerek ve örneklerle konuyu anlatma mizacınız çok hoşuma gitti bunun için ayrıca teşekürler ben zaten demirdökümün o hem fikir oldumuz 3000kw modelini kendime hedef seçtim fakat işlerimin yogunlugundan fırsat bulamadım bu sobanın canlsını göremeyi falan da gerçekleştiremedim ama en kısa zamanda alıp takmayı düşünüyorum soguklar gelmeden :D ben biraz tez canlıyımdır kafama yatan bişeyi hemen yaparım ama bu ara birazda maddi sıkıntılarımdan dolayı bu hevesimide az geriye çektim ama ölede olsa bölede olsa yapıcam yapıp kullanmaya başladıktan sonra size ve formdaki arkadaşlara bildiricem saygılar

Sayın ilyasfb, belirtilen cihazı ben koçtaş Ankara mağazasında izledim.Boyutları ve dizaynı uygun.Fakat fabrika çıkışı lpg versiyonu olmasına rağmen piyasada genelde doğalgazlı olanı var.Alacağınız firma yada siz direkt fabrika yada genel dağıtım merkeziyle irtibat kurarsanız lpg li olanını da siparişle getirtmeniz mümkün. Orijinal lpg li modeli tadilat gerektirmeden,normal tüp dedantörü ile kullanılacağı için problem çözülmüş olur.Yalnız belirttiğim gibi montajı ve kullanım şekli aynen ufak bir odada sabit nizamda olmalı.Hareketli mekene göre tüm çözümler ve önlemler alınmalı.Hareket halindeyken değil ,durma ve konaklama konumunda kullanılmalı.Karavandan yana taşacak tahliye ve hava emme bacaları makul ve trafiğe uygun şekilde ve estetik bir biçimde dizayn edilmeli,Hava alışverişini engelleyecek her türlü unsur dikkate alınarak montaj yapılmalı ve böyle kullanılnalı.Ancak bu şekilde verim alınır ve emniyetle kullanılır.

tekrar mrb karavan 1 nicli arkadaşım bende ankarada oturuyorum bahausa baktım real e baktım oraların çeşidi boldur die koçtaşa bakmadım evimin yakınında olmasına ragmen ben bügün bakıcam bu bilgin çok işime yaradaı bende demirdöküm bayilerine bakcaktım saol 2.si benim çekme karavanım oldunda giderken yakmıcam durdugum zaman yakıcam onun için sıkıntı yok zaten giderken yaksam bile kapıdan camdan ufak giren havalar yüzünden sogutmaz sanırım ama denicem giderkende yakmayı gelişmelerden sizi haberdar ederim tşk

Sayın ilyasfb merhaba.Ankara Koçtaşta sobalar bölümünde duvara monte edilmiş duran therra 3000 kw soba göreceğiniz üzere ebat ve şekil olarak uygun.Montajına dikkat ederseniz duvarda bir aksesuar gibi duruyor ve hacmen ufak.Thrumatik soballardaki gibi yanma haznesi var fakat üfleme fanı gibi havayı sirküle eden sistemi yok.Evlerde sirkülasyon ve ısı dağılımı sobadan çıkan sıcak havanın yoğunluk farkıyla yükselmesi ile sağlanır.Böylece hava kendi ataleti ile sirküle edilir.Fakat yine de ısı dağılımi için ilave fan yada doğal sirkülasyonu hızlandırıcı dizayn şekliyle ısı dağılımını sağlamak mümkün.Hele hele mekan olarak daha ferah çekme karavanlar için daha da uygun.Fakat çekme karavanda hareket halindeyken kullanabilme öneriniz pek doğru değil.Çünkü çekme karavan hareket hailinde iken yolcu taşımaz.Boş mekanda hareket halinde iken boşuna ısıtma yapmak mantıklı değil.Zaten belirttiğim gibi bu tip denge bacalı ve değişik amaçlı gaz kesme sensörleri olan bu soba hakeket halinde salınımdan dolayı gazı otomatik olarak keser yada ateşlemeyi durdurur.Kampta konaklama yerinde oluşacak durağan şartlar tıpkı bir ev ortamı gibi salınımsız bir ortam oluşturacağı için bu şekildeki kullanım hem mantıklı hem emniyetli ve de hem de ekonomik.Selamlar.

mrb bügün koçtaşta ürünü gördüm biraz agır 27kg bide karavanda dış baca için açılacak delik büyük biraz ben bunu avadanlık yerine açılan biyere açmayı düşündüm eger oraya açarsam hem dış cepeyi delmemiş olcam hemde giderkende çalışablir.Denemek amaçlı uygulucam eger verim alırsam açık tutarım giderkende durdugum yerdede sıcak bi ortama girmiş olurum hemen zehirleme şansı zaten yok içinde hareket halinde olunca avadanlık yerinde hava alma yerleri var giderken bunu açarsam yeterli havayı alır sanırım durdugum zamnda kapagını açık konumda kulanıcam zaten herhangibir hava alamama durumu olursa otomatik kapanıcak şuan lpg ile çalışması için servisi ile görüşcem maliyeti ne olcak bakalım gene haberleşiriz ilginize ayrıca teşekürler

slm arakadaşlar demirdökümün thera hermatik 3kw lık sobası koçtaşta 402ytl lpg dönüşümünü serviste yapacaklar onada50 ytl istiyolar, bi çeşit slikon kırmız olcakmış yanmaz elyaf filan koyulacak ben montajını yapınca bile 500ytl buluyo sanırım turumatikte 800ytl dediler başoglu firması havlara sogumdan bi karar vericem artık :smiley: ilginize tşk

http://www.marintek.com adresinden tekneler için bazı çözümleri uygulayabilirisiniz.özellikle 12 voltluk ısıtıcı dikkatimi çekti ama ne kadar verimli olur araştırmak gerek.

Arkadaşım,

Trumatik 800YTL diğer marka 500YTL ise hiç düşünme trumatik al derim. Fark fazla değil.

mrb sayın fşirin ve sayın agokce ilginiz için tşk bende 500ytl yerine 800ytl trumatigi uygun gördüm fakar arkadaşlar 2 el uygun bulabilceklerini ve serviste tüm bakımlarını yaptıktan sonra bize verebileceklerini söledi bu yüzden beklemekteyim şuanda maddi durumun parlak degil agar taksitlerim var yoksa gider hemen alırdım bi arakadaşları beklimde ses gelmezse onlaradan ona göre bi çözüm bulcam saygılar

Sn İlyasfb karavanda ısıtma sistemi olarak ne çözüm buldun.Selamlar.

mrb.oguz abi ısıtıcı konusunda demirdökümün thera 3000kw modeli için girişimler yaptım yazın hem fikirde olduk yetkili serviste (ısınma konusunda ve saglıklı oldugu açısından)fakat kışa ertlemiştim şuanda karavanaımı satılıga çıkrtıgımdan ertelemiş durumdayım bide bu kış fazla gezi imkanım olmadıgından düşünmüyorum ama bi motokaravan takasım var eger olursa ona kesin takıcam bu sobayı ayrıca eskişehir yolundaki bahausa da gelmiş aynı soba bilgin olsun abi saygılar

İlyas BEN DE GEÇEN DEMİRDÖKÜMDE SOBAYI BULDUM.Fakat mekan küçük diye şu anda başka çözümler peşindeyim.SELAMLAR.

Sevgili ilyas fb,bende senin gibi buraya yeni üye oldum,çünkü bende yeni karavancıyım o nedenle araştırırken burayı buldum.Aynen senin dediğin gibi burada çok yardım sever,ilgili ve saygılı kişiler,gerçi yeni olduğum için bana düşmez belki ama yinede aramıza HOŞGELDİN..Ben karavancılıkta yeniyim fakat 25 yıl zevkle yaptığım uluslararası TIR sürücülüğü nedeniyle fahri karavancı sayılırım,birebir olmasada karavan hayatına çok yakın bir yaşamım oldu.Webasto işine gelince,biz yıllarca TIR'larda kullandık bu aracı ve hala kullanılmakta.Webasto'yu karavanının önüne,cihazı ve mazot deposunu alacak şekilde bir dolabın içine yerleştirrsen,karavanın içinede termostat kumandasını monte edersin,aracın dışına koyarsan sesini duymazsın bile,bizim tır'larda sistem böyle çalışır.Webasto'nun çıkardığı sıcak havayı bir boru ile içeriye verirsin,zehirlenme kesinlikle söz konusu olmaz.Madem ankara'dasın herhengi bir TIR garajına veya bir firmanın kademesine veya sanayide TIR elektir işi yapan birine danışırsan sana yol gösterirler sanırım,İzmirde olsaydın senin işini çok güzel çözecek arkadaşlarım vardı.TIR elektrik işi yapan kişilere ulaşırsan onlardan bakımı yapılmış ve ucuza 2.el webasto bulabilirsin.sana montajınıda yaparlar veya anladığım kadarıyla elin işe yatkın,onlardan alacağım bilgiler ile kendinde bağlayabilirsin.(Avrupadan bizim TIR'cı arkadaşlar getirip onlara satıyorlar,çok küçük modelleri var.)Umarım yardımcı olmuşumdur,sevgi ve saygılarımla...

mrb. öncelike oguz abi eger elektrikli sitemle çözmek istersen ısıtıcı olayını 150ytl civarında çok şirin ufak petek görünümünde ama onun 4/1 büyüklügünde bi soba var (elektirikli)sunny marka ama dıjital falan herşeyi benim dikatımı çekti bana uymaz ben camplara pek taılmıyorum 220w olaynı ben farklı yöntemlerle çözdüm ama belki sana uyablir görüşürüz

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,623
Kayıtlı Üye Sayımız
166,922
Kaydolan Son Üyemiz
Temu Discount Code

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR